4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
vita 13.7.2009 16:23

Re: Trochu zpětné vazby by p. Vlkovi nezaškodilo

A k čemu víza?

Kdyby se Kanadané přestali chovat licoměrně, pak by buď uznali, že cikáni jsou u nás šmahem diskriminováni - a jako vyspělá demokratická země by jim rovněž šmahem věnovali azyl, trvalý pobyt, pracovní povolení atd. Kanada nemá výmluvu, že "není místo", "loď je plná"... Není. Míst k životu a zejména k práci je tam víc než dokáží Kanaďani všemi českými (moravskými, rumunskými, maďarskými,...) cikány obsadit. Zejména kolem polárního kruhu.

A nebo by uznali, že u nás cikáni diskriminováni nejsou, tudíž nemají nárok na žádost o azyl - a po vyslovení kouzelného slovíčka "azyl" pře úřední osobou by je bez pardonu posadili do nejbližšího letadla zpět.

Jenže oni chtějí být na jedné straně za vzorné demokraty a mistrovat barbary z východu - a na druhé straně o nepracující příchozí nestojí. Stejně jako před nedávnem Britové.

antiWolf 13.7.2009 16:18

Re: Trochu zpětné vazby by p. Vlkovi nezaškodilo

Ale ano, s tím bych v principu i mohl souhlasit. Já ale chtěl poukázat pouze na to, že když někdo zavede zcela pochopitelná a legitimní opatření, nastane u nás ublíženectví a poukazuje se hlavně - možná i častečně oprávněně - na licoměrnost těch druhých. Přitom to máslo na hlavě bych hledal nejdříve doma u svých!

Jiří Heincl 13.7.2009 15:56

Zajímavá teorie

Teorie o zemědělcích a plánování je opravdu zajímavá. Může z ní totiž vyplývat, že životní styl většiny Cikánů je zakódovaný v genech a tudíž je každá snaha o jeho nenásilnou změnu marná. Koncekonců jejich zhruba šestisetletá historie ve střední a západní Evropě mluví sama za sebe. Přestože jsou Cikáni nazýváni nepřizpůsobivými, jsou přizpůsobiví až neuvěřitelně. Při svém po staletí nezměněném způsobu života dokážou z majoritní společnosti získat maximum.

Apea 13.7.2009 15:55

Re: APNOE! TY JEDEN VO LE

Abychom se domluvili - sousloví "sociálně vyloučený" neznamená, že je tu nějaký subjekt, který někoho jiného aktivně vylučuje. Jedná se o označení té části populace, která se z různých důvodů nedokáže ve společnosti sama důstojně uplatnit. Osobně bych klidně snesla "sociálně nepřizpůsobiví", kdyby se s tím nepojila vzpomínka na nacistické vyvražďování Cikánů/ Romů.

A co se týče těch padesátých let - a) ano, ale ono právě to "uč se, aby z tebe něco bylo" je projevem dost vysokého sociálního kapitálu. Zvláště když vzdělání neznamenalo žádný ekonomický vzestup - moji spolužáci ze základní v době, kdy já končila vysokou školu vydělávali už pár let víc než já měla šanci za deset let.

b) zásadně se lišili základní školy, měla jsem v první až páté třídě pár cikánských spolužáků a dva další, co by o nich dnes paní učitelky tvrdili, že jsou nezvladatelní a ohrožují spolužáky. Ale to vím dneska, tehdy jsme v tom ani já, ani moji učitelé neviděli problém. Nedám moc na na pedagogické výzkumy, ale na konci devadesátých let byl jeden, který dost přesvědčivě ukázal, že více než polovinu domácích úkolů, které učitele zadávají v čtvrté třídě, předpokládá znalost látky, kterou ve škole neprobírali - tudíž předpokládá pomoc rodičů; a zároveň, že jen každá třetí matka- nevysokoškolačka je schopna ty domácí úkoly vypracovat.  Kdyby tohle bylo nejen za Marie Terezie, ale ještě v šedesátých letech, blya by třetina populace funkčne negramotná.

