28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

NĚMECKO: Hrobař evropské svobody a racionality

Němci nejsou bez spolupráce s Ruskem zřejmě schopni existovat, jak potvrzuje slavný výrok německého prezidenta Waltera Steinmeiera z doby, kdy sloužil jako ministr zahraničí: „Ohne Russland geht es nicht“ (bez Ruska to nejde). Němečtí politikové, včetně bývalých kancléřů a současného prezidenta Steinmeiera a kancléře Scholze, vždy zdůrazňovali kladnou roli Ruska v Evropě a zlehčovali ruské zločiny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
G. Boehm 28.12.2022 0:02

Krasne napsane, Rusko potrebuje de-nacifikaci. Co lze ocekavat od statu ktery nezna nic jineho nez stoletou diktaturu. Komunizmus a Nacizmus jsou dve strany stejne mince. (Kdo pak vi ze prvni bolsevicky znak byl hakovy kriz, dokonce i na rublovych bankovkach) Proto Putin si pocina jako Hitler pred nim.

Z. Koutecký 23.12.2022 23:06

Zbavit se závislosti na Německu by před časem v podstatě znamenalo opustit EU. Dnes ovšem zřejmě USA už EU, včetně Německa, zvládly, takže přešaltovat na USA, jako to udělalo např. Polsko, je celkem logické. Nějaké ekonomické vzpruhy asi moc očekávat nemůžeme od státu, který si nedávno zvýšil limit zadlužení na 31,4 bilionů dolarů, aby mohl vůbec fungovat. Spíše budeme muset počítat se solidaritou ve výdajích. Ale zato nějaké bratříčkování s Ruskem nebo Čínou a tím ohrožení naší svobody rozhodně hrozit nebude. A o to přece především jde, nehledě na výdaje.

L. Kuča 24.12.2022 17:32

Minimalizovat vazby na Německo, jakkoliv to bude svým způsobem drahé, bude výhledově prostě nutnost. Už jsem tu dříve zmiňoval, že by bylo vhodné se spíše orientovat na Polsko, Pobaltí, Slovensko a samozřejmě Spojené státy. Naprosto trestuhodně je nevyužita naše možnost obchodní výměny s Izraelem, jelikož diplomatické vztahy jsou zcela nadstandartní.

G. Boehm 27.12.2022 23:44

Pro Vasi informaci : Statni dluh se meri v % GDP !

USA ma 5x vetsi ekonomii nez Nemecko, bratříčkování s Ruskem nebo Čínou nas vrati akorat do doby komunisticke diktatury.

J. John 23.12.2022 11:09

Autor asi netuší, že závislost Západní Evropy na ruském plynu byla vytvořena již v 70. letech a 50 let bylo zásobování spolehlivé a levné. Kapacita plynovodů bez NordStreamů byla 190 miliard m3, tedy více, než byl největší objem exportu.

NordStream se začal stavět jako náhrada za plynovody vedoucí přes Ukrajinu, z nichž Ukrajina odebírala plyn určený pro Západní Evropu a nplatila za něj v r. 2009. NordStream je o 500 km kratší než plynovody přes Ukrajinu, tak doprava mohla být ekologičtější.

Je autor demagog nebo ignorant? Autorovy myšlenkové pochody by si zasloužily vyšetření u psychiatrů. Jeho absurdní myšlenkové spojení činnosti RAF a sovětských agentů by měl doložit.

L. Novák 23.12.2022 11:34

A jéje, "J. John" a jeho argumentační kotrmelce... V 70. letech byly objemy dováženého plynu třeba do (západního) Německa nesrovnatelně nižší, než jsou dnes a nebyl by problém je nahradit z jiného zdroje. Mezitím proběhl dost zásadní vývoj (to je těch 50 let), který situaci ve spolehlivosti dodávek změnil...

J. John 23.12.2022 11:38

K těm vašim žvástům podprůměrného politruka zkuste dohledat fakta. Pak napište opravu.

L. Kuča 23.12.2022 11:46

Jo, a ty projekty “zelených” paroplynových elektráren, které sežerou obrovské objemy plynu, ty jsou taky ze sedmdesátých let?

J. John 23.12.2022 12:04

Paroplynové elektrárny jsou nejvýhodnější pro spalování plynu. Když tedy jsou potřebné buď superšpičkové na vyrovnávání stability sítě nebo jako kogenerace např. v městských teplárnách, kde dosahují zajímavé účinnosti při výrobě tepla a elektřiny. Uritě lepší než plynové kotelny nebo teplárny. Vy víte o nějakém projektu paroplynu ze 70. let?

