4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Beneš a vláda ČSR - mezinárodní zločinci?

Už mne taky nebaví pořád poslouchat o Zemanovi a Schwarzenbergovi. Už je toho nějak moc. Jak byl ten fór za totáče: "Otevřu rádio, Lenin. Otevřu televizi, Lenin. Otevřu noviny, Lenin. Bojím se otevřít konzervu!" Takže promiňte, milí čtenáři, že o tom ještě píšu i já.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vaňura 21.1.2013 22:04

Skutečnost je taková, že Beneš podepsal dekret

o odsunu českých Němců až POTOM, co o odsunu Němců z území cizích států střední a východní Evropy rozhodly SSSR, USA a GB v Postupimi.(http://cs.wikipedia.org/wiki/Postupimsk%C3%A1_konference).

Na "divokém odsunu" Němců z Brna se přímo podílela Rudá armáda, pokud to její vedení za pomoci KSČ přímo nezorganizovalo.

Britové uvažovali o odsunu Němců z ČSR nejpozději r. 1938, jako krok, který by bylo nutno podniknout po případně vítězné válce proti Německu "aby se v budoucnu zabránilo vypuknutí další války z této příčiny. (možno nalézt v dobovém tisku).

Byli to sudetští Němci, kteří umožnili Hitlerovi dosáhnout Mnichovské dohody a tak značně posílili jeho nástupní pozici pro rozpoutání WW2. Někteří říští Němci dokonce později obviňovali sudeťáky, že kvůli nim vypukla válka.

A už vůbec si nemyslím, že měl pan Schwarzenberg toto vytahovat během voleb. Je nutné se zaměřit na budoucnost, protože minulost nezměníme.

K. Vážný 21.1.2013 23:17

Re: Skutečnost je taková, že Beneš podepsal dekret

Jenže on je odsun a odsun. Britové zřejmě očekávali civilizovaný odchod, který se kupodivu v mezích Ruské okupace povedl z Polska.

To co u nás vypuklo bylo bezprávné šílenství Benešovi diktatury. Snad jen první vlna divokého odsunu nejde přímo za Benešem (byť i to by mu dnes bylo kladeno za vinu - velitel má za povinnost ZABRÁNIT a to například i projevy, vysíláním apod.) Jenže velmi brzy spojenci divoký odsun zastavili, z důvodu očekávání civilizovanější formy i z důvodu obtíží ve svých zónách. Jenže my jsme je v zápětí poslali do koncentráků naprosto srovnatelných s nacistickými. Zde byla v podstatě 100% úmrtnost dětí do 2 let.

A začaly už tehdy mezinárodní protesty, např. v Británii.. Lze se o nich dočíst například ve výpovědi Přemysla Pittera,, humanisty zachránce židovských, německých i českých dětí při stíhání SNB (nositele nejvyšších vyznamenání ČR, SRN i Izraele) , které si už v roce 1946 vykoledoval zahraniční kritikou.

Čili, bohužel, jak amnestií všech zločinů na Němcích do 28.X.1945 (!!!), tak zřízením koncentráků, tak pomalou obnovou parlamentarismu a justice (lidové soudy - nebylo kam spěchat, řádné soudy by to postupně zvládly), zavedením levicové diktatury 4 stran (se zákazem agrárníků), retribučním zákonodárstvím Beneš bohužel rozvrátil čs. právní stát.

A jde to za ním, protože to byl on, kdo od roku 1918 nejvíce pracoval s nenávistí vůči Němcům, díky čemuž byl slepý vůči změnám pozice mocností ve 30.letech a nedokázal zajistit smluvně naši hranici před nástupem Hitlera k moci. (Naivně smluvně  dohodl arbitráž mocností, kterou v podobě Mnichova dostal...) A i ve-po válce internacionální komunisté (v jejichž řadách bylo dost Němců, ÚV KSČ občas jednal v němčině za první republiky) nebyli zdaleka tak žízniví po německé krvi, jako Beneš... Teprve po osvobození jednoznačně nasedli na Benešova koně...

M. Gavlák 21.1.2013 20:28

Dobrý článek, pane Vlku.

Je to snad poprvé, co s vámi ve všem doslova souhlasím...

