7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

OSOBNOST: Těžká noc morální hlavy státu

Být hlavou státu v klidných dobách není složité. Teprve ve zlomových okamžicích se ukazuje, kdo byl vlastně zvolen.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Pospíšil 18.3.2015 18:27

Naprostý souhlas

Nádherně napsaný článek, odpovídající skutečným údálostem.

Přesně tak vnímám roli dr. E.Háchy- osobnost  vynikajících morálních kvalit , špatně a zavile    interpretována  v tak obtížné životní i diplomatické situaci.

Patřím také ke generaci , která zažila konec první republiky a  celý Protektorát

J. Kraus 17.3.2015 12:28

O Háchově osudu

se dověděl pan president Beneš při návratu z exilu cestou z Košic do Prahy na silnici mezi Vyškovem a Brnem. Tam průvod aut zastavil Dr.Prokop Drtina, jedoucí mu naproti z Prahy aby ho informoval o situaci,  a mimo jiné se zmínil i o tom, že Dr.Hácha byl zatčen a odvezen do vězeňské nemocnice. Podle vzpomínek Dr.Drtiny president zareagoval neobyčejně ostře: „To je chyba, to se stát nemělo, to jste neměl připustit! Měli ho nechat v Lánech dožít!“. Při stavu vlastně už polomrtvého Dr.Háchy těžko dnes posoudit, jestli rozhodnutí nechat ho ve vězeňské nemocnici, to znamená chráněného před případnými revolučními mstiteli, nebylo motivováno spíše zájmem o jeho bezpečnost.

Š. Hašek 17.3.2015 12:51

Re: O Háchově osudu

Snad je to pravda. I Beneš musel být "v obraze" stran protektorátního presidenta.

Skoro bych řekl, že funkce Háchy byla stejně "náročná" jako válečné působení Beneše.

T. Krystlík 17.3.2015 13:22

Re: O Háchově osudu

Ale houby. Kdyby tomu tak bylo, tak by čeští dozorci v pankrácké věznici nemočili z ochozů na bezmocně ležícího Háchu v přízemí na posteli.

T. Vodvářka 17.3.2015 16:18

Re: O Háchově osudu

Pane Krausi. tuto událost neznám. Nicméně, způsob, jakým E. Beneš zametl s Prokopem Drtinou, Adolfem Schwarzenbergem a koneckonců s JUDr. Háchou, považuji za ostudný pro hlavu státu a obecně pro člověka, který měl o sobě velmi vysoké mínění.

Jisté je to, že pokud by otevřel ústa, mohl JUDr. Hácha dožít někde v internaci, v ústraní a jako člověk a nikoli jako dobytče v agonii na slámě. I jeho pohřeb byl nedůstojný, takovým způsobem se pochovává pes.

Můj článek je o dilematu člověka, který byl instalován do funkce v době, kde každé rozhodnutí bylo špatné. Proto si jej vážím více, než zmíněného E. Beneše, který za tři roky po návratu z exilu selhal v podstatně klidnější situaci, než JUDr. Hácha.

Říkám si, že bych se nerad dostal do jeho situace a že moje problémy jsou ve srovnání s jeho nicotné.

Vadí mi adorace JUDr. E. Beneše a zapomnění JUDr. Emila Háchy.

Š. Hašek 17.3.2015 20:28

Re: O Háchově osudu

Vadí mi zapomnění presidenta JUDr. Emila Háchy a "rychlé soudy" stran presidenta JUDr. Beneše.

Stran presidenta Beneše přispěchal i pan kníže (jako něco se soudem v Haagu). Až člověka mrazí. Fakt.

T. Krystlík 17.3.2015 9:49

Autore, pletete toho docela dost!

Republika v březnu 1939 nebyla vystavena pohraničním šarvátkám ze strany Freikorpsu, PL a H. Proč by měla, když ony státy dostaly již území se svým obyvatelstvem? Podle všech svědectví a záznamů, vyjma čs. výkladů, nevyvíjel na Háchu Hitler nátlak - oba se shodli, že vytvoření ČSR byl historický omyl. (Hácha: "Největší naše neštěstí byl zánik Rakuska-Uherska.") Srdeční kolaps Háchy není svědecky, ani protokolárně potvrzen.

Š. Hašek 17.3.2015 12:56

Re: Autore, pletete toho docela dost!