Historik 13.7.2009 15:47

Re: Trochu zpětné vazby by p. Vlkovi nezaškodilo

Principiálně Kanadě v zavedení víz bránit nelze, JENŽE je tu otázka RECIPROCITY a pak otázka Schengenu a našeho členství v EU, takže my můžeme chtít, aby recipročně jednala celá EU, což je pro Kanadu už sakra problém. Kanada by také klidně mohla říci, že občané EU na azyl v Kanadě nárok nemají, protože mohou volně odejít do kterékoliv jiné země EU (což je české stanovisko). Nebo může postavit své úředníky na letiště do Prahy, jako to svého času udělali Britové.

PetrK 13.7.2009 15:41

Raději a't jdou do

pr..kenné ohrady, už takhle nás stojí dost peněz. A letenku za 1 Kč by jim mohl zaplatit pan Kocáb.

Karla 13.7.2009 15:00

Re: APNOE! TY JEDEN VO LE

Čirá všechna teorie, věčně zelený strom života.

1/ Za presidenta masaryka si Cikáni na Zakarpatské Ukrajině postavili školu pro 400 dětí a na Moravě vesnice s řadovou zástavbou.Na Slovensku té doby a dodnes žijí příšerně.

2/ Narozdíl od evropských "západních" zemí, jako F, A, které nás dnes poučují o rasismu, přijala ČSR po rozpuštění koncentráků a lágrů  nejen své repatrianty, ale i Romy bez papírů, předválečně různého občanství. Českých Romů se z koncentráků vrátilo sotva 600. Přistěhovali se však ze Slovenska za býv. ČSSR, na stavby, jako např Třineckých železáren, a také do Státních statků ve vylidněném pohraničí. Možná, že jimi posunovali také v rámci RVHP jako se sdes posunuje laciná prac. síla z Mongolska do Blanska, jen na tom asi nevydělávaly agentury./ Myslím na níykých platech těch Mongolů./

3/ Kam přišli, dostávali byty, ale to bylo obvyklé, zedník přišel k podnikovému bytu snadněji, než třeba kadeřnice./ OD Marie Terezie je tu povinné Trivium - i ti, kterým je dnes  64, prošli všichni povinnou školní docházkou. Mohli, pokud chtěli. Pro obtížně vzdelavatelné byla zvláštní škola, aby mohli dělat alespoň pom. práce v kuchyních nebo u dráhy. Opravdu, ten rozdíl, kdy i hloupý český rodič říká svým dětem "Uč se, ať to dotáhneš dál, než já." ten je vidět. Ono to v 50. letech nebylo jiné ani s těmi fluktuujícími Čechy a Slováky z chudých poměrů - strašně se chlastalo a co byste chtěli od dětí věčně opilých otců a sotva zletilých matek?Přesto se "bílý proletariát" vzdělanostně povznesl a není pravda, že Romy z toho někdo vylučoval,měli podpory. Traduje se, že Romové "drží" nai své děti. Je to mýtus. Přemýšlejí ještě klanově - dítěte není škoda, uděláme si v lepších časech jiné.Odpovědnost chápou zcela jinak, samozřejmě, jak kdo. I ta socialistická republika vytvořila generaci, kde už byli vyučení, měli dvouleté a čtyřleté SŠ,i vysokoškoláky. 1.rep. i socialismus, jako dnešek, dával na školy a učitele málo. V děcákách i v pohraničí učili lidé bez vzdělání.

Sam Křepelka 13.7.2009 14:58

cikán nebo róm ? Ne ! HNĚDOČECH

Cikán nebo róm ? zajímavá otázka! Až do doby nedávné bylo ozančení cikán naprosto normální a žádný příslušník tohoto etnika se nad tím nijak nepohoršoval. Jenže pak přišlo z USA korktní označení černochů jako afroameričanů a už to začalo. A protože i u nás jsme chtěli být korektní, už není žádný cikán, ale všude je rómů plno ! 

