28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Co se mi honí hlavou 2

Státní rozpočet je totiž zatížen 80 procenty mandatorních výdajů. Rád bych věděl, kolik procent činí mandatorní výdaje v těch zemích, které označujeme jako "vyspělé", a porovnat jejich výši se zadlužením daného státu a s růstem jeho dluhu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 6.6.2012 23:08

Nežvaní !

Je to tak, jak píše. Ty EU dotace byl čert dlužný. VŠECHNY dotace jsou zločinecké, ale ty z EU z naprosté většiny NEJSOU v souladu s pořadníkem potřeb v dané oblasti. U EU dotací záleží jedině na šikovnosti toho, kdo nejen žádá, ale umí tu žádost perfektně vytvořit a dobře protlačit. V Bruselu nemají přehled, že v dané oblasti jsou daleko potřebnější jiné užitečnější záležitosti.

Skutečné potřeby kdekoliv mají různou míru důležitosti a když netržním způsobem se zasahuje do tržního procesu, tak by byl zázrak, kdyby systém negeneroval záporné výsledky. Zpětná vazba poskytuje nepřesné informace a systém se křiví, deformuje.

Vešketé intervenční zásahy do tržního systému ho przní !

J. Vacek 6.6.2012 21:27

Re: Žvaníte, pane.

Máš pravdu, chtějí to tak soudruzi cenzoři... Jinak bych ti napsal, že jsi ...

J. Vacek 6.6.2012 21:25

...

Lžidovky, jděte do  konečníkových  krajin

P. Schuh 6.6.2012 12:15

Reformy

Na ty opravdové reformy čekáme všichni.....

R. Langer 6.6.2012 12:14

Re: Žvaníte, pane.

Hm, škoda jenom, že ty věci z dotací jsou (minimálně) 2x tak drahé jako ty bez dotací. Pak se nám ovšem ta finanční efektivita už jeví poněkud jinak... :-P

P. Schuh 6.6.2012 12:13

Re: Všechno pěkné plky

Pár nevýznamných drobností (ale korunka ke korunce):

Zrušte senát, zrušte stavbu nové vily v USA, zrušte vyplácení zlatých padáků a odměn u neprosperujících státních firem, zrušte nadbytečné kanceláře státní správy, zastavte předražené nákupy a veřejné zakázky.......atd.

P. Spáčil 6.6.2012 12:02

Všechno pěkné plky

Článek je obecně o ničem. Každý může žvanit o nutnosti snižování mandatorních výdajů. Řekněte ale konkrétně které mají být sníženy nebo zrušeny a kolik procent úspor to přinese.

J. Boleslav 6.6.2012 11:46

Re: Žvaníte, pane.

Žvaníte Vy. Značná část dotací z EU se promrhá na nesmysly nebo je alespoň těžce předražená. Případně obojí. A peníze z nich potom tečou do kapsy různým Drathům a podobným příživníkům. Nebýt dotací i celé EU v současné zoufalé podobě, bylo by líp.  

J. Boleslav 6.6.2012 11:42

Re: Ti naši experti jsou žabaři

Máte pravdu. Když ale lidé raději čtou o šašcích jako Drath než o nějakých nudných ESM, kterým stejně nerozumí :-(

V. Novák 6.6.2012 9:43

Žvaníte, pane.

Z Bruselu samozřejmě přichází "jen" to, co tam členské země poslaly, do ČR ovšem přichází více, než tam CR poslala. Kdo to platí? No - bohaté země EU, zejména Německo.

Pokud je české kofinancování "až" 50% (také ale 10%), znamená to, že nám někdo ty naše stavby z podstatné části zaplatí. Že chce vidět, jak, na co a hlavně jak efektivně byly ty peníze vynaloženy, je snad samozřejmé. Aby nešly evropské peníze na stavbu tlustého akvaparku v místě, kde chybí "jen" voda, klienti a způsob, jak je tam dostat...

Ano, mnohé z těch staveb jsou důležité i pro Němce - třeba čističky. Němcům samozřejmě vadí, pouštíme-li jim po Labi sajrajt. No, ale hlavně by mělo vadít NÁM, že si zasíráme vlastní řeky a říčky svým nečištěným sajrajtem (mělo tady být jiné slovo, ale asi by neprošlo). Cestou do Němec se přece už jen něco vyčistí. a vyhnije. také rychlostní komunikace nebo železniční koridory - ale Němci mají na výběr a už ztrácejí trpělivost a uvažují i o trasách mimo český špunt.

P. Fiala 6.6.2012 9:32

Zadlužení států vč. USA

Jsou to Eura, Kč, USD, která si masy občanů ukládají do všelikých finančních institucí (spořitelny, důchodové fondy, pojišťovny, banky, atp.), která jsou půjčována těmito institucemi (médií nazývaná "investory") vládám obvykle na bázi politických stran sestavených a ty s nimi hospodaří.

Finanční instituce také půjčují vklady občanů ekonomické sféře soukromé.

Jednotlivé Eura, Kč, USD z těchto pújček jsou stále v OBĚHU, plní svou funkci nejmobilnějšího KAPITÁLU. Tento, v nich obsažený KAPITÁL, je ekonomickými operacemi formován do státních investic (veřejné infrastruktury všeho druhu) či soukromých investic (rozšíření výrobních kapacit, pořízení nových). Oba druhy investic musí fungovat efektivně.

Soukromá sféra si efektivitu setsakramentsky hlídá - očekává je ZISK - fungují efektivně.

Státní sféra nemá motivaci jako soukromá, málokdy funguje efektivně a navíc sleduje i politické zájmy, za které nějaké ty Euro, Kč, USD masí vydávat.

K. Luboš 6.6.2012 9:21

mandatorní výdaje = důchody

Buďte konkrétní, pane Haasi. Např. mandatorní výdaje na starobní důchody byste seškrtal na polovinu anebo třeba rovnou na třetinu? Totiž u nich je jeden problém: nejdou rozkrást. Ale kdyby se třeba jenom 50 % z nich odklonilo stranou a investovalo např. do dálnic, tak by to při obvyklé cca 10 % provizi představovalo pro politiky a státní úředníky rozhodně slušný příjem navíc. 

V. Mlich 6.6.2012 9:03

Ti naši experti jsou žabaři

Třeba Rath si špiní ruce blbými pár milióny. Ale taková solární energetika nás výjde celkem kolem 800 miliard. A včera, když už novináři po estrádě s Rathem odešli do redakcí vyrábět komentáře, odkleplo 140 poslanců dalších 350 miliard z našich daní: http://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?G=55930&o=6 - jestlipak se na to po 2 miliardy složí, anebo to zaplatíme my... VV si vrátily preference a komunisté udělali další krok do vlády.

P. Skřivan 6.6.2012 7:20

Z růstu našeho dluhu bych EU neobviňoval. :-)

Na rozkradení všeho, včetně dotací EU, máme expertů dostatek. :-)

P. Hlosta 6.6.2012 6:03

Jak na to?!

Proč nejde uskutečnit opravdovou reformu, na to by měli dát odpověď státní úředníci sedící na ministerstvech k ruce politickým zástupcům, kteří se stanou ministry vždy po volbách. Ti nám to ale nepoví, protože by museli přiznat své podílnictví na loupeži. Jde totiž výhradně o moc nad penězi z kapes poplatníků a o ukradení části z nich pro sebe. Nemusí to být zrovna krádež přímo z rozpočtu. Stačí když dá úplatek firma zajímající se o zakázku. Že taková firma se následně zahojí z rozpočtu, to poskytovatele zvýhodnění firmy netrápí.

Takže platí - jestliže chce bordelmamá udělat pořádek ve svém vykřičeném domě, nestačí přehodit postele, ale musí vyměnit služky lásky!