2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

POLITIKA: České národní zájmy, ODS a Lisabonská smlouva

Co jsou to „národní zájmy“ a existují vůbec? Asi nejpřesnější odpověď lze nalézt v knize „Politika mezi národy“ od Američana německého původu Hanse Morgenthaua.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Zima 12.6.2008 12:38

Jasný, odmítnout,

jenom nerozumím, proč tak šaškujete s občanskou platformou, když máte kLause a ty ostatní suverény z ODS a ostatních polokriminelních spolků, kteří Vás prý chtějí a určitě mohou z EU vytáhnout mávnutím ruky? Že ta kLausovská banda jenom kecá jste asi pochopili, ale to s tou NGO vypadá vzhledem ke kLausovým NGO tirádám, že "nemáte všechny okurky ve sklenici".

M. Zima 12.6.2008 12:33

Kdyby ta

hlava státu byla opravdová a ne pouhý dutý imitát, určitě bych o ní mluvil jinak. Pro Vás pomalu: opravdový president se chová jinak, nežli tento ješitný mstivý bezzásadový šašek.

richard 12.6.2008 12:27

Re: Muj narodni zajem

Aneb s evropskými socialistickými státy na věčné časy amen

MLOP 12.6.2008 12:25

Řekněte své NE Lisabonské smlouvě

http://www.lisabonskasmlouva.cz - cílem tohoto webového projektu Mladé občanské platformy je průběžně monitorovat, jaká je pravděpodobnost, že bude tzv. Lisabonská smlouva ratifikována v českém parlamentu. Připojte se i Vy a zadejte své jméno na podporu odmítnutí Lisabonské smlouvy, navštivte stránky http://www.LisabonskaSmlouva.cz

richard 12.6.2008 12:25

Pro Zimu a podobné hulváty

M.Zimo jak si dovoluješ takhle mluvit o hlavě státu. ?!? A kdo jsi ty ? Asi tě doma málo řezali.

Loki_F 12.6.2008 11:39

Lisabonská smlouva je jenom pokračování starších záměrů: (dokončení)

Je zjevné, že tento plán stále žije, realizuje se krok za krokem, postupnou gradací omezování všech oblastí posilujících národní identitu i inteligenci, vzdělání. Tzv. "kulturní mediální fronta v tomto ohledu kolaboruje na jedničku.

Lisabonskou smlouvu je třeba jednoznačně odmítnout, jako (zatím) nenásilnou metodu okupace a nového pokusu o realizaci starého plánu, pod rouškou demokracie. Co v lisabonském "plánu" opravdu chybí je právě demokracie!

EUROnacionální socialisté pak nepochybně ukáží svoji pravou tvář...

Loki_F 12.6.2008 11:33

Lisabonská smlouva je jenom pokračování starších záměrů

které jasně formuloval již před delší dobou jistý "státník" (cit.): "...musí vám být jasné, že se českomoravský prostor natrvalo nesmí nikdy ponechat v takovém stavu, který by vůbec umožňoval Čechům tvrdit, že to je jejich prostor. Zde jde pouze o jedno, a to, že si nejdříve připomeneme, co je životně důležité a přednostní, jaké má tento prostor historické základy, že se rozhodneme, co tu vlastně jednou uděláme."  ... "K tomu patří i to, že se přirozeně musí dát českým dělníkům tolik žrádla, mám-li to tak zřetelně říci, aby mohli splnit svou práci. Ale i to,  bychom dávali pozor, aby Čech nevyužil podle svého zvyku tohoto nouzového stavu říše, aby si nevydobyl pro sebe soukromé a vlastní české výhody." ... "Když všichni nebudeme zjevně držet pospolu a navenek nevtvoříme vůči češství jedinou frontu, bude Čech hledat stále zadní vrátka, jimiž vyklouzne chytrácky ven." ... "jasně Čechům ukázat: ať nás miluješ nebo ne, ať pomýšlíš na samostatný stát později nebo ne, důležité je, že přinejmenším teď uznáváš, že by to bylo pro tebe v tomto okamžiku jen škodlivé, kdybys vyvolal povstání anebo kladl odpor. To je taktika a linie, kterou, myslím, musíme v tomto okamžiku sledovat. Ty lidi nezískáme, to nechceme, a ani by se nám to nepodařilo." ..."U jedné části špatně smýšlejících lidí dobré rasy nezbude nic jiného, než se pokusit usídli je v říši, v čistě německém prostředí, poněmčit je a převychovat jejich smýšlení nebo, když to nepůjde, postavit je nakonec ke zdi; poněvadž vystěhovat je nemohu, neboť by tam na východě vytvořili vedoucí vrstvu, která by se postavila proti nám."

