16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Hatina 6.4.2024 16:40

No v podstatě ano. Ono je to ale tak, že nestačí aby prohlásil , že nějaký jejich pra-, pra-, pra-, prapředek byl občanem ČSR a hned šel volit.

Ale - musel by si zažádat - na základě této příbuznosti o české . občanství /a český pas) - které mu bude uděleno, a až potom může jít volit.

No a teď jde o to, jestli se mu tohle vyplatí. Ve spoustě států se dívají na migranty (i ty dřívější) dost zpatra, takže jestli má sám zájem připomínat sousedům, aj místním úderům, že jeho táta (děda) byl emigrant, tak ať si to udělá.

Zase ale musíme počítat s tím, že je řada států, kde se mají lidi hůř než u nás, takže tam spousta z nich, hned jako dostane český pas, tak hupky hupky zpátky do své rodiné hroudy, a soudruhu státe, postarej se o nás...

P. Brich 6.4.2024 17:19

Když se chce, všechno jde. Akorát malé děti se musejí učit chodit:-)

P. Hatina 6.4.2024 17:57

No, vždyť, jak píšete, "když se chce "

Jestli se tedy bude nějakému dlouhodobě naturalizovanému občanovi v cizím státě,

bude chtít tou žádostí o naše české občanství, připomínat svému státu i lidem kolem sebe, že je vlastně potomek emigranta , kterýho tam přijali z milosti? :-/

K. A. 6.4.2024 12:44

Souhlas. Hrají tak trochu vabank, protože si nemohou být jisti výsledkem, ale pokud jim to vyjde, tak mají čtyři roky na to vymyslet něco dalšího. A možností zůstává celkem dost:

1) Volební právo pro imigranty.

2) Volební právo od 16 let.

3) Reálné zfalšování korespondenční volby, čemuž by předcházela korespondenční volba v ČR.

4) Vojenský převrat, ale ten asi nebude potřeba, viz bod 2, pokud přejdou k tomu, tak to mají navěky jako Putin.

P. Diviš 6.4.2024 15:48

Už to někdo navrhuje? Zatím jsem zaslechl jen tu pitomost s volebním právem od 16ti.

P. Hák 7.4.2024 10:44

Body 1 a 2. nepochybně zkusí.

Hraje se o čas.

Evidentně je v ODS ještě pár slušných lidí, takže to zatím neprohlasovali. Zbývající čtyři strany by nenamítaly asi vůbec nic.

M. Kanda 6.4.2024 8:25

Řešit konsenzuálně napříč spektrem = neřešit vůbec.

Příkladem budiž důchodová reforma a její jednání tohoto týdne. Estébák dal jasně najevo, že toto řešit nechce a nebude. Dohoda prostě není možná.

Proto se přece ve Sněmovně hlasuje, aby bylo možné schválit věci, u kterých se dohody nemůžeme dočkat.

P. Hatina 6.4.2024 10:57

To je ale omyl. To co se děje nyní, je vlastně vulgarizace konsensuálního řešení. Koalice příjde s hotovým návrhem důchodové reformy a chce od opozice souhlas.

Jistě že Babiš s tím nesouhlasil, a jak se dalo dočíst, jeho vyjednávači s tím nesouhlasili taky.

Aby souhlasili, to by se do té reformy musely zapracovat i jejich návrhy a změny.

Ono je totiž špatně, pokud se ve Sněmovně jen hlasuje a vládní koala si odhlasuje co chce.

Ve skutečnosti se má ve Sněmovně jednat a přijímat i návrhy opozice, pokud jsou kvalitní.

P. Diviš 6.4.2024 11:44

To tvrdí Bureš. Ostatní tvrdí, že se na zásadní věci shodly a další jednání mělo zapracovat ty změny. Což zní celkem logicky.

"Ve skutečnosti se má ve Sněmovně jednat a přijímat i návrhy opozice, pokud jsou kvalitní."

Ano, pokud.

