27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

MÉDIA: Velký skandál!

Pan Moravec zapomíná, že ještě žijí pamětníci někdejší Československé socialistické televize, řízené politbyrem KSČ. Cenzura osob, cenzura témat, cenzura myšlenek, cenzura slov. Jinak by nemohl praktiky ČST tak okatě opakovat. Vím, o čem mluvím. Byl jsem přímým účastníkem živého vysílání OVM.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 1.10.2012 23:01

No,

všechno má své ... pamětníci si jistě pamatují Kotel pí. Jílkové, jenž se posléze zvrhl v nenávistnou tribunu řvounů urážejícíh toho, jenž jim byl v kotli předhozen - a dotazy tam kladené byly převážně z kategorie tzv. blbých - pí. Jílková buď vůbec nelustrovala své diskutéry (pak bych se panu Moravcovi ani nedivil, že činí to, co je mu v článku vytýkáno) nebo si cíleně vybírala omezené primitivy, aby si pt. divákové přišli na své ...

J. Anděl 1.10.2012 23:14

Re: No,

Taky jsem si vzpomněl na Kotel coby variantu bez lustrací. A taky mě napadlo, že to tam možná taky bylo cílené :)

I. Kudrnová 1.10.2012 19:41

ČT je co?

Akciová společnost? Státní podnik jako  ČEZ,  s.r.o.  kde musíme povinně pod hrozbou pokut  dávat své těžce vydělané peníze. Je to příspěvková organizace? Nezisková organizace nebo co je to za hybrid? Je   ČT v obchodním rejstříku?  To se může 280 osob, myslím poslance a senátory, rozhodnout, že jsme povinni platit za rozhlas a televizi? a co  ještě  mohou ? To si  mohou tihle poslanci plus vláda, uzákonit cokoliv? Jaké mají mantinely? My jsme vlastně jejich zajatci. Opravdu jsme?

J. Jurax 1.10.2012 23:03

Re: ČT je co?

Jojo, to, nad čím lkáte, je vrozená nemoc zastupitelské demokracie. Na to existuje jediná rada bohužel z kategorie tzv. hraběcích - zvolte si jiné zastupiče :-)

J. Dvořák 1.10.2012 19:11

Demokracie už u nás byla beze zbytku vybudována !

Už si demograticky můžeme střílet po prezidentovi podle vzoru balgon !Také si přečíst i noviny včetně práva,ovšem namalovat tykadla politikům se nevyplácí a nedej bože jim snad namalovat rohy,třeba paní Roitový !To by byl škandál,lidi by mysleli že je to kráva.

P. Vlas 1.10.2012 17:19

Demokracie jako za Komunistů.

Je to velmi osvědčená praxe, za komoušů taky dost dobře nešlo klást choulostivé otázky, jediný rozdíl je v tom, že komouši si pozvali tazatele na pohovor, když ze sebe udělal blba tak to prošlo, dnes dopředu si pojití hladký průběh. Ať žije havlovská demokracie!!!

J. Kanioková 1.10.2012 18:56

Přesně !

M. Prokop 1.10.2012 14:47

Moravec je EUroHujer

non plus ultra a pořady zneužívá k dopomoci svým "koňům". Už léta.

A do "veřejnoprávní" televize nikdo nevidí, co za naše nedobrovolně odevzdané peníze udělají její praktičtí vlastníci.

J. Kanioková 1.10.2012 19:00

Jo, je to tak...

P. Čása 1.10.2012 13:48

Vidím to jinak.

Dobrý den, pane Šebelíku.

Vidím to trochu jinak, než vy. Do speciálu OVM jsem se přihlásil o víkendu (v sobotu) před úterním vysíláním speciálu z Vysočiny. Zvolil jsem možnost býti tazatel a napsal dvě otázky, které jsou v kraji Vysočina v poslední době hodně debatované (ZEVO a uran). V pondělí jsem dostal odpověď, že jsem byl vybrán. A na místě to bylo jasné - každý z tazatelů (bylo nás celkem 8) měl jasně dané místo, aby kamera a režie měly dáno, kam se mají dívat. Pořadí bylo dané také jasně - dle abecedy. A diskutující otázku předem neznaly - tedy, možná měli předem seznam, ale když jsem ji "na zkoušku mikrofonu" položil před natáčením, tak se každý musel zamyslet, co říct. A taky bylo poznat, že při samotném přenosu odpovídalï všichni diskutující jinak. Měli totiž čas si to znovu promyslet - politicky :) Na mě se tedy dostalo, protože abeceda před "Č" moc písmen nemá. Ale po mě se ptaly už jen dva diváci. A to přitom čtvrtý v pořadí byl stávající mluvčí jihlavského primátora, tedy osoba politicky jasně spřízněná se stávajícím vedením radnice a také kraje. Ale prostě se na něj nedostalo. Neříkám, že zde není prostor pro manipulaci - to je ovšem v pořadech natáčených uzavřeně vždy. Ale není to film. Je to naživo pro celý stát a co se pokazí, nedá se jen tak napravit. Jinak, jsem č.45 na kandidátce Strany svobodných občanů v kraji Vysočina.

