5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Babiš a demokracie

Dnes se projevuje vyčichlost obou hlavních ideálů Západu – marxismu a liberalismu. Proto je možné, aby se uplatnily nihilistické programy, které už žádný ideál neobsahují a reagují pouze na momentální lidská přání, mnohdy protichůdná a bez zřetelné jednotící myšlenky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Klepetko 15.9.2017 12:37

Evropské Ideály:

Humanita. Solidarita. Diverzita... Mešita?

:-)

V. Klepetko 15.9.2017 12:32

Příliš dlouhý příspěvek!

:-)

P. Vaňura 15.9.2017 12:13

Je tady jedna věc, "hluboký stát" NESMÍRNĚ ŠKODÍ

A v tomto případě bude i Babiš konat!

V. Klepetko 15.9.2017 12:01

Re: Pane Podracký,

Tož vše. Každý z nás může mít nějakou vizi ideální budoucnosti. Když ale nebude splněno co jsem napsal, nemáme budoucnost vůbec žádnou a ztratíme sám nástroj pro její zhmotnění. Řada lidí nevěří, že Babiš po volbách zůstane svůj a že se nezaprodá Junckerovi. Já ale žádnou jinou sílu, která by nás nyní efektivně ochránila před totální likvidací naší státnosti, kromě toho nevyhraněného a rozplizlého Babišova hnutí v danou chvíli nevidím. Mohu se mýlit. Ale opravdu věříte, že na evropské úrovni někdo bude vyjednávat s Okamurou nebo že Zao Ce-Tung bude hájit naši nezávislost? Jde nám o holý život! Všichni potenciální koaliční spojenci Babiše na něj musí vyvinou tlak, aby v koaliční smlouvě byly výše uvedené body!

Pane Podracký, až budeme mimo bezprostřední existenční ohrožení, můžeme přemýšlet o tom, jak postupně posunout společnost blíže k dobrým vizím.

V. Klepetko 15.9.2017 12:01

Re: Pane Podracký,

1. Babiš zablokuje přijetí Eura.

2. Babiš zablokuje rozpuštění našeho státu v jakémsi tvrdém jádru EU.

3. Babiš nepřistoupí na žádný stálý přerozdělovací mechanizmus migrantů, ani na sjednocení jejich dávek.

4. Babiš v příštím volebním období prosadí přijetí zákona o obecním referendu.

5. Babiš jako člověk znalý jazyků, dokáže na evropské úrovni efektivně vyjednávat a prosazovat naše národní zájmy takovým způsobem, aby byla naše stanoviska artikulována důstojným a rázným způsobem a s co největší mírou diplomatického taktu.

V. Klepetko 15.9.2017 11:59

Re: Pane Podracký,

Item, nemůžeme po Babišovi chtít, aby zničil nebo překonal Hluboký stát. Na ten si také posvítíme později! Nyní – v českých poměrech – by mohl být naopak našim spojencem. Nemám rád termín “neomarxisté“, protože současní marxisté – to jsou vlastně buď postmoderní marxisté typu Václava Běšlohradského, nebo paleomarxisté typu našeho Foldiny/Kellnera. To, co označujete za "neomarxismus", Nová Levice a jeji fundamentalistické klony, nemá vlastně s Karlem Marxem nic společného. (poznámka pro ostatní čtenáře – kdo by chtěl oponovat, přečtěte si třetí díl Kapitálu:-)))). Jsou to spíše pohrobci Lva Trockého a Mao Ce-Tunga! Náš Hluboký stát jimi není infiltrován tak hluboce, jak si myslíte, jsou tam spíše zakopaní vyznavači korporátním Pravdy a nepolitické Lásky. Z hlediska svých mezinárodních kontaktů jsou vázáni na levicové paraextremisty typu Federica Morgherini, ale mají Havlovu patriarchální duši, takže dialog s nimi je možný. Další část českého Hlubokého státu je kupodivu obsazena vlastenci. Je jich více, než tušíte! Ze všech těchto důvodů považuji český Hluboký stát v TUTO chvíli za falešný terč. Naopak, je třeba přemýšlet o tom, jak ho mít na své straně.

