7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

PODPORA: A co matky samoživitelky?

Nejen v České televizi vidíme odhodlané tváře z hnutí ANO a SPD, které proklamativně slibují „peklo“ ve Sněmovně, kde budou hájit obstrukcemi zrušení návrhu vlády o snížení plánovaného navýšení důchodu v červnu tohoto roku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Boublíková 22.2.2023 5:10

Takže napřed si definujme matku samoživitelku: to je matka dětí, ke kterým má vyživovací povinnost a jejich otec zemřel. Jedno jestli byla vdaná nebo svobodná, říkejme jí v obou případech vdova.

Matka samoživitelka není svobodná matka dětí, jejichž otec je naživu. A je úplně fuk, jestli taťka žije s matkou a dětmi ve společné domácnosti anebo se taťka někde toulá a nechce se mu platit alimenty.

Co tedy s vdovami/vdovci a sirotky: děti mají nárok na sirotčí důchod, bez ohledu na to, zda matka byla provdána za zemřelého otce. Vdova by měla mít nárok na vdovský důchod bez ohledu na to, zda byla za zemřelého otce provdána. Zde je potřeba napravit chybu, neboť svobodné matky - vdovy nárok na vdovský důchod nemají.

Na sirotčích a vdovských důchodech bych navrhovala nešetřit, neboť takové případy jsou poměrně řídké, zato ale velmi tragické. (Týká se vdov/vdovců s vyživovanými dětmi.)

Dále bych navrhovala zrušit tzv. náhradní výživné pro svobodné matky, jejímž partnerům se nechce řádně platit alimenty. Do tohoto výmyslu socanky Maláčové investuje stát ročně desítky miliard, přičemž zpět se od otců daří vymoci jen zlomek.

Připadá vám spravedlivé, že svobodné matky, které si nezodpovědně pořídily dítě s nějakým lemplem mají nárok na náhradní výživné, kdežto svobodné matky - vdovy nemají nárok na vdovský důchod? Mně teda vůbec ne.

K. Moravec 22.2.2023 5:08

Matky samoživitelky - to je módní povolání a životní styl, který má své následky. Je mi jejích dětí líto. Je mi líto, že rodiče matek samoživitelek nebyli schopni vychovat děvče takové kvality, aby si umělo vybrat chlapce, se kterým bude umět žít, je mi líto rodičů otců-neplatičů a jejich rodičů ( a jejich rodičů...), kteří nebyli schopni vychovat hochy, schopné najít si děvče, se kterým budou žít a vychovávat děti. Myslím, že všichni do jednoho ztratili víru, nebo ji, možná, nikdy neměli.

P.S.: Tomáši, v ČSSR ve druhé půlce 80 tých let bylo 80 rozvodů na 100 uzavřených manželství a 120 000 interrupcí ročně...to není vina Vladimíra Vladimiroviče.

B. Liborek 22.2.2023 4:18

Většina důchodců po celý život pracovala nebo alespoň chtěla protože v závěru, po 60 zejména je problém pracovat kromě státní zprávy na místě mimo montovny. I tam je problém a mám dva kamarády, co museli z fyzických důvodů jít od PČR a HZS jít dělat podřadnou práci. Oni i kamarád z OKD to s rentou finančně dávají. O důstojnosti ale mluvit nelze. To, že vyjma vdov/vdovců neumí/nechce pomoct vymáhat alimenty na děti od partnerů, kteří o ně nepečují je věc vizitky státu. Kdysi bručeli za neplacení alimentů, makali v krimu a peníze těm doma chodily. A inflace Made by EU a USA proxy konflikt na východě je snad jasná...:-(

K. Machala 22.2.2023 2:11

Inflatio je latinsky nafukování. Nafukovat deficit rozpočtu, dluh a tím peněžní zásobu začal Babiš. To je inflace a náslefkem jsou inflační ceny. K tomu přidal greendeal a vypínani jaderek v D, k tomu pridal válecnik Putin. Doted platime genovakciny, ktere uz nikdo nechce, objednane vdL Ursulou za Babise. Tahle vlada taky za cosi muze, ne za celou inflaci, jen za tu energii neodpojenou od Lipska.

M. Šejna 22.2.2023 1:08

Pane Humle,

já jsem si dovolil se ztrapnit podobně, jako premiér Signál, když hovořil o Babišově drahotě.

Asi jsem stejně sečtělý, jako Fialový Signál. Jen přitom tak nemáchám rukama. ;-)

J. Huml 22.2.2023 0:50

Pane Sejno, nynejsi inflace je celosvetovy problem, takze hudrovat na Fialu a neschopnou petikoalici je naprosta hloupost. Proc se Vy, clovek sectely s rozhledem takto nesmyslne ztrapnujete?

M. Šejna 22.2.2023 0:28

Vodvářkovi milování Péti-koalicové si naběhl na vlastní vidle neschopnosti.

Za vlád Babiše rostly platy rychleji, než inflace. Díky tomu se rychle plnil důchodový účet a důchodcům se nemuselo tolik přidávat. Důchodový účet byl dokonce v přebytku.

Teď máme Fialovou inflaci, mzdy stagnují, ale důchodcům se díky Fialové inflaci musí důchody valorizovat. Tento stav je ukázkou neschopnosti Péti-koalice udržet hlavně ceny elektřiny na uzdě. Chlubí se zajištěním zkapalněného plynu, ale už radši neříkají, že ho zajistili za cenu 180 USD za MWh. Dnes stojí plyn 48 euro a cena padá dál.