30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Češi přišli s revolučním ekonomickým objevem!

Já měla vždy závažné podezření, že obory politologie a politická ekonomie vyučované na současných prestižních světových univerzitách produkují odborníky na slovo vzaté.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Peřina 6.8.2018 20:12

Ne M. Šejna a spol,ale

pan J. Kulheim má pravdu.Ostatní je dehonestace našich daní.

B. Lukáš 6.8.2018 18:25

Státní byrokrati dovedou státní kasu i naplňovat.

Státní byrokracie jen nečerpá, ale státní kasu i naplňuje. Prosadí např. zákonnou povinnost provádět činnosti, jako jsou např. neodůvodněné ( budou vždy tvrdit, že mají důvod), opakované, často i zbytečné kontroly či revize. Na základě těchto zákonů vzniká síť firem, která tyto činnosti provádí, státní byrokrati je za nemalý honorář opakovaně školí a a zkouší.Tyto firmy, jejichž výrobky tvoří většinou obsažné a nic neříkající revizní zprávy, zatěžují nemalými výdaji firmy výrobní a služeb, rovněž i veřejné organizace jako např. zdravotnictví, školství, obce atd. Ministr financi je spokojen, získává další daně, i když jsou z peněženek občanů, jakožto koncových zákazníků. A i tak se dá národ oblbovat a přitom se chválit, že vláda nenavyšuje daně.

V. Církva 6.8.2018 15:46

Musím se pana Šejny i Maláčové jen nepatrně zastat

Pokud to opravdu řekla, jak pan Šejna popsal, měla Maláčová na mysli, že zvýšení mezd státních zaměstnanců vytvoří konkurenci na trhu práce a zvedne tak mzdy i v soukromém sektoru. To by snad fungovalo tak, že by zaměstnavatelé snížili obrovské zisky, nebo by zdražili výrobky. Ten případ neúměrných zsiků by to snad i řešilo, jinak zdražit by se v době konjunktury snad i dalo. Jen by to celé v případě zdražení vyvolalo jen inflaci, nic víc. Protože však by úředníci.měli “náskok” pomohla by taková inflace jen starým dluhům v korunách, jinak by se gradient státního dluh spíš jen zvyšoval..

Maláčová by teda mohla mít částečnou pravdu v době konjunktury, v případě že mají zaměstnavatelé velké zisky (to si asi jako socialistka myslí).

Tam jsou ale jiné možnosti jak zvýšit reálné mzdy (protože o ty jde), například skutečná konkurence, podpora svobody a vzdělání. Gendrismus tímto řešením teda není. A děti praštěných svobodných žen, vyrůstající bez rodiny už vůbec ne.

J. Kulheim 6.8.2018 16:36

Re: Musím se pana Šejny i Maláčové jen nepatrně zastat

Když bude mít zaměstnavatel zisk, tak stát tu nemáme odtoho, aby ho odčepával. Může zvýšit produktivitu práce a potom zaměstnancům přidat. Stát musí zajišťovat občanům službu kterou potřebují. Musí hospodařit, nerozhazovat cizí peníze. Každý ví nejlépe co se svými penězi udělat. Když potřebuje opravit střechu, tak se klidně mine bez cyklostezky.

V. Církva 6.8.2018 17:00

Re: Musím se pana Šejny i Maláčové jen nepatrně zastat

O stát mi nejde, jde o to, že zaměstnanec má právo na rozumnou odměnu. V případě velkých zisků zaměstnavatele, které nejsou investovány do rozvoje dochází k sociologickým problémům. Jinými slovy kdo chce moc musí počítat s tím že ho to semele. Tak to bylo v Rusku. To ale samozřejmě lze řešit pravicovými metodami jako svoboda, konkurence. spravedlivé soudnictv, vzdělanost.

M. Šejna 6.8.2018 15:32

pro některé lidí je to složité ...

pro některé lidi je složité pochopit, že růst mezd ve státní sféře nutí zvedat mzdy v soukromé a naopak. Tohle vysvětlit některým lidem je opravdu marné.

