2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLITIKA: ČSSD na křižovatce

Na otázky novináře z Týden.cz jsem zcela po pravdě řekl – podobně jako jiní dotazovaní poslanci ČSSD – že kolem sebe slyším, že Jiří Dienstbier (JD) se nyní chová tak, že to ČSSD poškozuje a že mnozí dnes po této zkušenosti říkají to, co si již mysleli dávno, totiž že JD nebyl vhodný kandidát.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Marek 28.1.2013 18:27

JD?

Pan JD nebyl nejsilnější figurou na šachovnici od začátku až do konce. Nemá sice minulost (tu mu tvořil jeho otec a to už slábne), nemá ale ani přítomnost, nezobrazoval ani budoucnost a navíc nemá ani davové charisma. Jím deklarovaná serioznost byla totálně statická. Když k tomu připočtete nevýrazná hesla typu: "Spravedlivý stát je možný", tak to jen dokresluje jeho osobu. Když už měl kandidovat, tak měl absolvovat pořádný výcvik - to myslím doslovně - nebyl by ani první ani poslední. Ty bilbordy by musely být také jiné - mladistvé, živé, osobité a nějakou perspektivou. Nakonec mládež získal starý pán.

J. Vlk 28.1.2013 15:22

Nechám se překvapit.

Nejásám. Ale pokud tato volba je příslib (většiny voličů) do dalších voleb, že s pravicovými gaunery skončí, jsem spokojen.

T. Vodvářka 28.1.2013 15:40

Re: Nechám se překvapit.

Nejásejte pane Vlku, není proč, již se šikují levicoví gauneři /Kavan, Dryml, Palas/ a přisávají se svými ústy na ovarový cecík.

J. Vlk 28.1.2013 15:58

Re: Nechám se překvapit.

Jsem skromný ale nějak se začít musí, tak proč ne těmi co pro gaunery vytvořili podmínky. A je náznak i počtem voličů, že lidi přestřávají být lhostejní.

T. Vodvářka 28.1.2013 16:19

Re: Nechám se překvapit.

Naprosto souhlasím, jen mi trochu vadilo, že je třeba zatočit s "pravicovými" gaunery, zatímco ty "levicové" jste opomněl. Gauner je dle mého universální a je třeba jej likvidovat, ať vypadá či říká co chce.

Jen mám trochu obavy, že 2,7 miliónů chce slyšet něco jiného než pravdu.

T. Marek 28.1.2013 18:31

Re: Nechám se překvapit.

Vy víte o někom, kdo jim tu pravdu opravdu řekne?? Já bohužel ne. Obávám se, že mafiánství se za ta léta od kupónové privatizace u nás tak zabydlelo v systému, že z toho snadno nevybředneme.

T. Vodvářka 28.1.2013 18:56

Re: Nechám se překvapit.

V první fázi je nevolit. V druhé pak volit ty, kteří se toho jednoznačně neúčastní. O víkendu jsme prošvihli jeden z nadějných pokusů. Medializovat špínu a psát pravdu. Máte ovšem pravdu, že to půjde pomalu, což nemůže být důvodem rezignace.

P. Krasny 28.1.2013 12:27

Krecek prezije vsechno

skutecne mne fasinuje, ze takovejhle useless piece of shit je porad jeste poslancem.

P. Zelenka 28.1.2013 9:47

Kruhový objezd

ČSSD na křižovatce nebo na kruhovém objezdu? Levici nám tu tvoří KSČM, ČSSD a SPOZ. Po výhře Zemana a následné podlézavosti některých členů ČSSD se asi tato část vydá po kruhovém objezdu a spojeni vyjedou jinudy, později možná i s komunisty jako ultralevice, no  a lidé kolem Dienstbiera s vlastní stranou na jiném výjezdu představí mírnější levici. Pravicová ODS je křižovatce, lidé už ji moc nevěří, především kvůli kmotrům. Předpokládám, že buď zanikne anebo bude jako ultrapravicová strana na hranici volitelnosti, na kruhový objezd je pro ni zbytečné zajíždět. Její místo zřejmě zaujme středopravicová TOP09, kterou bych řekl volí dost lidí jen jako nejmenší zlo. Je tu tedy prostor pro nové řidiče, pro jakoukoliv novou slušnou stranu. Otázkou je co KDU-ČSL, která stojí na stopce, vstane Fénix z popela?

Nicméně za povšimnutí stojí výsledky prezidentské volby z generačního hlediska, starší lidé slyšeli na lži a agresivitu, mládí na slušnost a morálku. V tom vidím naději pro tento národ.

