16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

POLITIKA: A není to málo, přátelé z ČSSD?

Sociální demokracie otevřela další možnosti jak podojit státní rozpočet. Již delší dobu se diskutuje možnost obědů zdarma pro všechny děti na prvním stupni základních škol. ČSSD nyní přichází s nápadem odpustit „malé dluhy“ do 100 000 Kč.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 7.1.2019 17:03

"Malé a velké" dluhy?

Odpouštět dluhy obecně je socanský, nesmyslný nápad. Stejně nesmyslný jako obědy ve škole zdarma a pod.V podstatě nejde o nic jiného, než o opět socanský nápad s důsledkem výchovy lidí k nezodpovědnosti. Osobně bych navrhoval úplný opak. Vězení pro dlužníky. Každý, kdo dluží jakékoliv peníze (lhostejno zda 1 Kč a nebo sto milionů Kč) bude potrestán vězením Nepodmíněně. Délka vězení nebude stanovena a bude se odvíjet od toho, za jak dlouho dlužník dluh spaltí. Celý dluh. Splatí-li jej ihned či do hodiny, bude také ihned a nebo za hodinu propuštěn. Zde opět nezáleží na výši dluhu, ale na existenci dluhu.Splatí-li dlužník 1 milionu svůj dluh do dvou dnů, bude také do dvou dnů propuštěn, zatímco budeli dlužník 10 Kč dlužit tuto částku 5 let, bude také ve vězení 5 let. Pouze něco takového vychová lidi k zodpovědnosti, nikoliv socanské výmysly.

I. Širůček 7.1.2019 16:46

Re: Je to třeba udělat ÚPLNĚ JINAK, prostě podle návrhů SPD!

To, co bylo vymyšleno předtím, je 3,14159čovina...

I. Širůček 7.1.2019 16:44

Re: Celé je to složitější

Ta předchozí, ani ty před ní, nic lepšího nevyplodily ... opozice, která by to slibovala, mi bude leda připomínat šéfa "Futurum Aurum", který (po krachu) sliboval - mám plán, jak to vyřešit, půjčte mi ještě, já ty ztráty nahradím!

I. Širůček 7.1.2019 16:39

Re: Dluhy se musí platit,

Vy račte bejt exekutor, nebo lichvář?

I. Širůček 7.1.2019 16:28

Zásadní chyba se stala

když se z exekucí udělal byznys! Vím z vlastní zkušenosti, že když je majetek dlužníka dostatačný, exekutor "nalepí štítky", ale na celou věc dál [cenzurováno]. Takže jako spoluvlastník nemovitosti musíte vyít věc do "vlastních rukou", deset let se soudit, a když vyhrajete, co je první věc, co všichni exekutoři udělají? Zakáží vám nárokovat si náklady práce, kterou jste odvedl za ně!

Řešení je přitom velmi jednoduché - zákonem stanovit, že odměna exekutora je poslední v řadě nároků! To by je přimělo "pohnout perdelí" a řešit problémy dřív, než "přerostou meze".

P. Selinger 7.1.2019 15:40

Re: Dobrý socialista

Historicky jsou komunisté zdivočelí socdemáci .

P. Selinger 7.1.2019 15:37

Rozumější by bylo

odpustit příslušenství dluhů - penále a úroky - od dlužníků vybrat to, co si skutečně půjčili nebo zůstali dlužní,,,

Š. Hašek 7.1.2019 15:05

Dluhy se musí splatit/platit.

Buď z ruky do ruky, nebo prostřednictvím někoho s kulatým razítkem. Jinak to rozes.... stát a ničemu nepomůže. Pouze zvolení hlupáků.

To není z mojí hlavy, to je z hlav, které se narodily ještě za starýho Franze. Prosím tímto některé lidumily, kteří ale za nikoho nic nechtějí zaplatit ....... aby se v diskusi neobraceli na mě. Pouze řekli, že naši předkové byli poněkud nevzdělaní, protože jezdili s koňma.

Zjednodušeno, dluhy nemám, měl jsem - ve dvanácti.

M. Prokop 7.1.2019 12:54

Re: Jak do toho spadá vymáhání dluhů na dětech za

To jsou ty excesy, které zmiňuji.

M. Prokop 7.1.2019 12:53

Re: Proces exekucí je jeden velký zločin.

Jistě, já netvrdím, že není co zlepšovat, je a hodně.

M. Prokop 7.1.2019 12:51

Re: Ilegálního lichváře lze zavřít, ale to nestačí.

Názorně potvrzujete známý výrok, "každá věc má jednoduché, rychlé a dokonale špatné řešení". :-P

M. Prokop 7.1.2019 12:49

Re: Celé je to složitější

Ano, to máte pravdu.

Pokud má být řešení funkční, bude muset být velmi propracované a vyvážené. Současnou vládu vida, pochybuji, že takové vyplodí.

