8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

POLITIKA: Co se skunkem v komoře?

Nevím přesně, kdy se to stalo, není to zase ještě tak dlouho. V rámci řešení politické krize bylo nutno jmenovat nikým nevolenou vládu. Kdosi ji nazval vládou odborníků. V tu chvíli se mohli všichni skuteční odborníci cítit dotčeni.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 25.11.2013 18:13

Vláda odborníků

Žádnou vládu odborníků nemáme a pokud nedojde k nějakému ústavnímu puči ji ani mít nebudeme. Rusnokova vláda byla prezidentem v souladu s ústavou jmenovaná a od okamžiku kdy nedostala důvěru parlamentu je vládou v demisi, jejíž činnost bude dle ústavy ukončena jmenováním nové, z voleb vzniklé vlády.

Na tom nic nemění ani fakt, že si pan prezident Zeman jejím jmenováním přihříval svou politickou polívčičku přinejmenším tak, jak to dělal pan prezident Havel např. svými "polibky smrti"...

Protože skutečný odborník je specialista, který jako nejdůležitější, mnohem větší státní dotace než jiné obory potřebující, vnímá pouze svůj obor (o jiných oborech často ani neví, že existují) byla by vláda skutečných odborníků neštěstím, před nímž nás naštěstí navždy chrání to, že taková vláda nemůže vůbec existovat, protože by se na ničem nikdy nedohodla. Politika pochopitelně náleží politikům, tedy lidem, kteří přinejmenším umí politické "řemeslo" (např. v USA nebo ve Francii se ho učí už od dětství) a k tomu řemeslu patří i umění vybrat si odborníky a přeložit a složit jejich dílčí názory do politického programu a pomocí vhodného politického jazyka přesvědčovat občany i elity. A samozřejmě i umění dělat kompromisy, vyrovnat se s prohrami, masmediálními útoky na sebe i svou rodinu, včetně umění spolupracovat v případě potřeby s lidmi, které osobně nesnáší.

Naším hlavním problémem není odbornost politiků, ale naprostý nedostatek objektivních masmédií a především vidinou bruselských pašalíků zhoubně bující politická zkorumpovanost "politiků" a teď už i EU-hujerská policejně soudní mafie. I ty kraje, které jsme oprávněně zrušili, protože jsou příliš daleko od občana i od centra a jsou proto především hnízdem korupce a nadbytečné byrokracie znovu prosadily přátelé "Bruselští" (prý aby se moc přiblížila občanům - je možné, že věřili tomu co říkají?).

T. Kočí 23.11.2013 10:18

Co se skunkem

Skunka zastřelit.(Houska).

Vážněji: Moc dobrý článek.

J. Jurax 24.11.2013 0:50

Re: Co se skunkem

Ale politiky přece jen střílet nemůžete :-)

M. Kosejk 23.11.2013 9:49

odborník

Žijeme ve specializované společnosti. A je evidentní, že tlak na hlubší specializace se prohlubuje. Odborníkem je dnes člověk, který je odborník na konkrétní téma oboru. Např. zdravotnictví - Že je někdo špičkový neurochirurgem, neznamená, že se orientuje i gynekologii. A je dost pravděpodbné, že takový neurochirurg prd ví o způsobu financování jeho vlastního oboru. A to dodejme, že i mezi neurochirurgy existují konkrétní specializace.

Toto by si člověk měl uvědomit, než bude hlásat přímou demokraii a řvát, že ministry vlády mají být odborníci. Fakt nevím o žádném odborném oboru - Ministrování ve vládě státu. :))

I. Skolin 23.11.2013 10:48

Re: odborník

Tak !

P. Papež 23.11.2013 11:11

Re: odborník

Odborník je i špičkový manažer, který o oboru nemusí mít odborné znalosti (anatomii, gynekologii či stomatologii) a dokáže právě z jednotlivých odborníků sestavit tým. Takže to není o tom, že ministrem zemědělství musí být sedlák, ministrem zdravotnictví gynekolog či ministrem kultury herec, jak si zjednodušeně představujete. Plný souhlas s článkem autora.