J. Kanioková 21.1.2013 18:51

Pane Vlku, děkuji,

že jste poukázal na tu hnusnou manipulaci.  Vzpomínám, jak stoupenci přímé volby tvrdili, že to nebude taková žumpa jako v parlamentu … jo, "taková" není. Je mnohem horší !

Média a jejich slouhové jsou hyeny a "kulturní fronta" předvádí, jak to s tou demokracií myslí vážně... Doufám, že to lidem aspoň časem dojde, jak snadný je vznik mediálního lynče... 21. století, ale lidská podstata se nemění, jen podlost a podrazy objevují nové varianty

Demokracie nám jaksi byla (snad) už povolena.... jen ti demokrati se nám nedostávají...

KDO  NEJDE  S  NÁMI,  JDE  PROTI  NÁM ... !

P. Skřivan 21.1.2013 20:25

Re: Pane Vlku, děkuji,

No alespoň v tom nejedou úplatky. :-)

M. Bílý 21.1.2013 20:39

Myslíte, pane Skřivane (20:25) že by uplatků bylo víc než 3/4 miliardy co stála přímá volba prezidenta z našich kapes. Při tom úplatky by z našeho nešly.

 Jo, a místo úplatků jsou tady náklady v řádech desetimilionů u většiny kandidátů na volební kampaň. Tak vám nevím...

M. Těhanová 22.1.2013 0:24

Re: Pane Vlku, děkuji,

Milá paní, nevím, jséstli si to ještě přečtete, ale v jiných oblastech jste mi připadala jako docela inteligentní. Už si to nemyslím. Uznávám, že výběr kandidátů byl mizerný, nebylo moc z čeho vybírat. Ale než Zeman, je kdokoli leppší.

M. Kosejk 21.1.2013 17:35

malá exkurze do dějin ČSR

Češi jsou zvláštní národ, co nikdy neumí dešifrovat reálné nebezpečí - a proto se vždy přikloní k té nejhorší variantě. Když vznikala ČSR, tak naším největším nepřítelem prý bylo Rakousko - tak jsme se orientovali na jeho největšího nepřítele - na Francii. Když se ukázalo, že Francie se na nás vykašlala, tak jsme po válce zareagovali tak, že ze strachu před Němci jsme se začali orientovat na Sovětský svaz - a zase špatná volba.

A teď se prý máme bát Ruska, tak se prý raději máme přiklonir k Bruselu - a zas to bude špatná volba. Nevěříte? Je to snad Rusko, která nám diktuje, co máme dělat? Ne, je to pár nikým nevolených úředníků v Bruselu, co rozhodují o dění v ČR. Je to snad Rusko, které nám každý měsíc sebere nějaké ty svobody? Ne, to dělá Brusel. A kdo že to nutí i chudé státy, jako je Slovensko, aby posílali peníze německým a francouzským bankéřům ve jménu euroideologie? Rusko to není. Kdo že nás to nutí podporovat neefektivní obnovitelné zdroje?  Rusko to fakt není.

V této chvíli je největším ohrožením pro demokracii EU, ale médii zmanipulovaní hysterici se spíš bojí Ruska. Historie se prostě zase opakuje - a zase lezeme do blbého chomutu.

Tak si v klidu zvolte Karla, ale pak se nedivte...

M. Stuchlik 21.1.2013 17:54

Re: malá exkurze do dějin ČSR

To mame volit KGBaka ?

M. Kosejk 21.1.2013 18:03

Re: malá exkurze do dějin ČSR

Volte si, koho chcete. Ale moc prosím, potom za to přijměte svoji odpovědnost - a neřvěte, že jste byl zrazen.

 

A taky by bylo fajn, kdybyste doložil spolupráci  Zemana s KGB - a nebo držel klapčku, pokud to nedokážete doložit. A vy to nedokážete, protože žádný takový důkaz není.

P. Skřivan 21.1.2013 20:26

Re: malá exkurze do dějin ČSR

KGBak byl, takže když bude, nic se neděje ... .

J. Boleslav 21.1.2013 18:06

Re: malá exkurze do dějin ČSR

Knížete i s jeho eurohujerstvím pořád vidím jako menší zlo než Zemana, v jehož štábu jsou lidi z Lukoilu.

