28.6.2024 | Svátek má Lubomír


Diskuse k článku

POLITIKA: Bez servítků o českém školství

Prvního září začal nový školní rok. To je skvělá příležitost napsat něco o našem školství, respektive o naší školské i jiné politice, která školy, děti, rodiče a učitele determinuje, ba někdy přímo destruuje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Hatina 4.9.2021 11:18

Je to jistě pravda, o mnohem by šlo diskutovat, jak to změnit. Ovšem, pokud to Trikolora slibuje změnit (a proč ne), tak by už měla začít rychle přemýšlet, jak toho organizačně dosáhnout.

Ono totiž, i díky těmto opatřením se změnil systém financování škol, dostaly (snad) o něco víc peněz, a díky tomu taky mohly o dost zvýšit učitelům platy (sorry, že teď se odkazuji na publikovaná průměrná čísla - třeba někde berou i méně).

Tudíž, pokud tedy Trikolora něco škrtne, projeví se to pak i v tom že by školy dostávaly o hodně méně peněz (a není vyloučeno, že ti problémoví žaci jim stejně zůstanou), bude tedy nutné zase změnit financování škol, zase bude nutné podle "jiných měřítek" hodnotit práci učitelů a tím jejich výši platů včetně různě nárokovaných příplatků a bonifikací - budou potom brát stejně nebo mnohem méně?:-/

P. Hák 4.9.2021 11:17

Míněno testy v podobě, v jaké se provádějí ve školách.

P. Hák 4.9.2021 11:16

Ale to přece není MŮJ požadavek :-)

Já netvrdím, že ty testy jsou bůhvíjak vypovídající. Třeba u nás jsou všechny testy negativní, což je dost nepravděpodobné. Ale podmínky jsou nastaveny tak, že NĚCO být musí. Zrušení (byť IMHO poněkud potěmkinovských) testů neprosadíme...

Beru to realisticky. V současné situaci mi přijde rozumnější přistoupit na testy a uhájit možnost být ve třídě bez roušek. Už jen proto, že učiteli s respirátorem děti mnohem hůře rozumí a hlas se rychleji opotřebovává, takže kvalita výuky je nižší.

Testy jsou opruz, ztráta času a stojí to peníze. Ale plakat nad dětičkami, které tím strašlivě trpí, je falešné hraní na city.

J. Nevrkla 4.9.2021 11:11

Vy nepotřebujete zdravý rozum? Stačí vám trocha fanatismu a blahovych naději? Tak to dopadnete špatně, pokud vás bude většina.

J. Nevrkla 4.9.2021 11:08

Zkuste ty mé názory konkretizovat. Já jsem konzervativec, příznivec Trikolory a SPD.

M. Pivoda 4.9.2021 11:08

Dvě poznámky

1. Technologie (včetně IT) se vyvíjí dlouhodobě, nikoliv jen jako reakce na krátká politická rozhodnutí. Politické volební období trvá jen 4 roky - a pak následuje typický politický (nikoliv státnický) postoj: "PO NÁS POTOPA!"

2. Stávající škola představuje existující infrastrukturu, kterou by určitě bylo škoda nevyužít (z ekonomického hlediska).

Jenže ta stávající škola kdysi v historii vznikla proto, aby bylo možno rychle a levně přeškolit někdejší negramotné nevolníky na poslušné zaměstnance kapitalismu. Jenže o kvalitě ekonomiky dnes (ve 21. století) rozhodují především podnikatelé-inovátoři. A zde je důležitější jiný přístup ke vzdělávání. Ano, pro všechny je důležitý základ: čtení, psaní, počítání. Ale to jaksi nestačí ke konkurenceschopnosti ekonomiky země ve 21. století.

P. Hatina 4.9.2021 11:03

Mimochodem, jak doufám vidíte podle současných opatření, tak ani ten Váš požadavek "- buď testy, nebo distanční výuka." neplatí. Ty testy se ve školách provedou jenom 3x teď na počátku září, a potom už se dělat celostátně nebudou.

Potom pouze lokálně, na základě zjištění značného zhoršení situace v té které lokalitě. Což je tedy právě to správné řešení.

