26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

POLEMIKA: Politici Pavel a Babiš versus soudce Fremr

Právě z výše uvedených důvodů vidím, na rozdíl od paní Lhotské, zásadní rozdíl mezi politiky A. Babišem a P. Pavlem na straně jedné a soudcem R. Fremrem na té druhé.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 14.8.2023 10:47

Babišův agitátor C. Berka už je tady... ;-D Vy, komunisti, jste ten váš režim viděli z pohledu "vlastenectví" samozřejmě jinak, než normální svobodní lidé. Proto jste jim taky zakazovali vycestovat za Železnou oponu a vyrobili jste z "útěku za hranice" trestný čin... A Fremr za něj odsuzoval jak na běžícím páse... Za jidášský groš! Rv!!

V. Mokrý 14.8.2023 10:45

NO A

Pavel v 15letech nastupuje rovnou na vojenskou školu a ve studiu postupuje postupně dál - vše pod dohledem KSČ/STB !

L. Novák 14.8.2023 10:43

Autor napsal: "...P. Pavel byl příslušníkem rozvědky, zjišťoval pro socialistickou ČSLA nějaké informace v „nepřátelské“ cizině. ..."

Proboha, PP nebyl příslušníkem rozvědky, do kurzu nastoupil v září 1998 a dokončil jej až po převratu v novém režimu. Když už autor o této problematice píše, měl by si zjistit/ověřit základní data, která v textu používá.

Že Fremr je jiná kategorie než PP, je jasné. U Babiše je ale problém v tom, že mentalitu StBáka má dodnes a nebyl schopen (a nejspíš už ani nikdy nebude) se jí zbavit. ... :-/

J. Kindl 14.8.2023 10:37

Takové činy, jako povalení pomníky vyšetřovala vždy StB. Spadalo to do její kompetence. Eret by l kriminálník jak vyšitý. Mimo pomníků měl i na svědomí další skutky třeba i pokus o znásilnění Havel mu nevyhověl, protože důkazy proti němu byly nezvratné.

C. Berka 14.8.2023 10:37

Co se týká Pavla- připravoval se na válku proti Západu/NATO. V té válce by "západní" pumy padaly i na české antikomunisty. Přesto jsem zaznamenal lidi, kteří si přáli, aby na komunistické Československo Američané zaútočili :-D . U nás se NATO nyní často líčí, jako jakousi Svatou alianci za mír a svobodu, ačkoli je to americký a USA řízený projekt proti SSSR ( nyní Rusku), vzniklý 6 let před Varšavskou smlouvou. NATO a demokracie nemají nic společného mezi členy byly vojenské diktatury jedna země mohutně zbrojila proti sousednímu "spojenci" v NATO ( Řecko vs Turecko). Koneckonců v USA probíhal ve Škole Amerik ( přezdívané Škola vrahů) výcvik mnoha latinoamerických diktátorů, majících na svědomí desítky tisíc obětí, Absolventi SOA čítají muže jako Hugo Bazer Suárez, Leopoldo Galtieri, Manuel Noriega, Efraín Ríos Montt, Vladimiro Montesinos, Guillermo Rodríguez, Omar Torrijos, Roberto Viola, Roerto D'Aubuission, Victor Escobar a Juan Velasco Alvarado. Protože mnoho z jejích frekventantů se pojí nebo bylo spřízněno s eskadrami smrti a státními puči v zemích Latinské Ameriky, stala se jednou ze zkratek the Schools of Assassins (škola zabijáků).Puč v Nigeru provedl voják, vyškolený v USA. Kaddáfí byl zase vyškolen v Královské akademii v Sandhurstu. To, že západ podporuje diktátory je běžné i dnes:

"President Paul Biya, 88, is Africa’s oldest dictator. New evidence reveals how British soldiers help him keep control of Cameroon and train his forces accused of torture, executing children and burning buildings."

26 January 2022

L. Novák 14.8.2023 10:36

Babišův notoricky ;-O hloupý agitátor J. Černý a jeho donebevolající nesmysly... Rv!!