U nevzdělaných zabedněnců nebo u lidského odpadu Prokopa, je nechápavost normální. Těmto exotům je to zbytečné vysvětlovat. Těm ostatní uvedu přehled mezd od roku 2000. První údaj je průměrná mzda v soukromém sektoru, druhý údaj mzda ve státním sektoru:

rok 2000 (13.170, 13.457), rok 2005 ( 18.019, 19.877), rok 2010 (23.733, 24.453), rok 2015 (26.538, 26.831), rok 2017 (29.347, 29.644).

Z uvedeného je vidět, že průměrné mzdy jsou v obou sektorech přibližně stejné s tím, že ve státním sektoru jsou o pár stovek vyšší. Potvrzuje to "Šejnův ekonomický axiom", jak tady napsal jistej nick Nový 840, který jsem ale nevymyslel já, protože tohle je každému, kdo není úplnej idiot, známo už dávno.

J. Novotny 6.8.2018 15:54

Re: pro některé lidí je to složité ...

V době nedostatku pracovních sil má ministryně pravdu, v horším stavu ekonomiky by její cesta končila prohloubením recese. Ale její prohlášení bylo v kontextu současné situace,takže relativně v pohodě, hlupáci a ideologičtí zaslepenci si kopnou.

J. Kulheim 6.8.2018 16:28

Re: pro některé lidí je to složité ...

Zvyšování mezd musí táhnout produktivní sféra ne sféra spotřební. Napřed musím odvést práci a potom za ni dostanu mzdu. Nesmí to být naopak.

Źivotní úroveň je odvislá od výkonnosti v produktivní sféře tj. tam kde se dělají prodejné výrobky. Spotřební sféra se může přervat a stát bohatší nebude. Čím víc nekrytých peněz, tím větší inflace. Platy se musí započítat do ceny výrobku. Což může mít za následek krach podniku a propouštění.

J. Kulheim 6.8.2018 14:35

Pane Šejno.

Nejsem ekonom, ale přesto bych se rád vyjádřil k tomu co píše pan Šejna.Vy zapřaháte koně za vůz a to i ten nejhloupější sedlák ví, že to k ničemu nevede. Stát žádné svoje peníze nemá. Má pouze peníze od daňových poplatníků a peníze, které si půjčí. Půjčené peníze zaplatí zase lidé pracující v produktivní sféře. V produktivní sféře, která má největší podíl na bohatství státu, pracuje cca 30% zaměstnanců.

Státní zaměstnanci peníze spotřebovávají. Pokud banka nachá natisknout peníze nebo vláda si peníze půjčí, tak tyto peníze nejsou kryté zbožím na trhu. Zvýší se koupěschopnost, ale hodnota zboží na trhu je stejná. Když se zvýší poptávka, tak obchodníci zdraží. Tím vzniká znehodnocení peněz t.j. inflace. Těm, kteří peníze dostali, to nevadí. Vadí to těm, kteří spoří na horší časy. Takovou nejzranitelnější skupinou jsou důchodci, kteří si už nemohou přivydělat. Jejich naspořené peníze mají čím dál menší kupní sílu. V roce 1990 byl náhradový podíl důchodů kolem 50%, v současnosti je pod 40%.

Hasiči, zdravotníci a podobně, patří do spotřební sféry a jsou nezbytní. Čím víc bude hořet nebo čím víc bude nemocných, tím víc tato odvětví spotřebovávají a tím méně zbývá na investice do infrastruktury. Když to přeženu, tak ideální by bylo, kdyby nehořelo a hasiči leželi v hasičárně. Tím by se ušetřilo nejvíc peněz. Zbytné jsou např. různé neziskové společnosti, které nic netvoří a nikdo je nepotřebuje. Nejlepší by bylo nedatjim ani vindru.

Lidem ve spotřebí sféře je možné přidat pouze pokud se zvýší výroba a vyrábí se výrobky s vysokou přidaanou hodnotou. Pokud chc někdo tlačit na mzdy, tak si musí uvědomit, že podnikatel musí zvýšenou mzdo započítat do ceny výrobku. Jeho výrobek se může stat neprodejným a dělníci přijdou o práci. Atd.

