4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: A všichni se budeme mít dobře

To byste nevěřili, že téměř již před nějakými dvěma stovkami let, poprvé i v češtině, vyšla kniha se strašně dlouhým názvem "Podivuhodné cesty na vodě i na zemi, válečná tažení a kratochvilná dobrodružství svobodného pána von Münchhausena".

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Šimáček 28.11.2013 17:43

což o to

usnášet se může vláda o čemkoliv, a až unie zajistí poměrné zastoupení i v parlamentech a vládách, budou tam i odbornice na to snášení. Ale nikdo už nemůže překonat komunisty, ti také poručili větru dešti, co o to , že je ta mrcha počasí neposlouchalo - vždť patřilo k největším nepřátelům socialistického plánování.

P. Vaňura 28.11.2013 16:01

Pane autore, mezi baronem

z Munchhausenu a našimi politiky je jeden podstatný rozdíl, on těmi vymyšlenostmi své hosty bavil a nevydával je za realitu.

Lidé volí kde koho v naději, že nebude krást, jako ti předtím, že snad nějak naruší kmotrovské penězovody.

Protože to celé je o tom, že politici vytvářejí zákony pro kmotry, kteří kradou ve velkém.

A pravdou také je, že pokud by se podařilo najít českého Robespierra, všichni ti zloději se svými komplici by skončili pod guilottinou!

Jen by nesměl být u moci tak dlouho, aby se stačil obrátit i proti obyčejným lidem!

V. Novák 28.11.2013 15:15

Vláda může - jak předvedl Kalousek - zařídit pro stát recesi

Tak proč by nemohla jiná vláda zařídit, že se stát z té umělé recese vyhrabe?

Stačí odstranit opatření, která recesi přivolala - a pak počkat, až přestanou působit. Setrvačnost je mrcha...

K. Kužel 28.11.2013 9:10

Moderní vyspělý sociální stát

je vozidlo, které se řídí nesmírným množstvím tlačítek, páček a točítek. U některých je napsáno, co dělají, u jiných to není. Ve skutečnosti žádný prvek nefunguje tak, jak by se očekávalo.

Lidé se dělí do dvou skupin:

Jedni tvrdí, že ten vehikl umějí řídit; to jsou politici. Ostatní jsou ti, kteří vědí, kam má vozidlo jet. To jsou voliči.

Jelikož se voliči neshodnou na cestě, která vede k touženému cíli, je celkem jedno, za jaké páčky se tahá a jaká tlačítka se tisknou.

I to by bylo ještě relativně jednoduché. Situace je o to zajímavější, že voliči se neshodnou ani na CÍLI. Aby nedošlo k omylu, uvedu příklad: Všeobecný blahobyt není univerzální cíl!!! Nezanedbatelné skupiny voličstva si přejí většinu moderních vymožeností odvrhnout a žít skromně a pokorně v lůně matky přírody.

V. Kain 28.11.2013 12:29

Re: Moderní vyspělý sociální stát

Jak by to dopadlo kdyby socialisté mohli vládnout s komunisty na což se velice těšili je známo.Zatím ještě nevíme jak to bude vypadat pod vládnutím koalice ČSSD-ANO-KDU-ČSL.Některé kroky se už ale zdají být pozitivními což nelibě nesou komunisti.Je třeba jim dát trochu času než je budeme odsuzovat.O vyvolané inflaci ČNB také nevíme jestli bude mít pozitivní či negativní výsledek,ale už tento počin kritizujeme.

K. Kužel 28.11.2013 14:03

Re: Moderní vyspělý sociální stát

Myslím, že většina věcí není tak jednoduchá, jak se zdá. My dva (ale rozhodně ne všichni naši spoluobčané)se shodneme na tom, že vláda ČSSD & KSČM by znamenala těžký ekonomický propad. Ale pozor, i ten by mohl mít své světlé stránky:

1. přestalo by nám hrozit přijetí do eurozóny, což se může za čas jevit jako veliká výhoda

2. nebyli bychom atraktivní pro imigranty s mozoly na kolenou od modliteb k Alláhovi a jejich zašátkované ženušky.