M. Kosejk 23.11.2013 13:07

Re: odborník

Špičkový manažer je prostě manžer. Odborník má "odborné" znalosti - a to z něj dělá "odborníka".  :))

J. Boleslav 23.11.2013 14:51

Re: odborník

Špičkový manager je odborník v oboru managementu. Což často bývá jiný obor, než ten, který řídí. Optimální je, pokud je někdo na vysoké funkci odborník jak na příslušný obor, tak dobrý manager. Což se povede málokdy. Důležitější u vysoce postavených funkcí je, aby dotyčný byl dobrý manager. A jako takový si dokázal vybrat odborníky v daném oboru jako poradce a dovedl jim naslouchat.

M. Kosejk 23.11.2013 16:53

Re: odborník

Vím, že to je ode mne slovíčkaření, ale slovo "odborník" je odvislé od odborných znalostí. A že se někde studuje obor managementu, je ve své podstatě zvrhlé. Dobrý management není o odborných znalostech, ale o zejména o osobnostních vlastnostech - schopnost rozhodovat, jednat s lidmi, delegovat pravomoce, mít vůli převzít odpovědnost... 

Já se také nepovažuju za odborníka na obchod. Prostě jsem obchodník - naučil jsem se dobře působit na lidi, odhadnout je, jednat s nim, rozhodavat se, co je důležité a co podružné... A taky jsem se naučil se o odborných věcech radit s odborníky (právníci, stavaři, statici, bankéři atd.), protože ač musím o spoustě věcí alespoň něco vědět, nejsem ve skutečnosti odborník na nic. 

A pojem "Vláda odborníků" do politického slangu zavedl Jiří Paroubek pro údajně nepolitickou vládu (tzv. úřednickou) - a už tenkrát to byla lež. Žádný obor dělání politiky neexistuje. Navíc to má podprahový důsledek, kdy se občanům podsouvá, že vláda založená na volebním výsledku (politická vláda) je špatná - a že by měli vládnout elitáři vybraní elitáři (tzv. odborníci).

M. Kosejk 23.11.2013 17:10

Re: odborník

p.s. A mimochodem - v "předkorporátní době" nejdříve se člověk stal v něčem odborník, potom s ním začali chtít spolupracovat ostatní odborníci z oboru - a tak se je musel naučit řídit. A když k tomu měl schopnosti, tak se tím manažerem.

Obor managment je zvrhlost!

M. Kosejk 23.11.2013 17:22

Re: odborník

oprava: Obor management je zvrhlost! Obor managment je překlep. :)))

J. Boleslav 24.11.2013 10:29

Re: odborník

Obor "dělání politiky" je politologie a učí se i na vysokých školách. Jeho skvělým představitelem je třeba prof. P. Fiala z ODS. Management je rovněž obor, že se Vám to v důsledku setkání s některými jeho nevyvedenými představiteli tak nejeví, na tom nic nemění. Jinak s Vámi většinou souhlasím. :-)

M. Kosejk 24.11.2013 12:26

Re: odborník

Politologie představuje takový konglomerát společenských věd. Politologie obecně pojednává o politice, ale "dělání politiky" je o něčem jiném - to je o konkrétním obsahu politiky - a to se fakt nikde nevyučuje. A jediná možnost, jak dát politice obsah, je, když jí jdete dělat (jako ten Fiala).

A management jako obor? Fór je v tom, že neznám osobně jediného absolventa tohoto oboru, který by v reálném managementu něčeho dosáhl. :)

J. Jurax 24.11.2013 0:58

Re: odborník

"kdy se občanům podsouvá, že vláda založená na volebním výsledku (politická vláda) je špatná - a že by měli vládnout elitáři vybraní elitáři (tzv. odborníci)."