Stát je služba, kterou si lidé platí. Úkolem státu je zajistit vnitřní a vnější bezpecnost a dělat to co si občan, rodina, obec nedokáží zajistit sami. Inflace nám žere s talířku. Spoření na důchod se stává zbytečné.

M. Šejna 6.8.2018 15:39

pane Kulheime

to, co jste napsal, je celkem dost přesné, a já s Vámi souhlasím.

Váš rozsáhlý popis skutečnosti ale nijak nezpochybňuje moje tvrzení, že mzdy ve státní a soukromé sféře se navzájem ovlivňují.

J. Kulheim 6.8.2018 16:16

Re: pane Kulheime

Ovlivňují, ale musí to táhnout produktivní sféra. Zvýšená vároba- pokud možno zvýšená produktivita práce- vyšší výdělky- zvýšený daňový výnos. zvýšené platy ve spotřební sféře. Minimální , nebo ještě lépe nulová inflace.

Na současné trendy zvýšenou inflací platit dluhy státu, doplácejí ti nejzranitelnější. Říkají spořte si na důchod, ale uz čeho a proč. Spořte si od 30-ti let. Ale proč, když při 3% inflaci bude mít dnes uložená 100Kč kupní sílu 1 Kč.

V. Církva 6.8.2018 16:53

Re: pane Kulheime

Pravdu má samozřejmě jak pan Šejna, tak pan Kulheim. Jde spíš o to, že metod jak zvýšit reálné platy je víc a ta Maláčové má svoje úskalí.Nejsem čistě pravicově laděný ale podporoval bych spíš svobodu a konkurenci a vytváření takového prostředí, které je podporuje. Problémem u nás jsou především pomalé a hlavně nespravedlivé soudnictví (Zatímco Rath se nám směje do obličej)..Navíc snad realisticky zaměřená podpora vzdělávání (výrobky s velkou pridanou hodnotou)

J. Kulheim 6.8.2018 19:58

Re: pane Kulheime

Je potřebné mít metr i na ty, kteří si myslí, že zaměstnanci jsou od toho, aby se oni měli dobře a jsou pro něho spotřební materiál. Ale takovým lidem se nedá říkat podnikatelé.

Cesta k dobrým příjmům je dělat výrobky s vysokou přidanou hodnotou. Tu nedosáhne menší podnikatel, pokud ho stát obere o peníze a druhému jeho peníze předá ve formě dotací. Nemá šanci. Velké podniky mají štáby právníků a peníze na všimné úředníkům. Ničí se konkurence. Němci si ji nechají doma.

Banky nestojí o peníze drobných střadatelů. Půčují asi za 5% a dávají úrok 0.2%.Jak je to možné nevím Asi dostávají čerstvě natištěné peníze. Asi pro zajištění cílené inflace. Nikdo si neuvědomuje, že nákupní koš z kterého se inflace počítá, je pro důchodce úplně jiný.

ATD.

A. Nový 6.8.2018 14:12

Šejnův ekonomický axiom

„Čím víc budu kupovat lahváčů, tím víc budu vracet zálohovaných flašek, tím dostanu víc peněz a budu si moct kupovat víc lahváčů!“

M. Prokop 6.8.2018 14:59

Re: Šejnův ekonomický axiom

Přesně! :-)

I. Novák 6.8.2018 14:03

Dnešní vůdcové,

už zjevně kráčejí ve stopách onoho zmíněného generálního tajemníka strany co o sobě tvrdila, že jsou předvojem nové společnosti. Dnešní praxe jim stále více dává za pravdu.

M. Krátký 6.8.2018 13:47

Uiž to čtu asi potřetí - naprostý souhlas s autorkou

ale koukám jak je ten pan Šejna nezničitelnej, mele a mele jako ta Jezevčice Sybille. Hezký den. Nevím jak teď, ale když jsem si šel podat přihlášku do důchodu ( 1943 ), tak na mě ta kráva spustila vodopád dotazů a za každým se mě "ptala" A vy to nevíte ??? Nevím jak ostatní ale já šel do důchodu jen jednou a poprvé - tak co o tom úkonu můžu vědět - že ???

