7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

MÉDIA: Hey, Minister, do you speak English?

Česká ministryně financí prý neumí anglicky. A z toho se v českých sdělovacích prostředcích stala aféra hodná palcových titulků.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Bělohlav 19.5.2020 23:31

Kdybych měl tu možnost, položil bych šéfům a majitelům firem dotaz, zda by tuto dámu zaměstnali ve své firmě jako účetní.

V. Čermák 19.5.2020 23:35

Myslíte těm, co teď směrem k Ní poníženě natahují ruce, jestli jim do nich dá milostivě nějaké Peníze?

F. Houžňák 20.5.2020 8:22

Co vám brání? Možnost máte. adresy si najděte na intěrnetu a mail máte zadarmo. Tak šup do toho a poreferujte, co vám napsali. Ale vy jenom tak žvaníte.

P. Bělohlav 19.5.2020 23:29

Že neovládá plynně cizí jazyk, to je nezajímavé. Daleko horší je, že o financích nemá v podstatě ani páru. Na její obhajobu však třeba uvést, že na úřad byla instalována s jediným úkolem - zajistit Burešovi dostatek peněz v rozpočtu na nákup voličů.A to doposud vehementně plní, viz opatrné rozdávání pomoci firmám a živnostníkům. Proto ty administrativní překážky, dotazníky, aby na pomoc skoro nikdo nedosáhl.

V. Čermák 19.5.2020 23:40

Bureš 007 Zlodějům bere a státu dává. Vy budete jeden z těch postižených fňukajících. Ale nesmutněte, Daně musí platit všichni, neboť všichni si od státu berou vše potřebné k životu, ani vy se bez státu neobejdete. Toš tak.......

P. Bělohlav 20.5.2020 23:18

Je to obráceně.

F. Houžňák 19.5.2020 21:41

Zajímavé, že se žádný z místních odborníků na plynnou mluvenou angličtinu neodvážil onen zesměšňovaný čtený anglický projev Schillerové přemluvit se svou perfektní anglickou výslovností a hodit ho na youtube, abychom ho všichni mohli obdivovat. Asi to bude tím, že dotyční "odbornící" anglicky neumějí a splaskli jako děravý pytel.

D. Müller 19.5.2020 21:57

To jako smíme mít požadavky jen do takové výše, co sami umíme? Když doktor bude operovat slepé střevo, a zpacká to. Tak řeknete vážený soude, kdo z vás to umí lépe? Nebo alespoň stejně?

Máme slíbenou vládu odborníků, prý nám vládli nemehla. Tak to žádáme. Chceme ty odborníky a "mehla". Ale zdá se, že jedinou kvalifikací je mít telefon na premiéra a Máru Prchala. Už jen kolik ministrů muselo pro neschopnost odejít.

F. Houžňák 19.5.2020 22:23

Tak se konečně za nějakého ministra přihlašte, abyste jim zdvihl tudlectu jazykovou úroveň.

D. Müller 19.5.2020 22:38

No vidíte, něco na tom je. Zdá se, že berou každého, kdo umí telefonovat.

V. Čermák 19.5.2020 23:42

Ale vás by nevzali. Jistě jste něco opsal....

P. Adler 19.5.2020 22:41

prominte, ale: Máme slíbenou vládu odborníků, prý nám vládli nemehla je cesky spatne ...

D. Müller 19.5.2020 23:12

Myslíte "vládla" :-) No jo no. S nemehly je vždy problém. To ta pražská hovorová řeč.

F. Houžňák 20.5.2020 8:18

A ani tu hovorovou, jak vidno, neumíte. Ale kritizovat jiné kvůli angličtině, na to se vás užije.

L. Ondráček 19.5.2020 21:39

Je to velmi jednoduché. Aby ministr vlády ČR neuměl plynně anglicky je naprosto nepřijatelné.

F. Houžňák 19.5.2020 21:43

To je pravda. V celém vyspělém západním světě ovládají všichni ministři plynulou idiomatickou angličtinu. Akorát že to spousta z nich úspěšně tají.

A. Jakeš 19.5.2020 21:34

Nevím, zda je to skutečně tak, ale údajně paní ministryně ve svém curriculu udává, že ovládá angličtinu, a protože o tom vznikly pochybnosti, chtěla skutečný stav zjistit reportérka pomocí dotazů v angličtině. Nic víc nic míň. Otázka tedy nestojí, zda paní ministryně potřebuje angličtinu k správnému vykonávání svého úřadu, ale zda uvádí o sobě pravdivé údaje nebo ne.

F. Houžňák 19.5.2020 21:38

A stojí taky v tom curriculu, na jaké úrovni ji ovládá? Povězte.

A. Jakeš 19.5.2020 22:03

Vážený pane Houžňáku,

můžu posloužit odkazem na stránky vláda.cz https://www.vlada.cz/cz/clenove-vlady/alena-schillerova-167019/je zde uvedena znalost mimo jiné angličtiny bez podrobností o hloubce nebo úrovni jejich ovládání. Pokud je to oficiální informace, neberu to logicky jako znalost povrchní, ale solidní, tedy schopnost běžné komunikace v tomto jazyce.