J. Anděl 1.10.2012 22:22

Re: Vidím to jinak.

To jsem si zhruba myslel. Děkuji za příspěvek, který tomu ubírá konfliktní hrany. Ne, že by na ČT nebylo co kritizovat. Ale ve spojení s diskuzními příspěvky tady o neexistenci demokracie a srovnávání s totalitou, mi ta konfliktnost přijde trochu dětinská.

J. Kuka 1.10.2012 22:37

Re: Vidím to jinak.

Oni samozrejmne zneni VSECH otazek predem znaji . Nevim jak jste si odvodil vasi dedukci , ze je neznaji ... To je u vsech podobnych komedii pro divaky obvykle...

J. Jurax 1.10.2012 23:08

Re: Vidím to jinak.

No, ono taky okruh hlavních problémů je celkem omezený, takže ano, znají okruh otázek předem - protože se dá odhadnout, na co se asi lidi budou ptát - znát to je součást politické profese.

J. Šebelík 2.10.2012 9:27

Re: Vidím to jinak.

Nerozumím. To jako chcete tvrdit, že zaslané otázky srovnají podle jména autora podle abecedy a vezmou do vysílání bez ničeho dalšího prostě prvních osm? Tomu nevěřím.

Pravda je, že jsem se ptal mimo vybraná (povolená) témata: přerozdělování peněz daňových poplatníků prostřednictvím dotací, které Svobodní obecně kritizují. A to zejména do dopravy, kde se v našem kraji utopí prostřednictvím firmy OREDO, s.r.o. (http://www.oredo.cz/) přes půl miliardy korun. Komu asi ty peníze tečou do kapes? Přitom OREDO, alespoň dle Víta Jedličky, už dva roky nezveřejnila svoje hospodaření ačkoliv je to její povinnost. Myslím, že toto je také téma. Jenže podle OVM nevhodné.

http://hk.svobodni.cz/pruzkum-ceskeho-rozhlasu-horni-odhad-51-procenta-pro-svobodne/

Jan Šebelík

P. Čása 2.10.2012 14:16

Re: Vidím to jinak.

Obávám se, že jste si sám odpověděl. Vaše otázka patří to kategorie kontroverzních, tedy dle ČT celkem nevhodných do krajské (celonárodně vysílané) předvolební debaty. Zde se mají ukázat hlavní lídři a jejich názory nejvíce (dle konkrétních výzkůmů) preferovaných stran. Není to pořad, kde by se měli lídři kandidátek pohádat o to, kdo je více a kdo méně přisátý na nemorální (ale bohužel často nikoliv nezákonné) penězovody. Přisátí jsou totiž skoro všichni, kdo má tzv. přes 5% (a je tedy zvolen do kraje/parlamentu/senátu). Nebo si někdo myslí, že tzv. opozice, která obsazuje kontrolní křesla NIC nedostává? A proč potom mlčí?

Na hádky jsou určené jiné formáty pořadů, jako třeba "Kotel" a podobně. Je tam obvykle méně diskutujících a moderátor/-ka zde používá drsnější metody. Není to možná ideální, ale na druhou stranu je to jasně rozdělené a divák si může vybrat, co chce sledovat. Ano, možná u nás chybí více pořadů typu "Kotel", ale co naplat.

P. Schuh 1.10.2012 9:04

Výstřel

Pryč z novodobou diktaturou !

P. Čech 1.10.2012 8:33

Zapoměli se zeptat publika?

Zda je daňový poplatník ochoten financovat přerozdělování peněz ve státním rozpočtu? Ale nezapoměli.Oni se jej totiž ptát na nic nemusí. Opět je nutno konstatovat, že toto vše je pouze důsledkem špatného a občanům zcela nevyhovujícího politického systému, který, navzdory žvanění politiků, nemá s proklamovanou demokracií pranic společného. Ano, praxe ČT se vůbec neliší od praxe z před listopadu 1989. A ani systém se příliš neliší. Tehdy vládla jedna politická strana občanům, dnes vládne více politických stran občanům. Způsob vládnutí je víceméně stejný, pouze nástroje jsou poněkud jiné. Výsledek je také stejný. OBČANÉ NEMAJÍ V RUKOU ŽÁDNÝ POLITICKÝ NÁSTROJ K PROSAZOVÁNÍ SVÉ VĚTŠINOVÉ VŮLE. Volby v poměrném volebním systému tímto nástrojem nejsou a býti nemohou. Nemohou proto, že jsou výrazně menšinové a ve své podstatě lživé. Zejména proto, že onu většinovou vůli nevyjadřují a nepředstavují.Přiznávám, že od listopadu 1989 se podstatně zvýšila míra svobody. To však neznamená, že byla zavedena demokracie. Ona totiž demokracie sice bez svobody býti nemůže, zato svoboda bez demokracie ano. A přesně ten druhý typ zde máme a to zcela nezávisle na tom, které politické strany momentálně občanům vládnou. Socialismus, prošpikovaný anarchií. O demokracii si můžeme nechat jen zdát a vzhlížet ke státům, které se k ní víceméně blíží. Je jich více. Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Irsko, Island a některé další. Zásadně to nejsou USA, Německo, Francie, Rusko, a většina ostatních. A o tom jsou i pořady pana Moravce v ČT.

