29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLEMIKA: Hvízdání na zákon

Čím více se v čase vzdalujeme od pádu Nečasovy vlády, tím ostřejší je boj o konečnou podobu nového zákona o státním zastupitelství. Ještě v prvních měsících po jmenování Heleny Válkové ministryní spravedlnosti se zdálo být samozřejmé, že do sněmovny poputuje předloha velmi blízká té, kterou stáhla ze sněmovny exministryně Marie Benešová.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Skřivan 25.8.2014 16:47

Pan Jemelík píše dlouhé články,

a možná by udělal lépe, kdyby se trochu zamyslel.

Vrcholem jeho článku je blábol první třídy: "Základní masa státních zástupců totiž působí na okresní úrovni, kam moc nejvyššího státního zástupce nedosáhne jinak než prostřednictvím obecných pokynů."

Ano, tak to je pohádka opakovaná desítky let: soudruh Stalin neví, co se děje špatného, protože nemůže hlídat všechny. Jasně: on to nařídil.

Pane Jemelíku: v tomto státě se i poslední funkce rozdávají ne za schopnosti, ale za loajalitu, přičemž tou loajalitou se rozhodně nemyslí loajalita k úřadu nebo dodržování zákona. Jste schopen to pochopit ? Proto a jen proto tu máme ten bolševický hnůj, kterého se pořád tak nějak nemůžeme a většinou ani nechceme zbavit ... .

Mimochodem, jak by měl nejvyšší státní zástupce zasahovat do práce těch okresních jinak než veřejně, tj. prostřednictvím pokynů ? Snad ne jako soudruh Putin, který umí nařídit i to, že Vám vyvezou popelnici ?! :-)

J. Krejčí 25.8.2014 13:25

Opět blábol

Autore,

pokud jde o schopnost chápat justiční záležitosti, jste na tom stejně jako ten Hvížďala. Zaměňujete soudní moc a justici. Justice je totiž širší pojem než soudní moc. Státní zástupci samozřejmě jsou justiční orgány, mimo jiné z tohoto předpokladu vychází řada mezinárodních smluv a mj. i zákon o mezinárodní pomoci ve věcech trestních.

Je smutné, ze o otázkách justičních v českých médiích nereferuji ti, kteří tomu aspoň trochu rozumí. Jak je vidno, z velmi četných příspěvku autora, kvantita nahrazuje kvalitu.

P. Dvořák 25.8.2014 1:53

Vlka živí nohy, novináře . . .

Stěžejní věta, která má obecnou platnost :

"Karel Hvížďala je ochoten mluvit a psát snad na jakékoli téma, bez ohledu na to, zda věci rozumí (a většinou příliš nerozumí). Věcnou neznalost obratně zastírá vyjadřovací zdatností. Vnáší tak bludy do hlav posluchačů či čtenářů, kteří jsou na tom úrovní znalostí problematiky ještě hůře než on a podléhají klamavému dojmu z jeho suverénní schopnosti tvářit se jako znalec a ve skutečnosti perlit nesmysly."