Nebral bych výrok o zániku Rakouska-Uherska v přímé spojitosti s Hitlerem a Němci.

Nezdá se Vám, že z hlediska "dalšího" (nehodnotím Masaryka a jiné!!!!!!!!!!!!), byl Háchův výrok "obecně dosti přesný"? Po bitvě každý generál, tím myslím samozřejmě sebe.

Kdybych dostal "naloženo", to co Beneš/Hácha, tak se rozsypu za sekundu. Zkusme si představit našeho mladíka, zamrzlého študentíka Dluhoslava na místě těch dvou "propíraných " politiků!

T. Krystlík 17.3.2015 13:20

Re: Autore, pletete toho docela dost!

Háchův výrok nemá přímou souvislost s Třetí říší, leč skvěle vystihuje omyl, kterým vzniklo Československo.

Š. Hašek 17.3.2015 20:30

Re: Autore, pletete toho docela dost!

Tak potom ano.

samozřejmě s poznámkou, že "dneska se mi  to povídá".

Š. Hašek 17.3.2015 9:49

Emil Hácha,

"zapomenutý" muž dějin naší republiky. Škoda. Díky "komunistické dějinouce".

No, dnes by byl stejně "vytěsněn" pro svoje "kontroverzní" názory/závěry, dané vzděláním a zkušeností života. Sedmdesátiletí profesoři nejsou v kursu. V kursu jsou směrnice, ani nebudu připomínat koho.

J. David 17.3.2015 8:46

Malé vzpomínky na vyprávění prarodičů a rodičů...

"Mekta" Beneš byl prý, no řekněme dnešním slovníkem, "připodělaný populista". Když "lezly tlustý do tenkejch", utekl od své zodpovědnosti (1938/1948) jako vrchní velitel branné moci. Jen mektal, ale "skutek utek", po prvním dátumu utekl, jak malý kluk k signatáři MD Chamberleinovi do UK, při druhém dátumu už mu to zdraví nedovolovalo, tak skončil v Sezimově Ústí.. Vždy vše podepsal, intermezzem i "košický vládní program" v roce 1944. Po skončení okupace navlékl generálskou uniformu a zase "jalově mektal", třeba na Václaváku. Odkazy na jeho historické "mektání" lze dohledat na "youtube.com". Vzácný to vzor zmužilosti presidenta. Aby zvýšil své "ego" u Angličanů ve válečném stavu, prostřednictvím zpravodajců (Bártík a spol.), nechal zamordovat zastupujícího říšského protektora Reinharda Tristana Eugena Heydricha, bylo to zviditelnění jeho "ega" na úkor teroru, tímto činem vyvolaném, na vlastních obyvatelích B.u.M. Babička mi vyprávěla, kdy jenom zaskřípění brzd auta před domem za doby heydrichiády " jí způsobovalo trauma". Strach o život a život rodiny. Beneš se tím ale proslavil, co dokázal zorganizovat (příčina a důsledek). To samé v roce 1948. Mekta Beneš, místo aby se vzepřel, zase utekl od zodpovědnosti. Kam to došlo, víme téměř všici.

A Hácha? Vždy se musí někdy najít substituent, který vzhledem k věku a paňácovství bude vhodným kašpárkem na niti jiných, kteří pak budou ve funkci vodičů marionet, aby se diváctvo domnívalo, že je to tak správně a dle zákona. Mekta Beneš se zachoval k Háchovi nemravně, sám zdrhl a břímě nechal na Háchovi a Syrovém s okleštěnou republikou. To se to pak po návratu "mravní mektání nosí". Zrádce národa v Chotěboři (Hašek), lejno novodobého husity, jedoucího na oslavy Žižky, udělat pod památným dubem, kde i bratr Žižka vykonal potřebu svou, a ulehčil tlaku svých útrob, toť důvod k zatracení znesvěcovatele památky Žižky (potažmo presidenta Háchy). 

Asi budu dehonestován, bon. Co jsem ale vyslechl, presentuji.

Vítěz ale bere "vše"

L. Severa 17.3.2015 14:41

Re: Malé vzpomínky na vyprávění prarodičů a rodičů...