 "...aniž dáme tomuto národu kulturní posilu či oporu, aniž bychom tam chtěli vypěstovat silnou inteligenci, aby tak nevznikla v pozdějších dobách nějaká opozice."

Kolemjdoucí 12.6.2008 10:55

Volný pohyb osob, zboží, kapitálu …

Nevím, proč by zrovna trpasličí státy měly trvat na tomto volném pohybu, když právě ony na něj mohou nejvíc doplatit. Stačí, aby nějaký stát byl dostatečně kapitálově silný, a může si ekonomiku toho trpaslíka postupně skoupit, a tím ho připravit i o politickou suverenitu. Jak to, že něco tak jednoduchého naši modří ptáci nejsou schopni pochopit ?

M. Zima 12.6.2008 10:30

Jasný hoši, ale

kecal kLaus Vám tu Vaši suverenitu a svobodu českého vzájemného okrádání neochrání, protože je to ubohý šašek, ale nezoufejte, doufejte v Iry, jako já. Jestli to dopadne, je po této EU a ta příští by zase byla bez Čechů.

jasan 12.6.2008 10:21

Re: Záměr, nebo hloupost ?

EU EU ueber alles......

jasan 12.6.2008 10:10

Re: co je lepší: mainframe nebo PC?

pokud preferujete jednotna pravidla  pred moznosti ovlivnovat svuj  zivot,  je to pak tezke....    

JK 12.6.2008 10:05

Začátek dobrý

pak už se to nějak začalo ohýbat a závěr je už zcela mimo. Řekl bych, že odpověď proč spočívá právě v citátu toho americkýho němce. Národní zájem je objektivní skutečnost. První bod z modré šance - souhlas. Připadá mi velmi objektivní. Další dva jsou částečně dobře,ale..

bod 2 v podstatě říká, zabezbečte nám ochranu, stabilitu atd., ale my si budeme dělat, co cheme. Ochranu a stabilitu nám zaplaťe a my budeme suveréní. Bohužel v tomto světě kdo platí, poroučí. My bychon nechtěli platit, ale poroučet chceme. Tento "národní zájem" asi nebude moc objektivní.

bod 3, je super, ale zase ta realita je trochu jiná. Znamená to otevřít dveře Číně? Nebo snad zajistit volný pohyb lidí s Afrikou? Asi by to chtělo trochu konkretizovat, co tím vlastně autor myslel. Pak by se ukázalo, jestli je tento zájem objektivní, či nikoliv.

wandy 12.6.2008 9:54

co je lepší: mainframe nebo PC?

tato otázka byla častým předmětem diskusí za mého mládí. Dnes je asi nepatřičná. Stačila jednotná pravidla a funguje obé. A to, že třeba ztratím část své suverenity, když se změní pravidla pro IP adresy a nebude to ani na základě referenda nebo názoru mé instituce, přežiju... Složitý systém bez jednotných pravidel... nevím, nevím. A třeba jednotná pravidla silničního provozu se asi lépe dohodnou na bázi federace než na základě bilaterálního jednání mezi jednotlivými státy a bez určité ztráty suverenity to nejde.

honzak 12.6.2008 9:47

Re: Re: Národní zájmy

určitě sqěle! Tam na levici člověk nenarazí ani v poledne s lucernou.