Item, co vlastně od Babiše očekávat? Řeknu to, jako jeho potenciální volič. Nemám žádné iluze o tom, že by se mu podařili nějak významně zreformovat politický systém. V našem systému poměrného zastoupení a absenci ústavní většiny v Senátu to prostě nedokáže. Možná ho trochu posune tím směrem, kam směřovalo neúspěšné Italské referendum, toť vše. Ze stejných důvodů nemám strach z nastolení pod knutou Babiše jakéhosi “korporátního“ fašismu. Mně ani mé rodině nezajistí ani blahobyt – o ten se postarám sám. Pár zlodějů možná nechá exemplárně pranýřovat, ale s korupcí určitě nezatočí, to by tu muselo nastoupit nějaké Chovancovo gestapo, a to snad nikdo nechce. Takže co zbývá?

Má očekávání jsou jiná, velmi jednoduchá a myslím, že realistická:

V. Klepetko 15.9.2017 11:58

Pane Podracký,

publikujete tu u nás na Psu opět velmi zajímavý a inspirativní článek. Dovolím si v tomto formátu jen pár rozrůzněných pozámek.

Takže především – prezentujete zde ve velmi kompaktifikované podobě svou ucelenou představu o společnosti, té současné a té lepší, ke které bychom měli směřovat, a ptáte se – jak do toho všeho zapadá Babiš? Napomáhá zhmotnění mých vizí? No a je jasné, že nezapadá! A nenapomáhá! Analogicky – pan Bohumil Doležal smutní, protože mu Babiš ruší jeho ideální obraz parlamentní demokracie. Ad absurdum – pro pana Grebeníčka je v Babišovi málo demokratického centralismu, pro pana Chrastinu jsou jeho představy o přímé demokracii příliš křivé, pro Svobodné je ztělesněním státního etatismu a řadě lidí vadí z čistě estetických důvodů, těm se já divím nejméně. Babiš do žádné koncepce příliš nezapadá! Nechme teď stranou podstatu té Vaší koncepce, je mi sympatická, ale mám i několik podstatných výhrad, které teď nebudu rozvádět. V tuto chvíli se ale chci podívat na svět čistě Vašima očima a společně s Vámi se zeptat – co pro nás znamená v tomto kontextu Babiš?

Domnívám se, bychom po něm neměli chtít, ani aby se náhle stal vyznavačem konzervativních hodnot a stanul v čele konzervativní revoluce ve společnosti. Na to nemá ani morální profil, ani sociální základnu. “Politici nepředkládají konzervativní ideu“ - ale on ji pomalu není komu předkládat! Když se u nás v Kotlince zadaří, uzrají v ní poměry na konzervativní revoluci až za řadu let, nyní je to Utopie. Sluneční stát...

T. Vilím 15.9.2017 11:58

Re: Zajímalo by mě,

Zdá se, že to vidíte jinak. Jak?

S. Netzer 15.9.2017 11:08

Zajímalo by mě,

jak autor přišel na to, že marxismus a liberalismus jsou dva hlavní ideály Západu.

Stejné kvality je autorovo rozjímání o "deep state" - v české verzi prý "havlisté".

P. Lenc 15.9.2017 11:03

Dobrý článek,

dík za něj.

R. Morava 15.9.2017 10:22

Velmi pěkný článek

Ukazuje proč má smysl strana s členskou základnou a nějakým ideálem a řádem. V některých městech by část z toho, co se tu píše splňovala KDU. Má morální ideu i stranickou základnu.

Jenomže, Křesťanství je u nás utlumeno vlastními historickými přehmaty a marxismem. Samotní Křesťané jsou ústupní a zmatení prohlášeními některých církevních prelatů, kteří bohužel neomarxismu podléhají pořád víc. Pak se nemůžeme divit že dnešní KDU je neslaná, nemastná strana, která nemá originální program ani vedení, bez tahu na branku a bez voličů (pár let už je nevolím).

T. Kočí 15.9.2017 10:10

Re: Bláhoví Babišovi voliči,

jen aby to bylo jen na jednu dekádu.

R. Morava 15.9.2017 10:06

Re: Analýza je to vystihující

Myslím, že Babiš tam je především proto, že možná vyhraje volby, a článek předpovídá a vysvětluje příčiny, proč budou ti co v Babiše vkládají svoje naděje opět rozčarováni. Navíc autor vysvětluje fenomén Babišova vítězství. Ne nějaká morální idea a společenský cíl spojijící společenství straníků, ale hodně peněz na propagandu a slib plného břicha (teprve po chvíli mne napadly koblihy). A vysvětluje proč fungující stranu a ne rychlokvašku, což ANO je.