Tolerance a pokora, zatím to chybí.

No a pan Křeček je také na křižovatce, jeho 20i letý politický program regulovaného nájemného vzal letos za své, tak tedy Kam s ním? Že by do pracovního procesu?

R. Langer 28.1.2013 15:18

Re: Kruhový objezd

Pravicová ODS... :-D :-D :-D

P. Zelenka 28.1.2013 17:06

Re: Kruhový objezd

No tak tvrdila to o sobě :-)))

K. Vážný 28.1.2013 9:25

Tak já jsem třeba k těm novým voličům patřil

Po spoustě nesmyslných kroků poslední vlády (a jsou to spíše kroky jednotlivců, než kabinentně-programové), po pouze půlkrocích v oblasti boje proti korupci, díky řadě sociálně slabých lidí kolem, kteří třeba přišli o možnost pořádně pečovat o nemocné děti apod. a po odchodu lidovců ze Sněmovny jsem vážně uvažoval o volbě, ba i o vstupu do ČSSD. A samozřejmě volil J.Dienstbiera. I když je doktrinálně výrazně jinde (blíže liberálním hodnotám), přišel mi jako rovnej a férovej chlap s rozumným smyslem pro kompromisní směřování.

Jenže - ČSSD celou dobu hraje hru - všechno nebo nic, a díky konstelaci sněmovny nemá nic. Má to těžší, protože vedle ní stojí nestátotvorná KSČM, která oslabuje levici. Ale hodně z toho dělají právě ti Zaorálkové, atd. Zaorálek je príma, když popisuje situaci slabých, ale propána, ať nedělá větší politiku a už vůbec ne vedení Sněmovny. Tak v řadě momentů prošvihl situace, kdy mohl ze své pozice pomoci ČSSD... Pak to vypadá, že jenom tlachá. 

A pak přišli restituce a místo reálných argumetů se opět rozběhl kolotoč snadno vyvratitelných právních lží (o státním vlastnictví církevních majetků apod.) Od ČSSD jsem neslyšel ani půl slova o kvalitě církevních školských, zdravotních a sociálních subjektů. Rádi jsme je v rodině rádi využili, ač nejsme katolíci.  Byl to stejný kolotoč lží, jaký předvedl Zeman před posledním kolem volby...

Pak je pochopitelně otázka koho volit do Sněmovny - zda ČSSD s tím, že "na lístek plivnu" - zvláště v Praze, a nebo nevolitelnou stranu...

P. Kolář 28.1.2013 8:13

Zdá se mi,že těch

socialismů je na jednu politickou stranu nějak moc.A vede mne to k přesvědčení,že Miloš Zeman využije svého vítězství a obrátí většinu členstva na svoji víru.Na hnojišti panuje vždycky jeden kohout a ti ostatní budou buď mlčet,nebo půjdou.Že bude příští vláda v režii socdem,je docela jasné.Ale že bude taková,jak si bude přát Zeman,je taky docela jasné.Zatím se mohou chlapci utěšovat představou,že má pan Zeman krátkou paměť.Ta stínová vláda,kterou vymysleli,zůstane navždy stínovou.Představa,že by Zeman nechal kecat do zahraniční politiky pana Zaorálka je směšná.Když jsem viděl na vlastní oči gratulanty,tak mi bylo jasné,že je mezi nimi skoro celá příští vláda.

K. Vážný 28.1.2013 9:29

Re: Zdá se mi,že těch

Pokud zůstane soc.dem. kompaktní, nemá ani Zeman šanci. Na to bude muset současné vedení velmi radikálně "vykýblovat" ze strany zemanovce. Ve Sněmovně to není žádný problém, v Senátu bude třeba utužit jednotu. Už jen proto, že Senát může držet Zemana pod krkem - neschvalováním ústavních soudců a hrozbou odvolání, pokud by například premiérovi nejmenoval-neodvolal ministra.

P. Kolář 28.1.2013 11:43

Re: Zdá se mi,že těch

Ta Vaše metoda se mi velmi zamlouvá,ale bojím se,že na Zemana nemají.Nezapomeňte,že se uvolnila další velmi lukrativní místa a že budou obsazena jen věrnými.Sobotka a jeho hoši tu věrnost demagogii zrovna neosvědčili,vykýblují tedy sami sebe.Příští premiér se určitě nebude jmenovat Sobotka.I kdyby chtěl Zeman zapomenout,tak mu to Dryml připomene.

