29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Babiš a demokracie

Dnes se projevuje vyčichlost obou hlavních ideálů Západu – marxismu a liberalismu. Proto je možné, aby se uplatnily nihilistické programy, které už žádný ideál neobsahují a reagují pouze na momentální lidská přání, mnohdy protichůdná a bez zřetelné jednotící myšlenky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Klepetko 15.9.2017 12:37

Evropské Ideály:

Humanita. Solidarita. Diverzita... Mešita?

:-)

P. Lenc 15.9.2017 11:03

Dobrý článek,

dík za něj.

R. Morava 15.9.2017 10:22

Velmi pěkný článek

Ukazuje proč má smysl strana s členskou základnou a nějakým ideálem a řádem. V některých městech by část z toho, co se tu píše splňovala KDU. Má morální ideu i stranickou základnu.

Jenomže, Křesťanství je u nás utlumeno vlastními historickými přehmaty a marxismem. Samotní Křesťané jsou ústupní a zmatení prohlášeními některých církevních prelatů, kteří bohužel neomarxismu podléhají pořád víc. Pak se nemůžeme divit že dnešní KDU je neslaná, nemastná strana, která nemá originální program ani vedení, bez tahu na branku a bez voličů (pár let už je nevolím).

V. Podracký 15.9.2017 16:18

Re: Velmi pěkný článek

Já mám svoji teorii Nadčasového humanismu, ale stále ji nemohu propagovat. Mám web pod stejným názvem.

T. Kohout 15.9.2017 17:18

Re: Velmi pěkný článek

Jak skoro každý ví, tak Ježíš byl první komunista.

R. Morava 15.9.2017 19:41

Re: Velmi pěkný článek

Můj komentář je trochu kontroverzní a provokativní, ale zrovna takovou reakci jsem nečekal. Zdá se, že jste ani nečetl článek který za problém marxismu označil absolutní morálku pracujícího lidu, která není přirozená (dle mne stejně tak multikurůzné gendrismy, feminismy rovnostářství které jsou nepřirozené) proto jsou pak prosazovány násilím což je skutečně vlastnost komunismu i dnešních neomarxistů.

Takže Ježíš nehlásal třídní boj ani nenávist, neříkal že se má bohatým brát, nebořil synagogy, nenutil ženy ke sbíječkám a netlačil děti do výchovných zařízení, nelhal, nezaměřoval se na materialismus, neříkal že máme hledat ráj na zemi.

Jediné co by mohlo být společné je že radil bohatým aby se rozdělili s chudými. Jenže dobrovolně a proto aby hledali ráj v pomoci bližním, modlitbě a ne v hamounství. Tvrdit, že byl teda Ježíš první komunista je nějaká forma Satanismu.

J. Schwarz 15.9.2017 9:52

Chyba je v

kolektivismu zahrnujícímu "celou společnost". Pokud by existovalo právo na separaci, mohla by si menšina těch, kdo chápou nutnost vyváženého mixu práv a povinností vytvořit "vlastní společnost" a tím vzít politickým slibotechnám a jejich klientům vítr z plachet. Prostě si přiznat, že neexistuje přirozená povinnost o někoho pečovat jen proto, že je to "člověk".

Z. Rychlý 15.9.2017 9:27

Docela souhlasím.

Jen na obranu lidí, že jsou málo angažovaní bych dodal: Co od nich chcete, když jejich možnosti něco ovlivnit se jim stále více vzdalují? Nejprve se vše podstatné odehrávalo v Praze, teď se vše podstatné odehrává v Bruseli.

Podstatné a rozhodující je to, jaký vliv máme na utrácení našich daní. A rozhodování se děje kdesi v dálce, kam obyčejný občan nedohlédne. Nemá to řešení.

Podle mě pomůže jedině požár, který celý ten umělý domek z karet spálí a z popela vzlétne nový Fénix. Regiony, které jsou schopné chápat potřeby lidí a díky svým daním je realizovat. Ale ty daně musí zůstat co nejblíže vzniku, aby se oloupené nevracely v jakési podivné podobě až po průchodu Prahou a potom ještě Bruselí. Demokratickou cestou je to nemožné.

V. Podracký 15.9.2017 16:22

Re: Docela souhlasím.

Moje dávná idea samosprávy obcí. Mnohokrát napsaná i pro NP. Obce mají svoje daně a mají rozhodovací pravomoci v oblasti sociální a ekonomické. Nemají dotace, případně u slabších nějakou výpomoc od druhých bohatých. Mají též tzv. domovské právo.