M. Kosejk 21.1.2013 18:34

Re: malá exkurze do dějin ČSR

O tom právě píšu. :))) Nic ve zlém, pane Boleslave. Ale tohle je přesně ono. Obávám se, že i Váš názor je ovlivněn mediálním i obrazy. Obrazy jsou to, co hýbe společností. Ne fakta. Rusko má problémy samo se sebou, ta vojenská rétorika je určena dovnitř. Není to demokratický stát - a tak bychom měli k němu přistupovat. Ale nesmíme zapomenou brát v potaz, že mu nevládnou šílenci, a že jeho trh potřebujeme.

Proto je mi bližší pohled Zemana a Klause než Váš. A Schwarzenbergovy postoje k Rusku jsou jen mediální PR - dělá si body na výtržnostech v chrámu a kašle na skutečné politické vězně v Rusku, co fakt sedí jen za veřejný názor - slušně vyjádřený.

Pan kníže, co byl donucen skutečně mluvit a vyjadřovat konkrétní názory - a ne jen aforismy - se prostě projevil jako ne moc chytrý starý pán, co ho dělá "šik" jen modrá krev a kontakty.

J. Kanioková 21.1.2013 18:53

Pane Kosejku, taky dík, že můžu dál věřit v lidskou objektivitu...

J. Kanioková 21.1.2013 18:56

Absolutně pravdivé !

K. Voráček 21.1.2013 22:08

Re: malá exkurze do dějin ČSR

A která varianta je správná dnes? EU ne. Co tedy?

J. Krejčí 21.1.2013 17:04

Pane Vlku děkuji.

Přesto však Zemana volit nebudu a se skřípěním zubů dám hlas Schwarzenbergerovi i když jeho výrok o Haagském tribunálu v souvislosti s odsunem sudeťáků mně njen naštval,ale přímo nas.al.

M. Stuchlik 21.1.2013 17:56

Re: Pane Vlku děkuji.

Vrazdeni dvouletych decek jen proto, ze mama mluvi nemecky neni na kriminal?

M. Vojtíšek 21.1.2013 18:26

Re: Pane Vlku děkuji.

CO to je za plky? Můžete  nám popsat jak by jste si poválečné uspořádání a to jak se k němu dostat popsat?

P. Vaňura 21.1.2013 22:21

To je na kriminál a dokonce se to stíhalo,

pokud se to vyšetřilo. Jenže koncem války i nějakou dobu po válce tady existoval chaotický stav, barvitě popsaný v článku. V českém povstání v květnu 1945 zahynulo 8000 Čechů, některé masakry spáchali Němci ještě po válce (11.5.1945) a za takové situace se mnoha excesům až zločinům nedalo zabránit, nota bene, jak se k Němcům chovala Rudá armáda na našem území?

A nebyli to Češi, který takovýto stav vyvolali, za válku nese jednoznačně vinu Německo. Jedinou "výhodou" politiky apeacementu je fakt, že vina za válku je opravdu takto jednoznačná.

J. Krejčí 22.1.2013 18:02

Re: Pane Vlku děkuji.

Pane Stuchlíku, zapomněl jste napsat, kdo vraždil a kdo k tomu dal rozkaz. President Beneš to rozhodně nebyl, takže nevím proč by měl stanout před nějakým soudem pro válečné zločince.

P. Zelenka 21.1.2013 16:00

Pokrytci

Když přijde řeč na válku a odsun tak němce nenávidíte, ale když dojde na jejich peníze, tak to by jste jim vlezli zadem až na mandle.

Jak nabádá pan Vlk - Volte Zemana, nejlépe dvakrát za sebou a pak opět "Putina za Medvěděva".... Určitě bude dobře, když po příštích levicí s přehledem vyhraných volbách bude hlídací pes v podobě levicového senátu a levicového prezidenta. Pak se možná brzy opět dostanete pane Vlku do popředí, ovšem jako VLK - Výbor lidové kontroly.

M. Vojtíšek 21.1.2013 18:31

Re: Pokrytci

Časoprostorové kontinuum tak prostě funguje. Neumíme se vrátit v čase a něco opravovat. Žijeme na naší časové ose a co se stalo už nejde opravit.

