30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Babišova vlna antipolitiky

Prezidentova aureola poněkud pohasla a jeho stranička příznivců, český světový unikát, se rozhádala a najednou záchranný pětiprocentní vstup do parlamentu už "zemanovci" jistý nemají.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Pavlik 21.10.2013 19:20

Re: tak jsem si myslel,

Toto je problem pravice v severni Americe. Neni schopna (ci ochotna) pochopit ze snizeni dani ma smysl pouze kdyz se snizi i vydaje ( a to ne jen zvanenim).

P. Čech 21.10.2013 18:41

Preference strany ANO (oficiálně hnutí)

Je smutné, nerozezná-li politolog rozdíl mezi politickou stranou a politickým hnutím. Z článku je naprosto patrné, že v těchto dvou subjektech autor rozdíl nespatřuje a tudíž je velmi špatným politologem. Papouškuje stále jen to, co jej naučili ve škole, kterou navštěvoval patrně v době, kdy politická hnutí neexistovala a nebyla definována. Pan Tomský je podle mého názoru rádobypolitolog a divím se, že jeho žvásty vůbec někdo tiskne.  Na druhou stranu bych se ale divit neměl, když podobných žvástů a keců jsou plná všechna média a kdy novináři také nevědí o čem mluví, používají-li pojem "hnutí".Pokud bych se měl vyjádřit k pojmům "neukotvitelnost, populismus a pod., musím se ptát kdy je nějaký subjekt ukotvený, kde je ukotvený a proč je či není ukotvený. Kde je hranice mezi ukotveností a neukotveností Dále bych rád viděl nějakou politickou stranu, která volně soutěží ve volbách o místa poslanců ve sněmovně a která zároveň není populistickou. Taková politická strana prostě neexistuje.

F. Kusák 21.10.2013 15:39

Re: Udelat nizkou dan je jednoduche

Tedy nevím, zda-li si lze plést ekonoma s burzovním makléřem nebo spekulantem (tedy nikoliv myšleno pejorativně). Tedy ekonom a makroekonom má trochu jinou náplň práce než obchodník na burze, i když i obchodování na burze je součástí ekonomického systému státu. Máte pravdu, že lze na burze zbohatnout a že burzu mohu považovat za deterministický systém. Jen sebe bych trochu vyloučil. Naposledy jsem na zakoupených akciích prodělal během pár měsíců 50 % (raději bych si dal příště pár facek, talent nebo schopnost k tomu nemám). Jsem toho názoru, že člověk by měl přeci jenom vydělávat v tom oboru, kterému trochu rozumí.

F. Svoboda 21.10.2013 15:17

Re: tak jsem si myslel,

S poslední větou zcela souhlasím. Výše DPH by měla být na stejné úrovni pro všechny komodity. Zjednodušil by se výpočet, odvádění daně i kontrolní činnost. Důležité by bylo zamezení podvodů se zařazováním některých druhů zboží do kategorie nižší nebo vyšší DPH - viz nepořádek u pohonných hmot, topných a mazacích olejů. Rovněž pokud by u léků byla nižší sazba, tak by se našlo dosti chytráků, aby některé potravinové doplňky převedly do skupiny léků apod.

K. Pavlik 21.10.2013 14:00

Re: Udelat nizkou dan je jednoduche

Nositel nobelovy ceny za ekonomii zkrachoval svymi radami  jeden z nejbohatsich kalifornskych okresu. To je jeden problem. Druhy problem je ze chytri ekonomove vydelavaji penize na burzach. Muj byvaly sef (ekonom) rikal o svem kolegovi - je zamestnany (a hraje) na chicagske burze. Kdyz za den vydela 5000 dolaru tak jede domu limuzinou (do prace jede MHD). Byl jsem tak v srpnu a za cely rok jel domu autobusem jen 1x. Tento ekonom se samozrejme nebavi o celkové daňové kvótě a o úpravě některé z daní, tedy nastevení systému daní.

K. Pavlik 21.10.2013 13:31

Re: :))))))))))))) Asi pokrokově zapomněli přiměřeně osekat státní instituce, propustit spoustu naprosto zbytečných lidí

Mate pravdu. Jednoduse se snizuji dane, hur se zavira napriklad ministerstvo kultury nebo skolstvi (ci jak se to ted jmenuje).

