28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Černá díra neziskovek

Znám v okolí hned několik lidí, kteří v posledních třech letech zabalili své podnikání kvůli „dohledu“ státu: Ten kvůli třem kontrolám, které za ním přišly v rychlém sledu za sebou, sice nic nenašly, ale řádně mu zpěnily krev.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Uživatel 1.4.2019 12:29

Uživatel požádal o vymazání
D. Stirský 1.4.2019 13:30

Stát to opravdu většinou neumí. Stačí se podívat třeba na Českou poštu. Navíc stát to udělá většinou dráž. Jako bývalý státní ouřada vím, o čem píšu. Nízká efektivita, byrokracie, nevelké platy, lidé ne vždy kvalifikovaní. I v nezisku platí, že soukromá sféra to povětšinou zvládne lépe.

O. Uživatel 1.4.2019 13:44

Uživatel požádal o vymazání
V. Braun 1.4.2019 14:05

Re:

Tak pokud má neziskovka v náplni práce kurzy češtiny tak jedině pana Chodovského udiví, že většina prostředků půjde na platy. Inu jazyk (zatím) roboti neučí.

O. Uživatel 1.4.2019 14:08

Uživatel požádal o vymazání
D. Stirský 1.4.2019 15:49

Nikoli. Ona i neziskovka vykazuje zisk nebo ztrátu, neb vede účetnictví. Kupodivu i ona platí nájem, daně, služby, mzdy.... Správný ale dlouhý název je nestátní organizace, jejíž hlavní činností není podnikání. Je to dlouhé a frilulíni se inspirovali “non profit organization.” Většina neziskovek vykazuje malý zisk nebo malou ztrátu, stačí se podívat na výkazy. Ať již mají grant nebo ne. Já třeba jako dobrovolník chodím na pokec za seniory. A i k tomu je třeba občasné školení, výkazy hodin, pojištění, smlouva, standardy kvality...

O. Uživatel 1.4.2019 15:54

Uživatel požádal o vymazání
D. Stirský 1.4.2019 15:41

Právě proto, milý neomarxisto, že ona neziskovka je soukromá! Založená jako soukromý nepodnikatelský subjekt, kde zisk není na prvním místě a pokud je, nedělí se mezi zakladatele. Čili nikoli mé, ale vaše názory jsou hodně marxistické.

O. Uživatel 1.4.2019 15:44

Uživatel požádal o vymazání
D. Stirský 1.4.2019 15:55

Ano. Já také ze svého zisku financují třeba nocleženky Armády spásy. Naše firma dala dar nestátní neziskovce, která pomáhala po povodních. To není matemí pojmů. Víte o tom kulový.

O. Uživatel 1.4.2019 16:02

Uživatel požádal o vymazání
V. Petr 1.4.2019 22:25

Vy opravdu nevidíte, že neziskovky nemusejí provádět

nic užitečného a pouze platit flákající se management???

D. Stirský 1.4.2019 12:04

Zmatené to má autorka. K dotacím už mnohokráte opakuji, že hlavním příjemcem je sport. Nu a funguje to jinak tak, že stát je k něčemu povinen. Třeba postarat se o staré, postižené... Sám to nezvládne a tak na to vypíše grant. Neziskovky (spolky, nadace, ústavy, třeba bařtipánovy Klokánky) se hlásí. Že v tom má stát binec? Za to ovšem nemůže Farní charita XY, nebo Nadace PQ, ale třeba MPSV. Nejvíce skandálů je ve sportu: Fotbalová asociace, Česká unie sportu... A tolik propírané politické neziskovky? Nu, největší z nich jsou politické strany. Proto je už dokonce ouřad pro kontrolu jejich hospodaření. A různým mudrlantům doporučuji zadat si do Google “hledáme dobrovolmíky”. A nebo se podívat na výroční zprávu nějaké NZ a spočítat si průměrnou měs. mzdu.

O. Uživatel 1.4.2019 12:38

Uživatel požádal o vymazání
D. Stirský 1.4.2019 13:35

Pràvě marxisté nemilovali osobní iniciativu lidí. Vím o tom dost, jak to fungovalo za režimu bývalèho. Máti byla sociálně zdravotní pracovnice a měla potíž sehnat místo: za socialismu přece není sociálně potřebných. A v kapitalismu se zmohli jen na žebračenky a polévky z kotle.

O. Uživatel 1.4.2019 13:46

Uživatel požádal o vymazání
O. Uživatel 1.4.2019 13:51

Uživatel požádal o vymazání
M. Moravcová 1.4.2019 11:37

Známá se mi na společné

akci chlubila, jak někoho nahlásila za nevydání účtenky na benzínce. Nějak už nemám chuť se s ní bavit. Čím to?

M. Krčmář 1.4.2019 12:06

Protože je úplně blbá,na benzinkách to jde zpravidla do centrálního systému,a pravděpodobnost,že by si tímto někdo z tohohle byznysu zvyšoval nezdaněnou tržbu se rovná nule,tam se krade jiným způsobem (proč to auto na polský benzín jede líp?).

J. Jurax 1.4.2019 18:22

Asi proto, že je jaksi ... udávat se nemá, ale hlásit by se to mělo!

J. Hála 1.4.2019 10:45

Autorko, nepřeháníte to trochu?

Čtu Vaše články moc rád, ne vždy se třeba názorově shodnu, ale tohle mi přijde jako hodně přehnané. Jakkoliv souhlas s podivným financováním některých neziskových organizací, ono vůbec je paradoxní, že domyšleno do důsledků, bez dotací bychom měli více peněz na skutečně potřebné věci...