Proč mluvíte o nějaké nenévisti v dnešní době, vždyť je to hloupé. Poválečná nenávist je pochopitelná a racionální. Poválečný politik s ní musel pracovat a minimalizovat škody.

P. Skřivan 21.1.2013 20:29

Re: Pokrytci

Zeman není zrovna nakloněn socdem. Tak reálně podporuje Kadla, akorát dělá, že podporuje Zemana. Asi vědí proč ... . :-) ... takže úvaha je poněkud mimo ... .

A. Hrbek 21.1.2013 15:06

Pane Vlku,

1. Mohl byste mi ocitovat dekret nařizující vyhnání Němců a Maďarů. Žádný takový totiž neexistuje! Do postupimské konference dokonce proběhl divoký odsun bez jakéhokoliv právního důvodu.

2. Prezident Beneš měl trauma, že odsouhlasil mnichovskou dohodu, takže se chytil komunistů a podepisoval po Košicích jimi formulované dekrety. Klasický je například Ďurišův dekret o konfiskaci zemědělské půdy.

3. Benešových dekretů je přes 130 a většina z nich již je jen součástí právní historie, podobně jako tolik opěvovaná Zlatá bula sicilská.

Gottwald, Široký, Zápotocký, Nosek, Ďuriš atd. jsou nyní plně rehabilitováni.

M. Prokop 21.1.2013 15:39

Re: Pane Vlku,

To ty Němce všeliká svoloč vyháněla bez právního podkladu?

dekret č. 28, 33,108,

A. Hrbek 21.1.2013 16:17

Re: Pane Vlku,

28/1945 Sb. Dekret prezidenta o osídlení zemědělské půdy Němců, Maďarů a jiných nepřátel státu českými, slovenskými a jinými slovanskými zemědělci je mnou uváděný Durišův dekret a není o vyhnání.

33/1945 Sb. Ústavní dekret prezidenta o úpravě československého státního občanství osob národnosti německé a maďarské je o zbavení občanství těm, kteří aktivně nebojovali proti nacismu, ale ani slovo o vysídlení. V ČSR přece žijí a pracují i občané jiných států. Nakonec byla řada profesí, např. horníci, chemici, kterým bylo čs. občanství vnucováno aby se neohrozila výroba a nemohli dobrovolně odejít.

108/1945 Sb. Dekret prezidenta o konfiskaci nepřátelského majetku a Fondech národní obnovy. To je majetkový dekret a opět ani slovo o vyhnání. Pokud nevíte, tak se týkal i "provinivších se" Čechoslováků.

Dekret, který je z větší části dodnes součástí českého právního řádu, zakotvil princip kolektivní viny příslušníků německého a maďarského etnika za činy nacistického režimu, s nímž tyto osoby nemusely mít nic společného, přičemž vyňati byli toliko ti, kdo proti tomuto režimu otevřeně bojovali, což pro ně i pro jejich rodiny představovalo přímé ohrožení života. Ve skutečnosti však byli zbaveni majetku a deportováni i antifašisté; zůstat mohli z největší části ti, kdo byli ochotni spolupracovat s nastupujícím totalitním režimem, a jejich životní podmínky v Československu byly v rámci "spravedlivé odplaty" upraveny zákonnými pravidly, která přesně kopírovala Norimberské zákony.

S. Ševeček 21.1.2013 16:26

Re: Pane Vlku,

Takže se mohou vrátit?

A. Hrbek 21.1.2013 16:46

Re: Pane Vlku,

Odsun byl proveden na základě rozhodnutí Postupimské konference o uspořádání poválečné Evropy a s Benešovými dekrety nemá nic ale vůbec nic společného.

Vráti se samozřejmě mohou a také se vracejí, a řada restituentů z řad těch, kteří po roce 1945 k majetku snadno přišli a po roce 1948 o něj zase přišli a po roce 1989 jej zase dostali. tento majetek jim rádi prodávají.

S pozdravem

S. Ševeček 21.1.2013 20:42

Re: Pane Vlku,

Milý pane Hrbku, tušil jsem, že to bude ta správná odpověď. Otázkou je, které velmoci z těch vítězných by byly Postupimské dohody ochotny  garantovat dnes ...

I s komentářem o navracivších se souhlasím. Hezký večer.