27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Chvála daňových rájů

Otázky kolem takzvaných Panama Papers – tedy dokumentů ukazujících, že mnozí významní (nejen) Evropané zaregistrovali své firmy v daňovém ráji jménem Panama, a tudíž pak své zisky zdaňovali mnohem méně, než by jinak činili v zemích svých vlastních, spadají do dvou okruhů. Právního a etického.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Plocek 14.4.2016 15:51

Chvála daňových rájů

Při všech těch diskuzích nelze pochopit jednu věc. Proč bez ohledu na registraci podnikatele nelze vlastní podnikání, respektive výsledek z vlastního podnikání zdaňovat ve státě, kde se činnost produkující důvod ke zdanění vyskytuje. Jak jednoduché a přitom účinné. Pokud by úředníci státu nebyli úplně padlí na hlavu, tak by museli výši daní upravit na průměr okolních států, protože jinak by se podnikatelé zákonitě i vlastní činností /produkcí/ přestěhovali tam, kde bude výhodnější. Z vlastní zkušeností vím, jak je jednoduché přelít hodnoty z jednoho státu do druhého a dokonce i beztrestně (když si zřídím druhou firmu ve výhodnějším finančním prostředí z následnými předispozicemi zboží i financí). A o tunelování českých firem v posledních letech ani nemluvě.

Cílem státu by mělo být podílení se na výnosu z činnosti, prováděné na jeho území. Ale to by asi zejména v EU bylo velmi nežádoucí. Ale pro zejména méně rozvinuté státy prospěšné. A dost naivním představám!!!

B. Rybák 14.4.2016 23:24

Re: Chvála daňových rájů

Souhlasím s Vámi!

V. Vaclavik 14.4.2016 12:10

A proc na to nejit jinak

To co tu clanek navrhuje, pan Pisarik nize zpochybnuje, a ma pravdu.

Takze tedy co kdybychom plne odloucili stat od hospodareni, presneji receno od michani se do hospodareni svych obcanu, coz by pak znamenalo, ze kazdy politik by mohl podnikat jak by chtel i po dobu sveho politickeho fungovani. To co tu autor clanku resi, reseni vskutku zadne nema. Je to asi jako kdyby resil produktivitu socialistickeho totalitniho statu, tedy jak mit vse socialisticky spolecne (znarodnene) a aby se obcane chovali idealne jako v hospodarstvi soukromeho vlastnictvi. Ani nedodam, ze mu preji hodne stesti, ale spise mu reknu, ze nevi, co rika.

Sekularni stat tu mame teprve nejake to stoleti a nikdo i jen trochu rozmuny by nechtel, aby cirkev znovu ziskala jakykoli podil na svetske moci. Co nyni potrebujeme jako sul, je odluka statu od podnikani, od hospodareni svych obcanu. Stat z podstaty veci totiz nema sam podnikat, ani se nema svymi regulacemi michat do podnikani svych subjektu, obcanu. Statni uzemi s jeho obcany totiz neni, ci nema byt zadna hospodarska farma centralne rizena nejakym zvolenym stabem rozumbradu.

Veskere regulace teto stranky lidske cinnosti maji sestavat z dohledu, aby v podnikani nedochazelo k (objektivne urcene) kriminalni cinnosti. Ale to je to same, co uz plati pro lidskou cinnost ve spolecnosti vseobecne, tedy i mimo vydelecnou cinnost jakehokoli druhu.

Prece dobre vime, jak to dopadlo, kdyz stat hospodaril za minuleho rezimu a neni duvod se domnivat, ze nyni, kdyz vse neni statem znarodnene, to hospodareni statu muze dopadat jinak. Zeme 'stareho' Zapadu po druhe svetove valce nezbohatly, protoze stat ridil hospodarstvi nejak lepe, ale protoze stat tehdy hospodarstvi jeste vesmes neridil. Hospodarstvi v te povalecne dobe ridili sami obcane, kazdy ve sve soukrome sfere vlivu, temer bez statnich zasahu, regulujicich jeho aktivity.

K. Janyška 14.4.2016 9:38

Daňové ráje jsou svinstvo a hotovo. Je to svinstvo

vynucené bohatými a to se dít nemá. Mají se ctít správné principy, ne síla mnohdy náhodně bohatých... Dzp.

M. Prokop 14.4.2016 10:30

Re: Daňové ráje jsou svinstvo a hotovo. Je to svinstvo

Přeji vám příjemný pobyt v daňovém pekle. :-P

R. Langer 14.4.2016 11:21

Re: Daňové ráje jsou svinstvo a hotovo. Je to svinstvo

Jo, soudruh Janyška je demokrat, jen když se to hodí jemu. Toho jsem si už všiml. To by bylo, aby nebyly všude stejné daně. :-P

R. Gramblička 14.4.2016 13:19

Re: Daňové ráje jsou svinstvo a hotovo. Je to svinstvo

Teda Kajane, mistr Hayek by vám dal za ta slova, kutáčem po zádech

P. Horak 14.4.2016 14:54

Re: Daňové ráje jsou svinstvo a hotovo. Je to svinstvo

Souhlas, i kdyz treba jinymy slovy.

Citat: "Co to jsou "spinave penize". To neznam."

J. Schwarz 14.4.2016 21:04

Re: Daňové ráje jsou svinstvo a hotovo. Je to svinstvo

Naopak, jde o zákonitý důsledek fungování spontánního řádu lidské interakce...

K. Frauknecht 14.4.2016 8:41

Pochvala,

hezký čtení!

L. Písařík 14.4.2016 8:32

Dobrý nápad, ale

co udělat,když jdu do politiky a v té pochopitelně do konce života nevydržím, jednou skončím a budu se muset nějak živit. Mám žádat nějakou trafiku s poukazem, že jsem nejlepší léta věnoval státu? Mohl bych asi na tu dobu podnikání utlumit, ale znáte: kdo chvíli stál.....

Ten systém by nedal šanci schopným a zkušeným lidem kormidlovat stát k prosperitě a zlepšování životních podmínek, jen proto, že by byl uzavřen pro lidi s praxí a otevřen pro lidi přímo ze školy a bez zkušeností. A bez peněz.

Těžko řešitelné a když se rozhlédnete, vidíte, že to není jen náš problém, někde jdou i prezidenti do vazby.

Já sám bych spíše vsadil na kontrolu, než na zákaz účasti v politice.

F. Doušek 14.4.2016 8:01

Proč vadí zrovinka Panama,

a nevadí Kypr, Monako a řada dalších?

M. Prokop 14.4.2016 9:02

Re: Proč vadí zrovinka Panama,

Mně nevadí nic, v tomhle ohledu. Jen nenažraný stát.