8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

POLITIKA: Česká vláda objevila, jak zázračně vypěstovat peníze

Rozmohlo se nám tu těch nešvarů už nějak moc. Jednomu z nich se říká socialismus. Máme s ním sice dost zkušeností, ale zdá se, že paměť už mnohým neslouží.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ticháček 13.8.2018 23:03

Re: Ale no tak, proč ta demagogie paní Šichtařová?

Jenže při troše přemýšlení zjistíte, že je to jednodušší, než si myslíte. Paní ministryně nabízí státnïm zaměstnancům ůžasný kšeft. Dám Vám ze státního rozpočtu přesně o tolik více, kolik vám dokážu sebrat.

M. Prokop 13.8.2018 22:17

Re:

Blb jako Pivoda.

P. Papež 13.8.2018 20:53

Čermák vi všechno, jak kdo bude reagovat, jak se tvářit a podobné blbiny. Jenom neví, že je dost trapný.

K. Janyška 13.8.2018 19:50

Jo ? Tak dobře, co je to tedy spontánní řád lidského světa ?

Vypadá to, že víte, podle toho nabubřelého začátku.

Ale máte pravdu, na světě žijí v tomto smyslu miliardy popletů... Dzp.

V. Čermák 13.8.2018 18:43

Re: ANO. Brabec nedokáže nic, než vymýšlet blbosti...

A vzteklí Nováci budou tiše chřadnout a hlasitě držkovat.....

J. Karlík 13.8.2018 18:40

Voda v soukromé studni

je všech. Vaše je jen ta studna. Tak argumentují zastánci této šílenosti. Takže, když stát vybuduje díl na uhlí, zlato, uran, lithium, tak státní je jen důl. Když budu mít málo uhlí na zimu, nakopu si uhlí ve státním dole. Protože uhli, uran atd. je všech. Dále, když je sucho, jsou suché i studny. Ať stát vybuduje studny a z nich ať čerpá vodu pro všechny. Do soukromého majetku nemá co sahat. Nádrže na dešťovku nejsou k ničemu, když neprší. Navíc se asi na zimu musí vypustit, aby je mráz nepotrhal, pokud nebudou dostatečně velké a zapuštěné do země.

V. Čermák 13.8.2018 18:38

Re: Markétko jseš trapná......

Ale jenom podle vás jednoho...

P. Vaňura 13.8.2018 18:15

Ale tady se evidentně nejedná o pár litrů vody na pití,

to totiž není problém. Reálně jde spíše o to zabránit stavu, že mě neuschne 80% rostlin a sousedovi skoro všechno, je přece "spravedlivé," aby každému uschla polovina...

M. Pivoda 13.8.2018 18:03

Čeho je málo, mělo by být drahé. Ano, ale ...

Ekonomové ale zřejmě zatím nepřišli na to, že poměr mezi tím, čeho je málo a čeho je hojnost, mění především nové technologie a dlouhodobá koncepční činnost inteligentního člověka.

Začátkem 90. let jsem pracoval pro firmu, která se zabývala vodou (čistírny a úpravny vody). Ředitel té firmy často upozorňoval na nějaký zahraniční článek, který předvídal, že budoucí války budou o vodu. Kdo nebyl úplně hloupý, musel tu situaci předvídat i v Česku.

Začátkem 90. let ale čeští ekonomové byli posedlí privatizací, nikoliv starostí o budoucnost na území Česka. Vzývaná Neviditelná ruka trhu nevyřešila nedostatek vody. Izraelci, kteří založili stát na pouštním území, byli moudřejší již dávno v minulém století - i bez elementárních ekonomických pouček.

Elementární ekonomická poučka pro Česko je tato: Neviditelná ruka trhu nevidí daleko dopředu. Je sice užitečná, ale je určitě krátkozraká a celkově tupá. Neobhajuji současnou českou vládu. Pouze konstatuji, že ta vláda dnes musí jednat reaktivně (i při použití nestandardních postupů), protože předchozí vlády nejednaly proaktivně. Kapišto, Pepíku?

P. Harabaska 13.8.2018 17:36

Re: Milý pane, mám tedy dát vodu sousedovi za tu cenu,

Milý pane, soused patrně nebude schopen vypít tolik vody, kolik hadicí vystříkáte na svoji zahradu, aby neuschly vámi pěstované plodiny.

