1.6.2024 | Svátek má Laura


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Hil 15.6.2011 0:02

Úředníci jsou nepostradatelní!

Až donedávna jsem nechápal, kde berou státní zaměstnanci - hlavně úředníci, kterých je polovina zbytečných, tu drzost chtít přidat na platech.  Vyvedl mě z omylu rozhovor s jedním z nich, kterého máme v rodině.

Oni vůbec neuvažují jako my. Mají to tam dobře mezi sebou zdůvodněné. Jsou na svém místě nepostradatelní! A na otázku kde má stát brát peníze na jejich větší platy jsem dostal šokující odpověď : "Z daní!"  Podle nich žádný podnikatel neplatí daně a je tím pádem pro ně nepřítel.....

M. Bílý 14.6.2011 20:13

Pan Schwarz (07:25 / 09:56) měl zajímavý návrh:

Proč levičáci trvají na společném řešení s t.zv ."pravičáky"? Ti by si platili dobrovolně spoluúčast, zubní plomby, 200 Kč ve špitále a 50 Kč za návštěvu doktora, socani by měli vše zdarma ale odděleně. Proč trvat na společném řešení a stále se hádat? Slovinsko má jen 4 miliony obyvatel, Slovensko 6 a  Lucembursko ani ne  milion a taky funguje takže v  ČR bychom klidně mohli mít několik oddělených systémů pro lidi s různými životními filosofiemi.

Je zajímavé, že se k tomuto názoru z  dnešního dopoledne nikdo nevyjádřil.Já s ním souhlasím. Znamenalo by to, že budou (minimálně) dvě pojišťovny. Jejich prostředky nebude možné míchat dohromady.Pravičáci budou přispívat do té jejich méně a budou si léčení do určité formy (výše) hradit sami, teprve u složitějších případů bude prováděna úhrada pojišťovnou. Při tom předpokládám že bude existovat partcipace pojištěnce při vlastním zavinění, na př v důsledku kouření, alkoholu, drog a pod. Pojištění se také nebude vztahovat na sportovní úrazy a pod, ty bude možné pojistit zvlášť. Jak už bylo zhora uvedeno levičáci budou mít všechno i nadále zadarmo, ale u své pojišťovny. Takže se nemusejí rozčilovat.Zatím odhaduji, že k popsanému způsobu by se přihlásilo asi 3 miliony lidí.

J. Dobrý 14.6.2011 15:49

reformy ?

Problem je, ze proti soucasnym reformam se neda jinak nez protestovat.

Luza protestuje protoze se ji sahne na "jistoty". Ekonomove protestuji protoze "reformy" proste nemuzou fungovat.

V. Dostál 14.6.2011 17:45

Re: reformy ?

Vy jste ekonom? Kde berete přesvědčení, že to nemůže fungovat? To , co nemůže fungovat je zachování současných poměrů, každý pokus o změnu je vítán

P. Skřivan 14.6.2011 19:57

Re: reformy ?

NERV, Švejnar, ... stačí ?

Š. Hašek 14.6.2011 15:21

Samozřejmě jest

to jasné, jako že se nedá "vokecat", že 1 a 1 nejsou 2.

Excelentní článek, pane Husáku!

Ale jak zde zaznělo někdy včera: Kdo ví neb chce vědět, tak to ví dávno. Kdo nechce (nebo je blbej), tak nepochopí nikdy (volně).

Tím zcela adresně myslím lidi s uvažováním dle bolševických příruček. Bohužel dnes tak uvažuje i naše levicová parlamentní strana. Už je stejně rudá.

Z. Bureš 14.6.2011 14:29

Pane Václave Husáku . . . . .

. . . . dnes Vám dávám jedničku s hvězdičkou !!!! (samozřejmě, že s hvězdičkou žlutou . . . . )

Máte naprostou pravdu !!!

L. Kubeš 14.6.2011 12:50

Jasně a srozumitelně napsané

Jenom že většina národa si nepřipustí, že dostává víc než sama vytvoří. A státní dluh nikoho nepálí, to odskáče až další generace.

S. Ševeček 14.6.2011 10:37

Přýmá demogracyje - opyjum lictva

Holt tady už máme plnohodnotný korporativistický socialismus - tedy fašismus.

