5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Co nám přinese koaliční smlouva?

Už jste si někdy říkali, jaké to asi je rodit ježka? Tedy ne že bych s tím měla zkušenosti, ale umím si to celkem představit; řekla bych, že to může být asi takové jako rodit koaliční smlouvu. Zjevně to byl hodně těžký porod.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 17.12.2013 0:02

Autorka zapomněla na jednu věc

ve své oprávněné kritice - totiž že cokoliv politik činí, nahlíží to primárně nikoliv jak to prospěje republice a občanům, nýbrž jak to prospěje politicky jemu a jeho rodné straně. Protože volby jsou už za čtyři roky a koryta nutno udržet a ještě rozhojnit.

A z toho hlediska - kdože to nám potřebným snížil DPH na plínky, dětskou výživu a léky? Sláva mu a pašák je, myslí to dobře, ba upřímně, a budeme jej volit. Dokonce i na kultůru - potažmo knihy - dobrodinec nezapomněl! Že je svrchovaně nepravděpodobné, že by ceny klesly o onu úsporu DPH takovému nadšenci nedojde - a politické bodíky jsou doma.

Vyšší minimální mzda je totéž - dobroděj na chudobné myslí, platy jim zvedne, sluníčko naše. Že to zaměstnavatelé ušetří propouštěním nebo na úkor těch, kteří mají vyšší než minimální mzdu jim nedojde - tedy pokud nepřijdou o práci, ale za to bude moci vydřiduch podnikatel, ne politik dobroděj náš. A politické bodíky skáčou do kasičky,

A třetí pilíř - tam je to jasné - vyplatí se jen bohatcům (čti pilným a pracovitým zaměstnancům s vyššími platy, protože o ty tu hlavně jde, kteří by takto vyvedli procenta ze solidární žumpy, kde o ně díky konstrukci důchodu stejně přijdou), co by tak měli vyšší důchody. Tohle nelze dopustit - zrušit, to by tak hrálo, jak k tomu přijde prostý lid? Sázka na závist vždy vyjde - a bodíky jsou zase doma.

V. Halašta 16.12.2013 17:44

Souhlas

Až mě to překvapuje, že p.Šichtářová bych tentokrát nic nevytknul.

Ale přece, tak nějak po Šichtářovsky, se něco ke kritice najde. Paní Šichtářová by si přeci měla poblahopřát, k destrukci II. pilíře přihodila taky pár polínek.

K. Pavlas 16.12.2013 15:07

Porod ježků

je docela bez problémů. Ostny jsou měkké, malé a ještě překryté tenkou blánou.

K. Pavlas 16.12.2013 15:34

Re: Porod ježků

P.S. Navíc neprobíhá "proti srsti".

M. Prokop 16.12.2013 9:00

Ad druhý pilíř

Špidla, strašidlo švýcarských dětí a českých liberálů, včera tvrdil, jak důležité je jednání s opozicí.

No, důležité je. Jen soudruh "zdroje jsou" zapomněl dodat, že oni mohli jednat, ale nic nezavedli, když jednala středopravá (spíše středová) vláda, oni s ničím nesouhlasili.

L. Novák 16.12.2013 13:37

Re: Ad druhý pilíř

Špidla trpí (nebo se snaží se prosadit) utkvělou myšlenkou, že může být občanům této země v politice užitečný. Nemůže, je to skvělý vzor parazita, který nakonec zlikviduje organizmus, v němž se usídlil. Zdroje přece jsou! :-P

J. Blažek 16.12.2013 8:59

Mnohé je jinak

Ve většině zemí EU jsou dnes již 3 sazby DPH.

To, že zvýšení minimální mzdy přinese vyšší nezaměstnanost je furt dokola opakované strašení. Pokud podnikatel tu práci lidí potřebuje, tak je propouštět nebude. Jen dá o trošičku víc státu na daních a nebude vyplácet svépracovníjy "bokem" a ti pak nebudou poškozováni při nemoci a při výšši důchodu.