Ale ty nářky nad chudáky živnostníky - víte, EET je nesmysl od samého počátku, už před EET poctivý podnikatel vykazoval úředům množství informací o svém podnikání a úřady si s tím stejně nevěděly rady - průměrná četnost kontroly jednou tuším za 120let v Praze mluví sama za sebe. Na druhou stranu nepoctivý podnikatel si stejně jede svoje a EET na něj vliv v podstatě nemá, stále si snižuje daňový základ horem dolem, odečítá si soukromé náklady (auta pro rodinu, benzín atd) a daně a pojištění platí jen v minimální zákonem dané výši (pokud u příslušné daně/pojištění je stanovena). Řekněme si upřímně, že aktuální systém bohužel ty nepoctivé nijak nepostihuje (pomíjím účelové zaklekávání na vybrané firmy, které se znelíbily Agrofertu - to je zcela jiná kategorie) a přitom i tihle vyčůránci jsou pak schopni nadávat, že silnice jsou neopravené, zdravotnictví mizerné atp. To ovšem logicky vadí těm, kteří daně platí férově (ať už zaměstnanci, nebo podnikatelé). Svádět to na apriorní závist mi pak přijde poněkud dětinské.

M. Prokop 1.4.2019 10:57

Re: Autorko, nepřeháníte to trochu?

Nepřehání. Bohužel.

O. Kratky 1.4.2019 16:34

Re: Autorko, nepřeháníte to trochu?

Mám osobní zkušenost z let 2003 - 4 - měl jsem 3x ve 2 letech kontrolu berňáku (nepoměr k 120 letům výše) - možná měl o mne některý soused péči, abych platil daně, když mám velké auto MPV (leasing sousedy nezajímá, že).

M. Krčmář 1.4.2019 11:59

Ti co s tímto buzerováním a hanlivým nálepkováním souhlasí, povětšinou voliči ANO (že ho vlastní a ovládá ten , který tak úspěšně optimalizoval, zrušil zlikvidoval spoustu fungujících podniků,viz zavřené drůbežárny a následný dovoz kuřat z Polska,ano,to on sem vozí maso se salmonelou,co nezavřel,tam pracují za nedobrých podmínek Bulhaři, Mongolové a jiní) , jsou povětšinou lidé stejného typu,jako byla většina voličů KSČ, stejné mentality. Takže ANO,paní Šichtařová nepřehání,ale měla by,jinak to těm neokomunistum nikdy nedojde.

J. Hála 1.4.2019 16:22

Re:

Ale paní Šichtařová podle mého názoru nálepkuje tak trochu na opačnou stranu - a přitom zbytečně. Adorovat v dnešní době živnostníky nebo podnikatele obecně je nesmysl, je to na stejné úrovni, jako pro změnu tvrdit, že co podnikatel/živnostník, to a priori zloděj a defraudant.

Teď lehce odbočím - nejjednodušší řešení by bylo, aby všichni podávali daňová přiznání a mohli si určitý typ nákladů případně odečíst od základu daně. K tomu jedinou sazbu DPH a rázem by byly dalších desetitisíce státních úředníků zbytečné (a mohou jít do soukromého sektoru). Začínám mít ovšem dojem, že momentální stav společnosti perfektně vyhovuje filosofii divide et impera - když se to hodí, vytáhnou se malé odvody živnostníků, když se to nehodí, vytáhneme do boje se suchem (třeba. Jak jinak, než s dotacemi samozřejmě).

M. Krčmář 1.4.2019 16:51

Takže souhlas,než tahle vláda skončí,bude jich tam 500 tisíc, myslím státních zaměstnanců.

V. Petr 1.4.2019 12:28

Ten podnikatel si to klidně zdůvodní

"Daně rozkradou lobbysté, nemakačenkové a politické neziskovky..."

On je v tom totiž jeden OBROVSKÝ PARADOX!

Socialisté budou nadávat třeba úspěšnému podnikateli, že namísto milionu daní odvádí jenom půl milionu a přitom budou zvyšovat sociální dávky jedninci, který se "rozhodl nepracovat."

Z koho má ale stát větší prospěch, z toho "nepoctivce," nebo z toho "potřebného?" Dříve se platila daň z hlavy, to si dnes nikdo netroufne ani navrhnout!

Připomínám, že režisér Bergmann byl svého času popotahován za to, že zaplatil "pouhých" 85% daně, namísto 119 % !!!!, jak si představovali socialisté. Nakonec z toho vyvázl pomocí papíru od psychiatra! a Švédsko na několik let opustil. To Švédsko, které financuje bezpracný život migrantů z Afriky!

D. Stirský 1.4.2019 9:52

Neziskovky - správně organizace, jejichž hlavní činností není podmikání. Nejde jen o nadace, nejvíce je spolků. Každá ZO zahrádkářů je spolek, dále sem patří SVJ. Proto jich je tolik. Granty a dotace se musí do koruny vyúčtovat, kontroly jsou časté a detailní. Že v tom má stát binec a že dostanete grantovou smlouvu plnou nejasností a chyb, je věc druhá. A stařenka prodávající nanuky tak může činit dál, těch pár korun stát nezajímá. Jinak znovu: nejvíce peněz jde do sportu, většina memších klubů jsou spolky. A neziskovksmi jsou i politické strany a třeba Kancelář PR.

O. Uživatel 1.4.2019 10:12

Uživatel požádal o vymazání
P. Lenc 1.4.2019 10:26

Re:

Vidím to pane Chodovský stejně.