Obcan 12.6.2008 9:45

Nazor oslu

Mne pripada ze nazor oslu maji Kvetoslav, Highway i s Vladimirem dohromady. Topolanka, Paroubka a jineho ceskeho politika se zbavite kdyz v pristich volbach nebudete volit ODS, CSSD, zeleny ksindl, ale date hlasy rozumnym stranam jako Narodni apod. Vyber tady je. Az vam navleknou na krk bruselske jho prostrednictvim Lisabonu, bude to na vecne casy a nikdy jinak. Pak se vas uz nikdo nikdy nebude ptat jestli se vam neco libi ne. Budete zotroceni na veky vekuv a "volit" budete jako za bolsevika. Budete hazet listecky poslusne do urnicky a bruselske elite to bude u zadku. Prazskych politiku se zbavit muzete, trebas s trochou potizi, bruselskych se nezbavite NIKDY.

Strasne vize Orwela a Kafky se naplnuji. V Bruselu se verejne buduje ZAMEK a tihle tupi slepci to nevidi.  

Štváč 12.6.2008 9:35

Záměr, nebo hloupost ?

Náš národní zájem stability nám v žádném případě nemohou zajistit poslanci bolševického střihu, kteří v parlamentu převažují a celou generaci převažovat budou.

Unie se vzdává volného pohybu zboží a osob a proto nám Klaus radí tu chvilku na hranicích počkat, ukázat pas, jeho to prý také nezabije. Zatím blokují českým podnikatelům naši poslanci přijetí eura, protože se to nezamlouvá Klausovi, který nikdy nepodnikal, ani zkorumpovaným politikům. Přiznání černých milionových příjmů by se mohlo při přechodu na euro provalit.

Obstojíme před soudem historie a našimi potomky ? Pokud se budeme řídit zájmem KSČM, nic si s Evropou nezačínat, alibismem a ustrašeností politiků, kdy EU slíbí podporu a potom cuknou a hází to na Ústavní soud, tak nemůžem s takovým bezcharakterním jednáním u našich potomků uspět.

Měli bychom mít na paměti, že vše co směřuje proti Evropské unii, podporuje a nahrává komunistům, kteří to nikdy nemysleli se státem dobře. Jejich touha vždy spočívala ve smrtelném objetí s ruským medvědem, který za přítulnost, nechal tuto vlastizrádnou menšinu ovládat celý národ. A v tom jim přímo, či nepřímo pomáhá pisatel tohoto článku v zádech s neukojeným národovcem Klausem.

jasan 12.6.2008 9:34

Re: Národní zájmy

a jak Vam to zajisti Brusel?

Eurohujer 12.6.2008 9:19

Re: Muj narodni zajem

Škoda jen, že snaha o vybudování nové Evropy nebyla úspěšná již v letech čtyřicátých.  Byla nám dána možnost rozvoje pod křídly a dohledem silných a úspěšných.  Našim politikům byly protektorátní správou laskavě ponechány jisté lokální pravomoci, které odpovídaly schopnostem občanů nižší kategorie.  Po půl století se konečně dostáváme do podobného výchozího bodu a  stále se tu nacházejí lidé, kteří se snaží nezadržitelný rozvoj brzdit. Souhlasím proto s highwayem a navrhuji, aby veškeré pravomoci politiků byly co nejrychleji předány orgánům EU a stávající státní administrativa (po nutném rozšíření) byla využita pro dohled nad výkonem obdržených pokynů a směrnic!

Květoslav 12.6.2008 9:17

Národní zájmy

Autor popisuje zájmy státu. Ale ty nejsou vždy totožné se zájmy jeho občanů. Mým zájmem není především státní suverenita, ta je jen nástrojem, cílem je spokojený život, zabezpečení dětí, zajištění osobních práv, osobní svobody a možnost plnit si své sny.

Pokud mi toto lépe zaručí suverénní stát, pak dobře, je mým zájmem suverénní stát. Pokud ne, což se stává dost často, je mým zájmem naopak co největší omezení pravomocí vlády(=státu) a posílení pravomocí toho, kdo mi zajistí má práva a mé zájmy.

