10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

MIGRACE: Schwarzenberg, EU a Visegrád

Karel Schwarzenberg, čestný předseda TOP 09, se pro rakouský deník rozhovořil o migraci a kritizoval státy V4 i Rakousko za „nevstřícnou“ migrační politiku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Moravčík 4.11.2020 11:03

Ja sa nemienim hádať, ale neobjavuje sa umelecké nadanie, talent, nejako tak "náhodne"? Bez súvisu s IQ rodičov? Schopnosť vyššej duševnej činnosti, ako je abstraktné myslenie, je určitým spôsobom epigenetická a potrebuje vhodné podmienky od narodenia. Umelecký talent umožňuje dostať sa do styku s ľuďmi a poznatkami, ktoré ho dovedú vyššie, ako by to dokázal v pôvodnom prostredí. A pretože sa už objavili prieskumy, tvrdiace, že (dnes, samozrejme) až 30% detí z manželstva patrí ku kukučím vajciam, tak neviem:-).

Nepoznám podrobnejšie detstvo TGM, len mi nedal pokoj status jeho otca. Mohol to byť dobrý a láskavý človek, ale už z jeho sociálneho statusu, a s tým, čo o tomto type ľudí viem, je zrejmé, že syna ku kariére, založenej na štúdiu, neviedol. Keď som sa stretol s "konšpiračnou" teóriou o úlohe FJ, tak mi to dávalo zmysel. Ale možno to je naozaj len dojem, a ja nemám v úmysle akokoľvek znevažovať život a úlohu TGM už aj preto, že dnes môžem hovoriť a písať slovensky a nemusím "monďokovať" (a mint magyar mondja - podľa kocúrkovského richtára).

Z. Lapil 4.11.2020 13:27

O Masarykově dětství vím možná ještě méně, než vy, ale dvě poznámky přičiním.

1/ To, že je někdo "sociálně slabší" neznamená, že je málo inteligentní.

2/ Překvapivě hodně muzikantů (ostatní tak úplně nevím) se stalo slavnými tak, že nějaký osvícený "pan řídící" poznal talent a klukovi prošťouchl cestu. Velkými vzdělavateli byli mj. jezuité (veřejné školy zdarma), ale když jsem chtěl být konkrétnější, přečetl jsem si*/, že "Jezuité se zá­měrně orientovali na školy střední a vysoké, kde studovali vlivné aristo­kratické (i nekatolické) kruhy. Soudili, že pro obecný lid je nevědomost nej­lepší ochranou před hříchem a bludem." Takže teď nevím, je-li to pro příběh "chudák se stává géniem" dobrý příklad.

*/http://2012.elearning.ujak.cz/mod/book/view.php?id=2354&chapterid=316

P. Moravčík 4.11.2020 16:11

Ad 1.: To ma ani nenapadlo tvrdiť. Myslel som tým podstatne menší impulz k vzdelávaniu. Poznám konkrétny prípad, keď matematicky veľmi nadané dievča, napriek ponuke zo školy, skončilo ako čašníčka, pretože rodičia si želali, aby "začala zarábať". Dievča, ktoré napriek možnostiam podľahlo tlaku rodiny, hoci samo po ďalšom štúdiu túžilo.

Ad 2.: Asi to nie je najlepší príklad:-). Ale tak nejak to v tých dobách fungovalo.

Z. Lapil 4.11.2020 16:24

Ad 1: Podle všeho nejsme ve při; dokonce jsem přesvědčen, že "talentů z lidu" bylo přehlédnuto výrazně víc, než jich bylo pozdviženo. Hrát si s formulacemi netřeba.

Ad 2: ještě jsem objevil bakalářskou práci o jezuitském školství. V ní autor hned na straně 3 nahoře píše: "Na urozenost ani zámožnost se nebral zřetel". Což z jezuitů naopak dělá vzorňáky :-).

Viz: https://digilib.k.utb.cz/bitstream/handle/10563/6761/marek_2008_bp.pdf?sequence=1&isAllowed=y

V. Kučer 4.11.2020 20:20

Vzdělání podporovali protestanti. Katolický kněz kázal že vzdělání je nevěstka Ďáblova.

Z. Lapil 5.11.2020 10:02

To si vyřiďte s tím bakalářem.

Ale než s tím začnete, zjistěte si kromě škol jezuitských něco o piaristickém gymnáziu v Českých Budějovicích, o tradici serafinských škol Řádu menších bratrů kapucínů, případně o školách spravovaných řádem svaté Voršily a kongregací Školský sester de Notre Dame a školství salesiánské.