J. Klepal 14.6.2011 9:22

co je demokracie

Autor zcela jasně nerozumí pojmu demokracie, jinak by nemohl představovat praktické uplatňování demokratických ústavně zajištěných principů za konec demokracie. Skutečnost je taková, že s opravdovými stávkami nemá tato země až na singularity žádné zkušenosti, jak je tomu ve vyspělých demokraciích. Jiný užitečný idiot se dokonce domnívá, že stávka musí být pouze tzv. nepolitická, zatímco každá stávka už tím, že se týká ekonomických záležitostí, je automaticky politická, pojem nepolitická stávka je prostě oxymoron.

J. Schwarz 14.6.2011 9:49

Re: co je demokracie

když vám a vaší rodině násilně zabráním s pár kamarády vyjít z domu a prohlásím to za "politickou stávku" budete se dál domnívat že na to mám "evropské demokratické právo"? Ať si odboráři trčí doma a nepracují, pokud mi ale budou bránit zajít do obchodu, kde prodavači prodávají nebo jet po silnici vlastním vozem jde o omezování svobody a terorismus, proti kterému je oprávněné bránit se též násilím. Mají si tedy občané založit "dobrovolnické gardy" které by v příápadě další podobné teroristické "stávky" spojené s blokádou vytáhly do boje za volný průchod ulicemi? Ať žije demokratická občanská válka!

J. Klepal 14.6.2011 10:00

Re: co je demokracie

Až se něco podobného stane a budete skutečně nucen násilím být zavřen doma, pak Vám dám za pravdu. Do té doby to je pouze domněnka typu co by bylo, kdyby bylo, která nemá žádnou informační hodnotu.

D. Švik 14.6.2011 12:06

Re: co je demokracie

No je mi celkem jedno jestli nám dáte za pravdu, či nikoliv. Pokud mi však nějaký podělaný sociál bude bránit dojet třeba do práce, budu se tomuto terorismu bránit násilím...

S. Ševeček 14.6.2011 10:36

Re: co je demokracie

Jste hnidopich eklektický - jak říkával Friedrich a po něm Vladimir. Kecáte.

D. Švik 14.6.2011 12:02

Re: co je demokracie

A čo také si Klepal predstavujete pod hen takým slovom oxymoron?

J. Chládek 14.6.2011 7:25

Zeměžluč

Zajímavé je, že autor ví, že 80% všech vybraných daní jde na mandatorní výdaje, ale to je jediné číslo které v článku použil. Chtěl bych od někoho, kdo se vyjadřuje k rozpočtu státu, napřed porovnání kolik (v procentech HDP) dává ČR na Důchody, zdravotnictví, školství, armádu, veřejné zakázky apod. se stejně vyjádřenými náklady dvou nebo tří zemí našeho kulturně civilizačního okruhu a velikosti.(Nizozemsko, Holandsko a třeba Finsko) a porovnání s 16-kou EU. A potom teprve, aby kafral zda někde vydáváme moc nebo málo. Pak doplnění o daňové zátěži ,opět v porovnání s takovým vzorkem. Bez těchto údajů, které by měly být na začátku každého článku, který se chce vyjadřovat k tematice výdajů rozpočtu ČR, jsou podobné články k ničemu a považuju je za zbytečnou ztrátu času a to jak jejich čtení, tak jejich hlavně sepisování. A to v zemi, kde neexistuje přesné číslo pro výdaje na veřejné zakázky, odhady kolísají od 500 do 650 miliard Kč, kde se vybírají poplatky od pacientů a přitom stát v celku zaplatí mnohem víc za léky než by musel (viz r. 2009 kdy bylo za léky zaplaceno o 29 miliard Kč víc, než jsme museli pouze proto, že SÚKL neprovedl kontrolu cen léků), v zemi kde není zdaněný hazard a existují akcie na anonymního majitele. Nejhorší je to, že docela inteligentní lidi bez znalosti těchto údajů žerou ministrovi financí ty je demagogie a ještě ke všemu svou roztřesenou ručičkou musejí z pilnosti psat podobné blbosti- to je velký smutek.

F. Eliáš 14.6.2011 9:34

Re: Zeměžluč

Myslel jsem, že údaje, v procentech HDP, které považujete za důležité, jsou obecně známé. Skutečně je pravda, že v případě, že by SÚKL provedl kontrolu cen léků, bychom za ně zaplatili o 29 miliard méně? Jeden každý Čech by v průměru zaplatil o 2.900 korun méně? Jaké jsou ty demagogie, které hlásá ministr financí této země?