Jistě by se daly najít ještě další světlé stránky rudooranžové perspektivy, ale to už nechám na laskavém čtenáři :-)))

Mluvíte o krocích, které se zdají býti pozitivní: tak daleko přeci nejsme, není vůbec jisté, zda se podaří sestavit vládu, která by dostala potřebnou důvěru, a je zcela ve hvězdách, zda ta vláda vydrží do třešní nebo do švestek. Delší termíny už raději nebudu zmiňovat.

V. Novák 28.11.2013 15:20

Těžký ekonomický propad znamenala vláda Kalouska a jeho

sekundéra. Z toho propadu se budeme vzpamatovávat léta.

K. Kužel 28.11.2013 15:36

Re: Těžký ekonomický propad znamenala vláda Kalouska a jeho

Pokud je mi známo, tak jsme na tom nebyli s tím zhoršením v EU nijak výjimeční, většina zemí Unie šla dolů. Ale tím se nechci Kalouska zastávat.

Od rudooranžové vlády bych si však nějaké nastartování ekonomiky určitě nesliboval.

P. Zeman 28.11.2013 8:52

Prosadíme dobře fungující stát

Jinými slovy - to, co funguje, zrušíme, co se už jednou (či již několikrát) neosvědčilo, znovu zavedeme. Tak nějak.

P. Lenc 28.11.2013 9:02

Re: Prosadíme dobře fungující stát

Máte pravdu, tak nějak.

V. Ondys 28.11.2013 7:53

:))))))))))))) Je celkem fuk zda hnutí, nebo stranickej gang

podstatný je, že v našem vždy :))))))))))))) společensky příkladným boji za svobodu a demokracii pokaždý zvítězí :))))) socialistický přerozdělování, aby se zaručeně našly zdroje pro :))))))))))))))))) nejpokleslejší úmysly i skutky!

J. Vintr 28.11.2013 2:24

Pokládat politikům před volbami ty správné otázky

by nic nepomohlo. To co slibují politici není v možnostech žádného politika ani úředníka. Politici nemůžou lidem nijak pomoct, jedinou užitečnou věcí by bylo, kdyby nedělali vůbec nic, protože pak by aspoň neškodili.

Když píšete o tom baronu Prášilovi, vzpomněl jsem si jak před časem probíhala jistá (čistě teoretická) debata, že by se mohly snížit výdaje státu snížením, nebo aspoň zmrazením platů státních zaměstnanců. K tomu vyjádřil jakýsi ekonom svůj odborný názor (s nebyl jistě jenom jeho, protože mu nikdo z jeho kolegů neodporoval), který zněl přibližně takto - když se sníží platy státních zaměstnanců, sníží se výběr daní ze mzdy a erární rozpočet utrpí škodu. Kam se na tyhle chytrolíny (jejichž radami se nepochybně řídí politici při bezstarostném zadlužování) hrabe vzpomínaný baron Prášil se svou historkou, jak sám sebe i svého koně vytáhl z močálu za svůj cop ...

Také jsem četl v novinách názor jisté trojitě otitulované ekonomky a vysokoškolské pedagožky, že problém erárních financí není na straně výdajů, ale na straně příjmů (čímž se evidentně řídí všichni politici). Prostě občané a firmy mají vlastnosti toho pohádkového oslíčka a stačí jen přijít na to, jak jimi patřičně zatřást a penízky se z nich budou sypat donekonečna. Aby bylo na rozhazování a na kradení ...

R. Langer 28.11.2013 14:32

Re: Pokládat politikům před volbami ty správné otázky

Ano, mnozí státní zaměstnanci skutečně věří, že opravdu platí daně. :-(

V. Vaclavik 28.11.2013 1:53

Moje oblibena pohadka

byla ta o Honzovi jak sel do Lenoraje. Tam dokonce byly na stromech kolace.

Toho dnesniho clanku logicky vyplyva, ze vetsina populace sice fyzicky vyrostla, ale mentalne zustala detmi. A nenechme se mylit nejakym nabytym odbornym vzdelanim, to se vubec nevylucuje. Proto me z toho vychazi, ze jako narod potrebujeme vladu pevne ruky, potrebujeme nejakeho naseho putina, a muzeme jen doufat, ze bude nalezen nejaky osviceny.

