1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

POLITIKA: Česko služební zákon nepotřebuje

V jednom starém českém filmu z 30. let minulého století je hezká ukázka, jak může vypadat definitiva, ona meta všech státních zaměstnanců a téma dnes aktuální v souvislosti se zákonem o státní službě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Polanský 16.7.2014 21:35

To je vcelku zbytečný článek i zbytečná diskuze,

dokonce i politikům někdy silný byrokratický stát vyhovuje, jelikož pak se mají na co vymlouvat a vlastně již nic nemusí dělat, jenom se starat o svoje kšefty.  

Ovšem zase bych neviděl vše tak tragicky. Jistě o 20 % je předimenzováno, ale mlácení do stolu a bezhlavé škrtání míst také situaci nevyřeší. Politici musí systém trpělivě evolučně dolaďovat. Jinak platí plně to, co napsal J. Boleslav.

J. Boleslav 16.7.2014 20:28

Hlavní důvod neefektivní práce

státní správy tkví v tom, že státní úřady mají na svou činnost monopol daný zákonem a nejsou tudíž podrobeny tlaku trhu. S tím žádný služební zákon nic neudělá.

M. Prokop 16.7.2014 20:58

Re: Hlavní důvod neefektivní práce

Hlavní důvod je, že absolutně chybí zpětné vazby.

Je potřeba (zákazník koupí), zákazník nekoupí (není potřeba).

To si státní úřady určují samy.

A nikdo nedohlíží na efektivitu, protože to dokáže jen konkurence.

J. Vyhnalík 16.7.2014 19:11

Co mne napadá k zákonu o státní službě

Zabetonování stávající garnitury může někomu vadit, někomu vyhovovat, ale to není hlavní problém. Ten spočívá v tom, že byrokracie začne žít svým životem podle Parkinsonových zákonů.

Bez ohledu na výsledek voleb, bez ohledu na politické programy, budou vznikat zákony a vyhlášky reflektující primárně úřednický pohled na problematiku. Můžeme se zaklínat odborností, jak chceme, ale ti politici musejí alespoň jednou za čas skládat účty před voliči. Úředníci ovšem budou žít svůj vlastní život ve svém vlastním světě. Co to znamená? Další snížení vlivu politických stran a Parlamentu. Byrokratický aparát se postupně propojí s bruselskou byrokracií a budou řídit zemi na dálkové ovládání z Brusele. Politikům zbude role jenom jakéhosi folklorního přívěsku a volby budou mít na budoucí vývoj vliv asi jako festival ve Strážnici.

M. Prokop 16.7.2014 20:59

Re: Co mne napadá k zákonu o státní službě

Ano.

Š. Hašek 16.7.2014 15:18

Souhlas.

Skoro na sto procent.

Jsme naprosto nezralá společnost (a asi to bude i nadále) k udělení léna doživotního současným referentům. Státním. Polovinu vyházet.

Mám zkušenosti se státním molochem. Na pozici neúřednické, ale samostatně řešící provozní problémy.

M. Prokop 16.7.2014 20:59

Re: Souhlas.

Na to není žádná společnost zralá.

V. Vlach 16.7.2014 21:36

Re: Souhlas.

vida, není zralá a už je v zániku. Cítím tam rým...

R. Brzák 16.7.2014 11:53

přijměte prosím mou omluvu, je to totiž má vina

Musím se Vám přiznat - za to vše opravdu můžu já. To já dovoluji vznikat a udržovat systému, ve kterém jsou mladé ženy, plny nadšení do nového života a práce ve státním úřadě, deformovány zaběhnutým "řádem" založeným na poznání, že budu-li pracovat dobře, může se stát, že svůj úkol splním a pak budu obtížně hájit další své setrvání u prázdného stolu. Ba dokonce by se mohlo stát, že přijdu na způsob, jak by mé práce nebylo potřeba vůbec - což by byla nejlepší služba pro mé zaměstnavatele, ale budu mít jistotu zaměstnání? Ano, jsem to já, kdo podporuje rozbujelý přerozdělovací a kontrolní aparát. A to vše z jediného důvodu - protože chci mít klid. Je to má zbabělost, díky které platím daně a mé pokrytectví, pro které si namlouvám, že výběrem správných lidí a strany snad napomůžu změně. Vidíte - i teď píši "daně" - a přitom jimi nejsou. Když někomu něco dávám, jsem srozuměn s tím, jak mnou dávané použije. Možná něco z toho, co dávám tomuto státu, opravdu je použito na službu, které si cením a proto si ji chci zaplatit. Ale pokud mnohé z dávaného je použito proti mému nejlepšímu svědomí, pokud vím, že takové prostředky jsou použity nerozumně, nesmyslně, ba dokonce přímo proti smyslu toho, v zájmu čeho jsou vybírané, nejedná se o daň - ale o berně, se kterými jsem ve své lenosti smířen. Je to má vina, jaký je v mé zemi stát. Protože lidé se mění pod tlakem. Tím, že spoléhám na volby, svou odpovědnost, svůj díl tlaku na tzv. veřejné "činitele", nevykonávám.

