28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Co je a co není důsledek brexitu

Pozornější čtenáři Neviditelného psa si mohli povšimnout, zejména v posledních dvou letech, že kdykoli se Ondřej Neff (Aston) zmíní o brexitu, obvykle se zmíní též o škodlivosti obecného referenda a vice versa.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 23.3.2019 11:23

Re: Vycházíte

No ale ta přibližně polovina voličů by byla neuspokojena i bez referenda.

P. Bouda 23.3.2019 13:19

Re: Vycházíte

Nechci překonávat nedostatky zastupitelské demokracie demokracií přímou, pouze poukazuji na to, že oba způsoby projevu vůle lidu jsou srovnatelné a že v případě rozhodování o určité konkrétní věci je lepší, pokud se rozhodne přímo v referendu, než když se spolehne na řešení volenými zastupiteli.

Co se týká místního referenda, vycházíte z premisy, že "lidé rozhodují o záležitostech, kterým dobře rozumí". Pokud vyjdu z vlastní zkušenosti, pak občané v místním referendu hlasují o otázkách, které musí být položeny srozumitelnou formou (tudíž je i průměrně inteligentní občan schopen pochopit, o čem se rozhoduje), a které nesmí být zavádějící. Nicméně o tom, jak občané rozumí dané věci, nemám žádné iluze, zejména ne k domýšlení všech možných důsledků (byť zákon pamatuje i na tohle a vyžaduje odhad nákladů na rozhodnutí v místním referendu, takže pokud se hlasuje o záměru developpera postavit na území obce například solární elektrárnu, se kterým už obec uzavřela smlouvu o spolupráci, je možným následkem referenda i náhrada škody, která developperovi vznikne nemožností plnit smlouvu ze strany obce a která může snadno přesáhnout roční rozpočet obce. S touto možností jsou ale občané srozuměni předem.

Jinými slovy, občané hlasují i v místním referendu o věcech netriviálních, které mohou mít pro další rozvoj obce význam na několik dalších let a jehož veškeré důsledky nelze předvídat. Nevím, v čem se to liší od situace, kdy se v Británii hlasovalo o setrvání či vystoupení této země z EU. Otázka byla srozumitelná a co se týká důsledků, ty bylo možné predikovat jen v omezené míře (nicméně ty základní byly zjevné každému, kdo se o problém zajímal a informace získat chtěl).

Problém Británie nespočívá ani v "rozdělení společnosti", protože každé rozhodnutí o každé otázce k tomuto rozdělení občanů vede. Problém je v tom, že volení zástupci britských občanů odmítají akceptovat výsledek referenda, protože nekonvenuje s jejich zájmy. Proto jednají v rozporu s tímto výsledkem.

K. Salajka 23.3.2019 17:39

Zajímavá

na Brexitu je skutečnost, že rozhodnutí referenda bylo potvrzeno parlamentem, což je asi podobné, jako kdybyste zákonem nižší právní síly potvrzoval Ústavu. Když se to ukázalo nezbytné, připojili zákonodárci podmínky, které Brexit fakticky znemožňují.

Zákaz vystoupit bez dohody znamená, že Mayová má předložit smlouvu,

ale parlament nesdělil, jak má dosáhnout souhlas druhé strany (EU).

/Parlament měl prostě uložit uzavření dohody také EU?/

Zastupitelé, jak vidíme na brexitu, vždy dokážou rozhodnutí v referendu zmanipulovat tak, aby se jejich vůle prosadila.

Z. Lapil 24.3.2019 14:38

Re: Zajímavá

Pokud vím, tak ve Velké Británii není referendum závazné. Neboli když parlament usoudí, že brexit nebude, tak nebude. Následky v příštích volbách nechť si každý poslanec zváží sám.

J. Schwarz 24.3.2019 17:02

Re: Vycházíte

A přitom by se dala zařídit téměř 100%-ní spokojenost obyvatel! Stačilo by netrvat na nesmyslu / jistě ale navýsost demokratickém / že ve společnostech rozdělených zhruba 50 na padesát bude ta nepatrná většina brát 100%, v celé Evropě! Co takhle přestěhovat britské "eurofily" na kontinent a nespokojence z kontinentu do Británie? Když není špičkám EU a "liberálům" cizí přestěhování milionů migrantů z Afriky a Asie do Evropy, proč neuskutečnit tento, mnohem jednodušší krok? eurofilové by byli ve "své" unii, skeptici mimo. Spokojenost na všech stranách, ovšem s výjimkou EU byrokracie a globalistů všech barev a odstínů..

K. Salajka 24.3.2019 17:12

Re: Vycházíte

Když voni ti Britové, co zůstanou, nejedí vepřové a slaví ramadán.

S. Sidlichovsky 23.3.2019 6:32

Co je a co není důsledek Brexitu

Autore díky, díky. Nesouhlasil bych jen s tvrzením, že vinen je Dave Cameron, který "se rozhodl alibisticky opustit post předsedy vlády a přenechat jej remainerce".