M. Kanda 6.4.2024 14:22

Oni neměli žádné návrhy a změny. Jediný jejich návrh byl nedělat nic.

Nebo snad dokážete konkretizovat nějaký jejich návrh?

P. Brich 6.4.2024 14:23

"Ostatní tvrdí, že se na zásadní věci shodly ..."

Tvrzení proti tvrzení. Stačilo by před ČT kameru předložit všemi podepsaný zápis z jednání (a ne nějaký vyrobený udavačský pamflet a la Vondra:

https://cnn.iprima.cz/vondra-agrobaron-jandejsek-je-prorusky-kolaborant-jste-uplne-mimo-misu-osocil-ho-hrncir-425768 )

a to tlachání okolo by bylo zbytečné!!R^:-)

P. Hatina 6.4.2024 15:27

Když se nad tím zamyslíte, tak to vůbec logické není. Máte snad představu, že na příští schůzku u prezidenta přinese opozice své návrhy, ty se okamžitě zapracují, což značí že i celá vládní koalice s nimi bude okamžitě souhlasit, všichni si zatleskají a tím bude hotovo??

To samozřejmě ne, vláda stejně ty první návrhy opozice odmítne, a bude o nich jednat i třeba rok než se dohodnou společně s vládou a obě strany (no vlastně 6 stran - 5 ve vládě a ANO) budou s výsledkem souhlasit, Ovšem, to mohli i doteď. Takže ta schůzka u prezidenta, byla vlastně zbytečná..

P. Diviš 6.4.2024 15:50

Bylo by to od opozice chytré, není vyloučeno, že na to paví princezna "hrála", ale Bureš do toho hodil vidle.

P. Hatina 6.4.2024 16:29

Přesněji řečeno, obě strany na něco chytře hrály.

ANO - její vyjednavači šli na to jednání, s tím že s těmi vládními parametry nesouhlasí. Což taky řekli. S tím že se o změně může - a dlouho jednat později.

Vládní koalice - protože ta chtěla a pořád chce aby jí opozice odsouhlasila hned celou důchodovou reformu včetně parametrů, jak jí má navrženou teď. Což tedy opozice neudělala a neudělá, takže teď spustila řev, že jí podvedla.

Hlavní výsledek, jak se teď obě strany zase předvedly v médiích ve vzájemném nadáváním a udáváním. Jiný výsledek to nemá..

K. A. 6.4.2024 13:03

Dohoda není možná? To nejčastěji říkají ti, co se dohodnout nechtějí. Pokud se má něco dohodnout, pak je třeba věci napřed předjednat a ne stavět opozici před hotovou věc.

Babiš prokázal, že dokáže podpořit i vládní návrhy, konkrétně ANO hlasovalo pro smlouvu o pobytu amerických vojsk v ČR. Takže není pravda, že s Babišem se nelze dohodnout.

P.S.: A v korespondenční volbě jde o víc. Tam si vítězící strana mění pravidla politické hry a zde by měl být konsenzus podmínka sine qua non. Protože pokud by bylo legitimní legitimní měnit hru podle momentálního složení sněmovny, pak by koneckonců bylo v pořádku odhlasovat si třeba i zrušení voleb.

M. Kanda 6.4.2024 14:26

A Babiš snad v minulých obdobích předjednával EET? Nebo zrušení fungující důchodové reformy? Nebo kontrolní hlášení? Nebo svá covidová opatření?

Ta byla mimochodem tak mimo mísu, že spoustu z nich soudy prohlásily za nezákonné.

A i to zrušení voleb se samozřejmě odhlasovat dá. Avšak proveditelné je to pouze změnou Ústavy a vyžaduje to tedy ústavní většinu v obou komorách parlamentu.

P. Brich 6.4.2024 17:27

Hodinky nebo holínky. Je to jedno. Obojí se natahuje.;-D

P. Diviš 6.4.2024 15:52

Zajímavé je, že ANO zatím jeví víc ochoty k dohodě o korespondenční volbě, prakticky nulovou ke změně parametrů důchodového systému, kterou bude tak jako tak muset někdo udělat. Schillerová už to navrhovala v roce 2019.