Je mou povinností se omluvit těm státním úředníkům, kterých se to týká - neboť i mojí vinou zapadli do bažiny systému křivícího lidskou povahu, či přinejmenším degradujícího lidskou schopnost tvořit hodnoty, někdy i učícího je činit překážky komukoliv, kdo se vlastní pílí chce jen postarat sám o sebe.

Ale není pro mne omluvy. Neboť již H.D.Thoreau věděl, že odpovědný muž nemá platit na to, s čím bytostně nesouhlasí, že jedině chybějící peníze mohou zadusit hydru, která nezadržitelně vzniká z úřednického molochu.

J. David 16.7.2014 9:15

Byrokratický balíček

Již jsem to zde na diskusním fóru několikrát zmiňoval. Jako člověk zralého věku, jsem si od "plyšáku" začal doplňovat "byrokratický balíček" (rozuměj portfolio ověřených "lejster", které by po mne mohl ten-který ouřad požadovat). S přibývajícími léty jsem ale stále furt pozadu, jako antiviroví machři vůči virovým tvůrcům v oblasti softwaru IT. Vždy mi tam "volačo chýba", záplatu (patch) vždy pořídím až ex post. Ouředníků a lejster povinných přibývá (kde je konec chimérám o slasti "vyřídit vše na jednom ouřadě" a data poplynou všade na ouřady jiné. Chyba lávky, pouze vidím na "ouřadech/amtech" ztrhané tváře přehršle ouředníků/ouřednic, kterak v podpaždí se šanony pendlují mezi kanclajemi, jako kdyby tahali "hunty" v kamenolomu. Jinak z kanclají, i přes polštrované dveře, zní veselý jásot a smích. Když již se našinec dostane na řadu k vyřízení ouřední záležitosti, není neobvyklé, že: "Váš ověřený zápis je staršího data, než ukládá ... Jukněte na www."xyz".cz... Jo, tam to sice je, ale nemáte to na papíře osvědčeno... Tak to vezměte přes Czech-Point... To já nemohu, vyzvedněte si pořadový lístek, zajděte do kanceláře "blablabla", předložte.... tam Vám to vyhotoví... zajděte do pokladny zaplatit a zaregistrujte si pořadí k nám. Pointa? Asi klasická. Kolečkem se dostat zpět k jiné babě či ouředníkovi do stejné kanclaje, obvykle bývá tlučením na vrata hluchého. I když, Písmo říká, tlučte a bude Vám otevřeno. Ale tím asi nebylo myšleno otevření srdce ouředníkova, ale Království nebeského.

Resumé? Asi budu militantní, ale polovinu zbytečných ouřadů zrušit a 2/3 ouředníků vypráskat k činostem, které přinášejí přidanou hodnotu (to by bylo pak "politikum" našich volených zákonodárců), aby pouze neodčerpávali mandatorní výdaje ponížené o daně a odvody (žijí z daňových mandatorií  ponížených o odpočet danového standardu). Klempíř musí nejprve vydělat (třeba oplechovat komín, odvede berni a tím si platí svého ouředníka, který ho buzeruje). Není to krásná vize ouřednická?

P. Švejnoch 16.7.2014 10:23

Re: Byrokratický balíček

Já tedy nevím, ale proč byste rušil jen polovinu zbytečných úřadů? Nebylo by lepší zrušit zbytečné úřady všechny?

J. David 16.7.2014 13:36

Ouřady...

No nevím, ale "definitiv schluss zu machen" by asi vyvolalo totální traumatický šok veškerých ouředních osob. Musí se pomalu býlí nečisté mýtit z polí plodných, jinak vám třeba díky traumatu ouřadů propadne nějaká licence, a jste namydlení. Hydra byrokracie má svá chapadla všade. Ale to by bylo na dlouhou dišputaci, každý známe svého blbého ouřadu, který nezná nic jiného, než kávičku a kolonky v lejstrech bez právního vědomí. Byrokrat s dienstreglamá, "službaši" svého "bimbaši". Ale nic, já na ouřady chodím sice připraven, ale cement blbosti tamo je bezbřehý, mladý MBA (mladej, blbej a ambiciósní) , matematikou netknutý, se bude opírat do mých výpočtů, kdy on pomalu nechápe druhou mocninu dvojčlenu. Kurňa, kde to jsme, kdy takovíto engeméti sedí na odborech státní správy a samosprávy, a jsou schopni do zákona či vyhlášky vtělit i do poměrového koeficientu (hodnotový podíl části z celku) vynásobení inflačním koeficientem. Vyšlo to i ve Sb. Zákonů, cílově bochník chleba není bochníkem, ale bochníkem je o 15 % - centních bodů zhodnocen na své hodnotě. Přesně o 1.14083905 (inflace 2008-2012, kumulativní, aby zase brsnilové neštěkali). Bochník je furt stejný, jenom ouředníci jsou blbí a ještě blbější, pokud mají blbé zákonodárce. Ale blbej ouředník je horší, než podebraná pata. Rád se nechám od úředníků, plátců imaginárních daní, poučit, čím jsou "vesměs" přínosem. Přeji pěkný den. Marmota.