L. Novák 23.12.2022 12:19

Chápete vůbec, o čem diskutujete? ZÁVISLOST NA RUSKÉM PLYNU a vývoj od roku 1970... Sám jste to téma založil. ;-D

J. John 23.12.2022 12:29

Jste zcela mimo. Nechcete omezit psaní nesmyslů a nejprve si něco o tématu, k němuž píšete, nastudovat? Začněte třeba zde:

https://wikijii.com/wiki/list_of_natural_gas_pipelines

L. Novák 23.12.2022 12:34

A co má být? Porovnejte si objemy v m3 z Ruska dováženého plynu do Západního Německa před padesáti lety a v loňském roce. Pak se vám třeba rozsvítí v palici...;-)

J. John 23.12.2022 12:37

CENZORE, JEDNEJTE!!!

Takoví ajnštajni jako L. NOvák ničí diskusi. Stává se z ní žumpa plná blábolů pologramotných ignorantů. To chcete úplně zlikvidovat diskusi, jako se to povedlo v iDnes, Novinkách a lidovkách?

L. Novák 23.12.2022 12:40

Pište si nesmysly na ten váš ;-O blog na iDnes.cz, tam vám nikdo bránit (ale ani číst) nebude. ;-)

D. Laurencikova 28.12.2022 9:12

R^R^R^R^R^!!!!!!!!!!

J. John 23.12.2022 12:43

Vy jste skutečně mimořádný ignorant. Před 50 lety se v Evropě zemní plyn teprve začínal používat. Tou dobou se používal svítiplyn, vysokopecní plyn,....

L. Novák 23.12.2022 12:46

J. John 23.12.2022 11:09 napsal:

"Autor asi netuší, že závislost Západní Evropy na ruském plynu byla vytvořena již v 70. letech a 50 let bylo zásobování spolehlivé a levné."

Neprotiřečíte si sám sobě? :-P

J. Ptáček 22.12.2022 19:41

Pořád to stejné dokola. Jenom ruská a němcká jména s obměňují. " Zkušenosti z minulé války ukázaly, že největší oběti přinesl lid Sovětského svazu a Německa, a že jsou to právě tyto dva národy, které jsou schopny zásadních akcí světového významu."

J. V. Stalin dne 13. 10. 1949 v telegramu prezidentu NDR Wilhelmu Pieckovi

" Společně s Němci bychom bývali neporazitelní."

Světlana, dcera J. V. Stalina cituje svého otce

D. Laurencikova 22.12.2022 19:52

Skutecne tomu tak je. A proto se USA spolupraci Ruska s Nemeckem snazi za kazdou cenu zabranit!

L. Novák 23.12.2022 12:26

A "D. Laurencikova", Putinova trollka, asi přijde o kšeft, když válečného zločince Putina a jeho totalitní bolševické samoděržaví nebude moct obhajovat...Rv!!

D. Laurencikova 23.12.2022 19:54

Tento svet bude vzdycky plny hlupaku, jako jste vy, plny nespravedlnosti, neferovosti, drzosti a sprostoty.... Pro lidi, kteri obhajuji spravedlnost a jakousi ferovost, jak to delam ja, bude vzdycky "kseftu" dost, Novaku. Rv

L. Kuča 23.12.2022 13:33

Bohužel, nebo spíše bohudík, tomu tak spíše už bylo. Dneska je realita jiná. Rusko už dospělo do bodu bezvýznamnosti, tedy pokud nepočítáme schopnost zničit svět. Evropa se mění ve vymírající tématický park, jehož obyvatelstvo je postupně nahrazováno. Vojensky neznamená nic a ekonomicky bude znamenat čím dál tím méně. Současné mocenské soupeření poběží mezi trojúhelníkem Indie, USA a Čína. I kdyby se Německo s Ruskem spojili do federace. USA se o nic snažit nemusí.

V devadesátých letech jsem snad opravdu věřil na to, že se národy mohou změnit. To už mě dávno pustilo. Přinejmenším je to nemožné v rámci jedné generace, ale spíše by to trvalo ještě déle. Zdá se, že proměna Rádobyvěčného Němce byla spíše kosmetická. Dnes mi přijde být +/- tím, co vidí autor. A Sovětský člověk se ani změnu předstírat nepokoušel. I když jsme v ni mnozí vkládali své naděje.

