5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLICIE: Účet bez hostinského

Odsunut do pozadí jednáním o osudu vlády Zemanových loutek a monstrprocesem s Davidem Rathem přece jen na veřejnost prosakuje zájem některých politiků a médií o další vývoj příběhu bývalého policejního presidenta Petra Lessyho.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ráž 11.8.2013 11:53

Nemíchejte do toho ODS ani VV

Jde o princip vzájemné loajality podřízeného a nadřízeného. A při služebním vztahu v branně bezpečnostních složkách porušení loajality nelze tolerovat.

Že Lessy loajální Kubicemu nebyl, je naprosto zřejmé. Policejní prezident si nikdy nemůže dovolit, chovat se jako neřízená střela. Kubice ho odstavit musel,ale udělal to hodně "nešťastným" způsobem, což je také zřejmé. Obojí je důkazem značné neprofesionality obou. A proto je jen dobře,ze oba vypadli z kola ven!

B. Rudolf 11.8.2013 20:05

Re: Nemíchejte do toho ODS ani VV

Takže neloajálního podřízeného se mohu zbavit na základě zjevně vykonstruovaného obvinění a za pomoci zákona, který to připouští pouze po pravomocném rozsudku. Koneckonců, proč by měl ministr vnitra dodržovat zákony své země, Vždy je to boha jeho ministr! To není jen nešťastný způsob. To je mnohem vážnější.

J. Vyhnalík 10.8.2013 1:22

Petr Lessy jako bílý kůň VV

Petr Lessy se v první řadě projevil jako srab a podrazák, který nedrží dohody. Počátkem května 2012 Petr Lessy potvrdil, že se Janem Kubicem dohodl na tom, že počátkem září rezignuje na svoji funkci. Jako důvod uvedl, že se s ministrem shodli na tom, že spolu nedokáží dlouhodobě nalézt společnou řeč a v zájmu policie tedy bude lepší, když tento post převezme někdo jiný.

Celou dobu, kdy ve své funkci působil, fungoval jako pátá kolona VV v koalici poté, co VV odešly do opozice. Systematicky sabotoval příkazy ministra a své kroky konzultoval častěji s Michalem Morozem a Radkem Johnem, než s ministrem.

Jan Kubice se sním snažil dohodnout po celou dobu, co byl ve funkci, ale Petr Lessy opakovaně neplnil zadání a sliby. To, čeho jsme svědky je právnický souboj o předpisy a je možné, že soud dá Lessymu zapravdu. Zapadnout by ovšem nemělo, jak soustavně nekorektně se choval ke svému ministrovi a každý, kdo bude uvažovat o tom, že mu svěří nějakou důležitou funkci by s tím měl počítat.

J. Kanioková 10.8.2013 17:24

Naprostý souhlas !

P. Pavlovský 10.8.2013 20:35

Otázka je ale jiná: Spáchal Petr Lessy nezákonnosti, které mu jsou kladeny za vinu?

Od samého počátku této kauzy jsem měl dojem, že je tu snaha zbavit se Lessyho pomocí vykonstruovaného obvinění.

J. Vyhnalík 10.8.2013 21:55

Re: Otázka je ale jiná: Spáchal Petr Lessy nezákonnosti, které mu jsou kladeny za vinu?

To asi ano, ale to je dáno "Langerovým" zákonem, která prosadil faktickou neodvolatelnost policejního presidenta. Problém je, když policejní president dělá ministrovi naschvály a odmítá splnit to, co předtím slíbil.

Každopádně Lessy pracoval pro VV a Kubice se ho musel zbavit. Napřed to vypadalo, že se dohodli, ale pak se Lessy šprajcnul a Kubice ho musel vyhodit, jinak by byl za úplného pitomce.

Policejní president by neměl kopat za žádnou stranu, ale když otevřeně kope za opozici, která si otevřeně dává za cíl shodit vládu, tak prostě musí odejít. Nebyl to neutrální policejní president, kterého vyhodil "zlý" stranický ministr. Byl to policejní president za VV, který se snažil sabotovat úkoly, které dostával od ministra.

Stále víc a víc mám dojem, že VV byly úspěšným pokusem, jak získat politické posty pro lidi, kteří budou sloužit jako soukromá nájemná armáda na vydírání ODS. Napřed šli do koalice, ale když se ODS začala zbavovat kmotrů, tak dělali všechno proto, aby ODS potopili. Při závěrečné tiskovce VV po hlasování o Rusnokově vládě, jsem měl pocit, že se těší na závěrečný mejdan až nafasují prémie za úspěšnou misi.