J. Kindl 16.7.2014 9:14

Práce na úřadu

Na Krajském úřadu v Ústí nad Labem v době jeho vzniku bylo plánováno vládou 120 úředníků . později jich bylo plánováno 130 maximálně 150. Dnes je jich tam přes 600. Pomalu každý třetí úředník je známý někoho, kdo už na úřadu pracuje. Moje známá tam pracovala na právním oddělení. Po roce odešla  z důvodu, že ji nebavilo celé dny koukat z okna. Odešla přesto, že plat byl nadstandartní a odměny též.Pokud ji přidělena práce, udělala ji maximálně za dvě hodiny a pak zase koukala z okna.

J. David 16.7.2014 10:13

Re: Práce na úřadu

Klasické působení zákonů, popsaných panem profesorem Parkinsonem. Ouředníků třeba, i když jich netřeba. Oni vždy najdou způsob, kterak zdůvodní svojí existenci. On to sice řekl jinak, ale podstata je stejná. Ouředník byrokrat se vždy cítí téměř jako aristokrat, je přísný na dienstreglamá, dává milostivá svolení a tváří se jako spasitel prosebníků z řad žadatelů a sám je slouhou věrchušky za služné. Ale to služné není od věrchušky, služné mu platí občan (tak jako věrchušce) ze svých berní. Vrchol je to, že občan, kterého budí obecní brajgl, probudí starostu a dostane pokutu za buzení starosty. Kdo dostane pokutu za buzení občana? Víte co bych já udělal? Vzal bych litrovou flašku rumu, dal jí partě s tím, ať se jdou veselit před "starostovo" a já spokojeně usnul v kanafasu. Přišlo by mne to 4x levněji a starosta by si mohl "honit péro v nočním expozé". Ale nejsem vědma, ale na nějaké soukromé  prostranství před starostovo klidně dovézt sud piva s konzumací. Aby si užil, holomek jeden. Pokud je to vesnice, víte co si starosta zažie?

J. Gogo 16.7.2014 9:01

Ale to zase není tak těžké vysledovat,

kdo co opravdu dělá a jestli jeho práce má nějaký smysl.  Svého času jsme v soukromé firmě dostali za úkol popsat pracovní činnost za určité období. Jmenovalo se to snímek pracovního dne. A na formuláře opravdu nešlo napsat, že jsme přerovnávali šanony. To byl panečku nářez. Je problém totéž zavést i u klotových rukávů? Dovedu si docela dobře představit, jak to vypadá na ministerstvech. Jistě tam stále dřou jako koně.

Z. Bureš 16.7.2014 6:51

Hezké, pane Uhlíř........móóóc hezké..........

.....ale řekněte to takovému Óbr-Bulíkovi, jako je Dluhoslav Sobotka.....nebo konfidentovi komunistického gestapa Babišovi, který potřebuje zajistit definitivu pro haldu svých bolševických kamarádů a řídících důstojníků STB, kteří mu - v potu tváře - pomohli vybudovat jeho miliardové impérium !!! Bez jejich pomoci.....by byl nyní normální nula - takže se jim odměnit musí !!! Proto, mimo jiné .....i do politiky vlastně šel !!!

Výsledek vládnutí této vlády, resp. výsledek vládnutí Babiše.....bude pro naši zem - a potažmo pro občany této země .....obrovský prů*er !!!

V. Kusý 16.7.2014 8:45

Re: Hezké, pane Uhlíř........móóóc hezké..........

Nemáte pocit že jen kráčí po stezce, kterou už vyšlapali jiní? On Babiš není ždné lumen, jen tak, jako všichni před ním a po něm dělá, co je mu dovoleno. Či spíše navoleno. :-(

P. Hlosta 16.7.2014 6:41

A proto ať žije nám Babiš!

I proto si občané navolili Babiše, aby ten těm státním přemnoženým úředníkům přidal něco na platu.

P. Lenc 16.7.2014 7:39

Re: A proto ať žije nám Babiš!

Tady aspoň vidíte, jak jsou koblihy smažené na řepkovém oleji  užitečné.