2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Klepal 23.3.2011 8:43

Jiří z Poděbrad

Za prvního Čecha, který se pokusil sjednotit křesťanskou Evropu a zajistit mír na principu národní svrchovanosti států, zásady nevměšování se a řešení sporů před mezinárodním soudním tribunálem, je ovšem považován Jiří z Poděbrad.

E. Vašátko 23.3.2011 6:35

Nevím, možná že se pletu,

ale myslím, že pan hrabě se k stáru věnoval i prozaičtějším věcem než jenom filozofii a humanitním vědám. Setkal jsem se s ním asi před 35 lety (plus minus) v PZO Chemapol při jednání o dovozu stříkacího zařízení, které vyráběla jeho firma "Coudenhove". Byl to tehdy už velmi starý pán a vím, že ta firma brzy potom zkrachovala, ale pamatuji se, že při jednání na mně udělal velký dojem.

P. Andrle 23.3.2011 9:32

Re: Nevím, možná že se pletu,

Vážený pane, obávám se, že jde jen o záměnu jmen. Richard hrabě Coudenhove - Kalergi zemřel 27. června 1972 v rakouském Schrunsu. Ještě v roce 1963 vydal svoji poslední knihu "Znovusjednocení Evropy". Obávám se, že na prodávání stříkacích zařízení nebyl zaveden a neměl by na to ani čas. Od svého návratu z USA po 2. světové válce byl přijímán všemi evropskými státníky a neustále propagoval mnyšlenku sjednocení Evropy, neboť mu na rozdíl od mnohých bylo jasné, že roztříštěná Evropa vede pouze k bídě a k válkám. Vím, že se to dnes zdá nepravděpodobné, ale totéž se zdálo našim předkům v minulém století nejméně dvakrát.  

R. Langer 23.3.2011 13:11

Re: Nevím, možná že se pletu,

"... že roztříštěná Evropa vede pouze k bídě a k válkám". Hmm, jen si nejsem jistý, jestli spojená Evropa tyto prvky náhodou ještě neumocňuje. Vím že se to dnes zdá nepravděpodobné, ale... ;-)