Jenže - jak zkušenost učí - ta politická vláda je opravdu buď špatná nebo ještě horší ... dost pochybuju, že by ti vybraní elitáři, tzv. odborníci, jak píšete, mohli být ještě horší.

Jen dlužno dodat, že nynější vláda není vládou odborníků, nýbrž vládou přátel Miloše Zemana ...

M. Kosejk 24.11.2013 7:56

Re: odborník

Vás tedy zkušenost nenaučila lautr nic. :)) Zemanova "vláda odborníků" teď úřaduje a předchozí Fischerova "vláda odborníků" byla snad nejrekordněji nejrozhazovačná a nejsrabáčtější vláda, jakou jsme v historii měli.

I tzv. "vláda odborníků" je politická vláda - ale nezávislá na vůli voličů - a neodpovědná voličům.

J. Boleslav 24.11.2013 10:25

Re: odborník

To, čemu se u nás říká vláda odborníků, ve světě téměř nikde neexistuje. Problém Rusnokovy vlády (na rozdíl od Tošovského nebo Fischerovy) je právě v tom, že není vůbec politická, protože vznikla zcela mimo vůli politických stran i PS. Není tudíž nikomu (kromě Ovara) odpovědná a odtud třeba plyne i její rozhazovačnost a další s ní spojené problémy. Předchozí 2 přechodné vlády přece jen jakési (byť volné) vazby na politické strany měly.

M. Kosejk 24.11.2013 12:31

Re: odborník

I Zemanova vláda je politická. Nejedná se ale o politiku PS, ale o politiku prezidenta. Fakt nechci vypadat jako poručík Dub - "Ještě před válkou mluvil jsem o tom s naším okresním hejtmanem" - ale jako bych před touhle "vymožeností" přímé volby prezidenta nevaroval...

J. Jurax 24.11.2013 22:38

Re: odborník

Chci jen naznačit, že vláda apolitických odborníků u nás ještě nikdy nebyla a patrně ani nebude - pokud vůbec vláda skutečných apolitických odborníků, jejichž jediným cílem je především prospěch republiky a všech jejích občanů není jen chiméra. Takoví lidé prostě do politiky nejdou ...

Protože politická vláda zaprvé není odpovědna voličům - ti do ní až do příštích voleb nemají co kecat - to celkem právem, protože jinak by vláda byla ještě nestabilnější než běžně bývá a byla by rukojmím křiklounů z ulice. A o těch příštích volbách se voličové stejně zas dají oblbnout. Ta  odpovědnost voličům je jenom takový populární slogan  A závislá na vůli voličů je politická vláda jen v okamžiku voleb - cynicky bych řekl, že závislá je spíš na kvalitě PR agentury vítězné strany a na bezbřehosti slibů, jež tato strana před volbami štědře dští, aby vyhrála. O ideje jde jen outsiderům a naivkům ...

Zadruhé politická vláda celkem pochopitelně sleduje především a přednostně prospěch své politické strany, protože o koryta jde až v první řadě - což se krásně projevuje u koalic, kde si partneři navzájem mydlí schody, čemuž věnují nemalou, neřkuli převážnou část své pracovní kapacity - a prospěch republiky a občanů má v patrnosti toliko do té míry, pokud to neodporuje prospěchu té které politické strany, jejích koryfejů a na stranu navázaných kmotrů. A kromě těchto ukazatelů sleduje ještě zájmy jen svého elektorátu, jež pochopitelně upřednostňuje, aby neztratila jeho hlasy; za tím účelem se snaží plnit sliby, jež tomu elektorátu dala - což rozhodně není ku prospěchu všem občanům a nemusí být ani v zájmu republiky (v tom případě má ovšem republika smůlu) - viz třeba zadlužování ve jménu ušlechtilé, leč zcestné ideje sociálního státu, jež libě zní sluchu jisté a nemalé části voličů.

