7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

POLITIKA: A Potěmkin se směje...

Jenom třicet procent z těch, kdo nemají práci a jsou na sociálních podporách, chce opravdu makat. Takový je odhad úřadu práce v Ústeckém kraji. "U vás je sociální systém oproti platům příliš štědrý, u nás doma bychom na podpoře umřeli hlady", říkají oproti úvahám naší tripartity polští a slovenští gastarbajtři, kteří vyplňují pracovní místa u nás místo těch, kdo makat nechtějí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Luboš 4.6.2014 21:31

Re: No dobře, takže si to spočítejme!

No konečně věcná reakce!

J. Jurax 8.6.2014 20:16

Re: No dobře, takže si to spočítejme!

Vy jste si to nezjistil, když jste psal ten příspěvek? Pozoruhodné ...

V. Petrová 4.6.2014 9:58

I snížením sociálních dávek

by natekly , resp. nevytekly státní peníze, lidi by to donutilo pracovat a zaměstnavatelé by měli na mzdy. Jenže to by pan Sobotka musel mít ( a s ní Škromach a vůbec soc.dem.) trochu fištrónu v hlavě, zkušenosti z podnikání, z práce vůbec a ne jen z politiky. Z těch usmolených 500,-Kč dostane zaměstnanec necelých 400,-Kč a zaměstnavatel zaplatí státu na odvodech na sociální a zdravotní pojištění téměř  200,- Kč.  Takže nakonec na to vydělá státní kasa. A proto se také minimální mzdy zvyšuje. Kdyby se zrušila a neponásledoval se tzv.  švarcsystém, rozběhla by se ekonomika podstatně líp. A kolik úředníků by mohlo jít makat na dálnice !!!

K. Luboš 4.6.2014 13:03

Není to tak jednoduché!

Jsou lidé, které nikdo a nic nepřiměje, aby pracovali. Svého času sebrali Romům na Slovensku část sociálních dávek, aby je donutili pracovat. A donutili..? Samozřejmě nedonutili! A i kdyby jim sebrali úplně všechno, tak stejně nikdy pracovat nebudou. A jak třeba donutíte k práci takové bezdomovce?

No a pak jsou lidé, kteří by pracovat i chtěli, ale jejich pracovní kvality jsou natolik mizerné - a to nemusí být ani jejich vinou -, že je nebude chtít nikdo ani zadarmo.

Pokud omezíte/zrušíte dávky, významné procento lidí do fabrik nikdy nenaženete. Jenom vyrobíte obrovskou armádu opravdu chudých...

P. Zeman 4.6.2014 13:19

Re: Není to tak jednoduché!

Chápu teda správně, že si tu máme vydržovat armádu slušně zajištěných flákačů a neschopů?

V. Kusý 4.6.2014 16:47

Re: Není to tak jednoduché!

Ale budou chudí jen a jen z vlastní viny, jste li schopen to pochopit a přijmout.

K. Luboš 4.6.2014 21:45

Re: Není to tak jednoduché!

Je mi úplně jedno, z jakého důvodu budou chudí. Já jenom nechci žít v zemi, kde je 1 % lidí extrémně bohatých a 99 % extrémně chudých. Takovou Indii opravdu nepovažuji za žádný ideál.

J. Fleiszner 4.6.2014 9:23

Pracující chudí

Já myslím, že minimální mzdá má svoje opodtatnění. Chápu, že u mzdy jde o dohodu mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, ale při výši nezaměstnanosti která je v ČR si můžou zaměstnavatelé diktovat mzdy. Může se tedy stát, že lidé budou pracovat i za 5000,- protože nic jiného neseženou, ale pak budou žádat na státu sociální podporu, protože s tím neuživí rodinu. Tu jim "správná" pravicová strana odmítne vyplácet a máme tady krásnou skupinu pracujících chudých.

J. Šimek 4.6.2014 10:58

Re: Pracující chudí

Tohle Matějka nepochopí.

P. Zeman 4.6.2014 13:24

Re: Pracující chudí

Vždy se dá sehnat lépe placená práce! Je to třeba vyzkoušet a ne jen fňukat, že není :-/! Šikovného zaměstnance zaměstnavatel potřebuje a je ochoten jej slušně zaplatit. Nabídka - poptávka. Říká vám to něco? Asi ne. O tom správná "levicová" vláda raději mlčí.

J. Šimek 4.6.2014 16:25

Re: Pracující chudí

Bacha, i Matějka píše, že 30% lidí se práci snaží sehnat a to je řádově 200 000 lidí. Tak s těmi Vašimi obecnými soudy opatrně.