F. Houžňák 19.5.2020 22:22

Vidíte. Tam jsem se podíval jako první. Takže se všichni pokrytecky rozčilujete a nadáváte, aniž byste brali do úvahy fakta. Jak vy to berete, je vaše věc, fakta jsou věc jiná. Znalost angličtiny či jiného jazyka značí u mnoha lidí, že jsou schopni více či méně dobře porozumět psanému textu a trochu se domluví. Dobré porozumění psanému textu zpravidla postačí pro všechny běžné činnosti, obzvláště u profesí jeko je ministr financí, který hlavně šoupe papíry. Mimochodem, třeba ministr zahraničí by měl přece jenom umět slušně kváknout anglicky, francouzsky, španělsky, povězte, jak je na tom podle vás Petříček? A pídíte se po tom, co a jak umí? Jak byste třeba vy jedním slovem popsal vaši znalost slovenštiny? Nejspíš jako dobrou, co? Pokud nejste Slovák, tak by se asi skutečný Slovák jenom útrpně usmál, kdyby vás slyšel mluvit "slovensky". Já kupříkladu ovládám pasivně angličtinu výborně, aktivně obstojně, ale francouzsky pouze plynule čtu, ale nehovořím. Nicméně ve srovnání s někým, kdo neumí francouzsky nic, bych s klidným svědomím napsal, že francouzštinu ovládám, protože to je pravda. Vy jste se paní Schillerové ptal, jak to s její angličtinou je, a přezkoušel jste si to? Asi ne, co? Tak bych doporučoval, abyste přestal ohrnovat nos. Dotyčná dáma to dotáhla na ministryni financí, kam jste to dotáhl vy? A kolik ovládáte cizích jazyků?

A. Jakeš 19.5.2020 22:37

Vážený pane Houžňáku,

prosím, bez osobních útoků. Vůbec jste nepochopil smysl mého příspěvku, já nekritizuji úroveň znalosti angličtiny paní ministryně ani neposuzuji, zda je pro funkci ministra financí její ovládání nutné nebo ne, ale jestli je u ministryně vlády ČR na jejích oficiálních stránkách uvedena znalost konkrétního cizího jazyka, beru to tak, že jej může mimo jiné používat ve své funkci a je pro mne taky logické, že při pochybnostech o úrovni jejích znalostí se ji snaží reportérka zjistit.

F. Houžňák 20.5.2020 8:16

Jaké osobní útoky, já jenom kladu otázky. Jedině snad to slovo "pokrytecky", tak dobře, beru zpět. To, co jste říkal, jsem pochopil velmi dobře. Reportérka se nesnažila nic zjistit, ale snažila se urazit, zjišťuje se zdvořilým dotazem a ne pokřikováním na ulici. Jak jste se mohl přesvědčit, skouknutím onoho shotu na youtube, paní Schillerová angličtinu ve své funkci používat může, tak co vás pálí? Opakuji, vaše domněnky a interpretace toho, co je vystaveno na vládním serveru, jsou vaše věc a vcelku nikoho, kromě vás, nezajímají. Dointerpretovávejte si co chcete kam chcete, ale nechtějte, aby se jiní podle toho řídili.

A. Jakeš 20.5.2020 20:47

Vážený pane Houžňáku,

bohužel, opět jste vedle. Určitě se nesnažím nikoho přesvědčit a vůbec ne přimět někoho, aby se řídil mými názory, jen se je snažím vysvětlit a přitom používat logiku a snad zdravý rozum. Mějte se pěkně.

D. Novák 19.5.2020 21:06

Jestli chcete slyšet vzornou angličtinu v podání rodilého Čecha, vyhledejte si proslov (čtený) panem V Havlem v Senátu USA.

btw. potlesků ve stoje bylo prý "neúrekom"!

Ś. Svobodová 19.5.2020 20:44

Posmívat se někomu že nehovoří plynule cizím jazykem je křivé, jedno je-li to Sobotka nebo Schillerka. Při oficiálních jednáních je tlumočník samozřejmostí, při neoficiálních si ho můžou vyžádat. Můžem se dohadovat jestli finančnice umí nebo neumí vést ministerstvo, ale jazykovou vybavenost bych na financích neřešila.

D. Müller 19.5.2020 21:13

Nikdo se neposmívá, ale venku asi kroutí hlavou, co tu jsme za ZOO.

D. Stirsky 19.5.2020 19:29

Ono je to hlavně trapné. Kdysi mně známá vyprávěla o konferenci. Posadili ji ke stulu s Poláky. Zpočátku mluvili česko-polsky, pak si řekli, že angličtina přece jen bude lepší. Cizinec vám řekne ze zvořilosti, že mluvíte dobře, i když umíte jen "I ́m very optimistic." Jenže po straně kroutí hlavou a nebo se směje.

J. Václavíková 19.5.2020 19:19

To, jak předčítala anglický text, bylo fakt otřesné.

Napadat média za to, že napsala pravdu o její neznalosti, je prostě stupidní. Naběhla si na vidle, jen co je pravda. Vládnou nám nemehla a diletanti. Tak hlavně, že se Bureš vysmíval Sobotkovi. Ostatně, jestli cizími jazyky mluví tak, jako česky, musí to být také nezapomenutelný zážitek :-)

P. Han 19.5.2020 21:18

Byl bych radši, kdyby uměla ty finance. Což tedy také nezvládá. Cpát jí špatnou výslovnost angličtiny je chucpe. Starejme se o to, jaká je ministryně, a v tom jí bohužel nepomůže, ani když bude plynně mluvit osmnácti jazyky včetně sanskrtu.

V. Čermák 19.5.2020 23:46

No, Ona je žačka Babiše, ale ani On, multimiliardář, podle vás ty finance jistě také neumí....