P. Papež 24.11.2013 14:35

Re: odborník

Špičkový manažer je člověk řídící manažersky odborníky. On nemusí znát všechno, na to má specialisty odborníky. Jen musí vést tuto skupinu určitým naprogramovaným směrem a vyvozovat nějaké závěry, kladné i záporné.. A to je manažer. Razítko na diplomu z nikoho odborníka nedělá.

J. Lukavsky 23.11.2013 17:44

Re: odborník

No ve Francii prý mají specielní školu pro státní ouřednictvo, čili odborníky na řízení. Jestli je v tom i politologie to nevím. Ministr je především ouředník a politik a od odbornosti by měl mít příslušný aparát ministerstva. No ale Francie také není zrovna příkladem politické kultury. J.

M. Kosejk 23.11.2013 18:00

Re: odborník

Fakt? To jako škola specializovaná na tvorbu státních ouřadů? Tak TOHLE je zvrhlost! :)))

J. Vozábalová 24.11.2013 2:50

Re: odborník

Ale jděte pane Lukavský, jak jste přišel na to, že škola pro státní úředníky musí být školou pro odborníky na řízení? Možná sice můžete mít pravdu (nevím, jak "chodí" státní správa ve Francii), ale daleko pravděpodobněji půjde o to, aby se frekventanti naučili pracovat se zákony, pochopili systém správy země a dokázali nejen účinně a efektivně pro občany vyřizovat jejich žádosti a podání, ale dokázali jim i věci dobře vysvětlit a být jim nápomocní v "nezbytných potkáváních s úřady". 

Vy byste byl jistě také rád - pokud například budete žádat o stavební povolení - aby si příslušný úředník byl jist tím, jak řešit veškeré případné záludnosti, dovedl Vám poradit i ve složitých případech a nechtěl po Vás dokládat různá potvrzení "pro jistotu", protože vlastně sám pořádně neví co je třeba a navíc neví kde to najít (v horším případě je mu líno to hledat). 

Samozřejmě, nejdůležitější je přesvědčení toho úředníka, že je tu pro lidi a kvůli nim - bez toho jsou mu znalosti houby platné, ale i ten nejsnaživější a nejvstřícnější není nanic, pokud se sice vyzná ve stavebních výkresech, ale celé Vaše řízení se bude do nekonečna protahovat, protože ten dotyčný úředník jej povede (z nedostatku znalostí) špatně a tak dá Vašemu sousedovi-kverulantovi možnost se stále dokola odvolávat. 

Já samozřejmě také vím, že k ideálnímu stavu úžasných, vstřícných, usměvavých a kompetentních úředníků je daleko, ale každé jejich vzdělávání je dobře, protože jen tak těch dobrých bude přece jen přibývat - určitě to znáte - neznalost a nekompetentnost bývá pohříchu často maskována arogancí.

M. Kosejk 24.11.2013 7:58

Re: odborník

Státní škola na výchovu budoucích správců státu - Nepřipomíná vám to určité utopisticko-katastrofické romány? :)

J. Jurax 24.11.2013 22:47

Re: odborník

Nepřipomíná. Ono kromě politických pitrýsků taky někdo musí dělat, aby ten stát jakžtakž fungoval. A musí mnohé znát a vědět - od ministerstva až po okresní či obecní ouřad. Ve vhodné škole dostane základy ...

Ono sir Humphrey je pro chod státu zjevně užitečnější a v zásadě dúležitější a potřebnější než jeho formálně nadřízený politický pitrýsek :-)

J. Jurax 24.11.2013 0:51

Re: odborník

Na to ministrování ve vládě státu by měl být aspoň učební obor :-)

V. Ondys 23.11.2013 3:02

:))))))))))) Dnes by měl svátek soudruh Gottwald

a tak si všichni sebekriticky v :))))))) moudrém kolektivu připomeňme, že lepší je v komoře ruskej medvěd než několik americkejch skunků, poněvadž nikdy není nad :))))))))))) odborníka ve státní službě a nemá to nejmenší chybu, když může socialisticky :)))))))))) přerozdělovat!