J. Schwarz 28.11.2013 5:39

Re: Moje oblibena pohadka

Naopak, nepotřebujeme žádnou vládu. pak by nemohla "vláda" slibovat že něco zlepší, někomu pomůže či cosi "zařídí" a kyždý by pochopil, že si musí vše zařídit sám. Jen by mu odpadly komplikace s úřady, které vám taky nikdy nepomohou ale jen házejí klacky pod nohy.

E. Vašátko 28.11.2013 6:43

Re: Moje oblibena pohadka

Dovoluji si odkázat na příspěvek pana Ulče o Singapuru. Takže chtělo by to na nějaký čas zavést u nás něco podobného. Mohu potvrdit, že to funguje, byl jsem tam asi před 5ti lety a plivnout žvýkačku kdekoliv ve městě na zem je o velkou pokutu. A lidi si všímají.

S. Netzer 28.11.2013 10:48

Re: Moje oblibena pohadka

Asi se Vám stýská po domovních výborech, trestu smrti a podobných "vymoženostech".

R. Langer 28.11.2013 14:30

Re: Moje oblibena pohadka

No, trest smrti je podle mne užitečná vymoženost.

S. Netzer 28.11.2013 14:37

U primitivů to je obvyklé.

P. Vaňura 28.11.2013 16:18

Milá neprimitivko, přečtěte si knihu

Chladnokrevně, napsanou podle skutečné události. Dva pachatelé čtyřnásobné vraždy nakonec dostali provaz mimo jiné proto, že prokurátor přednesl porotě několik případů, kdy původně na doživotí odsouzení vrazi byli předčasně podmíněně propuštěni, načež spáchali další vraždy.

U nás vím o třech takovýchto případech, první se stal ještě za komunistů, kteří vrahy většinou věšeli a v daném případě byl pachatel po druhé vraždě pověšen bez dlouhých průtahů. 

Další, už po listopadu, byl vrah ze žárlivosti, který si z původních 13 let, na které byl odsouzen, odseděl devět a po svém propuštění zavraždil další ženskou. Ten dokonce nedostal doživotí ani na podruhé.

Poslední případ byla dvojnásobná vražedkyně, též propuštěna z vězení, která poté k těm dvěma vraždám přidala další dvě, ta pak doživotí dostala.

V. Vaclavik 28.11.2013 13:40

Re: Moje oblibena pohadka

Ano, neco takoveho jako ten SIngapur, ale samozrejme prizpusobene nasi evropske/ceske mentalite.

Je me jasne, ze takovy nahled nemuze byt popularni, ale vlada pevne ruky je z definice neco, co se narodum stava, neni to neco co si sami vyberou. Takze at si lide klidne dal mrmlaji neco o demokracii jako o dobru nade vse a krtizuji Rusko a dalsi autoritarske rezimy. Cesky narod neco takoveho potrebuje jako prase drbani.

P. Vaňura 28.11.2013 16:09

Němci si nacismus a Hitlera zvolili

zcela svobodně a dobrovolně. Revoluce je dobrá jen tehdy, když se podaří, což říkal už Karel Havlíček Borovský ale k tomu bych opřidal, když se včas zastaví a vrátí k normálu. Něco, co se povedlo Angličanům v 17 století. Oni zrušili absolutismus, ale nakonec zůstali u konstituční monarchie.

V. Vaclavik 29.11.2013 13:23

Re: Němci si nacismus a Hitlera zvolili

Jenze Hitler nebyl pevna ruka, ani nasi komuniste ji nebyli. Pevna ruka, krome Putina, byl treba v Libyi Kadafi, v Egypte Mubarak...

Nacismus, komunismus nebyla vlada pevne ruky, nybrz vlada ruky zle. Vlada pevne ruky muze, nebo nemusi byt demokraticky zvolena, muze se k moci dostat treba pucem, jako v Argentine, Chile...