Já bych tak pěkně nenapsal proč, ale něco mi říká, že i kdyby vyhrál Babiš a byl předsedou vlády, dávám mu tak jedno funkční období. Věřím ale, že ANO bude mít v těchto volbách mnohem míň než se předpokládá.

J. Schwarz 15.9.2017 9:52

Chyba je v

kolektivismu zahrnujícímu "celou společnost". Pokud by existovalo právo na separaci, mohla by si menšina těch, kdo chápou nutnost vyváženého mixu práv a povinností vytvořit "vlastní společnost" a tím vzít politickým slibotechnám a jejich klientům vítr z plachet. Prostě si přiznat, že neexistuje přirozená povinnost o někoho pečovat jen proto, že je to "člověk".

Z. Rychlý 15.9.2017 9:27

Docela souhlasím.

Jen na obranu lidí, že jsou málo angažovaní bych dodal: Co od nich chcete, když jejich možnosti něco ovlivnit se jim stále více vzdalují? Nejprve se vše podstatné odehrávalo v Praze, teď se vše podstatné odehrává v Bruseli.

Podstatné a rozhodující je to, jaký vliv máme na utrácení našich daní. A rozhodování se děje kdesi v dálce, kam obyčejný občan nedohlédne. Nemá to řešení.

Podle mě pomůže jedině požár, který celý ten umělý domek z karet spálí a z popela vzlétne nový Fénix. Regiony, které jsou schopné chápat potřeby lidí a díky svým daním je realizovat. Ale ty daně musí zůstat co nejblíže vzniku, aby se oloupené nevracely v jakési podivné podobě až po průchodu Prahou a potom ještě Bruselí. Demokratickou cestou je to nemožné.

P. Švejnoch 15.9.2017 8:58

Analýza je to vystihující

a dle mého názoru celkem přesná, jen jsem úplně nepochopil, proč je do článku (a navíc i do názvu) implementován Babiš.

Babiš je jednak pouhým jedním malým smítkem na povrchu celého toho zmaru, který autor tak výstižně popsal. A také je pouhým symptomem či produktem onoho zmaru, nikoli jeho příčinou.

Nemám pana Babiše v žádné úctě a lásce, ale nemůžeme mu přišít úplně všechno... :-)

M. Valenta 15.9.2017 8:37

V Polsku a Maďarsku

je nemajetná část voličstva držící u moci ty dva "demontéry" demokracie, které tak obdivujete, "krmena" na státní útraty ještě více než u nás. Ovšem se Zemanem máte pravdu, neboť on na rozdíl třeba od Klause (ten se alespoň postaral o to, aby mamince nezvýšili nájem), není žádný socialista (ČSSD použil/zneužil pouze jako výtah k moci), ale do sebe zamilovaný asociál.

M. Jandáková 15.9.2017 6:55

Zmíněná česká "zásada" se stala všeobecným principem sjednocovacího procesu. Stala se celoevropskou. Osvědčila se. Zbytek Vašeho textu vyjadřuje Vaše dojmy, které prozrazují, že nejste schopen porozumět tomu, že rozumný volič hledá informace o programech polit.stran a vyhýbá se mediálnímu programovému bulváru.

A. Bocek 15.9.2017 6:31

Bláhoví Babišovi voliči,

Co jsem poznal vyčleňují se z generace 50+, a starších , mládí probendili v socíku a politikové po 89 , se kterými cinkali klíčemi je zklamali. Milionáři ani miliardáři se z nich nestali a tak raději volí bezskrupulózního slovenského STB miliardáře jen za slib " ANO bude líp ". Že to na jednu dekádu pohnojí i svým dětem to si nepřipouštějí , šak co nám to v 48 rodičové pohnojili taky. Dle české zásady " Bože dej, ať sousedovi chcípne koza taky " .

K. Kořinek 15.9.2017 5:28

Zacal to Havel a jeho "demokracie"

L. David 15.9.2017 0:26

Výstižná, leč smutná analýza bědného stavu české politiky.