D. Laurencikova 23.12.2022 19:50

Samozrejme, ze tomu tak je. Nemecky Know How a ruske suroviny, to je pro USA konkurence, ktere je treba za kazdou cenu zabranit. A to se take deje uz hezkou radku let. Myslim, ze az tak nevyznamne, jak by ho radi meli, to Rusko jeste porad neni, protoze se zacatkem tohoto roku dost hlasite ozvalo, jestli jste si vsiml.;-) Evropa se meni k horsimu - diky globalnim neomarxistum, kteri likviduji narody a tvori "noveho cloveka"..., diky neschopnym politikum a volicum linym myslet, kteri je presto voli.... To by bylo delsi tema. A to se mi uz opravdu nechce.

L. Kuča 24.12.2022 2:01

No, tak zrovna to Rusko se na jaře ohlásilo sice možná hlasitě, zato ale pořádným debaklem. Pokud by toto měla být nějaká velmocenská armáda, tak bych čekal nejpozději do měsíce praktickou neexistenci oficiální ukrajinské armády maximálně s ohnisky vytrvalého intenzivního odporu partyzánského charakteru. Přitom to zatím vypadá že centrální velení funguje lépe na té straně, kde jsme to vůbec nečekali. Že je ta válka vyfutrována západními zbraněmi a informacemi, je jasné asi prakticky každému, jenže ono to není tak, že vypustíte zbraně někam do krajiny a oni vám to vybojují. Ani náhodou bych nechtěl shodit schopnosti ukrajinských vojáků jenom proto, že nebojují s pomocí zbytků z druhé světové.

Tohle duo by bylo celkem asymetrické. Německo by bylo po stránce technické sice na koni, ale pokud by úplně plnohodnotně nediverzifikovalo svoje dodávky z dalších třetích stran, tak by v určitém momentu s ním mohlo Rusko vydrbat a držet jej pod krkem. Ale i kdyby všechno šlapalo jak hodinky, tak tváří v tvář oné mocné trojici, kterou jsem zmínil dříve by stále hráli jen druhé housle. Paradoxem je, že západ jako takový je do značné míry závislý na čínské výrobě, jejíž výpadek by nám přinesl značné potíže. Takové AEG prakticky neexistuje. Ale některé firmy už si to uvědomovat začínají.

D. Laurencikova 24.12.2022 7:36

Pane Kuca, kdyby ta valka nebyla de facto valka USA proti Rusku, tak ji ma Rusko samozrejme nejpozdeji do mesice vyhranou - zcela objektivne receno. Co jste necekal? USA potazmo NATO Ukrajinu na tuto valku leta pripravovaly, ted ji ridi a financuji a svymi zbraneni de facto vubec umoznuji jeji stale pokracovani. Ja nevim, jestli se z toho mam tak radovat, jak vy. Spis si kladu otazku, kam az to povede a komu to prospeje? Ja necekam, ze Rusko vrati Krym a Donbas a s tichym "Pardon" se zase odplizi a jeste zaplati reparace. Kdyby Rusi valcili tak jako Americane, tak rozmlatili nejdrive veskerou infrastrukturu z bezpecne vysky a nebojovali by konvencne s obrovskymi ztratami. A uz jsme u ucelu teto valky. Jde o maximalne mozne oslabeni Ruska a je jedno, kolik Ukrajincu to zaplati zivotem, nezda se vam? Oslabena bude take EU, jenom strycek Sam si muze mnout ruce.

Ja vubec nechapu porad ty reci o tom, jak ma Rusko Nemecko na haku diky dodavkam plynu. Proc by s nim melo vydrbavat? To je prece oboustranne maximalne prospesna spoluprace. Ze Putin prestal dodavat je v dane situaci naprosto pochopitelne, mne spis udivuje, jak dlouho to vydrzel a pak, Nemci od prvniho dne valky prisahali, ze Rusky plyn nechteji a uz nikdy chtit nebudou! Ted budou zavisli na nesrovnatelne drazsim plynu z USA horsi kvality a z arabskych zemi... To jsou prikladni demokrate a nikdy s Nemci nevydrbou? Nebo si holt koupime rusky plyn, akorat od nekoho jineho a mnohem draz. To je politika, prozirava, co?

