29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Daň ze životního stylu je podvod

Zkraje tohoto týdne jsme se dozvěděli, že nás prý nejspíš čeká nová daň. Prý daň z (luxusního) životního stylu. Kdo se nechal nachytat a zprávě uvěřil – což vskutku nebylo těžké – mohl jen konstatovat: neuvěřitelný to název.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Mýval 4.8.2014 11:24

Re: už zase daňový ráj

Firma u nás k tomu dostane melouna investiční pobídku

Z. Kulhánková 4.8.2014 0:32

Boháče a lidi, kteří utrácejí jak opilí námořníci,

si každý rozumný stát hýčká. Tito vytvářejí spoustu pracovních příležitostí a čím víckrát se peníz otočí, tím víckrát je zdaněn.

Nemluvě o tom, že právě ti bohatí jsou mobilní a jelikož jejich finanční poradci jsou mnohem kvalifikovanější a lépe placení než úředníci berňáku, přestěhují sebe i své peníze do daňového ráje dávno předtím, než berňák napadne napařit jim nějakou nesmyslnou daň z luxusu.

On si totiž na berňáku málokdo umí spočítat, že 20 % z miliardy je víc než 50 % z ...

P. Dvořák 4.8.2014 4:22

Re: Ti kteří vytvářejí spoustu pracovních příležitostí,

většinou neprchají do daňových rájů, protože majetek zde mají v tom, čím právě vytvářejí spoustu pracovních příležitostí. Tedy větší nebo menší fabriky, pozemky, zemědělskou (živočišnou i rostlinnou) výrobu, dopravní firmy atd. atd.

Do daňových rájů prchají ti, co ze mají majetky za stovky milionů, možná i miliard evidentně odnikud. Oni desítky let nic nedělají a najednou mají peníze, nikdo neví odkud a nikdo se jich na to ani nesmí zeptat, to je tatím víceméně trestné (pro jistotu!) a tak aspoň aby se v našich bankách nevykecalo, kolik toho mají, ulijí to jinam.

Z. Kulhánková 4.8.2014 4:53

Re: Ti kteří vytvářejí spoustu pracovních příležitostí,

Řeč je o dani ze životního stylu. Jedna věc je, kde miliardář své miliardy vzal a zda příjem zdanil. Na to není zapotřebí zavádět žádné nové zákony, ty už jsou.

Druhá věc je, kde majetek drží a peníze utrácí. Není moudré penalizovat někoho za to, že si pořídí a udržuje luxusní rezidenci zrovna v ČR, chodí do nejlepších restaurací, šofér vozí několik aut do servisu, děti posílá do soukromých škol a panímámu na nákupy starožitností a modelů místních modesrobes návrhářů. Víte, kolik jedna taková domácnost zaplatí na spotřební dani a kolik lidí zaměstná? A kolik hodin si myslíte, že potřebuje, aby se v případě zavedení daně z luxusu přestěhovala jinam?

Do daňových rájů prchají lidé nikoliv kvůli majetku, nýbrž kvůli dani z příjmu. Každý daňový poradce vám spočítá, od jaké výše příjmu se to vyplatí. A budete překvapen, jak relativně nízká je.

L. Krajíček 4.8.2014 6:38

Re: . . . kvůli dani z příjmu

Prosím, nemohu si nějak upamatovat, kde a jako co pracoval Rittig, než před daní z příjmu zakotvil v Monaku.

Nepochybně před relativně nízkou daní.

Z. Švrček 4.8.2014 9:27

Re: . . . kvůli dani z příjmu

Zase trefa vedle. Rittig je ovšem z těch druhejch, nedobrejch, psali to v novinách a dávali v TV, takže to jistě bude pravda, jen se asi ve svatém rozhořčení zapomněli zmínit, co ty roky dělal a tak ani policie, kterou novináři na stopu nenavedli, mu nějak nemůže prokázat, že dělal šméčka.