26.6.2024 | Svátek má Adriana


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Zídek 18.6.2024 17:41

Eurobolševický agitátor a rusobijec Ženíšek si zasloužil vysoké koryto za to, že ze sebe dělal pitomce mnohdy většího než Langšálová a Pekari. O vědě není nic, ale censorem bude jistě aktivním.

J. Barcal 18.6.2024 18:57

Nějaký argument???

M. Krčmář 18.6.2024 17:21

Zkrátka jeden z mnoha zbytečných postů,jak u nás,tak v EU,která je ostatně,v dnešní podobě,celá nejen zbytečná, ale škodí.

V. Němec 18.6.2024 16:15

Ministr pro výzkum, vývoj a inovace ve vládě ČR je podobný, za nic odpovědný drahý pašalík, jako komisárka pro hodnoty a transparentnost v tom Evropu destruujícím spolku.

J. Jurax 18.6.2024 14:48

Páně Dvořákovy postuláty v závěru článku formulované jsou rozumné, leč po mém soudu jen pro tzv. tvrdé, tj. přírodní a technické vědy. Jejich výstupy lze komercializovat a získat tak aspoň částečně zpět prostředky do výzkumu vložené, ba i výrazně vydělat.

U humanitních věd to takhle může fungovat jen velmi částečně až vůbec.

M. Pivoda 18.6.2024 13:18

Cituji z článku: "... akademická sféra zastává a prosazuje stanovisko „dejte nám peníze, a o to, co s nimi uděláme, se nestarejte!“ ..."

Komentář

Hlavní problém "nevyhození peněz" spočívá v tom, jak z úrovně Ministerstva uřídit činnosti (věda/výzkum a inovace), které mají zcela rozdílnou metodologii.

V době minulé, si toto téma prakticky nikdo vlivný ve školství neuvědomoval. Pochybuji ale, že něco podstatného se od těch dob dodnes změnilo. Ani na kreditovaných univerzitách!!!

Vězte, že za úspěšně provedenou vědu/výzkum může výzkumník dostat jen malé peníze (hlavně poplatky za patenty, práce pro mezinárodní instituci, ...). Pokud ČR ale chce vydělat velké peníze, pak se musí naučit i metodologii inovací. Tzn. jak komercializovat výsledky vlastního výzkumu. Klíčové slovo pro inovace je KOMERCIALIZACE. Nikoliv seznam vědeckých citací.

Další možné úskalí komercializace

Například výzkumník a pozdější podnikatel-inovátor, ředitel firmy XYZ, mi kdysi dávno osobně sdělil následující: "Prodali jsme již asi 200 inovovaných čistíren odpadních vod. Ale žádnou z nich jsme neprodali normálně, tj. žádnou bez úplatku. " Ha.

Můj spolužák, inženýr, který ale hned po škole konvertoval na obchodníka, mi vysvětlil, jak je možno "fikaně" předávat úplatky. Jenže to nebyla činnost pro mne osobně. Já jsem byl a zůstal klasickým inženýrem. Byl jsem z praxe zvyklý na následující formu zadání úkolu pro inženýra, asi takovou: "Použijte cokoliv (tzn. nikoliv jen vědu), hlavně ten praktický problém nějak vyřešte, v dohledné době a za rozumnou cenu." Takže velmi oceňuji současný francouzský TV seriál "Impossible Engineering".

J. Hanzal 18.6.2024 9:39

Pane autore vaše formulace je rozumná, ovšem jen ve výzkumu a vývoji, který má, jak píšete, přínos, Ovšem jaký přínos pro společnost má např. výzkum o čemsi nespecifikovaném, za to velmi dobře zaplaceném Indonězském čemsi? Nebo jiné tzv. sociologické, poliitologické cosi?!!

Podle mého názoru by si měli "vědci" z těchto oborů hledat prašule sami u těch kdo si toto vyžádají, ale asi mám v tomto směru zcestný postoj.:-/

L. Harvánek 18.6.2024 10:58

Naprosto s Vámi souhlasím.

J. Lukavsky 19.6.2024 8:42

"jiné tzv. sociologické, poliitologické cosi" pro současnou společnost je asi bohužel zásadní se dopídit toho, zda: 1) je současná krize společnosti zákonitá, 2) co je příčinou, 3) zda s tím lze něco udělat, 4) co a jak. No a na tyto otázky spíš odpoví sociologie, historie, politologie ale určitě ne fyzika či chemie. Takže tyto "neužitečné" obory jsou bohužel momentálně zásadní pro přežití naší civilizace. Docela mě oslovily knížky a výstupy pana M.Bárty, což je egyptolog. Jeho bádání nad cykly egyptských civilizací je kupodivu docela užitečné pro naši současnost. Historia magistra vitae. J.L. end

D. Polanský 18.6.2024 7:58

Problém je v tom, že vědec není každý, a dávat love někomu, kdo je podle tabulek sice vědec, ale na to nemá, je jaksi mrháním. Jsou např. VŠ, z nichž nic nikdy nevypadlo, tak proč jim dávat love? Aby si doplnily počítačové vybavení?

J. Pokoutný 18.6.2024 9:11

Pokud si myslíte, že většina vynálezů a vědeckých teorií vzešla z cíleného, "naordinovaného" výzkumu, jste vedle jak ta Langšádlová.

J. Lukavsky 19.6.2024 10:31

"kdo je podle tabulek sice vědec, ale na to nemá" a kdo bude určovat který vědec na to má a který nemá? Vy osobně? Ty tabulky mají objektivně určit výsledek činnosti toho vědce. Určitě nejsou bezchybné, ale to platí obecně. Prakticky všechny zásadní vědecké objevy se setkaly s odporem a byly odmítány, ba i kolegy z oboru (Sommelweis, Jenner, Darwin, Einstein....). Takže ti by nedostali ani groš. Ono něco podobného je i v umění, moderní malířství, hudba, sochařství... J.L. end

F. Navrátil 18.6.2024 7:50

Absolvent humanitárních studií v Plzni je všestranně použitelný. Náměstkoval v oblasti zdravotnictví, spravedlnosti, kultury i zahraničí. Správně předpokládá, že když působil bez znalostí problematiky v těchto oblastech, pak fakt, že je vědou nepolíbený, není na závadu. Prostě věda se nezhroutí, když ji bude řídit další topácký Lysenko.

D. Polanský 18.6.2024 8:01

První co vykřikoval, že chce na vědu více peněz, místo toho, aby řekl, že dá love jenom těm, kde má jistotu, že z nich něco vypadne. Holt počítají se jenom objevy, patenty a nové technologické postupy. Vše ostatní jsou jenom čárky.

J. Jurax 18.6.2024 14:56

Jojo, sice čemukoliv z toho, čemu náměstkoval, sice prd rozuměl, ale zase získal nadhled, že ano. A jistě držel tu správnou politickou linii, jinak by ho nevykopli vejš.

Toť tresť politického řízení čehokoliv. Robustní systém přežije i tohle; tažme se tedy, zda právě náš systém je dostatečně robustní.