To se tak po velké porážce dělá.

Pak následovalo - Michael Gove vrazil kudlu do zad Borisovi (děsí mě že tento pán, nazývaný v UK "mlčící vrah" (silent assassin) je nyní předním kandidátem na nového šéfa konzervativců. Bývával dobrým novinářem v Timesech.

A "odstřelení" Andrey Leadsom po - řekl bych celkem nevinném výroku o dětech (které Theresa May nemá).

Prosím, souhlasíte? (Moc se mi líbí dnešní praxe některých autorů v Telegraphu.kteří do diskuse se čtenáři vstupují.

S. Sidlichovsky 23.3.2019 6:52

Re: Co je a co není důsledek Brexitu

"To se tak po velké porážce dělá" No, dělávalo. May může - tenisově řečeno" - opakovaně "chytit kanára" a nezmizí do míst, kam už dávno patří.

P. Bouda 23.3.2019 11:15

Re: Co je a co není důsledek Brexitu

Tak je otázka, jestli byl výsledek referenda porážkou Camerona. Faktem je, že svým odchodem nechal vyřešení celé situace na své nástupkyni Mayové, což nebyla příliš dobrá volba. Minimálně měl mít už v té době připravený plán dalšího postupu.

Odchodu Johnsona a dalších lidí připravujících skutečný Brexit se nedivím, dění posledních týdnů jasně ukazuje, o co Mayové celou tu dobu šlo. Co se týká nového vůdce konzervativců, doufám, že bude kandidovat Jacob Rees-Mogg. Michael Gove se mi - stejně jako vám - jeví jako naprosto nepřijatelný a hysterie okolo některých výroků je naprosto nepřiměřená, ale v zemi, která raději řeší "hate speech" na sociální síti než skutečné zločiny, pochopitelná.

S. Sidlichovsky 23.3.2019 11:26

Re: Co je a co není důsledek Brexitu

Obrovské díky za Vaši odpověď. Skvělé.

Dave Cameron přeci rozeslal do všech britských domácností dopis (s náklady 9 mil. GBP), kde doporučoval "IN" (zůstat v EU). Ale údajně to vše přijal s úsměvem a občas je citován jeho výrok po oznámení výsledku referenda, kdy s úsměvem říká těm přítomným v Downing Street 10, "Kluci, a že jsme to projeli". K jeho cti také slouží, že nešel cestou Johna Majora a v těch dnešních "půtkách" se nijak neangažuje.

M. Mikulec 23.3.2019 12:38

Re: Co je a co není důsledek Brexitu

Tak. Na rozdíl od zombie Tonyho Blaira, velkého kamaráda bruselských byrokratů.

S. Sidlichovsky 23.3.2019 12:57

Re: Co je a co není důsledek Brexitu

Podle Daily Telegraph je nyní Anthony také poradcem Macrona, jak ten Brexit zrušit.U britské veřejnosti - zprava i zleva - je zcela odvařený.

Ale vyděsil mě článek Camilly Tominey: "mlčící vrah" je připraven k útoku nahradit Theresu May.

https://www.telegraph.co.uk/politics/2019/03/21/silent-assassin-strike-michael-gove-tipped-replace-theresa-may/

Prosím, mrkněte na tu fotku - myslím, že ta ta tvář dokumentuje dobře

S. Sidlichovsky 23.3.2019 13:02

Re: Co je a co není důsledek Brexitu

je možné, že ho ti Tory quislingové v parlamentu nominují, ale pak se dostane ke slovu členská základna konzervativců a tam má šanci pramalou.

M. Mikulec 23.3.2019 13:03

Re: Co je a co není důsledek Brexitu

OK, děkuji, otevřu to v PC .

M. Mikulec 23.3.2019 13:44

Re: Co je a co není důsledek Brexitu

Michael Gove. Hned mě napadla jedna písnička "Těžko se facce ubrání , a tak je chudinka strašně humánní.Velmi morálně škodí po straně, pomluva docela hodně udělá." Daniel Landa

J. Schwarz 24.3.2019 17:08

Re: Co je a co není důsledek Brexitu

Britové si dokázali odhlasovat brexit, teď ještě chybí další potřebný krok - přestat podléhat diktátu politické korektnosti. Pak by nebylo možné žádné to novinářské "odstřelování" nepohodlných lidí. Většina by se totiž na pobouřené hysterické levičáky z twitteru vykašlala a ty by to po čase buďto přestalo bavit, nebo by sáhli k metodám a la IS a pak by se s nima dalo bojovat "na poli cti a slávy" namísto mediální bažiny s bublajícími smrdutými plyny.

S. Sidlichovsky 24.3.2019 19:45

Re: Co je a co není důsledek Brexitu

Díky za reakci, souhlas Jedním z dalších projevů řádění té "korektnosti" je, že chtějí nyní soudit parašutistu britské armády za vraždy v průběhu tzv. Bloody Sunday 30. ledna 1972 a 16 ostatních para za křivé svědectví. Všichni ti pánové jsou blízko 75-80 let.