V. Klepetko 15.9.2017 18:46

Re: Docela souhlasím.

Znovuobnovení domovského práva! Bezvadný nápad! Má to vůbec nějaká politická strana v programu?

V. Podracký 15.9.2017 19:47

Re: Docela souhlasím.

Nevím o tom, že by to nějaká strana měla. Kdysi to měla Konzervativní strana, jejíž jsem členem, alespoň v nějakém návrhu. Potom se změnilo vedení, nebudu rozvádět co a jak.

T. Kohout 15.9.2017 17:15

Re: Docela souhlasím.

Jo jo, bůh vysoko, car daleko.

P. Švejnoch 15.9.2017 8:58

Analýza je to vystihující

a dle mého názoru celkem přesná, jen jsem úplně nepochopil, proč je do článku (a navíc i do názvu) implementován Babiš.

Babiš je jednak pouhým jedním malým smítkem na povrchu celého toho zmaru, který autor tak výstižně popsal. A také je pouhým symptomem či produktem onoho zmaru, nikoli jeho příčinou.

Nemám pana Babiše v žádné úctě a lásce, ale nemůžeme mu přišít úplně všechno... :-)

R. Morava 15.9.2017 10:06

Re: Analýza je to vystihující

Myslím, že Babiš tam je především proto, že možná vyhraje volby, a článek předpovídá a vysvětluje příčiny, proč budou ti co v Babiše vkládají svoje naděje opět rozčarováni. Navíc autor vysvětluje fenomén Babišova vítězství. Ne nějaká morální idea a společenský cíl spojijící společenství straníků, ale hodně peněz na propagandu a slib plného břicha (teprve po chvíli mne napadly koblihy). A vysvětluje proč fungující stranu a ne rychlokvašku, což ANO je.

Já bych tak pěkně nenapsal proč, ale něco mi říká, že i kdyby vyhrál Babiš a byl předsedou vlády, dávám mu tak jedno funkční období. Věřím ale, že ANO bude mít v těchto volbách mnohem míň než se předpokládá.

M. Valenta 15.9.2017 8:37

V Polsku a Maďarsku

je nemajetná část voličstva držící u moci ty dva "demontéry" demokracie, které tak obdivujete, "krmena" na státní útraty ještě více než u nás. Ovšem se Zemanem máte pravdu, neboť on na rozdíl třeba od Klause (ten se alespoň postaral o to, aby mamince nezvýšili nájem), není žádný socialista (ČSSD použil/zneužil pouze jako výtah k moci), ale do sebe zamilovaný asociál.

A. Bocek 15.9.2017 6:31

Bláhoví Babišovi voliči,

Co jsem poznal vyčleňují se z generace 50+, a starších , mládí probendili v socíku a politikové po 89 , se kterými cinkali klíčemi je zklamali. Milionáři ani miliardáři se z nich nestali a tak raději volí bezskrupulózního slovenského STB miliardáře jen za slib " ANO bude líp ". Že to na jednu dekádu pohnojí i svým dětem to si nepřipouštějí , šak co nám to v 48 rodičové pohnojili taky. Dle české zásady " Bože dej, ať sousedovi chcípne koza taky " .

M. Jandáková 15.9.2017 6:55

Zmíněná česká "zásada" se stala všeobecným principem sjednocovacího procesu. Stala se celoevropskou. Osvědčila se. Zbytek Vašeho textu vyjadřuje Vaše dojmy, které prozrazují, že nejste schopen porozumět tomu, že rozumný volič hledá informace o programech polit.stran a vyhýbá se mediálnímu programovému bulváru.

T. Kočí 15.9.2017 10:10

Re: Bláhoví Babišovi voliči,

jen aby to bylo jen na jednu dekádu.

J. Novotny 15.9.2017 13:08

Re: Bláhoví Babišovi voliči,

Bláhový jste Vy, pokud chcete volit někoho z "tradičních". Už ukázali, že je to akorát smečka zlodějů a neumětelů. Vedli nás spolehlivě do kopru, Babiš má alespoň kapku selského rozumu.

Volba je mezi spatným a horším.

K. Kořinek 15.9.2017 5:28

Zacal to Havel a jeho "demokracie"

L. David 15.9.2017 0:26

Výstižná, leč smutná analýza bědného stavu české politiky.