Navrhuji řádné korektní označení cikána, po novodobém róma , které by bylo zcela jasné, neurážející a v kontextu USA :   HNĚDOČECH

pepek 13.7.2009 14:50

Re: Rasa

Já myslím že opice patří do volné přírody popř. do rezervace.

pepek 13.7.2009 14:48

Re: Tak říkáte že...

kreténe

pepek 13.7.2009 14:47

blé

Na obtížný hmyz doporučuji deratizaci.

miki 13.7.2009 14:40

Re: Trochu zpětné vazby by p. Vlkovi nezaškodilo

no, myslím si, že by cikány ani ve snu nenapadlo emigrovat do USA, narozdíl od Kanady tam nedostanou nic zadarmo

antiWolf 13.7.2009 14:39

Re: Trochu zpětné vazby by p. Vlkovi nezaškodilo

A jak bychom měli podle Vás zabránit suverénní Kanadě v zavedení víz pro všechny občany ČR?. Nebo by visa měla být zavedena jen pro některé občany?

miki 13.7.2009 14:28

Re: Trochu zpětné vazby by p. Vlkovi nezaškodilo

jak by řekl hostinský Palivec "takové řešení stojí za howno"

Historik 13.7.2009 14:23

Re: Trochu zpětné vazby by p. Vlkovi nezaškodilo

R^R^

Kanada ovšem není ochotna toto oficiálně připustit a řeší to zavedením víz pro všechny občany ČR. A o tom to celé je. A také o tom, že v sousedních USA by tito "žadatelé o ayzl" byli šupem posláni zpátky přímo z letiště.

antiWolf 13.7.2009 14:22

Re: Trochu zpětné vazby by p. Vlkovi nezaškodilo

Ano, je. A Kanaďani se ho snaží řešit - nebo spíše bránit jeho eskalaci, by't pozdě, po svém. Je něco nejasného?

miki 13.7.2009 14:20

Re: Tak říkáte že...

a co tak k tobě domů, co ty na to?

Historik 13.7.2009 14:19

Máte nepochybně z části pravdu, jenže mentalita speciálně

naší populace je taková, že nechce žádné riziko, ačkoliv takovýto přístup v dlouhodobém horizontu je nemalým rizikem. I když bude 10% nezaměstnaných, 80% toho zbytku se bude bát, že by mohli o práci přijít a mnozí budou podle toho volit.

Z části píši proto, že Cikáni jsou upřednostňováni i v rámci existujících zákonů, projde jim to, za co by Čecha necikána zavřeli. Mnoho zákonů pak udělali levičáci vůbec bez jakékoliv reálné potřeby běžné populace, krádež je trestným činem až od 5000 Kč "zásluhou" soudruha Rychetského. To tuším nemají (nebo alespoň neměli) ani v socialistickém Švédsku.

Podotýkám, že se dnes žvaní např. o "přeplněnosti" věznic. K tomu by ovšem nedošlo, kdyby nebyla úředně výzazně zvětšena plocha, připadající na jednoho vězně, pak by bylo možno rovnou pozavírat všechny, kdo "čekají na výkon trestu" a ještě by zbylo ve věznicích volné místo.

žaba(k) na prameni 13.7.2009 14:18

Re: Tak říkáte že...

Závidíš co?

Jakub S. 13.7.2009 14:18

Re: Rasa

Naozaj to tak vyzerá. A bohužiaľ nie len zvonku...

miki 13.7.2009 14:17

Re: Trochu zpětné vazby by p. Vlkovi nezaškodilo

vůbec jsme je sem neměli pouštět a vytvářet pro ně tak výhodné prostředí... no a to je přesně problém Kanady, nemyslíš?

Jakub S. 13.7.2009 14:16

Re: Tak říkáte že...

Ano - neomylná úroveň žabáčka...

Jakub S. 13.7.2009 14:16

Re: Až si tohle přečte Uhl nebo Kocáb

Asi tak!

Karla 13.7.2009 14:10

Re: Nejste, Posledo,přítel študáků?

Tu knihu miluju. Dnes mě máloco tak pobaví.

autor 13.7.2009 13:56

Re: několik přípomínek

díky za informace . Istanbul neznám, jen Turecký venkov

GRUNTORÁD 13.7.2009 13:48

Re: PRAVÁ vychodiska

JEDINÁ!! moznost je prestat tyto lidi povazovat za nerovnopravne a chovat se k nim uplne stejne jako k majoritni spolecnosti - vcetne vsech represi za chozeni za skolu, neplaceni najemneho,delani hluku a neporadku atd