M. Prokop 7.1.2019 12:48

Re: Dluhy se musí platit,

Jediný výsledek by byl, více pitomců zadlužených u lichvářů.

Lituji, ale jednoduchá řešení na lidskou blbost nefungují.

M. Prokop 7.1.2019 12:47

Re: Je to třeba udělat ÚPLNĚ JINAK, prostě podle návrhů SPD!

Problém je, že fungování státních orgánů pamatuji. Prostě nefungují. Takže to SPD vymyslelo pěknou 3,14čovinu (ne, že by mne to udivovalo).

O Vůdci lépe nemluvit, to je z průseru do průseru.

Ś. Svobodová 7.1.2019 12:10

Re: Celé je to složitější

11200 +1100 = 12300. Omlouvám se.

Ś. Svobodová 7.1.2019 11:55

Celé je to složitější

Např. dostane-li se do dluhové pasti samoživitelka bez práce se 2 dětmi a původní půjčka jí z 5 tis. vyskočí na 30tis., nemá šanci dluh zaplatit do konce života. Vtip je v tom, že pokud zůstane na dávkách a nepracuje, stát za ní hradí většinu nájemného, příspěvky na děti a nezabavitelné minimum. Do rukou dostane 8tis. Zaplatí za energie a zbyde jí asi 5tis na jídlo na měsíc. Moc se z toho žít nedá, ale má jistotu. A věřitel nedostane ani korunu.

Pokud nastoupí do práce za čistou mzdu např. 15tis, na bydlení nedostane nic, nebo minimum, 1100 na děti, a výplatu po stržení exekuce 11200Kč (nezabavitelná částka). Dostane do rukou 13300, ale musí zaplatit nájem, energie, za dojíždění do práce a jídelnu pro děti. Dostává se do mínusu.

Doplatky na bydlení způsobily to, že prudce vzrostly nájmy i ve městech jako je např. Ústí nebo Děčín, přičemž exekutorem nezabavitelné částky z běžných platů jsou velmi nízké.

Systém exekucí v kombinaci státní podpory a půjček byl nastaven celý chybně. Ve výsledku ti opravdu sociálně slabí nepracují, věřitel nedostává nic a stát platí. Jaké výsledky nová úprava přinese zjistíme až časem. Úplně bych jí nezavrhovala.

Z. Lapil 7.1.2019 11:51

Re: Proces exekucí je jeden velký zločin.

V zásadě souhlas, s poslední větou jednoznačný a tuplovaný.

S odměnou exekutora je to ale ještě složitější. Skrzevá vlastní blbost jsem exekuci taky absolvoval, na částku odpovídající necelé polovině průměrného platu. Přesto mi byl zablokován účet A obstavena nemovitost A zablokována mzda. Takže:

A/ Dřív, než jsem se dověděl, že se nějaká exekuce koná, mi byla zablokována nejen možnost zaplatit dobrovolně, ale i zaplatit vůbec něco, kromě peněz, které má člověk zrovna v peněžence.

B/ a především: bylo učiněno několik úkonů, které být učiněny nemusely ani za předpokladu, že je člověk všemocný padouch a jakmile se o té exekuci dozví, vyluxuje účet, prodá barák a zmizí na Bahamách.

Podotýkám: odměna exekutorovi za tu zčásti zbytečnou, ale provedenou práci ne že by byla zrovna malá, ale asi nic, co by způsobovalo nějaký globální problém na způsob "kdyby exekutoři pracovali zadarmo, nebylo by dlužníků".

J. Schwarz 7.1.2019 11:50

Ty idiotské

socanské nápady jsou všechny na jedno brdo. Hlavně na nich vydělají dodavatelé těch "dober". Už teď se ukazuje, že jízdné za 25% pro studenty a důchodce pomáhá hlavně dopravcům - mají vyšší vytíženost vozidel a do plné ceny jim slevu doplatí stát. To samé bude s obědy - zatáhne je stát a je fuk, když to dětičky vyhodí... Nebylo by lepší, kdyby sociálka kontrolovala jestli rodiče dětské přídavky neprochlastají namísto živení potomka a jestli vlastně dítě svým způsobem neživí rodiče? Tak jisté vrstvy dostanou peníze na stravu a k tomu stravu zadarmo...

V. Petr 7.1.2019 11:36

Jak do toho spadá vymáhání dluhů na dětech za

popelnice? Něco podobného je značný podíl exekucí. Exekutoři s velkou chutí skupují bagatelní pohledávky, o kterých dlužník VŮBEC NEVÍ nebo na ně prostě zapomněl.

Toto by nebylo vůbec možné, pokud by odměna exekutora nemohla stonásobně překročit vymáhanou částku!

Jinak, pokud dlužník splácí dluh, dostává exekutor přes 1000 Kč měsíčně za "administraci." Přitom dlužník je schopen splácet třeba jen 2000 Kč měsíčně.