M. Sedláček 4.6.2014 16:29

Re: Pracující chudí

Nepletete si trochu příčinu a následek? Jeslti ona ta státem vynucená mzda nakonec tu nezaměstnanost náhodou nezvyšuje. A to hlavně u lidí bez kvalifikace.

J. Šimek 4.6.2014 17:03

Re: Pracující chudí

Na vaší doměnce je obecně dost pravdy, na druhou stranu by mě zajímal Váš názor, za kolik se dá pracovat, aby to bylo na uživení ?

M. Moravcová 4.6.2014 19:54

Re: Pracující chudí

Vy dobráku, založte firmu, zaměstnejte lidi a buďte dobrodějem. Pokud to neuděláte, nemáte právo zaměstnavatele kritizovat. A to platí také o všech odborářích.

Z. Sadovský 4.6.2014 9:22

Mininimální mzda

v současném pojetí a její administrativní zvyšování je cestou do pekel. V řadě vyspělých států tento institut vůbec neexistuje a výše mzdy je dohadována silnými odbory v konkrétním sektoru, kde počet zaměstnanců je vysoký. Minimální, ale potom také maximální mzda má smysl snad ve veřejné správě (státní správa a samospráva), ale rozhodně ne u soukromých subjektů. Kdyby to tak bylo, ukázaly by se rozevírající se nůžky mezi soukromým a veřejným sektorem. V současné době učíme celou řadu lidí, že nepracovat je výhodnější a to už od nezaměstnatelných absolventů některých oborů, kteří nikdy nepracovali (pokud se ovšem práce politika nepočítá jako zaměstnání ,-). Cena práce je přitom tak vysoká, že je pro řadu malých a středních firem likvidační.

D. Polanský 4.6.2014 11:06

Re: Mininimální mzda

Kupříkladu ve Švajcu je minimální mzda cca 105 000. Uveďte ty vyspělé státy, kde není. To je taková typická floskule: ve vyspělých státech... A co jsme my? Debilové?

M. Vondráček 4.6.2014 12:05

Re: Mininimální mzda

Vy určitě :-)

P. Zeman 4.6.2014 13:26

Re: Mininimální mzda

Zkuste ve Švajcu žít z našeho průměrného platu a pak srovnávejte :-D! Nicméně, to že zrovna někde něco je, ještě neznamená, že je to správně ;-)

J. Plzák 4.6.2014 9:13

Tripartita je buržoazní přežitek.

Mzdy jsou vždy záležitostí zamněstnanců a zaměstnavatelů. Že všechny zamněstnance zastupují odbory, o tom by se také mělo diskutovat. Jde o odborářskou drzost.

Vláda ale, ta nemá do mezd vůbec co kecat. Ovlivňovat může jen mzdy státních zaměstnanců. Pak ale už je zase jen zamněstnavatel.

Tak že tripartita je nonsens - kravina, patrně prvorepubliková. Nevím, nezkoumal jsem to. Zato vím, že poměrně ekonomicky nejúspěšnější Evropané, Němci, triparitu nemají.

K. Janyška 4.6.2014 9:08

Jsou to levicoví estébáčtí

magoři... Dzp.

K. Frauknecht 4.6.2014 8:37

Minimální mzda

je, z hlediska svobodného trhu (tedy bez regulací a omezení), kardinální kravina :-)). O "správnosti" vytyčeného směru bolševické politiky EU např.:

"Dlouhodobě nezaměstnaní občané (tj. ti, kteří jsou nezaměstnaní déle než jeden rok) tvoří v celé EU téměř 50 % nezaměstnaných. Např. v Japonsku je dlouhodobě nezaměstnaných asi pouze 15 % a v USA asi 7 %." (zdroj: Práce a mzda 1/2008)

Čest práci!

M. Šejna 4.6.2014 7:43

pane Matějko

to je dobře, že jste zmínil Slováky a Poláky. V Polsku (10.300,- Kč) i na Slovensku (9260,- Kč) je minimální mzda vyšší než u nás. Česko má minimální mzdu jednu z nejnižších v EU. Pouhých 8000,- Kč. Přesto k nám Poláci a Slováci jezdí pracovat, protože u nich je mnohem méně pracovních příležitostí. Ale hlavně nejezdí k nám pracovat za minimální mzdu.

U nás je narozdíl od Polska a Slovenka minimální mzda mnohdy nižší než sociální podpora. Tento paradox se dá zrušit jen zvýšením minimální mzdy. Nejsme banánovou republikou, aby se u nás platilo lidem méně, než u sousedů v Polsku a Slovensku. Nemůžeme být státem, kde se za lidskou práci platí méně, než za flákání se doma u televize.

