4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Václav, 4.4.2007 21:20

Pane Mandlere,

Vaše články občas čtu. Vždycky je to z hospody. Nejste  naposledy Vy i ten Váš kamarád hospodský inteligenti? Samozřejmě nemám na mysli význam slova intelektuál.

Frank 5.4.2007 22:22

Re: Pane Mandlere,

A kde jinde by takový starý prďola chodil? Do bordelu asi ne. Dá si malé pivo, panáka a už je inspirace.

VladaPing 4.4.2007 9:17

Marxismus je mrtev....

Nic jej nemůže vzkřísit.

Pokud jej někdo (kdokoli, i Patočka) bude "tahat z hrobu" a bude se pokoušet jej "oživit" ("naroubovat" na něj současný stav společnosti, technologický a technický pokrok, globální rozvoj společnosti - tedy skok, zaviněný, nastartovaný II. WW hlavně v USA - tedy hromadná výroba, robotisace, automatisace, vznik "spotřební" společnosti - tedy věci o kterých Marx neměl - a nemohl mít - "ani šajna"), povede se mu, v nejlepším případě oživit "zombie", tedy přispět ke vzniku jakéhosi paskvilu, něčeho podobného, co popisuje Stephan King ve své knize "Hřbitov zvířátek".

Bude to sice navenek vypadat jako "moderní levicově orientovaný marxismus", ovšem bude v sobě skrývat velice nebezpečná a neodhadnutelná risika vývoje.

Pytel 4.4.2007 10:16

Re: Marxismus je mrtev....

No, ona ho další velká, tentokrát už opravdu celosvětová, krize a následující válka opět vzkřísí, to nemějte obavy.

Richard III. 4.4.2007 15:22

Re: Marxismus je mrtev....

Marxismus není mrtev a zdá se, že ještě dlouho nebude. Jen se trochu modifikoval, připodobnil "moderní" době. Dnes se (včetně své patřičně modifikované třídní nenávisti) prezentuje nejčastěji jako aktivistický blud.

Ludva 4.4.2007 17:19

Re: Marxismus je mrtev....

Ne všechno z marxismu je zastaralé. Vzpomínám si na jednu ze základních Marxových myšlenek: Společenský systém je vystřídán jiným, když začne překážet rozvoji ekonomiky. Tak například feudalismus se svým nevolnictvím bránil lidem stěhovat se za prací a nastupující buržoazie neměla pracovní síly pro své továrny. Feudalismus bránil rozvoji ekonomiky a zákonitě byl vystřídán kapitalismem. Marx mylně předpokládal, že celospolečenské vlastnění výrobních prostředků bude výkonnější, proto podporoval revoluci. Praxe to neprokázala a když reálný socialimus začal brzdit ekonomiku byl v souladu s Marxem vystřídán. Není třeba hned zatracovat, historie je jen jedna. No a Marxův materialismus, ten nevyvrátíte, pokud se tady Bůh nezjeví osobně.

Martin 4.4.2007 8:55

K Patočkovi

Ten 10. listopad je nešťastný překlep. Jinak, vždy mi Patočka připadal levý, ale z úcty jsem to nikde nepovídal. Nevíte někdo, zda je k mání opravdu solidní rozbor jeho díla?

VladaPing 4.4.2007 9:19

Re: K Patočkovi

třeba

tedy odkaz : www.oikoymenh.cz/sebrane-spisy-jana-patocky/

Richard III. 4.4.2007 15:18

Re: K Patočkovi

Mne by spíš zajímal rozbor Havlových výplodů. Ale kromě Petra Rezka nevím o nikom, kdo by se jím chtěl (kriticky) zabývat.

VladaPing 4.4.2007 17:06

Re: Re: K Patočkovi

Bavíme se o filosofech, nikoli o kulisácích..