L. Kuča 24.12.2022 13:41

To, jak opravdu probíhají nebo neprobíhají nějaké bojové přípravy, o tom se běžný občan nikdy nedozví, a bylo to tak vždycky. Rozhodně jsem nezaznamenal žádné náznaky masivního vyzbrojování Ukrajiny. Vzhledem k masivní ruské minoritě na Ukrajině by to nešlo až tak úplně utajit a ruské weby by toho byly plné. Navíc po zahájení války byl zřetelný problém sehnat po Evropě nějaké slušné zbraně. Prostě nebylo naskladněno. Na začátku to do velké míry držely staré polské a české zásoby v doby socialistické. Prostě tu konspiračku o válce USA s Ruskem vedenou ukrajinskými vojáky moc nebaštím. Spíš mi to připadá jako neschopnost připustit si psychologicky ten průšvih, který se odehrává před tváří celého světa.

Ten často opakovaný argument, že Rusko nepostupovalo na Ukrajině takovým tím demoličním stylem má poměrně jednoduché vysvětlení, které nemá nic společného s nějakým gentlemanstvím ruské armády. Na začátku totiž předpokládali, že půjde o poměrně lehce realizovatelnou krádež typu Krym2, a tudíž si to, co kradou, nechtěli moc poničit. Přecejenom jsou pak s tím výdaje na obnovu. Teď už jim konečně docvaklo, že po podle jejich představ opravdu nepůjde, a tak přichází na řadu ono ničení všeho, po čem se dá střílet. Jenomže má to takový technický zádrhel. Zdá se, že doba vojenských stíhaček a ponorek velmi rychle spěje ke svému konci, minimálně coby útočných zařízení. Protiletecká a protiponorková obrana se totiž vyvíjí výrazně rychleji než tato drahá technika. (Viděl jsem i americkou reportáž z výroby letadlové lodi, kde sami řídící pracovníci vyslovovali určité pochybnosti o tom, jestli tahle práce ještě má vůbec smysl.) Takže než se Rusko rozhoupalo k demoliční taktice, stala se mezitím z Ukrajiny jakási vzdušná pevnost, kam přes hranice přelétá jen sebevrah. Tak aspoň po civilistech střílí rakety paradoxně íránské výroby, kterých stejně i tak doletí zhruba čtvrtina a to je protivzdušná obrana stále ještě ve fázi vylepšování.

D. Laurencikova 24.12.2022 14:46

Tak to jste me prekvapil. Ukrajinsti vojaci sami sdelili, ze uz s NATO 8 let cvici a v moderni vojenske technice ze se vyznaji, kdyz jim Scholz nechtel cosi lifrovat pod zaminkou, ze s tim neumeji zachazet. Ale i jinak je spousta materialu, kde se o spolupraci a spolecnych akcich NATO s Ukrajinou doctete. Zelensky dal cil vstupu do NATO dokonce zapsat do Ustavy. Vkladam jeste jednou - extra pro vas - video, na kterem USA-senatori McCain a Lidsey slibuji Ukrajinskym vojakum pomoct porazit Rusko, protoze "Your figt ist our figt" - VAS BOJ JE NAS BOJ! Vite, co je Proxy war? Porad jeste nesvita?

Lindsey Graham & John McCain in Ukraine - Preparing for a proxy war with Russia (2016) - YouTube

Jinak to, jak Rus ze zacatku spal na ruzich, protoze je hloupy a jak mu panove z NATO ukazali, zac je toho loket a on ted ze zoufalstvi nici na co prijde, hlavne nevinne civilisty, komentovat nebudu a vase valecne nadseni vubec nesdilim.

L. Kuča 24.12.2022 17:27

Jakékoliv moje válečné nadšení se limitně blíží nule. To mi prosím nepodsouvejte. Jediné, co mě na tom těší, je skutečnost, že se dostává na čumák ruské přesvědčení, že si můžou cokoliv sebrat hrubou silou. Jenže za cenu hromad mrtvých, astronomických hmotných škod a rozvrácených životů, mnohdy natrvalo - žádná radost. Víte, kdyby se ke mně nakýblovala mafiánská mlátička odvedle a zabrala mi zahradu, tak se taky začnu docela intenzivně zajímat o to, jak můžu srovnat síly a zval bych si experty přes taktiku a sebeobranu, v očekávání reálné možnosti, že tu mlátičku můžu mít jednoho dne v obýváku. Ona totiž ta válka v takové chronické formě běží už od roku 2014 a postavit se za jednu stranu, na tom nevidím nic špatného.

