26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Schumacher 3.2.2009 11:28

na samém začátku chybí jasná definice pojmu "být v rozporu".

Ano. Jinak se hádáme o ničem.

No... 3.2.2009 7:25

Na krku smyčka a v ruce mnou podepsaný souhlas-a naivně čekám hapyend..

Takhle vidím Lisabonskou sebevraždu ....možná špatně, ale vše na to ukazuje.

Didi 3.2.2009 8:37

Re: Na krku smyčka a v ruce mnou podepsaný souhlas-a naivně čekám hapyend..

Čekejte a doufejte. Pořád máte naději, že červotoč neustálého zadlužování rozhlodá šibenici unie natolik, že až kat sociální smír podkopne stoličku vašich úspor, na která zatím stojíte, šibenice už tu váhu neudrží a rozpadne se.

Vlastimil 3.2.2009 7:16

Trošku jiný příklad

Tvrzení A: Toto jablko je zelené. Tvrzení B: Toto jablko je světle zelené. Obě tvrzení si neodporují, nejsou však zcela v souladu. Je logické, že Ústavní soud posuzoval přesně podle zákona, zda Lisabonská smlouva a Ústava ČR nejsou v rozporu. Rozpory nenašel, což samozřejmě neznamená, že oba dokumenty jsou zcela v souladu. Je totiž prakticky nemožné, aby dva různé dokumenty vytvořené někým jiným, někde jinde, někdy jindy a pro jiné účely, byly v zcela v souladu. Vždy tam nějaký ten drobný nesoulad bude. Proto má smysl hledat mezi nimi pouze rozpory, nikoli však soulad. A to Ústavní soud také udělal. Autorovu snahu lze charakterizovat rčením, že "když něco nechceme udělat, tak si najdeme tisíc důvodů, proč to udělat nejde".    

Jiří Chýla 3.2.2009 0:30

Pane Hasenkopfe, já pampelišky pěstuji

a všichni (tedy právní řády A a B) spokojeni určitě nejsou. Jednám, nebo nejednám v souladu s Ústavou? Či ještě jinak: porušuji Ústavu nebo ne? Děkuji za jednoznačnou odpověď, já ty pampelišky řadu let pěstuji a teď nevím, co dál.

Pravá Míra 3.2.2009 1:19

Re: Pane Hasenkopfe, já pampelišky pěstuji

tak to skoro  určitě porušujete vyhlášku č.19 o opatřenich na useku karantény a boje proti škůdcům a chorobám zemědělských plodin a boje proti plevelům !!

honzak 3.2.2009 6:41

Re: Pane Hasenkopfe, já pampelišky pěstuji

Poraďte se s místně příslušným odborem životního prostředí. Oni vědí všechno a jistě Vám to rádi, včas a srozumitelně vysvětlí!

Bohumil 3.2.2009 9:44

Re: Pane Hasenkopfe, já pampelišky pěstuji

... a napařej pokutu a okamžitě zakážou.

autor 3.2.2009 11:14

Re: Pane Hasenkopfe, já pampelišky pěstuji

České právo vám to nezakazuje, ergo je to dovoleno, a v evropském si to zjistěte sám, já se něčím tak nepřehledným odmítám probírat. Ale radši si přečtěte toto:

"164. Z uvedených důvodů Ústavní soud neshledal, že by čl. 48 odst. 6 a 7 Smlouvy o EU byly v rozporu s ústavním pořádkem České republiky.

165. V této souvislosti však nelze nevidět, že zatím neexistují navazující ustanovení právního řádu České republiky, která by umožnila realizaci rozhodovacích procedur stanovených v šestém a sedmém odstavci čl. 48 na vnitrostátní úrovni. Neexistence těchto procedur se sice sama o sobě otázky ústavnosti Lisabonské smlouvy přímo nedotýká, poněvadž však Lisabonská smlouva předpokládá ingerenci vnitrostátních parlamentů, vláda jako předkladatel Lisabonské smlouvy (a ten, kdo ji na úrovni EU vyjednal) by to měla včas a dostatečně návrhem relevantních procedur na vnitrostátní úrovni reflektovat, měla by zajistit kompatibilitu Smlouvy a její provázanost s ústavním pořádkem České republiky, a to nejen s ohledem na účast Parlamentu, nýbrž i s ohledem na možnost předběžného přezkumu změny Smluv Ústavním soudem. Je totiž zřejmé, že požadavek určitosti přenesených pravomocí se vztahuje nejen k jednání orgánů EU, ale i orgánů České republiky, pokud je jejich součinnost nezbytná k přijetí rozhodnutí EU, které se přenesených pravomocí bezprostředně dotýká.