J. Schwarz 14.6.2011 9:56

Re: Zeměžluč

Vidíte, kdyby se o ceny léků nestaral centrálně stát, mohla by si socialisticko-komunistická jednotná lidová zdravotní pojišťovna  nasmlouvat ceny mnohem nižší, popřípadě si vyrobit vlastní. Proč  tedy levičáci trvají na společném řešení s t.zv. "pravičáky"? Ti by si platili dobrovolně spoluúčast, zubní plomby,  200Kč ve špitále a 50 Kč za návštěvu doktora, socani by měli vše zdarma - ale odděleně. ¨Poč trvat na společném řešení a stále se hádat? Slovinsko má jen 4 miliony obyvatel, Slovensko 6 a Lucembursko ani ne milion a taky fungují - takže v ČR bychom klidně mohli mít několik oddělených systémů pro ldi s různými životními filosofiemi. Netřeba se kvůli tomu rvát, když se můžeme rozejít. V manželství, když neklape, je taky civilizovanější se rozejít než se tlouct nebo podřezávat.

Z. Bureš 14.6.2011 7:13

To máme za to . . . .

. . . že jsme se ani po 21 letech nedokázali vypořádat s minulostí . . . . . a trpíme tu (jako jediná země v Evropě) komunistický Sajrajt !!!

Dokonce ho máme i v parlamentu - tak co bychom jiného mohli čekat !!!

M. Procházka 14.6.2011 14:22

Re: To máme za to . . . .

To není sajrajt,protože to slovo  ani nevystihuje  hnojiště,které nám tu bolševici zanechali.Když vidím ty nařvané tváře odborářských vůdců,vyžrané tváře bývalých soudruhů a nyní kapitánů naší ekonomie,je mi zle.Za bolševika se mi nepodařilo utéci a dnes jsem na to už příliš starý a nemohoucí.Co ale dělat?Nechodím k volbám,ignoruji tisk,rozhlas a televizi.Není to dobře,vím to,ale stafáž už nikdy.

P. Čížek 14.6.2011 7:08

Problém je ten, že si nad poměry žije pár těch, kteří si nad ně žili už za minulého režimu

 Docela jim vyhovovalo že se po jeho změně už nebudou muset bát že je někdo zavře za to, že nakládají se svěřeným majetkem jako s vlastním. Proto k jeho změně stačilo zachrastit klíči.  Je mi podezřelé, že inteligenční špičky z této garnitury přilévají tolik oleje do ohně a bojím se, že tentokrát by na ten zvuk mohly odpovědět kulomety.

T. Vodvářka 14.6.2011 6:19

exempla trahunt

neboli příklady táhnou. S článkem pana Husáka lze souhlasit, až na jednu drobnou vyjímku. A tou je aspoň snaha nalézt a POTRESTAT některého z megazlodějů, kterými si naše dějiny posledních 20 let celkem dost hemží. Všichni známe kupříkladu případ jistého Standy. Ten shodou okolností vládl jedné malé republičce uprostřed Evropy. Během svého pašalíku přihrál jistému Tomášovi do Třince slabé 2 miliardy Kč / tedy dva tisíce milionů / jako "pomoc". Poté, co se poroučel od válu, kamarád Tomáše mu prodal akcie za 20 milionů /kde na to Standa vzal se neví/ a Standa je za měsíc prodal za 100 milonů /zde je však jasné, odkud přišly/.

V normální zemi, kde fungují mechanismy práva a spravedlnosti, by své dny - tedy všechny až do konce - trávili spolu v cele jak Standa, tak i Tomáš s kamarádem. Protože to, že jde o krádež, by pochopil i mentálně inferiorní vachmajstr z Horního Liptákova. U nás však vše v pořádku.

A to je ten důvod, proč - řečeno slovy klasika - vstávají stále noví bojovníci - s vědomím, že když to prošlo Standovi, projde to i jim. Pokud zůstává v této zemi největším trestem odstavení od cecíku, kterým padají zlaťáčky - bude to pokračovat. A lidé budou naštvaní a občas budou i protestovat. Že jejich protest směřuje špatným směrem, to už není podstatné.

J. Klepal 14.6.2011 9:31

Re: exempla trahunt

Málokdo si uvědomuje, že musí platit něco jako zákon zachování objemu peněz. Jestliže se odněkud peníze vynoří, aniž došlo k vytvoření skutečného bohatství, někde jinde ve stejném množství musely ubýt. Proto je například zcela legitimní otázka, odkud se berou ohromné balíky peněz na kompenzace různých dluhů, třeba na sanace zkrachovalých bank nebo řeckou černou díru.