J. Kalina 21.10.2013 12:24

tak jsem si myslel,

že pan Tomský je spíše pravicový, ale to mi předpoklad pěkně rozbil tou poslední větou. Tedy DPH je nepřímá daň, když už bych nějakou zvyšoval, tak tuto neb se každý může rozhodnout co koupí a co si odepře a tedy za co tu DPH vydá. Snižoval bych přímé daně firmám i jednotlivcům. lépe se v nich švindluje a výběr  více kolísá. Ta nulová daň na kultruru to už je óbr levičácká pitomost. zdá se, že pan Tomský např. nesportuje a považuje tedy tuto činnost za mnohem méně důležitou pro blaho státu a jeho obecnou kulturu než kulturu v ůzkém slova smyslu. Někde jsem četl, že na jeden lístek v divadle v Praze se připlácí pomocí grantů aj. mezi 400-700,-Kč. Národní divadlo snad bere miliardu ročně. DPH by měla být na všechno a stejně vysoká a bez vyjímky a možná tím pádem i nižší než nyní..

V. Mlich 21.10.2013 12:15

Nemyslím, že Babiš dostane dost hlasů

Komu totiž nevadí komunisté a stbáci, dá to přímo KSČM. A komu vadí, ten to hodí radši někomu jinému. I když připouštím, že jisté procento na heslo "bude líp" skočit může.

F. Kusák 21.10.2013 11:35

Re: Udelat nizkou dan je jednoduche

No, to bych rád viděl, jak snižování daní je jednoduchá věc a jak obecně snížení některé z daní souvisí s inflací. To jste si to trochu popletl. Každý ekonom ví, že výběr daní souvisí třeba s náklady spojené s výběrem a správou daní nebo že zvýšení některé daně pouze donutí plátce chovat se ekonomicky jinak. Takže bavme se o celkové daňové kvótě a o úpravě některé z daní, tedy nastevení systému daní. Co udělala kanadská vláda je mně buřta, je to její věc. Kanada má jiné ekonomické podmínky a nemá za sebou 70 let totality a opakovanou ztrátu elit.

F. Kusák 21.10.2013 11:24

Re: Vím, že Babiš ovládl noviny a ovlivňuje davy.

Mluvte za sebe. Vy jste ho prokoukl. Vy víte, že je darebák, kterého Slováci vyhnali. Vy si myslíte, že Češi milovali Hitlera atd. Prostě, vy Babiše nevolte, je to přeci Vaše svobodná vůle. Jiné neurážejte a nechte je, ať se rozhodnou sami. Třeba mají své důvody. Já nevím. Já ho nebudu volit úplně z jiných důvodů a je to pouze jen a jen moje věc. Jedno ale Babišovi nemohu upřít, je to jeden z nejbohatších občanů ČR a to samozřejmě nesvědčí o tom, že by to byl až takový trouba. A kdejaká nula ho pomlouvá z pozice malého, závistivého človíčka.

R. Langer 21.10.2013 11:18

Babiš není nic neznámého,

ani žádná zásadní změna, je to normální levičák preferující socfašistický systém řízení ekonomiky.

V. Ondys 21.10.2013 11:07

:))))))))))))) Asi pokrokově zapomněli přiměřeně osekat státní instituce, propustit spoustu naprosto zbytečných lidí

a teď jim nekřesťansky chybí nevybrané :))))))))))))) sumy peněz.

M. Hoblík 21.10.2013 10:47

Vím, že Babiš ovládl noviny a ovlivňuje davy.

Ale opravdu jsme tak hloupí, že nechceme vidět, že je to nabob? Že polská kuřata pomlouvá jen proto, aby se přiživil na jejich distribuci a zpracování? Že lže, jednou bojuje proti dotacím EU, podruhé vysvětluje, proč jsou dotace nezbytné? Že neví vůbec nic o legislativě a bez skrytých kmotrů by se jednalo o podivnou kreaturu, sebestředného hlupáčka, který se veze na vzedmuté hladině popularity? Asi to nevidíme, jsme totiž Češi. Měli jsme rádi císaře, milovali jsme Masaryka, zbožňovali jsme Hitlera, Vážili jsme si Gottwalda, z Havla jsme si udělali modlu, pravdu jsme zaprodali. Karel nás nespasil, protože to zaspal; našli jsme si Babiše. Slováci ho vyhnali, my jsme si ho nechali..

Z. Švrček 21.10.2013 10:30

No tohle,

I vy Brute?

K. Pavlik 21.10.2013 2:01

Udelat nizkou dan je jednoduche

Udelat nizkou dan je strasne jednoduche - prosti lide tomu rikaji inflace. Zacit snizovanim dani zatim nikde nebyla dlouhodobe dobra metoda - jak to funguje je pekne popsano napriklad v knize Egyptan Sinuhet.Tez soucasna kanadska vlada udelala tuto pitomost - ted to pracne napravuje.