GRUNTORÁD 13.7.2009 13:44

Re: APNOE! TY JEDEN VO LE

POPSAL JSI POMĚRNĚ SLUŠNĚ AŽ NA DROBNÉ ODCHYLKY MÉ VLASTNÍ FORMÁLNÍ DĚTSTVÍ PŘED ASI 60TI LETY. RODIČE V PRACOVNÍM TÁBOŘE, PŘÍBUZNÍ PŘIPOS RANÍ, SOUDRUŽKY UČITELKY POMSTY CHTIVÉ, TO OSTANÍ JSEM MUSEL ZVLÁDNOUT SÁM I ZA OSTNATÝM DRÁTEM SPOLEČNOSTI, ANO SKUTEČNĚ CÍTÍM DEFICIT ALE SOCIÁLNÍ INTELIGENCE A VCÍTĚNÍ,NE KAPITÁLU, TOHO MÁM NAOPAK NA ROZDÁVÁNÍ. POKUD CHCEŠ TAK TI DÁM !!V

antiWolf 13.7.2009 13:41

Trochu zpětné vazby by p. Vlkovi nezaškodilo

co se týče úvah o kanadských úřednících - silně mi připomíná komunisty. Ti, ač budovali ten ze všech nejdokonalejší a nejvyspělejší systém, tak velmi často sváděli své neúspěchy na zlý systém kapitalistický - např. embarga vyspělých technologií. Já nevím, proč by si suverénní Kanada nemohla stanovit svá pravidla pro to, koho si do země vpustí a koho ne a proč by v tomto směru měla zohledňovat představy např. nějakého p. Vlka :-( Dokonce si troufnu tvrdit, že - pokud tedy jsme ještě suverénní stát, o čemž začínám silně pochybovat - naši cigáni = jen a jen náš problém. A ještě: pokud někdo tvrdí, že sem přišli odjinud a blablabla... Ano, náš problém - vůbec jsme je sem neměli pouštět a vytvářet pro ně tak výhodné prostředí.

Fafa 13.7.2009 13:40

Neni tady nekde pravnik?

Je technicky mozne, aby zadost o azyl v cizi zemi automaticky znamenala i kladne vyrizeni zadosti o zbaveni statniho obcanstvi?

slovanz 13.7.2009 13:36

To jsou jen vychodiska

Apea, souhlasim s vami, ted jde jen o to, jak ten kruh dědičné bídy rozetnout a naučit děti z takových rodin, jak se uživit bez konfliktu se zákonem. O rozetnuti kruhu a zacleneni do majoritni spolecnosti se bezuspesne snazi socialni inzenyri aspon 60 let. Dite je prece zavisle na svych rodicich a ti jsou zvykli zit po svem parazitickem zpusobu, dobrovolne se sveho zpusobu zivota nevzdaji. Za zcela samozrejme pokladaji dostavat socialni a jine davky za nic, vubec se nezamysli nad tim, ze o penize, ktere dostavaji, okradaji ty kteri je do st.rozpoctu prinesli. Zivot bez povinnosti ve fyzicke i vzdelanostni bide je pro ne vyhodnejsi nez nutnost dodrzovat povinnosti(napr pravidelna pracovni doba) a mirne hmotne polepseni si.

Jedna moznost je prestat tyto lidi povazovat za nerovnopravne a chovat se k nim uplne stejne jako k majoritni spolecnosti - vcetne vsech represi za chozeni za skolu, neplaceni najemneho,delani hluku a neporadku atd.

Druha moznost je ta, kterou neprimo hlasa Kocab,Dzamila a dalsi - tito lide s nami nejsou rovnopravni a musime se k nim chovat jinak nez k majorite, musime se k nim chovat zpusobem ktery chapou.Pokud budou urednici dusledni a na dite ktere nechodi do skoly nebo ve skole neprimerene vyrusuje nedostane rodina pridavky a davky garantuji vam ze nejdele za 3 mesice bude dite slapat ve skole jako hodinky. Reci penez totiz rozumi. Kocab a Dzamila jsou totiz vetsi rasisti nez vetsina lidi na tomto Netu, jen je ten rasismus jednostranne vyhodny pro tu udajne diskriminovanou mensinu.

A zaver - at tak ci onak, po dobrem(placeni davek atd) se nezmeni. Je treba dlouhodoby a dusledny natlak s represemi za poruseni pravidel(zakonu).