J. Plzák 4.6.2014 9:03

Re: pane Matějko

Bože, Bože, stále stejná pitomost: "nejsme banánovou republikou, aby se u nás platilo lidem méně, než u sousedů v Polsku a Slovensku."

Šejna, voni jsou hlava. Byli někdy v nějaké banánové republice, v Polsku a na Slovensku?

Co jste vlastně chtěl říct?

M. Šejna 4.6.2014 10:34

voni Plzáku jsou hlava

vždy mě dojmou Plzáci, co nenapíšou k tématu nic nového. Táhněte Plzáku do hajzlu s tímto stylem diskuze. Buďto napište konkrétně, co jsem napsal špatně, nebo radši držte zobák.

M. Kosejk 4.6.2014 9:09

Re: pane Matějko

Pen Šejno, vy vždy píšete takové kraviny. A ani se nestydíte. Nevím, jaká je minimální mzda na Slovensku a v Polsku, ale v ČR rozhodně není 8000,- Kč, ale 8500,- Kč.

A jak strašně kecáte, dokazují vaše vlastní věty, cituji:  Česko má minimální mzdu jednu z nejnižších v EU. Pouhých 8000,- Kč. Přesto k nám Poláci a Slováci jezdí pracovat, protože u nich je mnohem méně pracovních příležitostí.

Co vlastně říkáte, když obhajujete vyšší minimální mzdu? Máme nižší minimální mzdu - a tudíž mnohem více pracovních příležitostí. Přemýšlíte vůbec? Asi ne, ale to u voliče ČSSD je normální.

M. Šejna 4.6.2014 10:26

pane Kosejku

ano, od 1.srpna 2013 je minimální mzda 8500,- Kč. Předtím byla 8000,- Kč.

Omlouvám se za to, že jsem poslední zvýšení nezaznamenal.

V ostatním ale plácáte kraviny Vy. Že se nestydíte. Pokud nevíte, jaká je minimální mzda v Polsku a na Slovensku, tak já jsem tyto udaje napsal. Naučte se tedy číst. Jsou to údaje z roku 2013, takže nezaručuji, že v Polsku a na Slovensku mezitím minimální mzdu zvýšili.

Minimální mzda nemá nic společného s počtem pracovních příležitostí. Napřiklad v Belgii je minimální mzda kolem 41.000,- Kč, zatímco ve Španělsku jen kolem 20.000,- Kč. Přesto je ve Španělsku mnohem vyšší nezaměstnanost. Pokud by měla minimální mzda vliv na nezaměstnanost, musela by se u nás po zvýšení mzdy z 8000 na 8500 nezaměstnanost zvýšit. Pokud vím, tak letos nezaměstnanost oproti loňsku naopak poklesla i přes zvýšení minimální mzdy.

R. Gramblička 4.6.2014 10:31

Re: pane Kosejku

blbost. To, že je v belgii vyšší min. mzda (MM) je dáno tím, že Belgie je bohatší a má výkonnější ekonomiku. Jenže v rámci jedné ekonomiky platí, že rostoucí MM snižuje počet prac. míst, zatímco jeji pokles počet zvyšuje. To není výcuc z prstu ale empirický fakt

M. Šejna 4.6.2014 10:38

jistě, pane Grambličko

a proto se u nás letos zvýšil počet volných míst a poklesla nezaměstnanost poté, co se u nás zvýšila loni v srpnu minimální mzda z 8000 na 8500 Kč.

Empirický vztah je tedy postaven na hlavu a Vy si musíte cucat prst.

Takže znovu opakuji, že minimální mzda nemá s nezaměstnaností nic společného. Nezaměstnanost je závislá na stavu ekonomiky (konjunktura, recese) a nikoli na minimální mzdě.

P. Švejnoch 4.6.2014 10:48

Re: pane Šejno

Těžko odhaduji, zda jste opravdu takový ekonomický ignorant (a navíc neschopný použít vlastní úvahu), a nebo pouze nejste ochoten uznat, že se mýlíte, a proto tady budete plácat takovéhle nesmysly.

Nezaměstnanost je závislá na mnoha faktorech, z nichž jeden je Vámi zmíněný trend ekonomiky a další třeba ona minimální mzda.

To, že Vy tvrdíte opak, na věci nic nemění.

M. Moravcová 4.6.2014 16:02

Re: jistě, pane Grambličko

Pane Šejno, největší důkaz toho, že je to zde výhodnější než na Slovensku je to, že v ve všech našich hyper, super, megamarketech sedí za kasami Slovenky.

Proč to ty krásné, milé dobračky asi tak dělají, protože na Slovensku mají vyšší minimální mzdu?  Proč ti naši lenoši nechtějí dělat? Protože sociální dávky jsou tak štědré, že se to líným zmetkům nevyplatí.