3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

NERV: Jak zvětšit chudobu snadno a rychle

Tak má naše Národní ekonomická rada vlády, alias známý NERV, návrh pro vládu, jak zkrotit veřejné finance a zpomalit čím dál tím rychlejší zadlužování České republiky. Za mě dobré. Zadlužování České republiky je průšvih. Sice nám čas od času někdo sdělí přes média, že rozhodně nebankrotujeme a k bankrotu máme ještě hodně daleko, ale to vůbec neznamená, že zadlužení průšvih není.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Majzlík 9.11.2022 9:15

Dle mého laického náhledu nelze ekonomii řadit do kategorie vědních disciplin mimo jiné již kvůli tomu, že její řád byl v každé etapě její historie vždy určován chováním , uvažováním, určováním hodnot věcí a myšlenek lidmi. My lidé však netvoříme přírodní zákony, ty fungují nezávisle na našich představách. Přírodní zákony nelze zvnějšku ničím ovlivnit, platí bez výjimky v nám svěřeném čase a prostoru. Dostatečně erudovaní lidé mohou tedy zkoumat jejich vzájemné vazby pomocí (podtrhuji) vědecky založených postupů.

Hodnocení a pokusy o zvýšení ekonomické efektivnosti určitého typu společenské formace je však vždy vztahováno k místu a času její existence. Není potřebné vědecky dokazovat, že zadlužování státu vede automaticky k jeho následnému chudnutí. Pokud se v prostředí solidních ekonomických diskusí používá termínu "věd..", pak se tím obvykle tento obor lidského snažení neimportuje do oblasti zkoumání a využívání přírodních zákonů. Jako kluk, když jsem neměl na kolotoč, tak jsem se nesvezl. Omlouvám se všem trpělivým účastníků, že jsem zde připomněl banalitu všedního života.

F. De Winter 9.11.2022 6:44

Mluvíte mi z duše, paní Šichtařová. [>-]

V. Kamba 9.11.2022 1:30

Díky, že existujete.