Proxy war mi (úmyslně) nic neříká, protože prostě nevěřím tomu, že kromě lidí s patologickou zálibou ve vraždění někdo bude bojovat za cosi, co se jej bytostně nedotýká s nějakým vypjatým odhodláním. Tedy aspoň já bych to rozhodně nedělal. Ani ta slavná afghánská armáda, za velké peníze amerických poplatníků nejroztodivnějšími flintami a vysílačkami vybavená, se proti Tálibům nezmohla snad ani na výstřel, a to prosím šlo o události v jejich vlastní zemi. Tím drahým americkým vercajkem asi nejspíš přilepšili vlastnímu rozpočtu na místním tržišti a skončí to v rukou lokálních zabijáků. To je úplně jiný vývoj situace.

D. Laurencikova 24.12.2022 18:27

Ja se fakt musim smat. Kdyz si Americane nekde neco vynucuji "hrubou silou", a to je kazdou chvilku, tak se tady nikdo nepohorsuje. Zadne sankce, zadny mezinarodni soud pro lidska prava....

Pokud budete do predzahradky nekomu stavet neco, cim on se citi byt ohrozen a nedbate varovani, pak se nedivte, kdyz vam jednou nejakou utne. Tak to zase vidim ja. Zadny prezident usa by nejednal jinak, tuto vetu nelze opakovat dost casto.

Ja nevim, na kterou stranu bych se mela postavit, kdyz na Ukrajine Azovci decimuji od roku 2014 ruske obyvatelstvo a Rusko svym lidem pomaha. Vy jste to vedel hned.

Video jste take videl a "proxy war" vam stale nic nerika? "Vas boj je nas boj"... Jak to? Proc je Rusko vlastne porad americky nepritel c. 1? Protoze neni dost woke? Nebo jak rikala Allbrightova, je to nespravedlive, aby jedna zeme vlastnila takove prirodni bohatstvi?? Jak rika moje ukrajinska sousedka, na Ukrajine bojuji USA s Ruskem "ukrajinskyma rukama". Vy jasne vidite, kdo tuto valku pripravil, ridi, financuje, vyzbrojuje vojsko.... kdo zatim brani dohode s Putinem (USA a GB) a porad nevite, co si s tim pojmem pocit?

Na priklade Afganistanu vidite spis to, ze sympatie vetsiny obyvatelstva musely byt na strane Talibanu, protoze jinak by se Talibanu asi nepodarilo "dobyt" Kabul okamzite po uteku Americanu. A dnes? Dnes je tam presne ten samy rezim, jako pred tou "mirovou misi". Zbytecne obeti, statisice uprchliku, vyhozene miliardy.... Zadna "demokracie zapadniho typu"! A tak dopadaji ty americke mise ve vetsine pripadu. Velky podil zbrani dodanych Ukrajine konci take na cernem trhu, to se dokonce vi. Takze neni to uplne jiny vyvoj situace.

L. Kuča 24.12.2022 22:19

Nu což, jen se zasmějte , ono je to zdravé a k Vánocům to nějak patří. Viděl jsem americký pořad o tom, jak si Bush jr. vymyslel s Blairem zločinný casus belli jenom proto, že měl pocit, že Saddám nedostal dostatečně co proto za Kuwait a prostě ho chce v rakvi. A zpracoval i Colina Powella, aby si ušpinil ruce (a později doživotně zničil reputaci) lhaním a vynutil si přes důrazné francouzské námitky invazi do Iráku. Až uvidím ruský pořad o sviňárnách Putina a spol. (klidně až bude ve funkci někdo jiný), tak srazím podpatky a zasalutuju jim. Ovšem to je něco, co se nestane. A mimochodem, víte o tom, že by USA někdy anektovaly onou "hrubou silou" anektovaly čtvereční mm nějaké jiné země? Nebo natrvalo instalovaly loutkový režim. Nějak si nic nevybavuji. A už asi i oni pochopili, že vývoz demokracie, tam kde na ni nejsou lidé mentálně připraveni je drahá činnost bez výsledku. Vposledku jí asi vyvezli tolik, že už jim nezbývá dost pro ně samotné.

P.S.: Že ještě věříte údajnému výroku Albrightové, který nikdy nepadl a zkazkám o Azovcích .... ale no tak, trochu soudnosti a prověřování faktů .... kdyby tak ještě o Pravém sektoru, tak neřeknu slovo.