B. Rudolf 11.8.2013 20:14

Re: Petr Lessy jako bílý kůň VV

To, co je podstatné, je skutečnost že se Kubice zbavil Lessyho mimořádně odporným způsobem spočívajícím v tom, že s obviněným (a podle všeho falešně obviněným) jednal rovnou tak, jako by byl pravomocně odsouzen. 

Kdyby Kubice postavil Lessyho mimo službu do vyřešení případu, bylo by to korektní.Takto lze jeho jednání považovat za nízkou mocenskou mstu, jejímž důsledkem bylo i to, že jsem si ho přestal vážit.

Doufám, že Lessy bude po Kubicem vymáhat ušlou mzdu. Považoval bych to za spravedlivé.

J. Vyhnalík 11.8.2013 20:56

Re: Petr Lessy jako bílý kůň VV

Kubice se déle než rok pokoušel dohodnout, ale Lessy vždy slíbil a pak nesplnil, nebo rovnou podrazil. Postup Kubiceho mohl být formálně špatně, ale Lessyho chování bylo vadné morálně nejméně rok. Pokud s Kubiceho požadavky nesouhlasil, měl rezignovat, ale neustálý koloběh nedodržených slibů a dohod prostě žádný ministr tolerovat nemůže. Bohužel tu máme další pitomý zákon (Langerův), kdy ministr sice formálně za rezort odpovídá, ale policejního presidenta normálně nemůže odvolat. Kdyby to šlo, Lessy by byl odvolán, dostal odstupné a šel dělat něco jiného, jenže on vsadil na svoje kamarády z VV a rozhodl se z Kubiceho si dělat srandu.

B. Rudolf 11.8.2013 21:02

Re: Petr Lessy jako bílý kůň VV

Podle Vaší logiky, když mne někdo bude dlouhodobě štvát, tak ho mohu jen tak odstřelit.

Nemohu. To, že se Kubice s Lessym nemohl dlouhodobě shodnout, nemůže být omluvou pro způsob, jakým Kubice pracovně zlikvidoval Lessyho. Doufám, že Kubice bude donucen nahradit Lessymu ušlý plat. A kdo kopal za ODS, a kdo za VV, mne opravdu, ale opravdu, nezajímá.

J. Vyhnalík 11.8.2013 21:28

Re: Petr Lessy jako bílý kůň VV

Přečtěte si laskavě, co jsem napsal. Lessy mohl na Kubiceho dělat klidně dlouhý nos, protože Kubice sice za rezort odpovídal vládě, ale Lessy byl neodvolatelný a mohl si tak dělat co chtěl. Nejde tedy o ty dva, ale o princip, že když za něco někdo odpovídá, musí mít pravomoc to řídit.

Lessy několikrát nesplnil úkol, který slíbil splnit, ale pak si to "rozmyslel". Veřejně slíbil, že rezignuje, ale nedodržel to a Kubice ho prostě vyhodit musel.

Udělal to blbě, a je možné, že soud dá za pravdu Lessymu, ale jenom to ukazuje, že zákon o policejním presidentovi je špatný. V tom je ten problém.

B. Rudolf 11.8.2013 21:38

Re: Petr Lessy jako bílý kůň VV

Já jsem Váš text přečetl pozorně. Jenom nesouhlasím s názorem, že, když se s někým nemohu dlouhodobě shodnout a zákon mi neumožňuje se ho rozumným způsobem zbavit, pak k tomu mohu použít podvod, lež, krádež nebo třeba i vraždu. Plést si obviněného (navíc za podivných okolností) s pravomocně odsouzeným kladu do této kategorie. Ale zdá se, že Vám to tak nevadí. Když mi zákon překáží, proč ho neohnout, že?

J. Vyhnalík 11.8.2013 22:04

Re: Petr Lessy jako bílý kůň VV

Máme pravdu oba, jenom každý v něčem jiném.

Několikrát jsem napsal, že je možné, že soud dá Lessymu zapravdu. Ovšem Kubice ho nevyhodil s použitím lži, krádeže, či vraždy, ale využil k tomu Lessyho přestupku, který by se normálně řešil domluvou, maximálně snížením odměn. Bylo to přehnané, ale zdaleka ne tak přehnané, jako naprosto neadekvátní chování Lessyho.

Opakuji. Lessy je možná formálně v právu, morálně se u mne odepsal.