Odvoláváte se na vyprávění svých předků, ovšem lépe by bylo kdyby jste nechal hodnocení historikům(např. Historie.cz na ČT), kteří vycházejí z podrobného studia událostí a dokumentů. Sám jsem pamětníkem(nar. 1929) a moje vzpomínky se velmi liší od Vaší babičky. Možná např. i proto, že jsme za Heydricha bydleli na výpadovce, kde byl i za války značný provoz, takže ze skřípění brzd bychom zešedivěli. Město, ve kterém jsme bydleli, bylo z velké části německé, stejně jako pohraničí, takže nevím jak bychom v tom osmatřicátém dokázali s tou pátou kolonou doma s Hitlerem válčit. Takže, podle mne, Beneš nebyl v r. 38 "mekta" jak hanlivě uvádíte, ale realista. Nebýt Beneše, tak jsme byli Stalinovými vazaly již od roku 45, tak jako ostatní lidodemo. Lze mu vytýkat, že, stejně jako Roosevelt, nepředpokládal, že je Stalin je taková mrcha. Nevím jak se měl Beneš v 48. r.(podle Vás) vzepřít. To jste tak naivní, že by Stalin nechal Gottwalda padnout ? Sledoval jsem před časem uvedený pořad ČT o poválečném období ve kterém historikové hodnotili Benešovu roli bez výtek. Jinak ještě - atentát na Heydricha byl stěžejním pro zneuznání Mnichova.

E. Vašátko 17.3.2015 7:54

Bohužel, historii každý posuzuje podle vlastních hledisek

a podle toho, do jaké míry je historik poplatný době. Celý život jsem byl přesvědčován o slavné historii našeho husitského hnutí, pod vlivem románů Aloise Jiráska a později Zdenka Nejedlého byl Jan Žižka největší hrdina našeho národa - a dnes se celé husitské dějiny začínají hodnotit jinak. Richard III. se z podlého zrádce a vraha 2 princů ukazuje dnes jako docela moudrý člověk, který měl smůlu a i ta liška zrzavá, ošklivý Zikmund už není tak špatný, jak býval, když nás to učili ve škole. Stále vzpomínám na "Krále Vávru" a poučení, které dával šéfredaktor Červíčkovi a Kolíčkovi. To je z tohoto hlediska vůbec poučné dílo. Škoda, že zapadlo, má pořád co říci, že pane Uhde ?

J. David 17.3.2015 9:33

Re: Bohužel, historii každý posuzuje podle vlastních hledisek

Víte, vše musíte brát v kontextu dané doby, tedy doby, kdy se to, co nono v časovém horizontu posuzuje či bylo standardem "in natura". Kdo měl a má pravdu, Edison, či Tesla? Bratři Václav IV., nebo jeho brácha Zikmund? Pak tu jsou pomístní tradice, Cyril a Metoděj, Jindřich Ptáčník, Richardové, Lancasterové a Yorkové, ŘKC a Protestanti, .... Cikáni a majoritní společnost, islamisté a atheisté (možná i agnostici). Já osobně to vidím lapidárně. Většinová společnost na daném státním celku má své hodnoty, kriteria a zvyklosti. Tak je to dáno historicky. Hosta do svého domu přijmu pod podmínkou, že bude schopen přijmou zásady mého domácího režimu a pravidel. Pokud bude uplatňovat jiná kriteria, holt ho do svého budoáru nepustím, nebo ho z něho "ex post" vyhodím, pokud si u mne doma bude klást požadavky ve smyslu jeho víry. Táhni tedy do řiti, hajzle, a vrať se tam, kde Ti ty požadavky splní. Jako musulmani s Koránem, nám do putyk k Mariáši a pivu lezou ortodoxní nekuřáci, se zákazem dýmání tabáku. Ortodoxní nekuřáci také chtějí vytvořit hospodský nekuřácký chalífát, ve smyslu ovládnutí světa (tedy zatím hospod). V čem se liší naši protikuřáčtí zákonodárci od ISSL, jenom v navrhovaných pokutách, na rozdíl od podřezávání krků za cigáro v ISSL. Že se mýlím? Pročtěte Korán a podklady debilů typu magorů MZ. 

Nekuřáci všech zemí, spojte se. Místo, abyste viděli příležitost podnikání ve svých nekuřáckých putykach, když je o ně takový zájem, jalově se montujete do zavedených hospod, kde se sice kouří, ale pan šéf kouření zakáže mezi 11:00 až 14:00 a sebere popelníky. Obědy. U Mariáše večer je to pak jiné. Matička s dítětem na pivu tam sice může být, ale ať si koupí lahváče domů, když jí kouř mariášníků tak vadí a bez piva nemůže být (výrok vesnického hospodského).

