Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

POKROK: Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pan „takyprezident“ tedy slovenské politiky rozděluje na „demokraty“ – tj. dnešní slovenskou opozici hájící tak zvanou liberální demokracii a vládní „nedemokraty“, velmi často se používá termín „autokraty“.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

Přílepky k výrazu "demokracie" získaly svoje nelichotivé souzvuky tím, že jsou zneužívány k matení veřejnosti. Nejedná se tedy o problém jazykový ale o nepříznivé asociace, které si postupem času po zásluze vydobyly.

0 0
možnosti
Foto

L98u96b58o92š 21K15r26á26l

10. 4. 2024 23:25

Havel kdysi říkal, že když je slovo "Demokracie" spojeno s dalším slovem, lidová, socialistická..., má to pouze zamaskovat, že už o žádnou demokracii nejde.

Je proto nutno prostudovat myšlenky, na kterých budovatelé liberální demokracie staví. A protože jejich hlavním ideologem je Herbert Marcuse, stačí si zjistit jeho názor. Je v jeho díle "Jednorozměrný člověk" a "Represivní tolerance" se dozvíme, že :"Demokracie je totalitní diktatura většiny, k ovládání menšin." a že je potřeba potlačovat regresivní síly společnosti, pravicové názory a naopak výhradně dovolit šíření progresivních sil, tedy těch, které souhlasí s jeho názory.

Jednoznačně se jedná o pozvolný plán nástupu nové totality.

0 0
možnosti
KA

K57r43e30i69d10l 32A40.

10. 4. 2024 19:31

Doporučuji p. t. publiku kauzu Attily Végha aneb liberální "demokraté" v akci.

0 0
možnosti

"Pak vyplave na světlo boží údajný plán NATO na ukončení války na Ukrajině tak, že by Rusko získalo dobytá území a za tuto „cenu“ by Ukrajina byla okamžitě přijata do NATO. Není to náhodou hodně „proruské“ řešení?"

Ještě je potřeba to doladit. I Zbytek Ukrajiny musí zůstat Neutrální, tzv. Nárazníkové pásmo mezi Ruskem a EuroAmerickým NATO. Tím bude Ukrajina Zachráněna, prohlásil Orbán...

0 0
možnosti
AT

A11l76e97š 32T69e17p50l22ý

10. 4. 2024 19:16

Obávám se, že toto řešení je dnes pro Rusko nepřijatelné.

Primárním cílem Ruska byla Ukrajina mimo NATO. Do NATO vstoupilo nově Švédsko a Finsko. Uvedené řešení by bylo z pohledu Ruska jasná prohra.

Členství Ukrajiny v NATO by bylo pro Rusko přijatelné snad jen v případě plně "vnitrozemské" Ukrajiny (bez Oděsy a Černého moře). A při vytvoření demilitarizovaného nárazníkového pásma u nových hranic s Ruskem.

A nejspíš by nesouhlasila ani řada členů NATO. Na Ukrajině by stále existovaly síly usilující o novou válku s Ruskem. Pak by hrozil přímý střet mezi NATO a Ruskem - jen dle libovůle ukrajinských nacionalistů.

0 0
možnosti
MP

M60i85r58e80k 22P28e10s85a70t

10. 4. 2024 17:14

" Nevím jestli existuje nějaká demokratická strana, která má v čele člověka, který ji 3x zasebou prohrál volby a neodvolá ho."

Co vim tak soudruh Babis a jeho hnuti ma min. 10 let volebni preference 30% +

0 0
možnosti
PD

Jedna věc jsou preference (důležitá), druhá koaliční potenciál (neméně důležitý).

0 0
možnosti
KN

K35a13r53e84l 74N58o25v49a59k

10. 4. 2024 16:49

Neni reakcionar ten kdo usiluje o zachovani pripadne posileni soucasneho systemu globalniho monopolistickeho kapitalismu?

0 0
možnosti
KN

K60a62r59e20l 78N84o33v84a25k

10. 4. 2024 16:51

Tzv progresivci jsou poskoci nadnarodniho kapitalu. LBGTQ a jine zvracenosti byly tolerovany i v otrokarske spolecnosti stareho Rima, byl otrokarsky system pokrokovy?