L. Novák 13.8.2018 17:07

ANO. Brabec nedokáže nic, než vymýšlet blbosti...

Líp nebude. Vládnout nám s Babišem budou blbci.

P. Papež 13.8.2018 16:16

Vy jste Markéta? Podle M.Smidova asi jo.

P. Papež 13.8.2018 16:15

Když ale tuhle větu opsala paní Sichtarova z povídání ministra životního prostředí.

M. Šejna 13.8.2018 15:58

pane Langře

jak dlouhá je u Vás doba "pár let"? Asi to bude víc, jak jeden rok, že? Zkusme tedy dva roky.

Takže průměrná mzda v 1.kvartálu 2016 byla 26.480 Kč, letos to bylo 30.265 Kč. To je zvýšení o 12,7%. Ceny se od roku 2016 do roku 2018 zvyšily v průměru 4,6%.

Pokud se ceny Vám konkrétně zvýšily o 20%, tak bude chyba nejspíš na Vašem výběru zboží. Mě se za ty dva roky snížila cena mobilních služeb, průměrná cena nafty v lednu 2016 byla 29,50 Kč, letos v lednu 29,80 Kč . Pečivo kupuji za zhruba pořád to samé, mléko také. Zvýšila se ale cena zeleniny a ovoce, a to opravdu o možná víc jak 20%.

P. Vaňura 13.8.2018 15:45

Taková situace zatím nikde u nás není!

Dříve bych asi neměl ve studně vodu ani já a v zemi by vypukl hladomor.

P. Vaňura 13.8.2018 15:41

To by platilo za situace, kdy není možnost najít

PRÁCI! Tato situace ale u nás evidentně není, práci s nějakým výdělkem si může každý, kromě invalidy, najít. Vozí se sem statisíce pracovníků z ciziny! A případy těch, kteří raději kradli řešili (nejen) naši předkové pomocí Mistra ostrého meče. Pravda je, že bylo více vražd ale notoričtí zloději opravdu skončili většinou na šibeničním vršku (i pro malou krádež, poprav v Českém království bylo několik set za rok).

Situaci těch, kteří nemohou najít práci, nebo jsou invalidní (těch se ale můj příspěvek netýká, mají právem invalidní důchod) je nutné nějak řešit ale ti, co programově pracovat nechtějí patří přinejmenším do koncentráku, řízeného dle zásad soudruha N. A. Frenkela (kdo by nechtěl pracovat, zemřel na podvýživu, pokud ho nezabili spoluvězni, kteří kvůli němu též měli nižší příděly).

R. Langer 13.8.2018 15:34

Re: Pokud myslíte počátek 90 let, tak tam se,

Pan Šejna tomu věří. Ten evidentně nakupovat nechodí, jinak by věděl, že ceny za pár let vyskočili o cca 20 %. Platy ovšem nikoliv. Možná ty ve státní správě, ale jinak ne.

R. Langer 13.8.2018 15:31

Re: není to nesmysl, pane Langře

Hm, možná jste si tím jistý vy. Já jsem si jistý, že nemáte pravdu.

J. Dobrý 13.8.2018 15:12

Nesouhlasim

Tady tak uplne nesouhlasim. Studna je sice soukromym vlastnictnim, ale ta podzemni voda ne, neni jen v te studni ale vsude kolem. Jednoduse receno, kdyz cerpam a cerpam vodu ze sve studne, sousedovy ze studne ubyva a ten se muze citit pravem poskozen. Napriklad kvuli zmarene investici do studny. (viz Tragedie obecni pastviny, vede to ke zhrouceni systemu, metod reseni je vic)

Ale o to tu nejde. Ten zakon je zbytecny tak jako tak. V pripade ze dojde ke katastrofe a ohrozeni zivotu, tak nastoupi rezim vyjmecneho stavu a zacnou byt mozne i veci jinak nemyslitelne. Takze pro krizovy stav uz zakonou oporu mame.

Ale predevsim rozumny clovek se o vodu alespon v nejakem rozsahu podeli sam uz proto, ze kazdy chce mit pocit "byt uzitecny". Pokud se podelit nechce, neskonci to dobre, zakon nezakon. V lepsim pripade bude u sousedu "neobliben".

B. Lukáš 13.8.2018 13:44

Paní Šichtařová mne dnes zklamala.

Autorku jsem považoval za půvabnou a moudrou ženu, po dnešním čtení z moudrosti něco ubírám. Nemohu se smířit s názorem, že v případě extremního sucha, které může nastat, si bohatí mohou napouštět bazény, protože na to budou mít a nemajetní slušní a pracovití lidé, budou trpět žízní nebo špínou, protože na úhradu vodného nebudou mít. Ono totiž někteří majetkově bohatí bývají svým charakterem často bezohlední a rozumem chudí, nehledě k tomu, že jejich společenská užitnost není téměř žádná.( Dle jednoho z výroku A. Einsteina spočívá jejich užitnost pouze v tom, že vykonávají výměnu látkovou). " A votom to je".

V. Braun 13.8.2018 13:38

Re: NEPLATIT JE!

Tak neplatit, no dobrá. A teď si představte, že nějakým řízením osoudu budete v podobné situaci vy. Nikdo vám nic nedá, ani tu vodu. Lehnete si dobrovolně do příkopu, abyste v klidu zemřeli, někdo by možná i řekl chcípli, nebo u vás nastartuje Maslowova hierarchie potřeb a za jakoukoli cenu, i zločinu, se budete chtít najíst?

V. Braun 13.8.2018 13:34

Re: Milý pane, mám tedy dát vodu sousedovi za tu cenu, že mnou

Až na to přijde tak se budete muset rozhodnout, zda uschnou vaše plodiny nebo zemře váš soused.

P. Vaňura 13.8.2018 13:34

NEPLATIT JE!

V. Braun 13.8.2018 13:33

Re: Člověk člověku je vždycky vlkem.

A co vy, dobráku Vaňuro. Jak navrhujete s tím vaším zlem zatočit?

P. Čech 13.8.2018 13:29

Re: Máte pravdu, u nás to tak je. Např. V USA tak tomu ale

Nejen v USA. Třeba i v Kanadě. Koupím si od státu nebo soukromníka claim a začnu těžit třeba zlato nebo měď. Žádné zvláštní povolení k tomu nepotřebuji. Určitě tomu tak bude i v mnoha dalších státech. Pokud musím státu za těžbu na svém pozemku platit, třeba se tomu říká povolení k těžbě, potom to neznamená nic jiného, než že předmětná těžená věc není moje, ikdyž je pod mým pozemkem. Tytický příklad socanského ophledu na věc. Kupuji-li od státu pozemek, platím mu za něj konkrétní cenu. Pokud stát neví, co prodává, že je pod pozemkem třeba ropa, je to jeho hloupost. Poté platím státu daně z namovitosti, z převodu nemovitosti a pod. A potom bych měl platit zase za povolení státu k nakládání se vým majetkem? Klasický socialismus!

V. Braun 13.8.2018 13:29

Re: Ale no tak, proč ta demagogie paní Šichtařová?

Dobrý den. Pojem pramen mi něco říká, je to vývěr podzemní vody, to se studněmi nemá obvykle moc co společného., viz zde

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pramen

Podzemní voda má obvykle nějakou svoji hladinu, i když jistě kolísající podle propustnosti hornin, takže bych si jako laik spíše jen dovolil odhadnout, že v případě studen blízko sebe k ovlivnění hladin zákonitě dojde. Řešení tedy nemusí být jednoduché, prohlubování vrtů se nedá dělat do nekonečna. Tím neobhajuji nějaké znárodňování studní.

https://is.muni.cz/do/rect/el/estud/pedf/ps14/fyz_geogr/web/pages/11-podpovrchova-voda.html

M. Šejna 13.8.2018 13:22

Gaunere Vondráčku

Zkuste v Izraeli navrtat studnu tak, že ji seberete ostaním obyvatelům Kibucu. Možná ani nedojde k soudu. Sousedé vám to vysvětlí po svém.

M. Šejna 13.8.2018 13:19

pane Vondráčku

v době Vašich prarodičů byly regulativy také.

J. Urban 13.8.2018 13:04

Pokud si obec za státní peníze postaví

vrtanou studnu, třeba 40 - 60 m hluboukou, dám krk na to, že všechny běžné kopané studny kolem budou bez vody. Čímž stát už pak nebude mít komu vodu sebrat, učiní tak totiž "preventivně".

J. Lepka 13.8.2018 12:45

Re: byrokracie

Zkuste zapojit do procesu aspoň pár mozkových závitů.