Jak testy, roušky ale i ta distanční výuka - pokud potřeba, ale jen v té určité určené lokalitě se zjištěným vysokým výskytem covidu.

Mimochodem, ten důvod možná pochopíte, když si vzpomenete na průšvih s naší účastí na olympiádě v Tokiu. Ani samotné testování, totiž příliš mnoho nazaručuje ;-(

J. Hovorka 4.9.2021 11:00

Urcite ne co blabolite vy Trikoloro cloveceRvRv

J. Hovorka 4.9.2021 10:57

Ja ji nepotrebuji a nikdy volit nebudu RvTa by se hodila vam na krk;-D

J. Hovorka 4.9.2021 10:55

No o tom by se dalo jeste diskutovat kdo to ma v hlave popletene Vase pripsevky nahravaji jasne komunistickym a ruskym;-D obdivovatelum a to jasne nejsem ja

P. Hatina 4.9.2021 10:47

No, vzhledem k tomu že jsem si i některé ty kurzy MOOC na zkoušku dělal, dokonce i ty indické (jsou přístupné přes edukační portály i s výkladem v angličtině), tak je ta potíž právě v tom, že jsou až "příliš" jednoduché - jedná se totiž, v řadě příkladů pouze o videa s klasickým výkladem učitele, jako ve škole. Takže to "podstatné " leží právě na žákovi, aby sám doma ta videa pozorně sledoval (doslova jako výklad učitele ve škole). Pravda - ohromná výhoda (a sám jsem to často ocenil) je v tom že si lze to video stopnout a vrátit kus zpátky a pustit znovu, pokud jsem něčemu řádně neporozuměl.

Bohužel, i to zjištění na závěr "..,pro žáky, kterým nevyhovuje tempo standardních škol" je silně kontraproduktivní - ono sice lze velice rychle celý takový kurz absolvovat (třeba i přes víkend, jak se i slibuje), ovšem potom známá křivka zapomínání je velice strmá, za pár dní už si z toho nepamatují zbla nic...:-(

M. Rozbořil 4.9.2021 10:46

Kdyby to nebylo k pláči, mohli bychom se smát. Jakýpak přínos pro společnost mají ti/yto vystudovaní/é? Tohle by bylo téma pro doktorskou práci na uvedené fakultě.

M. Veleba 4.9.2021 10:45

Tyto věci jednoduchá řešení nemají, to nikdo tady netvrdí, kromě Vás. Ale TSS je jeden z mála subjektů, který je alespoň ochoten se těchto problémech bavit

M. Veleba 4.9.2021 10:43

Co to blábolíte, člověče?

P. Hák 4.9.2021 10:38

No, Strategie 2030+ je právě totálně aktivistický dokument, formulovaný lidmí, kteří prosadili vyhození Newtonových zákonů ze vzdělávacích plánů, o Ohmově zákonu nemluvě. "Příprava na život" jsou pak politické kecy, zcela nekonkrétní.

Myšlenka, že ze všech dětí budou programátoři, je už jen třešnička na dortu.

P. Hatina 4.9.2021 10:35

Obývám se že se mýlíte už v tom základním předpokladu co jako konkrétně měla "dosavadní" škola vysvětlit občanům svého státu.. Protože, ono je to naprosto naopak. Právě že ta dosavadní (na starých základech) postavená škola, mohla vysvětlit poměrně snadno "rozhodla to přece strana a vláda na základě doporučení svých expertů - a tito soudruzi/pánové mají vždycky pravdu, věřte tomu.

Zatímco, právě ta Vaše moderní škola by právě měla učit, že jak politické, tak i vědecké názory mohou být zcela rozdílné, a občan sám musí být schopen si tyto rozdílné informace dohledávat a na své úrovni hodnotit. Takže pokud Vám jde konkrétně o opatření proti covidu, doporučuji Vám si přečíst (protiepidemiologický) Zákon č. 94/2021 Sb, konkrétně par. 3, odst 1 a 2 a určitě, při schopnosti porozumění čteného textu pochopíte o co go.

No a teď k těm Vašim bodům.