Pohled na suverénního Paroubka či svrchovaného Grebeníčka (příznivci levice jistě doplní jiná jména) je dostatečně odstrašujícím poučením.

Peťa 12.6.2008 9:17

Re: Muj narodni zajem

Můj národní zájem je pevná integrace do struktur NATO a co nejbližší vystoupení z EU. Protože čím méně pravomocí nad námi bude mít Evropská komise, tím lépe. Nebo si opravdu myslíme, že politici jako Barroso či Frattini (http://cz.altermedia.info/z-domova/jsou-eurokomisaoi-vlastizradci-nebo-obyeejni-zloeinci_3501.html) jsou pro nás to nejlepší?

mleziva 12.6.2008 9:11

Re: Re: Muj narodni zajem

Přesně. Bohužel se najde pořád dost blbců, kteří jim to pořád žerou.

Kolombo 12.6.2008 9:08

Re: Muj narodni zajem

Obávám se, že ti bruselští nejsou o moc lepší. Jenže je neznáme,  takže se můžeme oddávat ničím neopodstatněným iluzím... Celá slavná Evropa, namlsaná prosperitou sedmdesátých let, /tehdy byly sociální vymoženosti umožněny populačním růstem/ jde do háje. Nikomu se nechce šetřit, nikdo si nechce uvědomit, že důchody a různé prebendy nelze donekonečna udržovat pomocí růstu počtů mladých. Pokud se civilizace nezroutí, pak dnešní mladí taky zestárnou a dožijí se vyššího věku než generace dnešní. A problém se vrátí znásobenou silou. Nejde o chudobu nebo blahobyt, ale o představy o nich. Našinec, ač se má skvěle, je přesvědčován levičáckými demagogy že trpí jako otrok na poli s bavlnou. 

Saša 12.6.2008 9:04

Špatná domácí vláda

je vždy lepší než vláda cizinců.

To máte jako s nepořádnou maminkou a pořádkumilovnou macechou.

Nebo jako s chudým domovem a na hračky bohatým děcákem.

Mně je milejší Paroubek s Tlustým v Praze než Špidla v Bruseli.

mleziva 12.6.2008 8:59

Re: Raději "vládu z Bruselu", než jakoukoliv místní eskadru (byť ze samých Klausů)

Každý správný levičák se schovává za "drtivou většinu" obyvatel :o)

VLADIMÍR 12.6.2008 8:52

Re: JE ZŘEJMÉ

Samozřejmě, tato neprůhledná žumpa jim vyhovuje a to napříč pol. scénou R^

Foundryman 12.6.2008 8:48

Re: Muj narodni zajem

Takových Paroubků, Kuchtových, Čunků a podobně je plná Brusel. Mdlý rozum je kvalifikačním předpokladem pro kariéru v institucích EU.

mol 12.6.2008 8:47

Re: Re: Muj narodni zajem

Bobošíková, Železný, Remek, Zahradil, komisař Špidla etc. -- to jsou o moc lepší jména...

VLADIMÍR 12.6.2008 8:37

Re: Muj narodni zajem

Souhlas, současný stav politické scény je toho důkazem R^

Pepek 12.6.2008 8:35

Re: no, kvůli takovejm chytrálům

 Tak tohle mohl psát opravdu jen nejaký statečný emigrant!Ta čeština mu už moc nejde! Doufám, že on ví kde žije!!

highway 12.6.2008 8:28

Muj narodni zajem

Muj narodni zajem je co nejpevnejsi integrace do struktur NATO (postavit radar) a co nejpevnejsi integrace do EU (potvrdit Lisabonskou smlouvu). Protoze cim mene pravomoci budou mit cesti politici, tim lepe pro cesky narod. Nebo si fakt myslime, ze politici jako Paroubek, Tlusty, Kuchtova, Cunek nebo Filip jsou pro nas to nejlepsi?