T. Vodvářka 28.1.2013 5:55

ČSSD spíše než na křižovatce je v pěkném průšvihu

Miloš Zeman - z vůle lidu nový president - má především sloní paměť. Dokonce si může nechat promítnout - a možná to i udělal - svůj potupný odchod z Hradu při volbě presidenta v roce 2003. Tedy v okamžiku, kdy jej potopila jeho mateřská strana. Miloš Zeman nezapomíná a neodpouští. Bylo úsměvné pozorovat B.Sobotku, kterak s hrůzou v uvnitř  a se svým zubatým úsměvem vyslovuje nuceně podporu M.Z. při presidentské volbě. Podezřívám jej i z toho, že hlasy dal K.S. Nic mu to nebylo platné.

Po nějaké době, až se na to trochu pozapomene, bude odstřelen jako Špidla, s ním půjde - chvála Bohu - i Zaorálek a další. Bohužel se zpět na výsluní budou vynořovat kanálová zvířátka typu Kavan - Kato, různí Fenclové, Zgarbové a celá ta veselá parta, která dělala tu báječnou lidovou politiku, průhlednou, spolu s Mrázky a Šloufy /kteří samozřejmě M.Z nikdy nic neradili/. No, a naší rudí kluci z Karlína, pro ty je to guru, když svého nemají.

Čekají nás pěkné časy.

T. Kočí 28.1.2013 8:26

Re: ČSSD spíše než na křižovatce je v pěkném průšvihu

Výstižné,

J. Vyhnalík 28.1.2013 14:48

Re: ČSSD spíše než na křižovatce je v pěkném průšvihu

Bohužel ta sloní paměť způsobuje, že i po 10 letech odpovídá přesně stejnými slovy jako tehdy. Už teď se mi dělá zle z těch donekonečna opakovaných, pomalu přednášených "bonmotů".

J. Urban 28.1.2013 1:36

Celé je to mnohem jednodušší, pane Křečku.

Dienstbier se až dosud projevil jako zásadový, čistý a dost nesmiřitelný vůči mafiím, prorostlým napříč ODSČSSD. Tyto mafie si dnes už koneckonců dokáží žít i svým vlastním životem, nepotřebují vazbu na partaj jako takovou, jen si z ní koupí, koho potřebují. Koho si nikdo nekoupí, toho pak nikdo nepodporuje (a naopak). A protože si různé mafie různě nakupují, nastává jak v ČSSD, tak v ODS (tam víc - protože je u lizu - zatím ještě) ta "rozpolcenost".

P. Pavlovský 28.1.2013 2:46

Re: Celé je to mnohem jednodušší, pane Křečku.

Vývoj je předvídatdelný až příliš. Vedle KSČM ovládne levici SPOZ, která inkorporuje prozemanovskou část ČSSD. Tam míří, tuším, i bratr Křeček.

Zbylá ČSSD s Dienstbierem, Zaorálkem, Sobotkou, Špidlou atp. se stane marginální, nejspíš mimoparlamentní stranou.

Totéž čeká i ODS, obzvlášť přijdpou-li volby rychle. TOP 09  získá hlasy poloviny dnešních voličů K. S. a ODS zůstane na chvostu!

Do sněmovny se vrátí středová KDU, naopak mimo zůstane SZ.

T. Vodvářka 28.1.2013 7:39

Re: Celé je to mnohem jednodušší, pane Křečku.

Vážený pane Pavlovský, pevně věřím, že Vás manželka příliš nevyhubovala za Vaši sázku. Někdy věci prostě nevyjdou jak člověk chce. Pro mne zůstává útěchou, že Miloš Zeman dobře ví, že vyhrál pomocí faulů, nečisté hry nad člověkem, jemuž morálně sahá kamsi ke tkaničkám botů. On to dobře ví a bude si to pamatovat po celou dobu svého mandátu. Váš rozbor budoucnosti ČSSD je správný, rovněž si myslím, že celá ta současná parta okolo pleše s kusadly půjde do stoupy a na scéně se objeví zombie Kavan, Fencl, Zgarba a mnozí další, kteří jsou přisáti k cecíku tohoto parvenu.

Slušných zůstalo 2,2 M. To také není úplně marné. Pěkný den.

P. Pavlovský 28.1.2013 7:53

Re: Celé je to mnohem jednodušší, pane Křečku.

Peníze jsou až poslední problémem, jsem pilný člověk a do půl roku je zase vydělám - ztratil jsem v životě už víc.

Mám teď ale metafyziký strach vzdělance.