1) Současná distanční výuka u nás dala prachbídné výsledky, právě proto že nedokázala (sorry za to slovo) přinutit studenty a žáky aby učení věnovali takovou pozornost, jako při výuce ve školách. Technické detaily s tím nemají nic společného, i když je samozřejmě ostuda, že stát nedokázal zajistit pro ty potřebné žáků pár tisícovek tabletů a datové karty (4G by bohatě stačily) do nich.

A pokud se týká home office, tak ta příčina je vlastně podobná . Ta se totiž vyplatí podniku právě a jen tehdy, pokud v rámci ní dosahují zaměstnanci alespoň srovnatelného výkonu jako v práci (kde jsou pod dozorem vedoucích). Pokud ne, tak návrat zpět do normálu (kanceláří) je nutný.

Ten zmíněný ".. neobsazený pracovní prostor" by měl být naopak pro podnikatele benefit - může přece okamžitě ten pronájem zrušit a ještě na tom ušetří..;-D

P. Hák 4.9.2021 10:35

Stran školství správné upozornění na derstruktivní vliv politických neziskovek. Jen bych doplnil, že kromě těch, co lezou do škol a dělají propagandu (kterou např. u nás školní řád výslovně zakazuje), jsou i organizace, které s podporou médií uplatňují vliv na poslance a ministry s cílem likvidace vzdělanosti. Dříve jsem měl za to, že jde o neumětelství a neznalost s dobrým úmyslem, dnes už jsem přesvědčen, že je to záměr.

P. Hák 4.9.2021 10:32

Jediné, s čím se dá nesouhlasit, je boj proti testům. Ono je to jednoduché - buď testy, nebo distanční výuka.

Za mne tedy určitě testy, i při jejich nedokonalosti. Co se týká chudinek dětí, které se rýpou v nose, tak to zvládají úplně v pohodě. Byl jsem svědkem ve středu :-)

Tvářit se, že se nic neděje a nedělo a covid je chřipečka, prostě neprojde. Okamžité zrušení všech proticovidových opatření neprojde ani náhodou. Politika je umění možného; prosazování nemožných věcí Trikolóře, která neusiluje o pozici extrémní strany, neprospívá.

M. Pes 4.9.2021 10:31

Vážená paní Zuzano, výborně. A přidejte k tomu ještě Mléko do škol a Ovoce do škol... I tady jde hlavně o to, aby někdo vydělal. Kdo? Ten kdo nejlépe korumpoval.

O svačinách a výživě mají rozhodovat rodiče. Co koupí, se spíš nevyhodí. Co rozdávame ve školách, se vyzazuje hromadně.

Potvrzujete moji volbu k volbám. Vyučující na ZŠ

M. Hanko 4.9.2021 10:29

Začínám vážně uvažovat o tom, že vás budu volit. V

J. Nevrkla 4.9.2021 10:09

Komunisti potřebují Trikoloru? Vy to máte v hlavě pěkně popletené.

J. Nevrkla 4.9.2021 10:08

Tam ho nekoupíte, vzdejte se naděje.

Ś. Svobodová 4.9.2021 9:55

To rozpoznávání papoušků je náhodou boží!;-D

J. Hovorka 4.9.2021 9:48

Trikolora SPD a KSCM jsou pro vas jak delani spojenci Langra a odepsanyho prolhanyho Klause

Langere petinasobna NULO

J. Hovorka 4.9.2021 9:42

;-D

J. Hovorka 4.9.2021 9:40

Nevrkla To je kdo my? Vy mluvite za vas komunisty;-D;-D??

J. Ptáček 4.9.2021 9:39

No vida, máme příští ministryni školství, pokračovatelku odkazu Jana Amose Komenského. Nicméně servítek, když už ne rovnou respirátor typu FFP 2 nebo KN 95, bych použil.

J. Hovorka 4.9.2021 9:38

Tak si ji kupte dostanete ji koupit v obchodr vede komunisty;-D;-D

J. Hovorka 4.9.2021 9:36

Pane

Hančare Uz se tesim zazraky uz nebudou;-D;-D;-D

F. De Winter 4.9.2021 9:29

Naprosto !