2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLITIKA: Češi milují svého prezidenta

Nemyslím Toho Jednoho Prezidenta jako Frantu Vopičku. Myslím prezidenta jako úřad. Jako symbol. Historie tomu totiž chtěla, že hned první československý prezident byl výrazná osobnost.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 22.1.2018 8:59

Re: Ten pan Taticek

Říši po těch 4 stoletích už nechtěli ani rakouští Němci.

Takže ano, díky, tatíčku.

M. Prokop 22.1.2018 8:58

Re: Hluboce nesouhlasím

Výsledky přímé volby jsou, jak na vlastní oči vidno, horší.

J. Kočí 22.1.2018 8:39

Hluboce nesouhlasím

s myšlenkou, že lepší by bylo se vrátit k nepřímé volbě prezidenta. Už jsme to zažili a by to průser počínaje Havlem. Jeho druhé zvolení je pro mě tím nejhorším zprzněním demokracie, protože neměl být zvolen, alespoň ne tak, že se protiprávně odstraní jeden hlas.

Další parlamentní frašky následovaly a nezvolení Zemana bylo jednou z nich. Myšlenka, že se sejde pár kmotry dosazených kašpárků a "zodpovědně" vyberou pro nás všechny toho nejlepšího z nejlepších, mi přijde zcela mimo mísu. Tady nepřímá demokracie těžce nefunguje. Volí se na základě momentálního rozložení sil v parlamentu, které může být už za půl roku zcela odlišné.

Uznávám, že historicky je u nás funkce prezidenta silnější než jinde. Ale je to špatně? Je to taková konstituční monarchie, kde si lidé monarchu volí přímo. Myslím si, že je to správně. Vyberme si svého monarchu, který bude morální autoritou pro ty politický křiváky.

Prostě přímá volba prezidenta je pro mě další krok k rozumnějšímu politickému systému. A které volby mají větší popularitu než ty prezidentské? To taky na něco ukazuje.

D. Polanský 22.1.2018 6:53

Re: Ten pan Taticek

Ne, hlavní podíl určitě neměl. Nakonec ještě těsně před válkou Masaryk nebyl příznivec rozbití RU, to až když viděl, kam se Evropa 1. světovou válkou valí. 1. světová válka byla nejzbytečnější válka v novodobých dějinách. Začala tím, že Vilém II. podněcoval Františka Josefa, aby dal na držku Srbům za zabití nástupce trůnu. Ten poslechl, a tím to začalo.

D. Polanský 22.1.2018 6:46

Řešení by bylo, aby nebylo tolik frustrace,

že prezident bude volen doživotně jako papež.

P. Sulc 22.1.2018 1:24

Ten pan Taticek

mel hlavni podil na rozbiti rise, ktera 4 stoleti odolavala i tem nejhordim nepratelum. Jeho vytvor vydrzel jen 20 let a nikdy nestal za moc, dodnes stale nekoho dohani, dohani a dohnat nemuze. Nejdrive velkohube Nemecko, ted uz skromneji alespon Rakousko, oba porazene staty ve druhe valce. A stale potrebuje nejake dotace, po stovce let stale nedokaze stat bez pomoci na vlastnich nohach. "Diky , Taticku".