11.5.2024 | Svátek má Svatava


Diskuse k článku

POLITIKA: ČSSD pokulhává za Zemanem

ČSSD postavil před dilema, zda dát či nedat důvěru Rusnokově prezidentské vládě. Ta si rozhodování poněkud ulehčuje dětinským postřehem, že jakýkoli kabinet je lepší než ten, který tu vládl donedávna a chtěl by – s novou premiérkou – pokračovat. Proto je podle četných sociálních demokratů nutné dát Rusnokovi důvěru.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kraus 5.8.2013 11:55

Pane Jelínku

asi prezidenta Zemana příliš nechápete. Pokud vláda premiera Rusnoka nezíská v poslanecké sněmovně většinu i přes úplnou podporu poslanců ČSSD, určitě ve druhém pokusu nejmenuje premiérem předsedu ČSSD Sobotku. Proč by to dělal, vždyť by to byl stejně marný pokus jako s Rusnokem? Neúspěch Rusnoka by spíše bral jako potvrzení faktu, že bývalá vládní koalice má v poslanecké sněmovně opravdu 101 hlasů. Možná by nějaký čas zdržoval, ale nakonec by jmenoval premierkou Němcovou z ODS. Zeman je prostě natolik ješitný, že druhý neúspěšný pokus o jmenování premiera už neriskne. Bylo by to totiž první historické selhání prezidenta ČR při jmenování vlády.   

P. Pavlovský 5.8.2013 13:45

Ale kdež, ješitný je Klaus, Zeman je pragmatik

Jeho vláda povládne až do června, ať už jí povede kdokoli a ať už bude mít důvěru sněmovny nebo ne.

Němcová ani Sobotka nemají šanci - nejsou to Zemanovi lidé.

V. Kraus 5.8.2013 14:37

Re: Ale kdež, ješitný je Klaus, Zeman je pragmatik

Když Rusnokova vláda důvěru poslanecké sněmovny nezíská, určitě nebude vládnout až do června příštího roku. Zeman bude možná chvíli otálet, ale toto si neriskne. To by mu pak parlament schválil změny ústavy výrazně omezující pravomoci prezidenta. A možná by prezident čelil i žalobám u ústavního soudu.  

J. Vyhnalík 5.8.2013 16:48

Re: Ale kdež, ješitný je Klaus, Zeman je pragmatik

Samozřejmě, že nevím, co Zeman udělá, ale osobně to tipuji na to, že Rusnokovu vládu bude držet dlouho. I kroky jejích ministrů ukazují, že jim minimálně dlouhodobou podporu slíbil. Klidně může chvíli dusit Němcovou a ve chvíli, kdy to bude mediálně dobře zdůvodnitelné, ji odmítne coby nedůvěryhodnou a někdy v září/říjnu pověří sestavením druhé vlády znovu Rusnoka. Ten si půjde pro důvěru někdy v listopadu/prosinci a pokud ji nedostane pojede podle provizorního rozpočtu. Od února se už PS nebude moci sama rozpustit a Rusnok povládne až do června.

Osobně si myslím, že by Němcové Zeman dal šanci pouze tehdy, kdyby měl jistotu, že ta neuspěje.

J. Charvát 5.8.2013 21:29

Re: Ale kdež, ješitný je Klaus, Zeman je pragmatik

Pane Pavlovský, všiml jste si, že valná většina Vašich politologických prognóz se posléze mine s realitou? V tomto případě mne to ovšem naplňuje jistým optimismem ohledně dalšího vývoje. Rozhodně ale, na Vašem místě bych se znovu nesázel...

J. Kalivoda 5.8.2013 9:13

Přání otcem myšlenky, pane Hvížďalo

Sobotkovi Zeman pokus nikdy nedá, jeho kancléř to řekl jasně. Zvláště ne poté, co by ČSSD masově odmítla Rusnoka.

V takovém případě Zeman prohlásí, že žádná strana nemá zaručenou většinu, a pověří po několika měsících Rusnoka znovu. ČSSD tím však urazí většinu svých voličů a těžce na to doplatí.

Nejvýhodnější pro ČSSD je podpořit jednotně Rusnoka. Ať už to bude stačit nebo, budou její voliči spokojeni. A pokud Rusnok důvěru dostane, bude to silný impuls pro pravici, aby podpořila předčasné volby. Schwarzenberg to už včera u Moravce netakticky řekl a poskytl tak silný argument Haškovi proti Sobotkovi.

Takže za celým povídáním pana Hvížďaly je pouhá nenávist k Zemanovi, kvůli které manipuluje svým myšlením. V jiných případech to dělá z jiných důvodů. Co čekat od hlasatele mediální kultury, který v roce 1990 vytuneloval odstátněnou Maldou frontu?

A. Reček 5.8.2013 11:39

Re: Přání otcem myšlenky, pane Hvížďalo

Trochu omyl p. Kalivodo, autorem článku je p. Jelínek.  No a co se týče podpory socdem pro schválení Rusnokovy vlády nikdo z nás nic neví, včetně novinářů. Nejuzší stranická grémia neřekla dodnes nikomu nic, jak to vlastně ve středu zamýšlejí v parlamentu udělat. Řečí okolo nadělala hodně, ale je to jen dýmová clona. Pravda vyjde najevo až ve středu u toho kecpultu v parlamentu. Bude to zajímavá podívaná.

V. Kraus 5.8.2013 11:41

Re: Přání otcem myšlenky, pane Hvížďalo

Pane Kalivodo, vy jste se přečtením onoho článku natolik rozvášníl, že jste si ani nepovšiml, že jej nenapsal pan Hvížďala, ale pan Jelínek. 

J. Vyhnalík 5.8.2013 16:40

Re: Přání otcem myšlenky, pane Hvížďalo

To, že něco "jasně" řekl pan Mynář VŮBEC NIC NEZNAMENÁ. On je "jen kancléř a ne politik". Zeman ho používá k tomu, aby se na veřejnost dostaly výroky, které on nemůže říct, ale také jenom proto, aby politiky donutil reagovat. Pokud něco řekne Zeman, může to být pro něho do značné míra závazné. Pokud to říká Mynář, nic to pro Zemana neznamená. Jenom se pak s Mynářem chechtají tomu, jak jim na to lidi pěkně skáčou.

K. Frauknecht 5.8.2013 8:48

Ta paralela

s Mečiarovou partají je dost trefná :-). Jen s oblibou Ficova rozdávačného systému bych to neviděl tak jasně. Myslím, že normálně uvažujícím občanům na Slovensku musí být jasné, že je to cesta do pekel.

A. Bocek 5.8.2013 7:23

Zvonku to tak vyzerá,

že se část ČSSD chystá následovat "Starého chřestýše".

P. Pavlovský 5.8.2013 2:17

Důvěru získáme, pro vládu může hlasovat až 97 poslanců, tvrdí Rusnok

Při stoprocentní účasti nestačí ani 99.

97 bude stačit, pokud se 5 poslanců zapyká (dva už "zapykaní" jsou).

P. Pavlovský 5.8.2013 1:30

Nemůže být pochyb o tom, že poslanci ČSSD Rusnoka podpoří

Otázkou pouze je, zda jednotně (IMHO ano) nebo jenom většinově.

Tak či tak stává se z ČSSD SPOZ II a přestvá být suverénní politickou stranou.

Sobotka a spol. míří do propadliště dějin.

Jedinou suverénní politickou stranou na levici tak - paradoxně - zůstane KSČM, jakkoli část jejích minulých voličů přejde ke SPOZ.

Táž většina,  která volila v prez. volbách M. Z. , bude na jaře volit tyto tři strany.