F. Navrátil 6.8.2018 12:20

Anarchie, matka pořádku!

Nebobtnají jen náklady na rostoucí armádu státních úředníků. Některá ministerstva, jako školství nebo práce a sociálních věcí, byla ovládnuta parazitickými neziskovkami. Nejenže na jejich činnost (nečinnost) proudí miliardy ze státního rozpočtu, ale jejich ujeté neomarxistické fantazie rozvracejí fungování státní správy.

J. Hejna 6.8.2018 11:41

Pravdivé, ale moc dlouhé

Normální člověk si řekne: je to kráva.

M. Prokop 6.8.2018 13:26

Re: Pravdivé, ale moc dlouhé

Kráva je užitečná. Maláčová škodí.

V. Kain 6.8.2018 13:39

Re: Pravdivé, ale moc dlouhé

Maláčová se ukázala jako naprosto hloupá ženská.To co do ní nalili na té univerzitě (druhořadé) je nejenom špatné,ale i škodlivé.Další odbornice za kterou nezůstane nic dobrého.Ona vůbec ta rodinka je řádně profláklá.Manžílek je nějakým tajemníkem pro evropské záležitosti,slušně řečeno parazit jako vyšitý.

J. Peřina 6.8.2018 20:17

Re: Pravdivé, ale moc dlouhé

ono za Maláčovou zůstanou dluhy,což není jak píšete "nic".Bureš umí vybírat odborníky jako já opicím blechy.Toto není vláda odborníků,ale debilů a analních alpinistů.

M. Malovec 6.8.2018 11:37

Ač se chechtám,

není to vůbec k smíchu.

P. Krešňák 6.8.2018 11:12

Moc hezky napsáno...

... kam na ty lumeny Babiš s Hamáčkem chodí. Maláčová je prostě jen další kr..va ve Strakově akademii. Krešňák

I. Schlägel 6.8.2018 9:52

Některá z předchůdkyň současné ministryně

za socdem kdysi pravila, že je lepší zvyšovat počty státních úředníků, než kdyby tito lidé byli nezaměstnaní, protože se ušetří za dávky v nezaměstnanosti. Jeden štěpič atomu vedle druhého. :-)

R. Langer 6.8.2018 12:33

Re: Některá z předchůdkyň současné ministryně

Kdepak, to jsou vynálezci perpetua mobille. A ono jim to dokonce "funguje". :-P

A. Bocek 6.8.2018 8:51

Přidat úředníkům ?

Ano ,ale jen některým. Těm kteří zvládnou práci za dva a tím způsobí snížení jejich počtu a těm, kteří zjednodušují státní správu ,či samosprávu a následně prokazatelně sníží počet úředníků. Například na vesnicích je placená daň ze psa , kůň, kráva, osel,pštros, kočka či tarantule žádného poplatku nevyžadují.Nebo: mnohé malé vesnice jsou dobře spravovány ze střediskových obcí jiné pidivesničky mají své úředníčky. Úřad práce například v okrese Bruntál byl největším zaměstnavatelem lidí ( úředníků plus VPP,) Z kvalitního úředníka udělat kvalitního organizátora veřejně prospěšných prací a stát vydělá na odvodech.

J. Chaloupka 6.8.2018 9:18

To by tam musely sedět schopné úřednice a ne takové:

"Vy pořád něco děláte a pořád něco chcete!" To si pamatuji jako jeden z výkřiků té takyúřednice z materiálního zásobování. Když jsme něco chtěli, tak jsme si to raději koupili a dali proplatit účet.

J. Svoboda 6.8.2018 8:46

Logická spojitost výše mezd je produktivita práce

a vysoká přidaná hodnota práce. Speciálně u státního úřednictva mám o tyto dva základní ukazatele těžké obavy.

Pěkný den.

K. Janyška 6.8.2018 8:41

Hledají se Babišovi poskoci, ne političtí mistři.

Mimochodem, ve vládě Babišových socialistů nejsou žádní... Dzp.