4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

OSOBNOST: Havel věčně živý

Nedožité osmdesátiny našeho prvního polistopadového prezidenta nás nutí k zamyšlení nad jeho osobou. Nelze zpochybňovat jeho zásluhy v protikomunistickém odboji, ani jako symbolu převratu k demokracii.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Netzer 8.10.2016 7:33

Srdíčkářský globalista a kosmopolita Havel

dělal "jen a jen přesně to, co chtěli jeho přátelé na Západě".

Chudák autor to asi myslí opravdu vážně.

J. Fridrich 8.10.2016 8:49

Re: Srdíčkářský globalista a kosmopolita Havel

Máte to nějak popletené - hodně podivínů mu přisuzuje " levicovost " - a to by asi nebylo to pravé ořechové pro jeho " přátele na Západě " jak píšete. On prostě pan president Havel vadí čecháčkům v naší zaprděné kotlině svým PŘEČNÍVÁNÍM - to je to, co se v Čechách neodpouští.. Něco o tom ví většina významných rodáků v posledních stoletích.

S. Netzer 8.10.2016 8:54

Re: Srdíčkářský globalista a kosmopolita Havel

Článek jste četl? Význam uvozovek je Vám znám?

A. Trick 8.10.2016 12:27

Autor má naprostou pravdu

pokuste se toto vyvrátit:

"Havel proslul svým srdíčkářstvím, svojí všeobjímající láskou, kterou vyjadřoval jako svoji hlavní ideu. Havel přitom mnohé myšlenky nehájil jako takové, ale jen v závislosti na svých přátelích na Západě. Pacifista schválil bombardování Srbska, třebaže bojoval proti utlačování tibetského národa, neodsoudil vyhnání většiny Srbů z Kosova po obsazení jednotkami NATO, nezajímalo ho utrpení křesťanů v Súdánu a problémy po americké okupaci Iráku. Prostě jen a jen přesně to, co chtěli jeho přátelé na Západě, nepostavil se v žádné kauze jinak než Albrightová, nebyl bojovníkem za opravdovou pravdu, ale jen za tu, kterou si jeho přátelé přáli. Havel byl pěšákem v daleko širší ofenzivě než jen proti komunistům. Byl pěšákem fronty multikulturalismu a globalizace, plnil úkoly, pro které byl dosazen na místo, které zastával."

M. Prokop 8.10.2016 15:00

Re: Autor má naprostou pravdu

Proč vyvracet, to jsou vesměs docela dobré věci.

F. Žůrek 8.10.2016 7:30

Mne Havel zklamal: Chtěl, aby Čunek odešel z politiky

V. Havel se přidal k těm, kteří odmítli v politice slušného člověka. Když jsem se otázal, proč má pan senátor před novináři utíkat, tak mně řekl: "Nemám čas."

Teď již ten čas opravdu nemá mně odpovědět.

V. P 8.10.2016 7:02

Havel a Putinovi tajtrlíci

Na rozdíl od Klause a Zemana Havel pochopil, že patříme na Západ a na rozdíl od nich nedělal užitečného tajtrlíka Putinovi, ani jeho oligarchům.

Není pravda, jak píše autor, že by američtí konzervativci Reagan a Bushové nebyli Havlovými přáteli, ani to, že Bush Havla "nevyzdvihoval".

http://zpravy.idnes.cz/bush-ocenil-vaclava-havla-0h5-/domaci.aspx?c=A030721_221741_domaci_pol

J. Kanioková 9.10.2016 2:16

Re:

- http://jdem.cz/cgkjj5

T. Marný 8.10.2016 5:55

Co představoval Havel ? Třeba i

bezdětné, volné manželství. Ostatní bylo a bude dostatečně popsáno. Většinou v tom dobrém s přeháněním, ve špatném se zamlčováním.

J. Mrázek 8.10.2016 5:04

Havel jako Jelcin...

Podobnost čistě nenáhodná. S podobnými důsledky pro obě země. Jen se to nesmí říkat ...

F. Vejr 8.10.2016 6:55

Re: Havel jako Jelcin...

Ano, hodně se toho neříká. Třeba jeho aktivismus kdy jako levicový extremista rozbil pravici a co se týká jeho dohody o nerevanši s komunisty je zvláště dnes aktuální. To jeho, jak říkal, "jsoucno" nebylo státnické. Reformu státu museli udělat jiní, neb celý disent byl nepřipraven. Byl ale potřebný, jako idol, pro nastartování změny u nás.

M. Prokop 8.10.2016 15:01

Re: Havel jako Jelcin...

Stran pravice, ono nebylo moc co rozbíjet. Bohužel zde žádná není a nebyla.

J. Tolasz 8.10.2016 16:48

Re: Havel jako Jelcin...

Ano a Petr Cibulka mu soudu přímo do očí řekl: "Vašku jsi prase", a Vašek ani necek. Věděl proč.

J. Kovaříček 8.10.2016 4:21

Souhlas

Obdivuhodně přesný článek, autor si zaslouží uznání. Jistě, V. Havlovi nelze upřít mnohé klady a zásluhy. Chyby na kráse však byly způsobeny jeho nebetyčnou ctižádostivostí a vlivem neomarxistického nemyšlení ( to možná podvědomým procesem, Václav cítil potřebu jevit se moderním a pokrokovým.) V tom nebyl zdaleka sám, Toto ideologické prokletí bylo a je příznačné mnoha českým pseudointelektuálům.)

P. Sulc 8.10.2016 1:01

Cesky kultik osobnosti dale

pokracuje neztencenou merou. Nechte uz Havla byt, prestante jej neustale vzyvat, uz jej bylo dost. Zacnete jej zase uctivat za dvacet let, kulata 100.

P. Mach 8.10.2016 0:18

Když je někdo schopen zcela vážně použít pojmy jako

"srdíčkářský relativismus a kosmopolitismus", tak je jasné, že by se ten jedinec měl léčit, přičemž text obsahující tyto pojmy lze s čistým svědomím označit jako blábol.

Ne, že by mě to překvapilo, podracký blábolí soustavně a stále se nebyl sto smířit s očividným faktem, že jemu vlastní náckovské představy o světě jsou nefunkční až devastující (jak historie mnohokrát prokázala), globalizace je přirozený proces probíhající už od paleolitu a hédonismus je normální stav lidské duše, přičemž ani za jedno ani za druhé Havel opravdu ale opravdu nemůže.

J. Mrázek 8.10.2016 5:05

Kdo se má jít léčit...

...je relativní ...

V. Podracký 8.10.2016 15:47

Re: Když je někdo schopen zcela vážně použít pojmy jako

Pan Mach zabodoval jako vždy. Bez jediného argumentu odsuzuje oponenta a dehonestuje jej. Nic jiného neumí, žádnou myšlenku nemá a tuto prázdnotu kryje "vývojem", ty jeho nesmysly jsou prý "přirozené". Ano, přirozené pro vyprázdněného nihilistu.

B. Volarik 9.10.2016 7:09

Re: Když je někdo schopen zcela vážně použít pojmy jako

Podracký se píše s velkým P a býti s to není býti sto jakožto stovka. Globalizace není přirozený proces probíhající už od paleolitu...spíše naopak.

M. Prokop 8.10.2016 0:17

Dejte už s tím Václavem L. Havlem pokoj!

Prospěje to jeho památce i nám.