23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Pavel 26.9.2010 12:36

Osobní pohlášení

Jako poctivě pracujícímu občanu ČR mi opravdu velmi vadí, že tak ambiciozní stát, jako bylo ČSSR po Listopadu 1989, Klaus dovedl na chvost EU, s prognózou dosažení ekonomické úrovně západních sousedů, kterou neočekávali ani nejhorší pesimisté, až za 200 - 250 let! To je katastrofa! K tomu patříme ke světovým "špičkám" v korupci , kde jsme, myslím, sedmí, spolu s Nigérií a naši občané jako turisté, jsou označování za největší  zloděje v EU vůbec! Když si vzpomenu, že Klaus prosadil privatizaci majetku státu bez právního ošetření a "při zhasnutí", z čeho řada úspěšných čechoameričanů měla obavy, tak nemusím být žádný Einstein, abych věděl, kde jsou počátky našeho katastrofálního ekonomického neúspěchu a mravního marazmu a kdo je za ně osobně nejvíce zodpovědný!

J. Kejkrt 26.9.2010 13:35

Re: Osobní pohlášení

Do kolika diskuzí jste to ráčil vylepit,milý tapetáři?

Máte obavu, že by mohl býto vaše moudra někdo ošizen?

J. Ráž 25.9.2010 18:50

Sociální stát není utopie...utopií je socialismus

Nehoďme do koše "sociální stát" neoliberálním myšlením, které je celkem pochopitelnou reakcí na deformaci sociálního státu, kterou nekompetentně provádí jak ODS, tak ČSSD. Když definoval teze moderního sociálního státu v padesátých letech m.s. Ludwig Erhard, tak jedna jeho definice se stala dokonce součástí ústavy NSR...tuším je součástí článku IV. Erhardova základní teze sociálního státu zní takto (volně přeloženo): :

Sociální stát je takový, který nedopustí, aby ten o kom nelze objektivně požadovat, aby se o sebe postaral sám, zůstal bez prostředků.

Myslím, že je to jednoduché pochopitelné i realizovatelné...jen to chce důslednost. A mimochodem: První kdo nebyl důsledný a nepochopitelně uhnul tehdy zcela bezzubým a neškodným odborům až se sám zlomil byl Václav Klaus v letech 1991-1993. Tím založil nevyváženost vzájemného vztahu přirozených sociálních partnerů, která brání smysluplné veřejné diskuzi o náplni pojmu "sociální stát" v současných podmínkách .

J. Kanioková 25.9.2010 18:58

Tak to není pravda, že VK ! to Lux podrazil vládu!

Za zády vlády se s odobory sešel, kde co nasliboval a vláda jen čuměla!

J. Ráž 25.9.2010 19:46

Re: Tak to není pravda, že VK ! to Lux podrazil vládu!

Omyl: VK se v té době nechal oblafnout odborovými bossy z OS KOVO a Hornických odborů, kteří vyhrožovali stávkami, když nedostanou (následoval seznam mnoha prebend) ..... byly následovně realizované zejména v případě privatizace SONP, OKD a hutních Ostravských podniků. Výsledkem byly státem garantované úvěry poskytované zejména Komerční bankou umožnující zcela nesmyslně vysoké odstupné propouštěným a udržování dlouhodobě umělé zaměstnanosti v krachujících dolech a hutních firmách. Ze strany odborů to byl vynikající bluf...na organizování nějakých stávek totiž neměli v té době vůbec sílu!! Vím o čem mluvím: Byl jsem u těchto jednání osobně přítomen a žasnul jsem jak jinak tvrdě se prezentující VK je měkkýš, který odborům skočil na špek....VK chtěl jen za každou cenu docílit aby byl klid, když se rozbíhá kuponová privatizace a další jím preferované nestandardní metody privatizace do "Českých rukou". Jednání Luxe s odbory? To byla jen taková typická Luxovina...v podstatě jako vše, co vládě tehdy dělal.

J. Kanioková 25.9.2010 20:58

aha, tak díky za info

V. Pavel 26.9.2010 7:45

Re: Tak to není pravda, že VK ! to Lux podrazil vládu!

Pane Ráži! Díky za zasvěcenou informaci o tom, jak jste osobně poznal V. Klause. Já také o něm bezpečně vím, že je typický oportunista! Pouze naivní prosťáčci v něm spatřují zásadovost. Zaměňují jí s umanutostí a uzurpátorskou paličatostí. Skutečná zásadovost je ale něco jiného a Klausovi je zcela cizí. Jeho údajný "zásadový konzervatizmus" je průhledná účeloví póza, protože jeho choť Lívie byla členkou KSČ a on o přijetí tamtéž opakovaně žádal.

B. Jelínek 26.9.2010 10:09

Re: Sociální stát není utopie...utopií je socialismus

Mohl by jste definovat tu "objektivitu"? Vždy musí být někdo arbitrem a to je ten celý problém. Přijdu za doktorem, řeknu mu, že mne bolí záda a tudíž nejsem schopný práce - státe, postarej se o mne. Nikdo mi nedokáže, že to tak není.

Sociální je potažmo socialistický - přerozdělující násilně odebrané prostředky (daně) jiným lidem. Důsledky, pokud nemáte slepecké brýle, vidíte sám. Vždy budou stávající regulace špatné a budou se hledat nové atd. To sociálno může být jern na základě "dobrovolnosti" a  moýžná by každý dal daleko více, kdyby mu nebylo přes 40% ukradeno z jeho výdělku (jako to je nyní).

J. Skotnica 25.9.2010 12:55

Správně pane Machu

Ale kdy už konečně půjdete do voleb doopravdy?

J. Kejkrt 26.9.2010 13:08

Re: Správně pane Machu

Oni chodí, ale za málo peněz málo muziky. A "generálního sponzora" neseženou, i těm velkým "kapitálistům" nakonec ten soialistický stát, s veřejnými penězi a státními zakázkami, vyhovuje.

Tahle strana může uspět, až se opravu probudí střední vrstvy. 

K. Janyška 25.9.2010 9:56

Kajan

Pane Machu, velmi s Vašimi názory souhlasím, ale není Vás vidět !   Dzp.

B. Jelínek 25.9.2010 8:48

Souhlas

jen mám jednu faktickou poznámku. Fašismus  - o jeho definice může být spor ale v Itálii (sice taky typ socialismu) znamenal především korporativní hospodářské uspořádání a zpočátku neměl rasové nároky.

V. Pavel 25.9.2010 6:28

Machu, takhle Ano!

Tenhle Mach, byť je myslím fanatickým adorantem Klause, přesto někdy mívá rozumné názory. Jako nyní!