autor 3.2.2009 11:15

Re: Pane Hasenkopfe, já pampelišky pěstuji

166. Za této situace je třeba jasně vymezit roli, kterou budou hrát jednotlivé komory Parlamentu, a jejich vzájemný vztah. Jde zejména o uplatňování práva veta národních parlamentů k usnesení Evropské rady (čl. 48 odst. 7); to je velmi významná kontrolní pravomoc a odpovědnost, která je jedním ze základních postulátů Lisabonské smlouvy, a to i s ohledem k dodržování principu subsidiarity. Na nejasnosti v tomto směru upozorňuje například 7. usnesení Stálé komise pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury ze 14. schůze, konané dne 27. března 2008, k návrhu stanoviska ke vztahu Lisabonské smlouvy pozměňující Smlouvu o Evropské unii a Smlouvu o založení Evropského společenství a ústavního pořádku České republiky v bodu 3.

167. Za druhé, je třeba zajistit kontrolu rozhodnutí přijatého na základě článku 48 odstavce 6, 2. pododstavce, Ústavním soudem České republiky z hlediska souladu takového rozhodnutí s ústavním pořádkem. Na rozdíl od rozhodnutí podle odstavce 7, kde se pouze mění způsob hlasování (a obsah změny tedy lze posoudit již v tomto okamžiku, kdy jsou pravomoci přenášeny), rozhodnutím podle odstavce 6 se mění substantivní ustanovení Smluv. Je tedy nutné umožnit kontrolu této změny z hlediska ustanovení ústavního pořádku České republiky Ústavním soudem, aby byly respektovány limity přenesení pravomocí ve smyslu článku 10a Ústavy. Pouze tak lze garantovat, že přenesením pravomocí, ke kterému dochází podle článku 48 odstavce 6 již okamžikem přijetí Lisabonské smlouvy, nedává Česká republika možnost přijmout na základě tohoto ustanovení rozhodnutí, které by bylo v rozporu s ústavním pořádkem českého státu."

autor: Ústavní soud

Schumacher 3.2.2009 11:39

Hrozná hantýrka.

Užvaněné a nečtivé.  Z hlediska souladu takového rozhodnutí.....kontrolu této změny (ksakru jaké asi jiné změny) z hlediska ustanovení....Pouze tak lze garantovat...přijmout na základě tohoto ustanovení rozhodnutí.... (správně by mělo být : na základě tohoto ustanovení přijmout rozhodnutí). 

autor 3.2.2009 15:47

Re: Hrozná hantýrka.

Shrnutí užvaněného a nečtivého:

Lisabonská smlouva sice není v rozporu s ústavou, ale aby s ní byla v souladu (tj. fungovala v českém právním prostředí), musíte nejdřív změnit zákon. A taky Ústavu, dodávám já.

Schumacher 3.2.2009 16:36

Re: Hrozná hantýrka.

To ano.Tak to vypadá, že někde v Bruseli rozhodli, že támhle nějaká ta Ústava neplatí, protože není v souladu (v rozporu, prostě se nám nelíbí, je divná a psaná divnými literami divným jazykem, divnými lidmi a vůbec...) s našimi božskými výnosy a tak ji  koukejte přepsat aby byla taková jak my chceme, požadujeme a nařizujeme. A když ne tak uvidíte... Co uvidíme, to už  se z Brusele nedovídáme, jen to, že se snažejí aby to znělo dostatečně výhružně. Třeba nedostaneme nějaké korupční dotace z kapes třeba nizozemských daňových poplatníků na nějaký zdejší nesmysl, třeba na zametání chodníku v obci XY nebo likvidaci toxické skládky nějaké eurofirmy, jejíž majitel je pod euroochranou, na kterého nelze poslat biřice a vsadit do hladomorny, jak by nepochybně suverénní a dostatečně silný panovník, pokud by nějaký takový tu ráčil vládnout, učinil. Pokud text je citací rozhodnutí ÚS pak se nedivím, protože je v duchu sáhodlouhých článků v justičních časopisech, ve kterých autoři soutěží o to, kdo z nich dokáže co nejvíce slovy v nejmenším počtu vět říci co co nejméně.