J. Nevrkla 6.4.2024 7:41

Vzpomínám na předvolební sliby Pětikolky, že budou dělat slušnou a kultivovanou politiku. Nic není vzdálenějšího pravdě. Vše prosazují bez vážných debat s opozicí, pro udržení u moci je jim dobrý každý podvod,

M. Kanda 6.4.2024 8:27

Nemáte pravdu. Opozice měla prostor k vyjádření svých názorů. Možná toho prostoru bylo až moc.

V demokracii má opozice právo být slyšena, nikoliv však vyslyšena.

J. Nevrkla 6.4.2024 11:02

Já jsem se snad s takovou aroganci vůči pozici nesetkal, slušnost a kultivovanost si představuji úplně jinak. Jediným kladem je, že se totálně diskreditují a příště výrazně prohrají.

M. Kanda 6.4.2024 14:08

Tak to jste asi nesledoval politiku v minulých volebních obdobích. EET, kontrolní hlášení, zrušení důchodové reformy, stanné právo za covidu ... pořád nic?

J. Kostelanský 6.4.2024 1:28

Už jen uvažování o diskuzi o korespondenční volbě je špatný nápad. Václav Klaus to kdysi řekl výstižně: hlasovat třeba nejen rukama, ale i nohama.

Některé věci již nelze dál zlepšovat, jen zhoršovat. Hlasování jenom ve volebních místnostech do uren, v odůvodněných případech i do přenosných uren, je nejlepší způsob. Za normálního stavu je prakticky nezfalšovatelný. Počet lístků v urně musí být rovný nebo menší počtu vydaných hlasovacích lístků. Počet vydaných se zjistí jednoduše z volebních seznamů.

Hlasování poštou "smrdí" vždy falšováním voleb. A jestli někdo říká, že ne, tak proč nikde na světě není povoleno při hlasování poslanců zákonodárných sborů? U takového hlasování musí být vždy každý poslanec přítomen osobně. Poslanci rovněž nemohou hlasovat telefonicky, pomocí SMS-ek nebo internetu. Důvod je prostý: u žádného z těchto způsobu nelze 100%-ně zajistit, že hlasoval ten, kdo hlasovat měl, a že nebyl pod nátlakem někoho jiného.

Existuje nějaké hlasování, které by bylo důležitější než jsou parlamentní volby? Vždyť od nich se odvíjí mandát poslanců a zprostředkovaně i to, jaké zákony a v jaké podobě poslanci budou schvalovat. To je základní princip zastupitelské demokracie. Proč tedy by se u toho nejdůležitějšího, primárního hlasování ze všech (volby) měly používat i jiné metody než volební urny, ale u těch méně důležitých hlasováních, které odvozují svou legitimitu z parlamentních voleb, nikoli? Je přece zcela přirozené, že vyšší úrovně důležitosti by vždy měli mít minimálně stejnou úroveň ochrany proti zneužití než úrovně nižší.

J. Kostelanský 6.4.2024 1:31

Není více odstrašujícího příkladu pro volbu poštou než jsou volby v USA. Tam falšování voleb zákonným způsobem dovedli k naprosté dokonalosti.

V. Mokrý 6.4.2024 6:25

:-)

R. Holub 7.4.2024 5:59

Ano

Z. Jemelík 6.4.2024 0:41

Přímá volba prezidenta je špatný příklad pro výklad autorky. S výjimkou zbožštělého Václava Havla na bývalé bývalé prezidenty, vzešlé z parlamentního Kuhhandlu" , kdekdo nezasloužně kydá hnůj.Dodávám, že "marktetingový produkt" mi na Hradě vadí a zejména Václava Klause chovám v úctě.

P. Diviš 6.4.2024 10:42

Tehdy ještě byl Václav Klaus hoden úcty.

R. Langer 7.4.2024 6:50

To je hoden i dnes, on své názory NEZMĚNIL. ;-€