P. Bárta 14.6.2011 9:41

Re: exempla trahunt

Bohužel, žádný takový zákon (zachování objemu peněz) neplatí - stejně jako neplatí zákon zachování objemu práce. Kdyby tomu tak bylo, existovali by na světě před tisíci lety (kdy bylo obyvatel řádově méně) téměř jen lidi, kteří mají majetek odpovídající dnešním milionářům a miliardářům, a každý z nich by vykonával práci tisíců dnešních pracovníků. Myslím, že sám uznáte, že nic takového neplatí... Jenže to chce trochu přemýšlet...

J. Klepal 14.6.2011 15:04

Re: exempla trahunt

Zapomněl jste totiž na to, což jsem podtrhnul, že bohatství vytvářejí lidé svou prací a toto bohatství lze ohodnotit v každém okamžiku jistým objemem peněz. Z toho je vidět, že váš protipříklad o zachování objemu práce je chybný a argument o zachování objemu peněz, který v daném okamžiku hodnotí současný stav bohatství, je platný. Jestliže například Stanislav Gross získal obratem ruky jistou částku, někdo jiný (spíše však větší množství jiných)  o stejně velkou částku musel přijít, protože přendáváním peněz z jedné kapsy do druhé žádné bohatství nemůže vzniknout. Takže máte pravdu, skutečně je třeba přemýšlet.

T. Vodvářka 14.6.2011 17:27

Re: exempla trahunt

Zaujal mne Váš příspěvek pane Klepale.

Pan Madoff v USA zponevěřil dle posledních odhadů cca 66 miliard dolarů. Ty peníze mu byly prokazatelně svěřeny ale nikde nejsou. Prostě fyzicky zmizely.Nikdo neví kde jsou, nejspíše ani Madoff. Přišli o ně lidé, kteří mu je svěřili, ale Madoff je nemohl utratit, aby kdyby se snažil o stošest. Kde jsou peníze ?

J. Bakulová 14.6.2011 5:58

mám utkvělý pocit,

že nějak takto se pomalu ale jistě rodí příští totalita

M. Hanko 14.6.2011 5:54

tak pozor

Já jsem samozřejmě proti stávkám, a odboroví strejdové mi pijou krev. ALE na státní zakázky se dle premiéra Nečase vydává ročně neuvěřitelných 600 miliard Kč! Uvažme, že třeba jen to, co se ušetřilo na platech státních zaměstnanců, se pohybuje mezi 1-2% této částky.

Lidé z NERVu (např. Pavel Kohout) mluví o tom, že zefektivněním zadávání státních zakázek by se dal úplně zredukovat nárůst státního dluhu! (Měli bychom vyrovnaný rozpočet) a to celé na úkor různých podnikatelsk-politicko-mafiánských skupin, u kterých ty prachy teď končí.

Myslím, že když člověk sleduje, o kolik je předražené snad úplně všechno, co stát nakupuje (dálnice, vojenský materiál, pandury, špičkové zdravotnické přístroje, atd.), a že zefektivnění zakázek o 10% = uspořených 60 miliard, tak myslím že to co říká Kohout vůbec není nereálné.

M. Hanko 14.6.2011 6:03

Re: tak pozor

To číslo 600 miliard je např. zde http://is.gd/9ecmrg a Jankovský si zde dává poměrně značně málo ambiciózní cíl, ušetřit 10-15%, což by odpovídalo 60-90 miliardám.

Pokud by se ukázalo, že je reálné zefektivnit zadávání zakázek o pouhých 21%, a jenom tímto bychom tedy mohli mít vyrovnaný rozpočet, pak by IMHO ani nebylo možné říct, že si dnes žijeme nad poměry! Spíš by se mělo říct, že náš rozpočtový deficit je důsledkem bohapustého rozkrádání, na čemž parazitují i politické strany - a proto je tak minimální zájem to řešit...

P. Skřivan 14.6.2011 2:28

Myslím, že docela hezky cancáte, že ?

Problém rozkrádání nespočívá v tom, že zítra musí být zloději v base. To je jistě nereálné. Jistě ale lze, a to poměrně rychle, přijmout razantní opatření prevence šmelení se zakázkami. Např. Transparency International navrhuje spoustu opatření řadu let. Leč na to, by se musely strany dohodnout, což jde těžko, protože všechny z toho žijí.

... no a stávka je pro ně takový malý impuls pro tento počin. Je na tom něco špatně ?

Máte ale pravdu, že konec naší komunisticko-zlodějské hry na demokracii se asi blíží. Takhle to dál opravdu nejde, aby zloději zvyšovali daně, jenom aby měli co krást a sahali i na důchody.