Pro uklidnění - o většině z toho jsem taky v životě neslyšel, ale google po mně hodil tímhle: https://1url.cz/Xzg2g

V. Kučer 4.11.2020 9:57

Po objevu DNA se zjistilo že Evropané k sobě mají blíže než si dříve mysleli. My prý se geneticky prolínáme s Bavorákama, Rakušanama, Maďarama, se Slovákama méně a s Polákama vůbec ne. S Poláky jsme tvořili společný národ někdy za praotce Čecha když jeho bratr Lech šel na sever. Třetí jejich bratr odešel na jih.

P. Moravčík 4.11.2020 11:04

So Švédmi? Po tridsaťročnej vojne sa to švédskou genetickou výbavou len hemžilo.

K. Salajka 4.11.2020 6:21

Ona česká šlechta pokřikovala už na zasedání Říšské rady ve Vídni na Masaryka, že je židomil.

V. Bok 4.11.2020 3:00

Já nevím, že by se ožral s Kalouskem, když si tak notují? U Kalouska chápu, ten už s koňaků přešel na rum a výčepní lihovinu, ale u knížepána bych čekal elementární slušnost k zemi, kde podvodem získal řádně znárodněný majetek..

J. Lukavsky 4.11.2020 7:42

"řádně znárodněný majetek" no ten "řádně" znárodněný majetek by se mohl vyučovat na právnické fakultě. Socialisti ho nemohli znárodnit na základě Benešových dekretů neboť Schwarzenbergové se nepřihlásili k německé národnosti a navíc podporovali Benešovu vládu v Londýně i finančně. Tak ho znárodnili protože to byl "velký a dobře spravovaný majetek... který by bylo škoda neukrást". S touto podporou vystoupila i Milada Horáková (národní socialistka) v Parlamentu. Také za to dostala od internacionálních socialistů = komunistů, patřičnou odměnu. No a majetek Schwarzenberků znárodnil Hitler (nacionální socialista) takže bylo právně platné. Tak už to na tom světě chodí. J.L. end

A. Nový 4.11.2020 7:57

Lex Schwarzenberg.

D. Šimáček 4.11.2020 1:35

https://www.facebook.com/svobodni/photos/a.10152728263674704/10158841137944704/

L. David 4.11.2020 0:23

Že prý by podle Schwarzenberga měla EU proti V4 přitvrdit.

Já bych navrhoval, abychom spíše přitvrdili vůči agentu cizích mocností Schwarzenbergovi! Tolik všelijakých lumpáren mu prošlo!!

Kdyby raději seděl jak na svém, tak na dalším všelijakými způsoby získaném majetku a držel zobák!

To by ovšem nebyl zákeřný rozvratník Schwarzenberg, který při tom všem, co napáchal, má ještě tu drzost vyskakovat a poučovat ke škodě naší republiky!!

J. Pankovic 4.11.2020 2:19

Za velezradu by měl být provaz, o zabavení všeho majetku nemluvě

K. Nový 4.11.2020 0:14

Souhlas.

A aby nám to EU nemohla znovu nařídit, je třeba zákony a nařízení EU podřídit na území ČR českým zákonům a rozsudky soudu EU podřídit na území ČR rozsudkům Ústavního soudu.

A zavést povinnost pro příjemce dotací ze zahraničí označovat se jako zahraniční agenti, tak jak je to v USA zákonem FARA. Ať je jasné, kdo kope za peníze EU či Německa.

T. Hraj 4.11.2020 7:38

R^

Z. Lapil 4.11.2020 13:47

Ono to tak jednoduché nebude.

1/ Nadřazenost "zákonů" */ EU nad českými je dána členstvím v EU. Z EU lze vystoupit, ale nelze její zákony podřídit našim.

2/ Obávám se, že (naprostá?) většina dotací není pro koncové příjemce dotací od EU, ale dotací od kraje, regionu... Neboli že EU "dává kraji apod. peníze na dotace". A když se to začne kombinovat...

*/Existují nařízení, ta platí rovnou. A pak existují směrnice - ty musí zpracovat a přijmout parlament každého jednotlivého státu.

J. Jurax 4.11.2020 14:15

Ano, existují nařízení, ta platí rovnou. A pak existují směrnice - ty MUSÍ zpracovat a přijmout parlament každého jednotlivého státu.

Takže to vyjde nastejno. Odmítnout nelze, podřízené gubernie musí poslouchat hlas svého bruselského pána, v praxi tedy Německa a přicmrdující Francie.

Je fakt, že ty směrnice může parlament ještě zkurwit víc než už zkurwené z Bruselu přišly - viz u nás OZE a solární tunel.

K. Nový 4.11.2020 18:38

Jak nařízení, tak směrnice, tak mezinárodní smlouvy mohou být na území ČR podřízeny právu ČR.

Stačí jen chtít.

Člověk musí jenom umřít.