29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Canossa

Psal se 28. leden roku 1077, před hradbami hradu Canossa v Apeninách stál již třetí den muž v rouše kajícníka. Právě toho dne byl konečně vpuštěn dovnitř. Kajícníkem, který sem došel pěšky se skromným doprovodem, byl německý císař Jindřich IV.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pechar 4.7.2019 8:33

Komnegativní Janyško,

compositive česky neznamená nic a „kompozitivní česky“ taky ne, v češtině takové slovo neexistuje. Mluvíte česky? Česky by mohla být nanejváš kompozitní, leč nikoli teorie, nýbrž metoda; asi jste kromobyčejně komNEGATIVNÍ.

V roce 2005! vám pan Krejčí napsal: „Pokud jde o českou zkomoleninu anglického slova compositiv - syntetický, potom se nemůže jednat o teorii, ale pouze o metodu zvanou syntéza. Víte vůbec jaký je rozdíl mezi metodou a teorií?...“[*]

Nuže žádná „skladná teorie“ neexistuje, pouze metoda zvaná syntéza.

---

*) http://archiv.neviditelnypes.zpravy.cz/clanky/2005/07/44865_11_0_0.html

K. Janyška 3.7.2019 21:35

Re: Historismus je zcela závadná metoda posuzování lidského

Compositive anglicky, kompozitivní česky, tedy skladná... Dzp.

J. Ticháček 3.7.2019 21:24

Tak mne napadá...

A už to ćas od času píšu tam či onak. Ústavní role presidenta je jaksi dána. Je hlavou státu. Nemá sice právo vládnout, ale všeelikymi právy jest nadán. To on jmenuje a schvaluje vládu. A vybírá z kandidátů.

Teprve poté následuje parlament. Ale prvotní rozhodnutí je dáno, premiér může navrhovat, ale nesmí nutit. Presidentovou rolí je výběr z kandidátů. Nikoli povinnost schválit kohokoli.

J. Richtter 3.7.2019 21:19

Re: Neomarxismus

Už toho Jirku Ovčáčka a Miloše tolik netrapte. Takhle ošklivě jim pořád připomínat jejich marxistickou minulost.

M. Pechar 3.7.2019 21:04

Re: Historismus je zcela závadná metoda posuzování lidského

Komnegativně, jak jinak.Český jazyk nezná váš nádor „kompozitivní“, tudíž jste komnegativní.

J. Kanioková 3.7.2019 19:01

Neomarxismus

https://cs.wikipedia.org/wiki/Neomarxismus

Pojem "neomarxismus" se používá běžně jako synonymum k výrazu "nová levice": https://goo.gl/9CJAFN

J. Kanioková 3.7.2019 18:55

Re: Již staří Řekové věděli, že má-li

Neomarxismus - Prostor, ve kterém se neomarxismus usadil, je naše západní civilizace a naše životy jsou jím ovlivňovány, ať už chceme, nebo ne. V případě, že se mu nebráníme, tak přijímáme jeho aplikaci v běžném životě. Když mu odporujeme, tak jsme nuceni se jím obírat a otravovat si život čtením neomarxistických paskvilů a studováním nepřítele, který je nudný a suchopárný.

Abychom mohli pochopit současnou fázi neomarxismu, kdy se stal z elitářského intelektuálního projektu majetkem mas, musíme načrtnout v krátkosti jeho vývoj. Zmíněný neomarxismus není ve skutečnosti až takové novum, za které by se rád vydával. Je to jenom jeden z proudů marxismu devatenáctého století, který se dostal po vítězství marxismu v Rusku na vedlejší kolej a musel pak být vzkříšen osvíceným Západem poté, co se jeho pohřeb v Sovětském svazu stal definitivním.

http://www.tedeum.cz/3_2010/neomarxismus_032010.htm

J. Kanioková 3.7.2019 18:45

Přesně !

J. Pavelka 3.7.2019 14:58

Re: Již staří Řekové věděli, že má-li

Zejména ten "havlismus" by to chtělo definovat...nebo je to všechno dohromady? Kromě toho je to vše okolo těch věcí z větší části mediální humbuk.......

M. Prokop 3.7.2019 13:55

Re: Dobrý den. Jako vždy matení pojmů.

Doutníček už bohužel dobroserové eliminovali.

M. Prokop 3.7.2019 13:54

Re: Již staří Řekové věděli, že má-li

To by bylo krásné, kdyby NGOismus, humanrightismus, havlismus, alarmismus, homosexualismus ...byly jen výplody IVK. Bohužel to existuje. A je i státem podporováno, zhusta.

No a nálepkování, to jde jak po másle i sluníčkářům P&L a EU: populisté, xenofobové, ultrapravičáci, národovčíci ...

