1.7.2024 | Svátek má Jaroslava


Diskuse k článku

POLITIKA: Budou volby skutečně na podzim?

Jestli budou parlamentní volby skutečně na podzim, tedy jak dopadne úterní hlasování o předčasných volbách, do této chvíle nikdo neví. Všichni sice chystají kampaně a připravují kandidátky, ale zároveň se o možných volbách vyjadřují velmi opatrně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Smidova 20.8.2013 11:10

Krabici Suché Bohémky ?

Nejste náhodou z laciného kraje? Když vyhraji chci flašku 0.7 L Johny Walker, když prohraji, ukážu Vám cestu okolo Světa za jednu noc pakliže na to máte...........

M. Smidova 20.8.2013 11:09

Suché Bohémky ?

Nejste náhodou z laciného kraje? Když vyhraji chci flašku 0.7 L Johny Walker, když prohraji, ukážu Vám cestu okolo Světa.

P. Čížek 20.8.2013 10:13

Předčasné volby samy o sobě vůbec nic nevyřeší

Jestli má mít státní útvar, nazvaný Česká republika nějaké praktické oprávnění existovat, tak se její ústava musí radikálně změnit. Její zastupitelé se nemohou propojovat už předem podle údajných ideologií, ale jedině podle osobního názoru na obecnou prospěšnost té které projednávané věci. Namísto volebního práva musí nastoupit sankcionovaná volební povinnost. Parlament musí být sestaven výhradně jenom z fyzických osob zvolených většinovým hlasováním ve volebních obvodech. Musí se na pravidelných setkáních zodpovídat svým voličům a těmi musí být i odvolatelní. Úkolem parlamentu nesmí být systematická destrukce právního vědomí veřejnosti neustálými vylobovanými změnami platných předpisů, ale moderování prezidenta, který bude volen veřejností nanejvýš na dvě období a bude vládnout. I on ale musí být, byť hodně obtížně, odvolatelný.

Ke všem zákonům a vyhláškám je třeba sestavit současné platné znění a předložit je k vyjádření těm výkonným úředníkům a představitelům vedoucích podniků a profesních sdružení, jejichž činnosti se dotýkají. Napříště by žádná jejich změna neměla být povolena bez takovéhoto kolečka. V průběhu několika volebních období z nich bude třeba vytřídit jen nonsensy a smyčky, v důsledku kterých si státní úředníci kolem dokola dopisují. Jinak není možné omezení nákladů na státní správu, které nám dnes všechny partaje před volbami slibují. Pro začátek doporučuji zrušit to nejzjevnější a nejkřiklavější. Například oznamování tzv. podlimitního záměru, které zavedla novela zákona o posuzování vlivu na životní prostředí.

M. Starý 20.8.2013 8:33

Autor se do toho nějak zamotal nebo je mimo

Pan Hvížďala to nějak překombinoval:

"TOP 09 je za současné situace ... jasně pro předčasné volby, ... protože prodloužený víkend a podzimní školní prázdniny, kdy lidé z měst volící pravici odjíždějí, jim dává větší šanci na lepší výsledky."

Právě proto, že TOPku volí města - proto pan prezident Zeman avizoval komunistům, že chce vyhlásit volby na prodloužený víkend, aby tímto pravici poškodil.

Naštěstí existují voličské průkazy a i ta chata či chalupa v nejzapadlejší vísce je v nějakém volebním okrsku.

P. Pavlovský 20.8.2013 8:38

Re: Autor se do toho nějak zamotal nebo je mimo

Samozřejmě, ačkoli Pražáci, budeme volit na Vysočině! Nebude to zdaleka poprvé!

Topka to v Praze vyhraje i bez nás:-)

P. Čech 20.8.2013 9:10

Re: Autor se do toho nějak zamotal nebo je mimo

Stejně, jako to v roce 1946 vyhráli v Praze komunisté

M. Starý 20.8.2013 9:13

Re: Autor se do toho nějak zamotal nebo je mimo

Akorát je potřeba to těm lidem opakovat a připomínat, aby si NEZAPOMĚLI zažádat o voličské průkazy.

Ale stejně je to sviňárna od prezidenta... Konec konců, může nás od něho ještě něco překvapit ?

Š. Hašek 20.8.2013 13:42

Re: Autor se do toho nějak zamotal nebo je mimo

Pokud někdo řeší - výjezd na chalupu, nebo volby - ať se pak nediví.

Není to každý den a lze to vyřešit.

Ale jsme u problému některých teskonováků - být jedním zadkem na dvou židlích.

J. Vyhnalík 20.8.2013 17:41

Re: Autor se do toho nějak zamotal nebo je mimo

Přímo pro nás, co se o volbě termínu tady bavíme, ten termín mnoho neznamená, my si ten čas uděláme, ale my jsme exoti a o výsledku rozhodují všichni. Často je výsledek voleb ovlivněn počasím. O účasti některých voličů může rozhodnout třeba přání rodinných příslušníků vyrazit na víkend za rodiči, nebo kamarády a ne každý je ochoten riskovat rodinný konflikt kvůli tomu, že chtějí jít volit.

K. Machala 20.8.2013 15:19

Re: Autor se do toho nějak zamotal nebo je mimo

Topka? To je ta strana, co měla pravicový program a pak ho zmuchlala a hodila do koše a zvýšila asi deset daní a chtěla restauracím mluvit i do cen nápojů? No potěš pámbu.

Volit některou z dosavadních socialistických stran zleva nebo zprava (TOP, ODS) vyjde nastejno. Pravice jsou asi jenom Svobodní, ostatní vás zregulují, zdaní a ty peníze použijí na výdaje svým spřízněným nataženým dlaním. Kdo vytahuje víc peněz násilím z kapes lidí, je prostě socan a může mít hesla i název i mediální klišé okolo sebe jaké chce.

P. Čech 20.8.2013 8:11

Vzdělanější voliči z měst?

Ti by se měli zaleknout a volit ODS? Neuvěřitelné! Autor je asi slepý, když není schopen postřehnout obecný trend, vyvíjející se zde již od roku 1989. V prvních volbách po listopadu 1989 se jich zúčastnilo 96% voličů.  Ta 4% jsou ignoranti, kteří volit nebudou nikdy.Od té doby počet volících voličů stále rapidně klesá. Klesá proto, že voličům nějakou chvíli trvá, než si uvědomí, že celkový systém je obelhává, že žádná demokracie zde není a že vůli demokratické většiny voličů není možno nejen nastolit, ale ani odhalit.Trend pokračuje, ať si to politické strany a jejich ovčané přejí či nikoliv.A tak ti vzdělanější voliči z měst nehodí svůj lístek do uren pro ODS, ale ani pro ČSSD či jakoukoliv jinou současně parlamentní politickou stranu. Někteří prozřivší voliči, kteří chtějí zásadní změnu systému se přikloní k novým kandidujícím subjektům, které nejsou politickými stranami (tento pojem se stává již pomalu sprostým slovem) a které tyto požadované změny mají ve svých programech a ostatní zbytek volit nepůjde, stejně jako nešel v posledních krajských volbách a přiřadí se tak k oněm 70% nevolících voličů.Celé to je ostuda systému, který je veskrze špatný. Špatný proto, že nedokáže volbami vygenerovat potřebnou většinovou vládu. Vládu, která by byla schopna vypracovat a prosadit skutečné reformy, které jsou potřebné a ne jen kompromisní kozopsy, jak je v tomto systému obvyklé. Tak to je a ne podle nějakých zbožných přání autora.

M. Smidova 20.8.2013 6:21

Nevěřím na zázraky ani na předčasné volby

P. Pavlovský 20.8.2013 8:39

Re: Nevěřím na zázraky ani na předčasné volby

A co takhle se vsadit?

Alespoň o krabicici suché Bohemky?

P. Pavlovský 20.8.2013 2:59

Už za pár hodin budeme chytřejší

Zatímco TOPce a KSČM může být termín voleb celkem lhostejný (urychlení jim už ani nepomůže, ani neuškodí), životní zájem na jejich co nejdřívějším konání mají Sobotkovci.

Komplikace spočívá v tom, že ačkoli se celá ČSSD  dnes tváří jako Sobotkovci, ve skutečnosti 99% poslouchá Zemana, který ze strany obratně udělal ČSSZ. Hašek mu se stranou udělá co mu na očích uvidí.  Přesto se zdá, že řečí o jednotném dnešním hlasování pro rozpuštění už udělali představitelé ČSSZ tolik, že jakýmkkoli, byť i jen dílčím couvnutím by se notně zesměšnili.

Svého už docíla i SPOZ. Její lídři si budou dva měsíce za vládní peníze dělat kampaň, president jistě také přiloží ruku k dílu. Otázka už nezní zda do sněmovny, ale s kolika mandáty.

ODS si už zřejmě ani nedovolí své poslance k nějaskému hlasování zavazovat a zdá se, že rozumní lidé jako Pospíšil si nebudou chtít špinit štít hlasováním proti rozpuštění. Opravdu budou poslanci ODS chtít na sebe dnes ukázat jako na ty, kteří se /oprávněně/ bojí voleb?

To lze naopak čekat buď od zoufalců, kteří se do sněmovny už mohou dostat pouze na galerii jako diváci: Nezařazení a nekandidující. Ti se dnes ovšem nemusejí ani namáhat, mohou prostě zůstat doma.