J. Vorlický 14.8.2023 10:35

teď soudcem není, nebo je, nebo byl?

J. Kindl 14.8.2023 10:33

Babiš ve věku 21 let se stává kandidát KSČ. Ve věku 23 let se stává členem KSČ, a to celkem po dobu 9 let. Ve věku 24 let se stává důvěrníkem StB, a to po dobu dvou let. Ve věku 26 let se stává agentem StB pod krycím jménem Bureš. Stává se jim dobrovolně, protože to znamená výhody. Agentem StB je celkem 8 let. do roku 1990. Právě to, že se stal agfentem StB byl dán do Maroka, kde mělo své zájmy i KGB. Dochovalo se na něj 12 spisů. Z těch vyplývá, že donášel na své spoluzaměstnance, scházel se s řídícím důstojníkem StB v konspiračním bytě a za donášení bere odměny.

M. Sedmík 14.8.2023 10:27

Že by se Fremr mohl vyhnout soudit emigranty tím, že se hodí marod, je naprosto naivní představa. Přes 100 případů dostal přiděleno podle jeho slov podle abecedy na příslušném soudu. Mohl by se tomu vyhnout jen přechodem na občanskoprávní soud nebo do advokacie.

P. Kohoutek 14.8.2023 10:22

Odpovídáte na něco jiného. Autor nás informuje, že špión Pavel působil na západě v řadách armádní rozvědky. Já se ptám, jak to mohl stihnout, když ten kurs absolvoval až v roce 1991?

M. Sedmík 14.8.2023 10:20

8-o8-o8-o Rychetský nebyl soudce, ale podnikový právník.

J. Černý 14.8.2023 10:14

Jen doplním, že ministr Ruml převzal.pod svá křídla 2500 příslušníků StB. Pastevec právník z Plzně

V. Mokrý 14.8.2023 10:11

:-)R^R^

J. Černý 14.8.2023 10:10

Autor je komik. Pavel byl předevsim kariérista bez hranic. Byl hlavně předsedou ZO KSČ,to je na hraně lustračního zákona. Před rokem 1989 nebyl jako špion na Západě protože vycvik ještě neměl dokončen. Jestli v NATO pracoval pro GRU to ví Bůh.

Babiš je mediální strašák to

C. Berka 14.8.2023 10:05

jak se vyskytne slovo pravděpodobně, je jasné, že autor neví a jen fabuluje. To, že soudce musel vědět, že to vyšetřuje StB není nic zvláštního- vyšetřovala to logicky- z povahy věci. To, že si vyšetřující orgány občas něco přiohnou, aby jim to štymovalo do obvinění je běžné i nyní. Ze zákona je povinnost, shromažďovat důkazy jak proti, tak ve prospěch obviněné osoby. Ale neděje se tak- často se to, co se "nehodí" a zpochybňuje obvinění soudu zatají, případně to nebere v úvahu soud, protože to "komplikuje" soudní řízení. Soudce může soudit jen podle důkazů, provedených před soudem . Skutek se evidentně stal. Co se týká pana Ereta:

Havelka byl podle něj i původcem nápadu, že parta položí ve Vysočanech štěrk na vlakové koleje. „Havelka tenkrát říkal, že potřebuje pomoct s tím štěrkem, ale já jsem mu nepomohl, sedl jsem si do trávy a koukal, co tam dělá on. Nějaký vlak snad přes ten štěrk přejel, pokud to vůbec byla ta kolej. Kolejí tam bylo víc,“ popsal. U toho, když Havelka s Mundokem ničili pomníky padlých vojáků na Olšanských hřbitovech, nebyl, řekl.

Právě v souvislosti s událostí na Olšanech StB Ereta zatkla v červenci 1987 před jeho plánovaným nástupem na vysokou školu. Uvedl, že vyšetřovatelé ho ve vazbě nebili, ale vyhrožovali mu i trestem smrti za špionáž kvůli tomu, že se dříve s Havelkou vypravil fotografovat sovětské vojáky v Milovicích.

V roce 1990 požádali Eretovi rodiče prezidenta Václava Havla o milost pro syna, ten jim ale nevyhověl. V témže roce byl Eret z věznice přeložen na sexuologické oddělení do léčebny v Bohnicích, odkud při povolené vycházce utekl ..

J. Kindl 14.8.2023 10:05

Pane pokud jste byl v té době na vojně, tak jste přisahl věrnost komu ???? Podle vaší logiky, ta přísaha platí pořád. Pavel začal studovat Vojenské gymnázium v Opavě, Vysoká vojenská škola pozemního vojska ve Vyškově, postgraduální studium, obor vojenské zpravodajství.

J. Kindl 14.8.2023 10:00

Jeho morální kvality prověřila 33 letá služba v naší armádě, které několik zemí ocenilo tím, že mu udělilo vyznámenání. Nejvíce si jej váží Francie, protože dobrovolně vedl našeho vojáky v Jugoslavii k záchraně francouzských vojáků.Generál Pavel v minulosti úspěšně prošel nejpřísnějšími bezpečnostními prověrkami, jak na stupeň PŘÍSNĚ TAJNÉ, tak i NATO COSMIC TOP SECRET ATOMAL. To je nejvyšší bezpečnostní prověrka, kterou občan členského státu Aliance může získat. Tajné služby USA i Velké Británie si důvěryhodností generála Pavla musely být natolik jisté, aby s ním sdílely své plány na použití jaderných zbraní. Jeho čisté lustrační osvědčení potvrzuje, že Petr Pavel nikdy nebyl spolupracovníkem vojenské kontrarozvědky ani jiné složky StB.

J. Vorlický 14.8.2023 9:54

Jsou tu postřehy jako hodný soudce, nebo zlý, dobrý a špatný, soudce Fremr byl údajně dobrý i za socializmu tedy dobrý i dnes, atd.

Určitě jsou situace, kdy se člověk stal soudcem proti své vůli, ale soudit prostě musil. Jistě ne případ soudce Fremra, Baxy, Rychetského a dalších.

Nabízí se mi otázka: Proč se člověk chce stát soudcem. Nemusí se jím vždy stát, ale proč chce?

J. Kindl 14.8.2023 9:48

Rozsudek, který vynesl Fremr, odvolací senát Nejvyššího soudu České socialistické republiky, jemuž předsedal soudce JUDr. Pavel Janda, zrišil a tresty zpřísnil.

J. Kindl 14.8.2023 9:45

Jak vyplynulo z odsuzujícího rozsudku, který vynesl Fremr vandalství na Olšanských hřbitovech se účastnili jen Mundok s Havelkou, mimo jiné, že zapalovali popelnice apod. Ve své destruktivní činnosti pokračovali také na čestném pohřebišti, potrestáni však byli i za své předchozí aktivity, kdy se dlouhodobě měli pokoušet vykolejit několik vlaků, ničit vlakové soupravy či dopravní značky, vloupávat se telefonních automatů i šatních skříněk u bazénu, zapálit novinový stánek, klubovnu fotbalového klubu. Odvolací senát Nejvyššího soudu České socialistické republiky, jemuž předsedal soudce JUDr. Pavel Janda, rozsudek městského soudu, který vynesl Fremr dne 31. ledna 1989 zrušil a sám ve věci rozhodl. Ovšem jen proto, aby zpřísnil uložené tresty, u Havelky sice trest ponechal na maximální sazbě 5 let odnětí svobody pro mladistvého, ale u Mundoka jej zvýšil na 10 let a u Ereta na 7 let. Odsouzený Alexandr Eret svou vinu i nadále popíral, jeho přiznání měla být vynucena psychickým i fyzickým nátlakem osob, se kterými sdílel vazební celu, ale žádosti o milost v roce 1990 prezident republiky nevyhověl.

P. Kubáč 14.8.2023 9:45

V pořadí Fremr - Pavel - Babiš - mi na těchto třech osobách vadí "morální flexibilita". Pokud by v nedávné minulosti Taliban ovládl Česko - oni by s hadrem ha hlavě byli v první vlně "konvertovaných" státních funkcionářů.

Je mi jasné, že "morálně neflexibilní" lidi nedosahují takových kariérních úspěchů a v novinách se o nic píše jako o frustrátech - nespokojených, že jim doba utekla. Přesto mě děsí, kolik je v naší společnosti lidí, kteří nemají nejmenší problém během víkendu názorově zcela obrátit, řada aktivistů papouškujících "co se sluší říkat" nebo i většina podporovatelů Pavla - kterým jeho komunistická minulost ve vteřině přestala vadit - a mnoho dalších.

V. Kuhaj 14.8.2023 9:44

Asi tak!

V. Kuhaj 14.8.2023 9:43

Obzvlášť jej šlechtí toto, odkaz na zdroj níže:

Za zhruba dva a půl roku - od dubna 1983 do listopadu 1985 - vynesl mladý soudce Obvodního soudu pro Prahu 4 Robert Fremr celkem 105 rozsudků nad emigranty, při kterých bylo odsouzeno k nepodmíněným trestům 145 osob. Z toho 141 lidí v nepřítomnosti, 4 obžalovaní si rozsudky vyslechli osobně v soudní místnosti. Všichni byli po revoluci rehabilitováni.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-uz-po-pul-hodine-prace-bylo-jasne-kolik-uhodilo-rika-archivar-k-fremrovi-235159

V. Kuhaj 14.8.2023 9:40

Prostě začal studovat za komunistů na vojenské škole jako komunista zpravodajství, takže mu muselo být jasné, o co půjde. Že po převratu promptně přísahal věrnost zase někomu jinému, to jen svědčí o jeho morálních kvalitách, to už jsou zásadovějšími lidmi ti, kteří z té KSČ neodešli.

V. Kuhaj 14.8.2023 9:36

Vy si snad myslíte, že soudce Fremr po převratu pořád soudil jako dřív? Jasně že i on se musel přizpůsobit. Teď má dělat ústavního soudce, no vždyť si ho vybral Pavel. Ta vaše propavlovská agitka, to by mu jeden dal metál za chrabrost, člověče. Tak ona nebyla rozvědka? Ono se tak neříkalo vojenskému zpravodajství? Já už se z vás fakt...!

V. Kuhaj 14.8.2023 9:31

Vyhnout se tomu procesu možná mohl, každopádně mu ale nic nebránilo vést ho podle práva, tedy i podle práva obviněných, a byť v předchozí době odsoudil na 170 "politických" procesů (tzv. kopečky), mohl mít dost síly měsíc před převratem estébákům říct, že "takhle to už dneska, soudruzi, fakt nejde!", a hodit jim to na hlavu. To že to nedokázal, svědčí o jeho servilitě režimu až do konce.

No, dneska je zvykem tak nějak vidět za vším nějaké to "pozadí", komu se nelíbí rozhodnutí EU je obviněn z přisluhování Putinovi atd. Takže recipročně za Pavlovým rozhodnutím také něco vidím - bývalí vysoce postavení funkcionáři (nebo studenti na ně) zaháčkovaní se zpravodajskými službami tu StB, tu vojenskou rozvědkou, mají opět zaujmou nejvyšší posty v zemi. Jak politické, tak mocenské, neboť moc soudní je vedle moci zákonodárné a výkonné jednou ze tří mocí, kterými stát disponuje.

Takže moc zákonodárnou nám tady obsadila pětikolka, výkonnou přes ministerstva a loajálního prezidenta jakbysmet, a už začínají cpát svoje lidi do soudů. Tak!

J. Kindl 14.8.2023 9:30

Byl dobrým soudcem i za socialismu a to jej šlechtí.

J. Kindl 14.8.2023 9:29

Proč má soudce Fremr takovou podporu právníků a soudců, protože je to odborník uznávaný i Evropě, kde soudí u mezinárodních soudů.

J. Kindl 14.8.2023 9:27

A ještě být armádním generálem, velet armádám NATO a být ve štábu NATO.

J. Kindl 14.8.2023 9:26

Fremr lidem ublížil jak, tím, že soudil podle zákona jako stovky soudců v té době.???