Obávám se, že svým výrokem o tom, že konečně zvítězily pravda a láska, dopustil se V. Klaus zjevné HYBRIS.

 Před následky jej žádná ochranka světa nemůže ochránit. Je to mimo naši představu.

T. Vodvářka 28.1.2013 8:29

Re: Celé je to mnohem jednodušší, pane Křečku.

Dosavadní president se již vymkl jakékoli taxonomii. Mohl bych zkusit stanovit diagnosu na dálku / dle mého jde o senilní demenci spojenou s narcisistní psychopatií, ale obávám se, že nejsem zcela přesný/.  Sdílím Vaše obavy vzdělaného člověka, jemuž není jasné, proč si země vybrala místo dobrého řešení to špatné. Nic s tím neuděláte, stejně jako tomu bylo za války, kdy židé dobře věděli, co je čeká a stejně nebyli schopni s tím nic udělat.

Myslím, že Václav Klaus žádnou ochranku již nebude potřebovat, neboť se stal nezajímavým a pro socio nepotřebným, vyjma příkladu pro ostatní, že takhle ne.....

T. Vodvářka 28.1.2013 9:02

Re: Celé je to mnohem jednodušší, pane Křečku.

Vážený pane Pavlovský, sdílím Vaši úzkost intelektuála, který v podstatě nechápe, proč si jeho národ místo solidního člověka vybral buranství a místo ponaučení z nedávné historie opět ochotně strká hlavu do ohlávky a na oči si radostně nasazuje klapky.

U stávajícího presidenta stanovuji váhavě diagnosu senilní demence spojenou s narcisistní psychopatií, může však jít ještě o něco vážnějšího. Myslím si, že on již ochranku nepotřebuje, neboť jej po jeho výrocích za posledních 14 dní většina lidí zařadila do správné škatulky. Už nikdo na něj nebude pálit plastikovými kuličkami, neboť je škoda plýtvat. On sám si svou cestu vybral již dávno, skončí v obecném opovržení ve stejném ranku, jako Gottwald, Zápotocký atd.

Vám přeji výhru ve Sportce.

T. Vodvářka 28.1.2013 9:03

Re: Celé je to mnohem jednodušší, pane Křečku.

první část se mi asi půl hodiny nezobrazila, proto podobný příspěvek 2x. Zatím ještě nejsem senilní.

J. Vyhnalík 28.1.2013 14:45

Re: Celé je to mnohem jednodušší, pane Křečku.

Pánové, ono je to ještě trochu jinak.

Kdo z proponentů přímé volby domyslel její důsledky?

Podívejme se do USA, už dlouho není reálné, aby na presidenta kandidoval člověk bez vlasů. Přitom souvisí nějak plešatost s intelektuálními a organisačními schopnostmi?

Podobně průměrná výška kandidátů vykazuje neustálý rostoucí trend, takže za pár let bude nezbytnou kvalifikací pro presidentskou funkcí post basketbalového pivota.

T. Vodvářka 28.1.2013 15:16

Re: Celé je to mnohem jednodušší, pane Křečku.

Vážený pane Vyhnalíku, nesměšoval bych americké třeštění s naším rybníčkem. Američané dají hodně na vzhled, u nás vyhrál jedinec s anamnesou ethylismu, s BMI jistě okolo 38-40 bodů, kuřák a notorický lhář. Přímá volba se mi jeví z dvou možných jako spravedlivější, protože jinak jsou nám kluci co spolu mluví schopni exponovat totálního mamlase, který jim nebude kazit kšefty. Že se to u nás zatím nepovedlo, ještě neznamená, že jde o vadnou cestu. Naše společnost, která neprodělala kataklysma komunismu do úplného konce, která nebyla srozuměna, co bolševismus znamená, nebude ještě dlouho schopna reflektovat kvalitní hodnoty a nechá se opít lží, podrazáctvím a bude tleskat zmetkům jen proto, že jsou jaksi více vidět a slíbí zřetelně to, co nejsou schopni splnit. V naší společnosti zatím je daleko přijatelnější obecně sdílená lež, o které všichni vědí, že je lží, než pravda, o které všichni vědí, že je pravdou. Proto vyhrál Miloš Zeman, dal do toho všechno a nyní bude muset nést jho svých lží, podrazů a závazků krysám, které nyní vylézají z kanalizace. Jakkoli  mu to přeji, jsem smutný z toho, že jsme mohli být za 5 následujících let jinde, než budeme v pokračování klausovsko-zemanovského stylu. Svatý Václav asi teď nahoře zvrací.