Na Aktualne.cz byl před časem publikován případ Cikána, který v 18 letech řídil ožralý nepojištěné auto, způsobil dopravní nehodu a zranil dva spolucestující. Byl nucen zaplatit regres 200000 Kč. To celé by bylo v pořádku, ALE přes různé penále a poplatky kde komu ten dluh mezitím narostl na 650000 Kč. Protože vydělával málo, nemohl tomu nijak zabránit! Ten Cikán má dnes tři děti, vydělává jako skladník 15000 Kč čistého a splácí právě ty 2000 Kč měsíčně. Těch 200000 by i tak mohl teoreticky časem splatit, pokud to ale bude pořád narůstat, nemá šanci.

V. Petr 7.1.2019 11:23

Ilegálního lichváře lze zavřít, ale to nestačí.

Já bych mu nechal soudně zkonfiskovat majetek!

V. Petr 7.1.2019 11:21

SOUHLAS!

V. Petr 7.1.2019 11:20

Je to třeba udělat ÚPLNĚ JINAK, prostě podle návrhů SPD!

To znamená, jako první by byl uspokojen věřitel a celkové náklady, které zaplatí dlužník by měly být omezeny tak, aby nečinily více, než např. dvounásobek dlužné částky!

Prostě zlikvidovat exekutorský byznys jako takový.

Případně by, dle návrhů SPD, měl vymáhání dluhů převzít nějaký státní orgán.

Obávám se ale, že toto dokáže je Vůdce, vyvolený Prozřetelností, "demokratické" politiky exekuční mafie uplatí!

P. Lenc 7.1.2019 11:05

Re: Dluhy se musí platit,

Ano v tom naprostý souhlas.

J. Kavalír 7.1.2019 10:09

Dluhy se musí platit,

ale stát by neměl právně pokrývat praktiky šmejdů a lichvářů. V exekuci by měla být soudně vymahatelná pouze jistina + přiměřený úrok mínus zaplacené splátky. Ten přiměřený úrok (jeho výpočet) by měl být stanovený zákonem, všechno nad by byla lichva.

P. Lenc 7.1.2019 9:59

Dobrý socialista

je naprostý protimluv.Dobrý socialista je škůdce jako komunista.Nakonec, ti druzí jsou jejich děti.

M. Prokop 7.1.2019 9:58

Re: Proces exekucí je jeden velký zločin.

Není to tak jednoduché. I exekutor musí z něčeho žít (jsou pochopitelně excesy, ale nějaká odměna exekutora být musí), věřitel sice taky někdy blbne, ale v zásadě jsou úroky odpovídající riziku půjčky.

Pokud bude někdo prověřen jako nesolventní, ale peníze potřebuje, nebo se domnívá, že potřebuje, tak co si udělá? No půjde k ilegálnímu lichváři a co potom s tím?

Lidskou blbost prostě nelze vyřešit zákonnou cestou.

Š. Hašek 7.1.2019 9:55

Re: Blázni na tobogánu

Máte pravdu.

J. Macků 7.1.2019 9:34

Proces exekucí je jeden velký zločin.

Hlavními problémy exekucí jsou dva. Jednak snadná dostupnost. Půjčku dostane každý, kdo požádá, věřitelé se jistí extrémními způsoby, takže výsledné náklady jsou neúnosně vysoké. Druhá je extrémní nákladnost vymáhání dluhů. Exekuční zákon nebyl napsán kvůli vymožení dlužné částky, ale kvůli zbohatnutí vymahatelů. Řešení by bylo zvýšení zodpovědnosti věřitelů za prověření solventnosti dlužníků a omezení nákladů vymáhání na hodnotu blízkou dlužné jistině.

F. Navrátil 7.1.2019 8:56

Blázni na tobogánu

Pokud osazenstvo Lidového domu hledá příčiny pádu stranických preferencí, pak by si mělo uvědomit, že jejich bláznivé návrhy platí lidé střední vrstvy a všichni, kdo pracují, platí daně, zdravotní a sociální pojištění a vychovávají a vzdělávají své děti. Takové návrhy jsou povětšinou úlitbou skupinám nepřízpůsobivých, lidem, kteří nepracovali, nepracují a pracovat nikdy nebudou. Zato jim chybí odpovědnost za své činy a život. Potomky, na které je možno pobírat sociální dávky, vyrábějí tempem, jak Baťa vyráběl cvičky. Ovšem tito lidé k volbám nechodí! Sociální demokracie si tedy odpuzuje potenciální voliče a naopak podlézá lidem, kteří by k volbám šli jedině za předpokladu, že by to dostali zaplacené.

K. Janyška 7.1.2019 8:51

Příživníci příživníkům ?

Ano, ČSSD je přece jejich politický zástupce... Dzp.