2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

ORBÁN: Maďaři své zájmy hájit umějí. A co my?

Tak jsme dnes (psáno ve čtvrtek) měli v Institutu na návštěvě maďarského premiéra Viktora Orbána. Skoro dvouhodinové povídání s ním a jeho týmem bylo inspirativní a místy dokonce i zábavné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 7.10.2022 7:19

Takže jako v celé EU, co? ;-D

R. Langer 7.10.2022 7:18

Ano, tam ten vývoj byl velice zřetelně vidět. Tam už lidé prohlédli... R^

R. Langer 7.10.2022 7:17

Ale jak to, pane Jakle, že se neumíme semknout? Proti Babišovi se přece všichni semkli naprosto dokonale...

Ale, bohužel, to je asi tak všechno. ;-D

V. Církva 7.10.2022 7:15

Orbám má samozřejmě spoustu rozumných názorů, je pragmatik bojující za svoje a isnpirací. Maďaři vždy drželi pospolu.

Bohužel nechápu a v případě extrémů jako Maďarsko nesnáším nacionalismus. Další věc je, že demokracii vždycky soudržnost nesvědčí. Putina volila většina občanů a stal se vorem v zakoně FSB vlastnící Rusko, klientelismu a určitému ubýtku demokracie v Maďarsku, jakkoliv jde často o pomluvy se pak dá logicky předpokládat.

Anebo, myslel jsem že dogmatici s vírou v nesmysly jsou jen progresivisté. Bohužel, stejně hloupí jsou často i národovci a "pravičáci". Takže Orbán OK, ale...

E. Tkadlec 7.10.2022 7:08

Je zapotřebí si ale přiznat, že pokud budeme neustále volit přitakávače, tak to tak i zůstane. A zatím je neustále volíme bez ohledu na to, co se děje kolem nás a co začíná silně zavánět nejen totalitou, ale přímo ekonomickou katastrofou. Jako by to lidem bylo jedno, jako by si zvykli, že jsou pořád v nějakým zadku. Evropa potřebuje více Orbánů.

F. De Winter 7.10.2022 6:45

Maďaři také neprohléhli hned. Nejprve přivedli Maďarsko proevropští liberální demokraté cugrunt a teprve poté byl zvolen Orbán. U nás jsme díky Klausovi takový náraz na zem nezažili, proto nás čeká teď. Pak možná také začneme volit někoho jiného, než horlivé služebníčky cizí vrchnosti.

F. De Winter 7.10.2022 6:38

Green Deal podepsali i Poláci, nebo ne?

Mimochodem, Polsko je větší a má přístup k moři a může si dovolit více.

K válce na Ukrajině zastávám stejný postoj jako Orbán. Není v našem zájmu stavět se na kteroukoli stranu sporu. Ukrajina není země, která by stála za to, abychom kvůli ní cokoli obětovali.

F. De Winter 7.10.2022 6:29

R^R^R^

B. Liborek 7.10.2022 6:09

To s tím malým národem si naběhla i Hamplová po zvolení v rádiu...Ma ́darsko a my máme obdobný počet obyvatel....Dvakrát více , než Slovensko a více, než Švýcarsko...:-)Takže v Evropě nejsme žádné San Marino :-)

V. Mokrý 7.10.2022 5:55

R^

V. Mokrý 7.10.2022 5:54

:-)

V. Mokrý 7.10.2022 5:53

R^

A to přimykání k dubisku, je ode zdi ke zdi.

J. Krásenský 7.10.2022 5:23

No, pokud jste to myslel ironicky, pak dobrá. A pokud ne, máte potíže pochopit text.

J. Strakoš 7.10.2022 5:21

No tak černobíle bych to neviděl - po posledních volbách je dost voličů díky hranicím pro vstup nezastoupených, tuším, že se uváděl skoro 1 milión. Procuderálně jistě správně, ale taková trpká příchuť zůstává.

A zvolené strany volby tam, volby sem se okamžitě distancovaly třeba od SPD, coby nedemokratické strany zvolené v demokratických volbách.

J. Strakoš 7.10.2022 5:16

Tohle přece není proti smyslu článku, ba naopak - alespoň dle volně přístupného úvodu na idnes Maďarsko usiluje o peníze, které mu EU slíbila a tak-nějak pozastavila.

J. Hrdlička 7.10.2022 5:14

Hele, mluvčí většiny se ozval. Volby sem, volby tam, on ví, co lidi chtějí. Dost podobné právě období socíku, kdy svobodné volby byly buržoazní přežitek.

Ale hlavně nezapomenout na českou vlaječku, má koneckonců stejné barvy jako ta, která tady není k mání, na rozdíl od ukrajinské.

T. Kučera 7.10.2022 4:28

Stačí se podívat do sesterskych novin, a vidíme, že je pan Jakl vedle jako jedle: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/madarsko-ekonomika-problemy-inflace-rozpocet-skrty.A220810_151142_eko-zahranicni_ven&h=15356DA4DB5DA57A937B16BE81933430

J. Krásenský 7.10.2022 2:58

Naše národní zájmy zná naše vláda i elity velmi dobře a proto je nálepkuje jako populizmus. Což je zajímavé, protože se tito ohánějí demokratickými principy a liberalizmem. Obojí je v přímém rozporu s jejich označováním jejich odpůrců za populisty. Liberalizmus znamená i názorovou pluralitu - TGM říkával, že demokracie je diskuse, tedy diskuse s těmi, s kterými nesouhlasíme. Jakmile nediskutujeme, odlišné názory znevažujeme, nálepkujeme a v současnosti i kriminalizujeme, už jsme mimo hranice demokracie i liberalizmu. Populizmus znamená, že se vláda řídí přáním většiny. Pokud se tím řídit nechce, pak se funkční demokracie mění na pouhou demokracii procedurální, a tato procedurální demokracie fungovala i za reálného (i nereálného) socializmu. Tehdy by se - dnešním termínem populizmus - dalo onálepkovat přání lidí svobodně cestovat (nepopulista Husák oponoval, že hranice není korzo), měnit zaměstnání, kdy se člověku zachce, nebát se veřejně sdělovat své názory, vybírat si ve volbách i z jiných stran než těch sdružených v Národní frontě (dnešními slovy mezi demokratickými silami)...

Z toho jednoznačně vyplývá, že tu opět máme nepopulistickou vládu, vládu menšiny, podporovanou státním aparátem, justicí, policií i medii a pro takovou se nepřesně vžilo označení "fašistická", i když jde pouze o autoritativní vládu totalitní nadvlády ideologie liberalizmu. Inu, vždyť žijeme v liberálně demokratické společnosti.

[>-]

K. Machala 7.10.2022 2:36

Idealizace Orbána, který taky podepsal třeba greendeal, výstup z palivových motorů a různé další euronesmysly. Poláci jsou mi sympatičtější, stojí na straně napadené země, přitom nepoklonkují eu ani Berlínu. zatímco Orbánovi je napadená země šumafuk. Což je i pro Maďary nevýhodné.

P. Labaj 7.10.2022 0:43

To máte pravdu. Budou si to pamatovat hlavně ti, na nich záleží. Jeho voliči. Takže v dalších volbách bude opět zvolen.

L. Stránský 7.10.2022 0:19

Neřekl bych. Jejich postoj k válce na Ukrajině si bude zbytek Evropy a zejména jejich sousedé dlouho pamatovat.

Pravda je, že Maďarsko si díky svým amorálním postojům naopak velmi uškodilo.

Ale chápu, že lidem pohybujícím se v okruhu voličů SPD se maďarské poměry líbí