Je svoboda rozhodování? Lezu tam, kde se mi to líbí? Kde mi chutná? Proč teda někteří zapšklíci lezou tam, kde se jim to "ekluje" a ještě brsní? Do bordeláku také nelezu, když mám výhrady.

L. Písařík 17.3.2015 6:46

Beneš abdikoval a pak se stal znovu prezidentem?

Není mi jasný postup, domnívám se, že jenom prohlášení, že tak učinil pod nátlakem, nemůže stačit. Jeho úporná snaha vyrovnat se v odboji Polákům vyústila v atentát na Heydricha, stálo to stovky lidských životů a nic se nezměnilo. Jen Beneš přesunul odpovědnost za atentát na Moravce.

P. Khail 17.3.2015 15:54

Re: Beneš abdikoval a pak se stal znovu prezidentem?

Je docela pravděpodobné, že bez atentátu na Heydricha by nebyla po válce obnovena Československá republika v původních hranicích (pomíjím Zakarp. Ukrajinu).

Š. Hašek 17.3.2015 20:35

Re: Beneš abdikoval a pak se stal znovu prezidentem?

Ano. Buďme rádi. Vcelku se zas tak stydět v Evropě nemusíme.

Když se podívám na válečné dějiny Horních Uher (tedy "bratrského" Slovenska), docela se divím, že v Normandii byla vyvěšena slovenská vlajka. Zalezl bych a hlavu nevystrčil.

Připomínám slovenské protižidovské zákony, "rozloučení se" s masarykovskou republikou, trapné povstání na poslední chvíli. Ale nebudu soudit, nežil jsem tehdá.

O. Kadlec 17.3.2015 1:14

:-))))

Pán se zřejmě učil dějepis v protektorátních školách, možná přímo u Emanuela Moravce.

Co všechno snese internet - to je na něm to úžasné. Nemusíte mít vůbec žádnou kompetenci, anebo žádný charakter, a můžete psát o historii.

V. Plocek 17.3.2015 1:08

Těžká noc morální hlavy státu

S autorovým hodnocením prezidentů Háchy a Beneše zásadně souhlasím. Ale do všech detailů nemohu na základě vlastní zkušenosti, kdy mi o roce 1948 rozdílně povídali otec, strýc a děda. Každý uplatnil své hledisko v detailech, i když principiálně všichni bolševika odsoudili. A stejně nyní zjišťuji rozpor mezi vlastními zážitky roku 1968 a prezentací současnými historiky. Vyšlo z toho pro mne poučení, že skutečnou pravdu, maximálně odpovídající tehdejšímu dění se již nikdy nedozvím. Ale možná, že to pro život není tak důležité.

O. Kadlec 17.3.2015 1:37

Re: Těžká noc morální hlavy státu

Pane Plocek - od toho jsou snad ti historici, ne? I když se také mohou mýlit - rozumný člověk přece nedá na vlastní zážitky víc, než na fakta a znalosti. Rozumný člověk ví, že paměť je mrška, která časem zkresluje, a ke všemu se týká jen malého výseku dějin, často jen marginálií. A to co o vlastních zážitcích, tuplem platí o dědovi a o tom co o minulosti říká.

Já mohu historikům poskytnout nějaké detaily, jednotlivá fakta, zejména pokud mám záznamy a nespoléhám jen na paměť. Ale komplexního pohledu na minulost, která minula, bez těch, kdo to opravdu znají, protože to studovali z pramenů, a u moderních dějin i z jednotlivostí poskytnutých tisíci lidmi jako jsem já, schopen nejsem.

Toto téma rozehrává také Kočičí hra - pamatujete?

V. Plocek 17.3.2015 15:45

Re: Těžká noc morální hlavy státu

To víte že pamatuji. A hodnotím ji jako jednu z 10 nejlepších her co jsem kdy viděl. A viděl jsem ji v TV, ve vinohradském divadle i u nás v Teplicích. Špičkový zážitek. Takových her moc není a velmi rád se na ni zase někdy v TV podívám. Nevím, ale myslím si, že tato hra s pí. Medřickou moc nezestárla. l