0 0
možnosti
VC

Liberální demokracie samozřejmě není jediný možný a správný způsob vlády.

Jenže fašismus, klientelismus ,a mafiánská klika už vůbec ne. Slovensko se diktaturou jednou volbou nestane. Na cestě ke korupci a zaostalosti ale udělali Slováci s Ficem krok vpřed. S Korčokem by snad byla nějaká brzda.

Samozřejmě naše vláda v zadku Grean Dealu a tolerancí k migraci může být taky, jen jinak, špatná.

0 0
možnosti
AT

A81l47e68š 75T20e10p64l72ý

10. 4. 2024 15:39

Krásně pan Drulák připomněl:

"Je paradoxní, že ti progresivisté mu (Pellegrinimu) ještě loni na podzim nabízeli premiérství, koalici s Progresivním Slovenskem a viděli v tom záchranu slovenské demokracie.

O několik měsíců později se Pellegrini stává prezidentem a oni to vidí jako armageddon.

Reakce těchto lidí nejsou otázkou pro politologa, ale pro psychiatra."

0 0
možnosti
VC

Asi pan Drulák moc vtipné kaše nepojedl. Problém je že Slovensko vede chlap za kterého probíhala putinizace Slovenska. Mafie úkolovala soudce a vraždili novináře. A Pelegrini je někde napůl. Proto spolupráce s někým jiným než Fico nemusí být hrůza. S Fieem je to horší. Já bych jako volič Fica k lizu znovu nepustil.

Problém Slovenska je že opozice jsou progresivistyé už z názvu Progresívne Slovensko. To bych možná taky volit nedokázal. I když progresívní v trochu zaostalém a konzervativním státě může znamenat vyvažování. Není tak nebezpečné jako v zemi kde už je kyvadlo hodně na straně progresívní.

0 0
možnosti
JS

Přemýšlím jaká demokracie panuje ve hnutí ANO. R. Vondráček kdysi v jedné televizi tvrdil, že je liberální demokrat. Nedávno zase prohlásil: "Běžte s tou liberální demokracií někam!" Novopečený hejtman Moravskoslezského kraje J. Bělica říká, že hnutí Ano je teď stabilní demokracií. U Babiše mám obavy, že netuší co vůbec demokracie je. Nevím jestli existuje nějaká demokratická strana, která má v čele člověka, který ji 3x zasebou prohrál volby a neodvolá ho.

Myslím tedy, že ve hnutí ANO vládne populistická demokracie.:-)

0 0
možnosti
AT

A74l33e29š 51T11e71p33l93ý

10. 4. 2024 15:41

Populistická demokracie bude patrně "lidová demokracie" (předchůdkyně "liberální demokracie") - a ta tu už byla.

V politické divizi Agrofertu bude spíš panovat "firemní demokracie".

0 0
možnosti
LN

Nesouhlasím s vámi, p. Bartoni. Když lid zvolí Hitlera a někdo to nazve jako čiré zlo a vidí temnou budoucnost, má na to právo a zvolení Hitlera není jenom jiné vidění světa, ba je to dokonce i ta jediná pravda. Právě tak na Slovensku, když vidíme co dělá Fico se svobodou a demokracií a k čemu se chystá a když lidi ještě zvolí za prezidenta jeho pomocníka, rozumný člověk neříká, že je to jiné vidění světa, ale řekne, že je na Slovensku velmi ohrožena svoboda a demokracie.

0 0
možnosti
Foto

Tož povídejte, co dělá Fico se svobodou? A konkrétně.

A kde jste byla, paní Netolická, když předchozí garnitura pod vedením Matoviča a Hegera zaváděla represe proti neočkovaným, když se vypínaly nepohodlné internetové média, když policejní agentura NAKA v holportu se Speciální prokuraturou osvobozovali korupční krysy jako kajícníky a podle vykonstruovaných obvinění ničila životy nevinným (gen. Lučanský, Kičura, Ribár)??? proč jste mlčela? Tehdy vám to nevadilo?

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz