1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

PODPORA: A co matky samoživitelky?

Nejen v České televizi vidíme odhodlané tváře z hnutí ANO a SPD, které proklamativně slibují „peklo“ ve Sněmovně, kde budou hájit obstrukcemi zrušení návrhu vlády o snížení plánovaného navýšení důchodu v červnu tohoto roku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Meišner 22.2.2023 8:54

autor zde typickým (a hodně nechutným) způsobem staví generace proti sobě. mladý člověk autore, plný síly a zdraví, ten zmůže opravdu hodně. může zapojit ruce a mozek (ten především) --začít podnikat, různě si přivydělávat...etc.,,-a z každé takové krize může vyjít jen a jen posílen. co z toho všeho může osmdesátiletá babička? půlku důchodu dá na nájem (to přinejmenším) , a druhou za o sto procent zdražené potraviny. krásné vyhlídky--a vy nám tady budete kázat o mladých zdravých lidech. 8-o

R. Walker 22.2.2023 11:32

Zapomněl jste na léky.

I. Polák 22.2.2023 8:53

Ono to má všechno i svou druhou stránku. Dlouhodobě, jako všichni, pozoruji ceny nejen potravin, ale těch hlavně, v tzv. "řetězcích". První co mne napadlo je, že ta čísla na cenovkách vznikla nějakým losováním. Tedy s doplněním číslovek 9,90 na konec. Ale pak jsem dospěl k názoru, že to je jen první nástřel obchocníků. Nakonec se to stejně ustálí na ceně, za kterou je ještě schopna většina kupujících to koupit, nechtějí-li umřít hladem.

Takže zvýšení penzí a minimálních platů nic neřeší. Jen budou moci obchodníci zase trochu zdražit.

V. Novak 22.2.2023 8:28

Celoevropský malér začal tím, že si Německo naordinovalo Energiewende a tu se snaží vnutit - de facto ji už vnutilo - EU jako Green Deal. A prohloubila ho EU tím, že si sama zakázala ruské energie a suroviny od uhlí, ropy, ropných výrobků po umělá hnojiva a dřevěnou štěpku. I když to poslední byla možná soukromá iniciativa Finska...

P. Pepax 22.2.2023 8:41

R^ a jeětě k tomu přimíchal i matky samoživitelky, obyčejný žvanil.

P. Hlobil 22.2.2023 8:26

pane Vodvarko, putina z toho castecne vynechte... nejvetsi prusvih je ta vase organizace v Bruselu... tam si nejdriv udelejme poradek a vsechny rudy, zeleny a jiny barvy vyneste v zubech pryc.. pak se teprve neco muze zmenit k lepsimu

M. Pivoda 22.2.2023 8:23

Závěrečný odstavec článku začíná takto: "Čekám, kdy se v televizi objeví politik, který ... "

Komentář

Čekám, že politici buďto zcela zmizí, nebo přijde politik, který řekne, že obvyklým postupem je stávající situace neřešitelná.

V. Kuhaj 22.2.2023 9:45

Povahové rysy politika, vyžadované v současné době, mají zajistit odezírání ze rtů Bruselu a prosazování všech jeho uhozených programů. To je opak opravdového lídra, tedy samostatného, odolného jedince, schopného odolávat tlakům. Takoví lidé jsou označováni za psychopaty a z politiky vytěsňováni. Vlády servilních vlezdoprdelistů a neumětelů, uvádějících v život jednu kravinu za druhou, je nemohou potřebovat.

M. Šejna 22.2.2023 8:11

Matka samozivitelka, pokud je vdova, bere vdovský důchod. Jakmile si najde nového manžela, o tento důchod přijde. Proto zůstává samozivitelkou i když nemusí.

Pak existují tisíce matek samoživitelek, které žijí v partnerském vztahu bez manželství proto, že je to daňově výhodnější.

R. Toman 22.2.2023 8:27

Tak, a jak řekli nezávisle na sobě svého času Kubera, Čunek a Bělobrádek, volná citace "matka samoživitelka si má najít manžela, stát tady není od toho, aby jí a děti dlouhodobě živil".

J. Zdvora 22.2.2023 8:10

Aby si politici samoživitelek všimli,stačí prosadit zákon,kde by měly navíc tolik volebních hlasů,o kolik pečují dětí.Já vím je to blbost,to se nestane,ale byla by zábavné pozorovat pro změnu .....,,

F. Navrátil 22.2.2023 8:03

Naprosto souhlasím s názorem, že pracující rodiny s dětmi jsou nejpronásledovanější skupinou v České republice. Ale zbytek je čistá vodvářkovština. Ve snaze obhájit neobhajitelnou neschopnost a aroganci fialové vlády se snaží proti sobě postavit zájmy důchodců a samoživitelek. Přitom seniory představuje jako vyžírky, které si z bujnosti přivydělávají k penzi, zřejmě proto, aby měli finance na lukulského hody s kaviárem, šampaňským, želvím bujónem a na kankánové tanečnice.

V. Mokrý 22.2.2023 8:15

R^R^

!!

J. Kroupa 22.2.2023 7:48

Matky samoživitelky jsou v pohodě, o ně se stará Babiš. Říkal to v televízi.

V. Kuhaj 22.2.2023 10:30

Ano, stará. Nadace Agrofert dlouhodobě podporuje i tuhle skupinu lidí.

V. Mokrý 22.2.2023 7:27

No, je matka samoživitelka / proč to

a matka samoživitelka / jak to umožňuje systém, že !

V. Mokrý 22.2.2023 7:28

Každý z nás, zná zajisté - obě.

J. Fráňa 22.2.2023 6:36

Napsat v jednom článku tolik nesmyslů a lží je neuvěřitelné. Vypadá to jako by to psal novinář.;-D

L. Harvánek 22.2.2023 6:33

Autor se nám nějak stará o matky samoživitelky. To je sice chvályhodné, ale dokázal by mi říct, kolik takových matek samoživitelek, kterým zemřel manžel (partner) a dětem otec je? Když se rodiče dítěte rozvedou,měl by otec dětí (popřípadě druhý z rodičů, který je nevychovává) přispívat na jejich výchovu, ale to vlastně už sstanoví samotný zákon a tudíž je toto výživné vymahatelné. Jiná věc je to už u neseznaných párů, tedy vztahu, kdy se rozchod partnerů vyřeší zavřením dveří. Ale statistiky nám říkají, že téměř polovina dětí se rodí mimo manželství a že jaksi v praxi už není dost zřejmé, kdo vlastně by měl matce na výživu dítěte přispívat. To je ale spíš chyba matky než systému. No a protože jsem třeba za svého produktivního života byl málo pilný (anebo vyčuraný) a málo přispíval do penzijního systému, je mojí chybou, že pobírám nízký důchod (problém mnohých OSCČ či umělců). Takže i ta matka by měla jednat tak, aby se do takové situace nedostávala. Ale abych nezapomněl na ty, které o manžela (a děti o otce) přišla z důvodu předčasného úmrtí, tady by měl roliotce převzít stát a formou sirotčího důchodu se o děti postarat (ale to opět řeší zákon).

V. Mokrý 22.2.2023 7:29

R^!

V. Církva 22.2.2023 7:40

Ano to je pravda, souhlasím. Moje reakce byla podobná, nadpis je provokující, ale když jsem si přečetl článek, podstata je jiná a to že opozice zneužívá velkého počtu důchodců.

Je sice pravda, že důchodci zas tak velké důchody nemají a někteří potřebují nejen oficiální léky ale třeba i další pomůcky které si musí platit, nebo bydlí v drahých bytech (mohli by se přestěhovat, jenže to pro staršího člověka už není snadné). Na druhé straně důchodce přece nemusí cestovat do zahraničí a platit drahé restaurace, ani denně spěchat do práce autem. Luxusní důchody budou tak jako tak muset zůstat minulostí, především pro ty kdo na důchod přispívali minimálně a neměli děti.

Na druhé straně souhlasím s článkem v tom, že finančně jsou na tom nejhůř mladé rodiny, které by se měly postarat o bydlení, děti a mají třeba výpadek financí ženy na mateřské.

Důchodová reforma by měla být především to, že bude dost dětí, a k tomu je nutno vytvořit jak "společenskou náladu" tak podmínky.

R. Langer 22.2.2023 8:13

Jo tak "opozice zneužívá"... ;-D ;-D ;-D

V. Novak 22.2.2023 8:25

Církvovina...

P. Vychodil 22.2.2023 8:57

To je ale cirkvovina, tedy spíše cypovina... to jako ze pracující musí jezdit do zahraničí a stravovat se v drahých restauracích ?

V. Kuhaj 22.2.2023 10:09

Pane Církvo, demagogii nechte povolanějším. Váš obrat "Luxusní důchody budou tak jako tak muset zůstat minulostí..." připomíná tragikomedie z koncentračních táborů, kdy děti před zahraničními komisemi musely odříkávat naučenou větu: "My už nechceme čokoládu."

Tady žádné luxusní důchody nikdy nebyly, pane, co to povídáte?! Důsledkem "úpravy" valorizace nebude nic menšího, než další snížení kupní síly lidí, kteří pravidla hry dodržovali, tedy celý život bez remcání přispívali na důchody jiným a právem očekávají totéž dneska.

Už to sem dneska někdo výstižně napsal: Když má stát na grýndýly, musí mít i na důchodce! Ano, to je hlavní problém, že se tady financují doslova obřími částkami projekty, ze kterých na první pohled čouhá, že jsou nesmyslné, ba škodlivé. A kvůli tomu, kvůli celoevropské neschopnosti hospodařit, teď máme inflaci jako kráva, a důchodci dostanou míň, takže fakticky zchudnou.

A místo toho, aby se na rovinu mluvilo o tom, že hospodářství je tak bídné, že nedokáže valorizováním zajistit důchodcům stejnou životní úroveň jakou měli dřív, budeme číst komentáře, že "luxusní důchody budou muset zůstat minulostí."?! Vy jste člen vlády, nebo dredatý "zelenáč", že z vás padají takováhle moudra?!

V. Vérosta 22.2.2023 6:21

valorizaci důchodů by měla přece předcházet výrazná valorizace odvodů do důchodových fondů, ne? pak by se ani nemusel zvyšovat věk odchodu.

M. Šejna 22.2.2023 8:04

Přesně tak.

Za Babiše se zvyšovaly výrazně mzdy, takže to byla ta valorizace odvodů do sociálního pojištění. Teď mzdy stagnují, takže je problém.

Už jsem to tady psal minulý týden, že odvody na penzijní pojištění by se měly měnit podle stavu důchodového účtu.

J. Jurax 22.2.2023 18:13

Alternativně by se mohly důchody měnit podle stavu důchodového účtu. Nahoru i dolů, teď tedy spíš dolů. Rozdělilo by se jen to, co se vybralo. V době počítačů je výpočet aktuální výše důchodu každý měsíc jednoduchý.

Poznamenávám, že jsem též důchodce od roku 2011.

V. Kučer 22.2.2023 21:39

Je to logické a jednoduché, kdo odejde do důchodu později bude mít důchod vyšší a obráceně. Není problém to každý rok spočítat.

V. Kučer 22.2.2023 21:46

A důchodová reforma je vyřešena.