M. Prokop 16.12.2013 9:00

Re: Mnohé je jinak

Vy nepodnikáte, že?

L. Novák 16.12.2013 12:49

Re: Mnohé je jinak

Samozřejmě že ne, to je jen oranžovej teoretik - propagandista. Vůbec netuší, o čem mele. Sobotkův nasazenej člověk. :-)

R. Langer 16.12.2013 13:00

Re: Mnohé je jinak

No pán je evidentně znalec... :-D

P. Papež 16.12.2013 20:17

Re: Mnohé je jinak

Vy si opravdu myslíte, že každý malopodnikatel má obrovské peníze na to, aby jen tak zvýšil mzdu? jestli u něj člověk pracoval dobře, tak určitě za dobrou mzdu. Jestli špatně, podnikatel ho bude muset vyhodit a vyhozený pracovník půjde na pracák. Tam dostane státní  peníze, a to se jistě státu vyplatí. O tom, že zvýšená minimální mzda nepoškodí podnikání, to si může myslet jen úplný hlupák nebo ministr, který tuto kravinu předloží a předseda vlády, který v životě nepracoval na své peníze, vždy je jen dostal, nebo si nakradl na cestovném, bydlení atd..

J. Mrázek 16.12.2013 8:43

Zavrhnout nesmysl šlo dříve...

Ale alespoň trochu pozdě, než později....horší je propopulační porodné na děti bez omezení, kdo bude mít nejvíc dětí a jak se ta budoucí většina vypořádá s ekonomikou země, to je tragicky jasné ....

A. Bocek 16.12.2013 7:23

Hlava mi nebere.

Ve zdravotnictví deficit, proto zrušme poplatky.Regulace prkotin, které si každý šetřílek vykurýroval sám je v piheli a vše se bude řešit navýšením platby za státního pojištěnce - tedy z rozpočtu který je v deficitu. Nuž se tak volným krokem přiblížíme bankrotu.

M. Prokop 16.12.2013 9:02

Re: Hlava mi nebere.

A udivuje vás to?

V koalici KSČSSD (SPOZ) by to bylo ještě horší.

D. Polanský 16.12.2013 7:14

Dnes i souhlasím,

je fakt, že když už něco stát vymyslí a zavede nemá se to rušit, viz solárníci, církevní restituce. Třebaže nás to stojí love, ale musíme se naučit zákony ctít, a uvědomit si, že zákon není jenom nějaký hadr, který jen tak vyhodíme do popelnice.  Dnes politici uvažují asi takto:  no co, nějaký zákon uděláme, a když bude blbý tak je novelizujeme nebo zcela zrušíme.

Snad bych doplnil, že pokud si někdo myslí, že o kolik se sníží DPH, že o tolik přesně se sníží ceny knih, plen apod., je dost naivní. Viz kdysi snížení DPH v restauracích, ani o haléř ceny nešly dolu.

M. Prokop 16.12.2013 9:03

Re: Dnes i souhlasím,

Kdyby šly, bláznila by ČNB s deflací. :-P

R. Langer 16.12.2013 13:04

Re: Dnes i souhlasím,

Jistě, a když se schválil zákon o tom, že Židé jsou podlidé, také ho bylo potřeba poslechnout, co? Proč by se vlastně měl takový zákon rušit?

No nic.

P. Boublíková 16.12.2013 5:36

Nu, nejsem ekonom

a tudíž mě nejvíc překvapilo, že koaliční smlouva zavazuje na podnwt lidovců budoucí vládu a parlament k ochraně života od početí až do přirozené smrti, tedy nejen zákaz euthanasie, ale i zákaz interrupcí, které jsou u nás legální od roku 1957.

Bez ohledu na názor kohokoliv na tuto věc mně to přijde jako nejpřevratnější návrh celé koaliční smlouvy, proti tomu je dohadování o daních nebo druhému pilíři o ničem.

M. Prokop 16.12.2013 9:04

Re: Nu, nejsem ekonom

Z toho nic, kromě proklamace, nebude. Naštěstí.

Lidovecký evergreen.

I. Dekyský 16.12.2013 1:49

Naprostý souhlas

ovšem s jedinou výtkou i když třeba budu osamocen. Rozdílné zdanění elektronické a papírové knihy má sakra logiku, pro blbce jako jsem já, dokonce zásadní.

J. Vyhnalík 16.12.2013 2:44

Re: Naprostý souhlas

Logiku by to mělo, kdyby to bylo obráceně. Podle hesla "Šetřte naše lesy!" by měly být e-knihy zvýhodněny, nebo minimálně neznevýhodněny oproti papírovým. A to ze mne nemluví víkend strávený rovnáním knihoven, kdy mne bolí celé tělo a přitom jsem se nějakému rozumnému řádu přiblížil pouze nepatrně.

Kdepak e-knihy, ty si přerovnám během chvilky a ten čas pak mohu věnovat četbě.

D. Polanský 16.12.2013 7:17

Re: Naprostý souhlas

Pokud to nebude kniha o diferenciálních rovnicích, výpočty se pěkně blbě studují z e-knih.

J. Vyhnalík 16.12.2013 11:25

Re: Naprostý souhlas

To nechápu proč. Samozřejmě, že pokud jsou trochu rozsáhlejší, nevejdou se na pidistránku. Pak je řešením číst je na PC, nebo si pořídit "dospělou" čtečku, jako je Kindle DX (9,7") nebo velký tablet.

R. Langer 16.12.2013 13:08

Re: Naprostý souhlas

No já si myslím, že se e-knih studuje úplně stejně, jako z těch normálních, ale zatím to stojí víc peněz. Nepochybuji ovšem o tom, že v budoucnu se z ničeho jiného ani studovat nebude. ;-)

K. Pavlik 16.12.2013 13:53

To by mne zajimalo proc

Kdyz jsem studyroval tak problem s diferencialnimi rovnicemi byl v tom ze jejeich reseni bylo jeste v plenkach (tenkrat bez DPH) a blbe se studovaly tez z knich - a slusna knuiha o nich viemene nebyla. Je to dnes jine? Asi ne.

R. Langer 16.12.2013 13:25

Re: Naprostý souhlas

Přesně tak!

E. Vašátko 16.12.2013 6:01

Re: Naprostý souhlas

Tak to tedy rozhodně ne. Pokud by byly elektronické knihy zdaněny více než knihy papírové, zničilo by je to, protože by se cenově dostaly na úroveň knih papírových a to je nesmysl. Stát by na tom rozhodně nevydělal a prodělali by na tom všichni ti, kterým se papírové knihy do bytu už prostě nevejdou. Mimochodem, paní Šichtařová, pokud budete dovolovat, aby Vaše knihy vycházely s blokací .DRM, patrně je nikdo nebude kupovat, teď zrovna jsem se napálil a koupil jsem od Alzy Vaši knihu "Všechno je jinak" a nemohu ji číst, protože mám tablet a tyhle nesmysly prostě neumím.

J. Vyhnalík 16.12.2013 11:22

Re: Naprostý souhlas

Zkuste výborný freeware Calibre. Nejen, že Vám umožní si v e-knihách udělat pořádek, ale bez větších problémů převádí formáty mezi sebou a s DRM by si měl poradit také.

E. Vašátko 16.12.2013 12:08

Re: Naprostý souhlas

To jste na omylu. Zkoušel jsem a program to sice přečte, ale řekne vám, že je to blokované a dál nic.

J. Vyhnalík 16.12.2013 12:17

Re: Naprostý souhlas

To byla pouze rada, mne to zatím převedlo všechno, co jsem potřeboval. Jinak máte samozřejmě pravdu a DRM je čuňárna, která trestá hlavně ty, co si kupují věci legálně.

Podobně, jako u legálních DVD si lidé musí přetrpět úvodní kecy o kopírování a kradení, zatímco "piráti" se dívají rovnou na film atd.