O. Zuckerová 1.10.2012 9:05

Včera jsem sledovala

skvělý slovenský dokument "Papierové hlavy" o hrůzách 50. let (a dalším dění) na Slovensku. Je pro ČT velmi příznačné, že toto vysílá o půlnoci, kdežto všechny možné ptákoviny nostalgicky připomínající blahou komundírskou éru nacpe do nejlepších časů po zprávách.  Víc už o ČT nemusím vědět.

V. Linhart 1.10.2012 11:37

Re: Včera jsem sledovala

Nemám strach z komunistů z let padesátých, mám hrůzu z demokratů dnešních, kteří jsou schopni v zájmu "lepších zítřků" slevit -byť jen na okamžik- z těch principů, které by jim měly být svaté, především z pravidel volné politické soutěže. Příští zlo nebude mít rudý kabátek, ale pruhovaný demokratický svetr a rétoriku hospodského antikomunistického mudrlanta. Již vystrkují růžky...

P. Čech 1.10.2012 13:24

Re: Včera jsem sledovala

Jde o to, co rozumíte pod pojmem "volná politická soutěž".  Pokud pod tímto pojmem rozumíte zcela svobodné volby, kd y nikdo a nic nediktuje voličům jak a koho mají volit, ve většinovém dvoukolovém systému, kde jsou přímo občany voleni jejich zástupci do ústavních sborů, potom s Vámi naprosto souhlasím. Pakliže pod tímto pojmem rozumíte systém, kdy vítězí vždy menšina nad většinou občanů a navíc, kde ústava diktuje voličům koho musí volit a volební zákon zase jak musí volit, systém , který může v nejlepším případě vygenerovat patovou situaci ve sněmovně, potom jsem zásadně proti.

J. Anděl 1.10.2012 22:29

Re: Včera jsem sledovala

Ve většinovém dvoukolovém systému také občanovi diktují, JAK má volit: většinově a ve dvou kolech.

J. Jurax 1.10.2012 23:10

Re: Včera jsem sledovala

A volbám - v jakémkoliv volebním systému - předchází masivní oblbování voličů pomocí profesionálních PR agentur ... takže volič oblben sliby svobodně rozhodne, jak se mu diktuje ... :-)

M. Prokop 1.10.2012 14:51

"ale pruhovaný demokratický svetr "

Modrý, s hvězdičkami.

J. Kanioková 1.10.2012 18:59

:)))))

R. Langer 1.10.2012 16:05

Re: Včera jsem sledovala

Na barvě nezáleží, furt to budou socialisti...

J. Anděl 1.10.2012 22:27

Re: Včera jsem sledovala

Paní Zuckerová, zbláznili se tady všichni? ČT to přece vysílala, ne?

Dovedete si představit, že by v padesátých letech vysílala ČT něco z toho, co dnes?

Podle jejich ovoce poznáte je. Je zajímavé sledovat ovoce, jaké v diskuzích přinesl tento článek.

V mých očích to není příliš ve prospěch Svobodných, ačkoliv jeden z přispívajících zde to poněkud napravil.

J. Šebelík 2.10.2012 9:33

Re: Včera jsem sledovala

V padesátých letech těžko, když ještě nebyla na světě nebo alespoň pořady tohoto typu nebyly na světě. Tvrdím, že v 70. - 80. létech by to odvysílala přesně v tom duchu, jako pan Moravec.

V. Linhart 1.10.2012 11:24

Re: Zapoměli se zeptat publika?

Já bych dal peníze jen takovým stranám, které budou pravicové a budou uznávat sílu NATO při řešení zapeklitých diplomatických problému. To byl ten pravý demokratický výběr...

J. Boleslav 1.10.2012 19:41

Re: Zapoměli se zeptat publika?

Nesporně, máte naprostou pravdu.

M. Prokop 1.10.2012 14:49

Re: Zapoměli se zeptat publika?

S tím Lichtensteinskem si děláte srandu, že?

Netvrdím, že mají špatnou vládu, ale demokracie je něco jiného.