28.6.2024 | Svátek má Lubomír


Diskuse k článku

OSOBNOST: Pravda, láska a šance zpytovat svědomí

Politická filozofie Václava Havla kladla na politiku vysoké nároky. Ale i on sám jako idealista by to měl dnes těžší.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Hoblík 20.12.2021 9:55

Kdyby nebyl Havel, našel by se jiný mizera. Nechybí!

M. Marek 20.12.2021 9:48

Také pamatuji.

M. Grundmann 20.12.2021 9:45

Když člověk sleduje naše sdělovací prostředky, tak má pocit, že hlavní roli ve svržení komunismu v roce 1989 měli chartisté vedení Václavem Havlem. Jako pamětník tehdejších událostí a přímý účastník mám vzpomínky úplně jiné. Komunisty svrhli nikým neorganizovaní mladí lidé, kteří se komunistům spontánně postavili a kteří neměli (naštěstí) o politických a filozofických názorech nějakého Václava Havla nejmenší ponětí. Sice jsme věděli díky Rudému právu, že Václav Havel existoval jako protistátní živel, a měli jsme k němu určité sympatie, to je však asi vše, co jsme o něm tehdy věděli.

Trochu mi hvězdná politická kariéra Václava Havla připomíná absurdní hru Voskovce a Wericha Kat a blázen, kde se Mahuleno stal národním hrdinou shodou událostí poté, když vykřikl fuj na jezevčíka.

V. Kučer 20.12.2021 9:06

Václav Havel žil v jiné době. Nezapomeňte že skončila studená válka a když přišel s tou svojí pravdou a láskou byl přijatelný pro všechny. Líbil se jak Američanům tak Rusům a mnoho komunistů si muselo oddychnout. V té době bylo výročí francouzské revoluce, 200 let dobytí Bastily, v televizi o tom běžel seriál a ta nebyla sametová, při ní končily staré struktury pod gilotinou.

J. Nevrkla 20.12.2021 9:03

Vzpomínám, jak se Havel v Rudolfinu při slavnostním projevu pouštěl do Klause, pro mě to byl čirý projev lži a nenávisti, jaký jsem naopak u Klause nikdy nezaznamenal. Ačkoliv se nikdy žádnou pravdou a láskou nehonosil. A k adoraci Fialy mám tedy hodně daleko, rád bych se nechal příjemně překvapit.

F. Navrátil 20.12.2021 9:03

Chybí nám Havel? Nechybí! Sehrál v určitém historickém okamžiku svoji úlohu a později byl jen přítěží. Humanitární bombardování popřením jeho dříve tolik oceňovaných názorů a postojů. Mnohamiliónové dotace pro jeho filmovou libůstku už bylo trapností.

V. Wagenknecht 20.12.2021 8:40

Ano, Havel jako prosazovatel a uplatňovatel hesla "pravda a láska zvítězí lží a nenávistí".

P. Černý 20.12.2021 7:58

Měla to být reakce na příspěvek pana Háka.

P. Černý 20.12.2021 7:55

Havel vůči tomu dokonce protestoval. Když se ho v televizi ptali jestli nemá pocit, že se k Olze nezachoval čestně, rozčílil se a řekl něco v tom smyslu, že už ho unavuje, jak si z něho Češi dělají vzor vší morálky.

I k tomu heslu o definitivním vítězství pravdy a lásky se myslím vyjádřil. Řekl, že ho to napadlo, když měl vystoupit před jakýmsi shromážděním, a že se to tak nějak hodilo.

Osobně ho nejvíc obdivuji za to, že vyhlásil slovy o červené niti hon na slušovický agrokombinat a zahájil tak etapu systematické likvidace českého a slovenského zemědělství a potravinářského průmyslu.

P. Hák 20.12.2021 6:52

A přesně tohle mi vadí - totiž že si z uctívání Havla havlisté udělali klacek na své oponenty a důvod vlastní nadřazenosti. Bléé.

Jo, vím, že Havel sám za tohle nemůže, ač si ho neidealizuju. Samotný oslavný paján netřeba komentovat, pajány se racionálně rozebírat nedají.