D. Stirský 3.7.2019 13:47

Již staří Řekové věděli, že má-li

mít diskuse nějaký smysl, je třeba nejprve vymezit pojmy. Skoro každý zákon začíná nejprve tím, že se uvede: "Pro účely tohoto zákona pojem ten a ten znamená:..." A následuje přesná definice. Já už jsem se dozvěděl, že patřím k: pravoláskařům (opakem je ale skutečně lžinenávistník), dobroserům, havlojedům, havlistům, neomarxistům, vítačům... Aniž by tyto pojmy někdo přesně definoval. Např. neomarxismus: Tento pojem se používá jako nálepka, jakmile někdo řekne, že ne všichni muslimové jsou teroristi nebo že i přes řadu chyb je pro nás EU lepší než Rusko. Já osobně bych tento pojem chápal tak, že někdo - jsa fundovaně vyzbrojen marxistickou teorií (tj. po prostudování jeho spisů)snaží se Marxovy názory aplikovat na politicko-společenské problémy počátku 21. století. Přitom Kapitál, Marxovo stěžejní dílo, v Česku celý přečetlo stěží pár desítek lidí. V nálepkování vyniká IVK. Vždy se usměji, komunisté, nesouhlasili-li s někým či němčím, vytvořili svůj "ismus." Trockismus, pravicový revizionismus, oportunismus, buržoazní nacionalismus, titoismus, bonapartismus, kosmopolitismus,... Nu, a IVK vyplodil NGOismus, humenrightismus, havlismus, alarmismus, homosexualismus...

Z. Lapil 3.7.2019 13:33

Re: Dobrý den. Jako vždy matení pojmů.

Já bych naopak řekl, že lidé označovaní za pražskou kavárnu se cítí být spíš kavárníky - majiteli než kavárečníky - hosty. A to jim ještě nejspíš nikdo neprozradil, že platícími hosty, protože zboží zdarma má tendenci dojít dřív, než by člověk čekal.

Právě jsem vymyslel kavárenskou pojišťovnu (něco jako nemocenská) pro případ, že by člověk potřeboval kafe a neměl na něj, ale nikomu to neříkejte. Tuším v tom slušné peníze. Jen na okraj - nemáte nějakou páku na parlament? Nebo aspoň na Tchibo nebo Nestlé? :-)

K. Salajka 3.7.2019 9:41

Zbývá dodat

že po sejmutí klatby to Jindřich IV. vrátil Rehořovi VII. i s úroky. Babiš nežadoní za svoji věc ale za Hamáčkovo rozhodnutí. Pomoci by mohla veřejnost, která se sešla a když se domohla rezignace ministra, měla by logicky pokračovat na Pražský hrad a domáhat se toéhož na prezidentovi.

Soudruzi poslanci by komisí mohli také pomoci - mohli by se přestat zabývat návrhem auditů z EU a prostudovat audity konečné, na jejichž základě Staněk vydal svá rozhodnutí. Mohli by si připomenout, že jsou zákonodárným tělesem a servis jim obstarává jejich kancelář a nikoli ministerstva, protože není věcí parlamentu exekutiva /vyjma interpelací/ ani soudnictví.

Zmatení ve výkladu dělby moci a systému brzd není ovšem česká specialita.

K. Janyška 3.7.2019 9:03

Historismus je zcela závadná metoda posuzování lidského

světa. Musím k principům, ne k událostem a tzv. příběhům a tzv. vztahům... Dzp.

B. Lukáš 3.7.2019 8:07

Dobrý a hezký den

přeji autorovi a děkuji za hodnotný obsah článku.

J. Pavelka 3.7.2019 7:32

Re: Dobrý den. Jako vždy matení pojmů.

Pak je to matení pojmů od těch, co ten pojem zavedli....Když už, tak jsou zavedené pojmy, třeba naiva, pokrytec (pokud tyto lidi za naivy nebo pokrytce považujeme, ale ůpravdoláakaře" si raději nechme od cesty

J. Pavelka 3.7.2019 7:30

Re: Dobrý den. Jako vždy matení pojmů.

Pak je to ovšem matení pojmů od těch, co to vymysleli....Když už tak by měli stačit zavedené pojmy, např. naiva, pokrytec (pokud tyto lidi za pokrytce považujeme)apod. Pravdoláskaře si nechme od cesty....

P. Dvořák 3.7.2019 3:31

Dobrý den. Jako vždy matení pojmů.

V zásadě s Vámi souhlasím. Jen bych si dovolil malé upřesnění.

Pokud jste zastáncem pražské kavárny, ale v tom původním smyslu . . . jistě se nejedná o dnešní skupinu, kterou lze označit jako Pražskou kavárnu a její členové jsou "kavárečníci". Nikoliv jak jsou neustále špatně nazýváni "kavárníci". Kavárník je majitel nebo provozovatel kavárny. Kavárník rozhodně není ten, kdo sedí u stolu, mudruje, v jedné ruce má koňáček, v druhé ruce doutníček s dlouhým popelem, z něhož stoupá vysoký modrý dým.

Také souhlasím s představu, že kdyby naším ideálem byla lež a nenávist, bylo by to opravdu přinejmenším smutné. Ovšem "pravdoláskař" v žádném případě není totéž, co vyznavač skutečné pravdy a lásky.