P. Čech 20.8.2013 8:17

Re: Už za pár hodin budeme chytřejší

A co ti současní poslanci, pane Pavlovský, kteří se vzdali svého občanského povolání výměnou za poslanecké prebendy, následně si vzali horentní hypotéky a dnes by měli svým hlasováním pro rozpuštění sněmovny přijít o milion korun? Pokud vím, tak jich není zrovna málo a vyskytují se napříč všemi stranami ve sněmovně?S jejich reakcí nikdo zde nepočítá a hledí na celou situaci ideologicky. Chyba! Ono se to vyvrbí zcela jinak, než jak předpokládají různí t.zv. politologové. Uvidíte, uvidíme.

P. Pavlovský 20.8.2013 8:35

Re: Už za pár hodin budeme chytřejší

A co takhle se vsadit, když jste tak chytrej?

Alespoň o krabicici suché Bohemky?

P. Čech 20.8.2013 8:45

Re: Už za pár hodin budeme chytřejší

Já zde nic netvrdím, pane Pavlovský. Rád bych se vsadil, pokud bych něco tvrdil. Já však pokládám otázku. Pochybuji o tom, čím nás dnes a denně krmí novináři v žoldu parlamentních politických stran. V tomto případě se nechám překvapit, pouze konstatuji, že může existovat i jiný scénář, než který je nám předkádán z ideologických hledisek.

M. Starý 20.8.2013 9:19

Re: Už za pár hodin budeme chytřejší

Já nic, soudruzi, to oni... Ale slovník máte krásný "novináři v žoldu...", kde já jsem to slýchával?

V. Fonš 20.8.2013 8:21

Re: Už za pár hodin budeme chytřejší

Ono je jedno, jestli Sobotkovcí, nebo Zemanovcí. Hlavní je, zakázat na několik let přistup pravici na ovládani, rozkrádani a destrukci státu.

P. Čech 20.8.2013 8:51

Re: Už za pár hodin budeme chytřejší

To není to hlavní, pane Fonši. Hlavní je zakázat navždy přístup k moci politickým stranám. Do zákonodárných sborů totiž v zastupitelské demokracii mají být občany voleni jejich zástupci (fyzické osoby) a nikoliv nějaké spolky občanů, třeba politické strany. Politická strana totiž není nikomu za své činy jakkoliv odpovědná. Pojem "politická odpovědnost" je nesmysl bez jakéhokoliv vnitřního významu a je pouze českým fenoménem. Moc politických stran, to je ta obrovská žába na prameni demokracie, který kvůli tomu nemůže vytrysknout.

R. Langer 20.8.2013 13:15

Re: Už za pár hodin budeme chytřejší

Myslíte tím zakázat umírněné levici přístup ke kohoutku a zároveň společně s extrémní levicí otevřít stavidla? :-D

No, pokud se tak stane, budete jeden z prvních, kdo to pocítí na svých peněženkách, to vám pane garantuji! :-P

M. Starý 20.8.2013 9:09

Re: Už za pár hodin budeme chytřejší

Ano, Sobotka svým voláním po předčasných volbách udělal Zemanovi (a jeho agentovi v ČSSD Haškovi) čáru přes rozpočet.

Oni hlavně nečekali, že TOPka 10 minut po vyslovení nedůvěry Zemanově (Rusnokově) vládě položí na stůl arch s podpisy všech svých poslanců vyzývající svolání schůze o rozpuštění Sněmovny. Stejnou vůli bezprostředně poté verbálně stvrdil i Sobotka.

Sobotka sice na schůzi Sněmovny přišel jako Zemanův a Haškův lokaj, ale odešel jako vítěz. Sice ho to asi bude stát politickou kariéru, ale aspoň se pokusil zabránit převzetí ČSSD Zemanem.

P. Čech 20.8.2013 9:16

Re: Už za pár hodin budeme chytřejší

Pokládání na stůl nějakých archů je ryze směšné. Viz arch se 101 podpisy poslanců, kteří "podporovali" Nečasovu vládu v čele s paní Němcovou. Jak to nakonec skutečně dopadlo, víme všichni. Uvidíme, ony totiž věci obvykle dopadají jinak, než jak si různí ovčané přejí.

M. Starý 20.8.2013 9:25

Re: Už za pár hodin budeme chytřejší

Já jen doufám, že socani s komunisty nevymyslí nějakou kulišárnu a rozpuštění Sněmovny podpoří.

O TOPku strach nemám. Ani jsem zatím neslyšel, že by policie někoho zatkla a zadržela, jako když se volil podruhé Havel a museli zašít Sládka. I když do 14 hodin je času dost.