1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

KORONAVIRUS: Politici a jejich logika naruby

Nevím, jak to vyjádřit jinak, ale většina současných evropských politiků by od profesora Karla Berky, blahé paměti, při studiu logiky na pražské fakultě žurnalistiky nezískala ani první zápočet.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 23.12.2020 21:00

Dnes je nemocných devět z tisíce. 9/1000. ČR.

Náš dům již vymřel, ves taky. Praha 10 taky. Poštolka nad chalupou žalostně sténala, Bylo fajn, pršelo.

Už vím, proč byla zrušena matematika a další přírodovědné předměty. A vyučuje se kreativní myšlení a hodnoty.

Narodil jsem se za Zápotockého.

J. Jurax 23.12.2020 19:38

„Pro záchranu starých a nemocných obětujeme životy mladých a zdravých!“

No, nevím ... autor se prsí logikou, ale tohle zrovna moc logické není.

Totiž těm starým a zároveň nemocným jde do značné míry i opravdu doslova o život, mimochodem stejně jako mladým a zároveň nemocným, kdežto obětování životů mladých a zdravých se děje v tom smyslu, že nemohou žít naplno, cestovat, sportovat, družit se v barech a tužit fýzis ve fitkách. Což mimochodem platí i to staré, leč nemocné, neřkuli zdravé. A ti hodně mladí se případně nemohou dost dobře učit. A ano, někteří mladí i staří přijdou o peníze, o podnikání, o práci, což jim život jistě omezí, leč tohle obětování životů fakt není, leda básnicky.

Ale jinak to zní krásně novinářsky úderně, i jako předvolební slogan by to šlo.

Š. Hašek 23.12.2020 19:55

Aristototeles by "obětoval" devadesátiletou, namísto pětileté/třicetileté (matky třech dítek). Ten přemýšlel.

A nehádejte se se mnou, hádejte se se Starým Řeckem.

A všechno je to matematika. Moderní hodnoty Vás zaříznou kvůli DPH. Moje babička by nechala žít tu mámu od třech dětí, štrasbrusel blbě plká.

Zkráceno.

J. Jurax 23.12.2020 20:45

Je pozoruhodné, že ani Vy jste nepochopil, co jsem chtěl říct ... budu se muset zamyslet nad svou stylistikou ... :-)

Š. Hašek 23.12.2020 21:01

Docela mě to mrzí.

S Váma je tady příjemný pokec.

Š. Hašek 23.12.2020 19:01

Vcelku excelentní článek.

Ś. Svobodová 23.12.2020 17:46

Souhlasím s tím, že podle logiky vlády budou muset PSA nafukovat a nafukovat, dokud nepraskne. Pokud se stále bude sledovat počet pozitivních a ne počet hospitalizovaných, tak se s tím nehne.

J. Kadeřábek 23.12.2020 16:10

O záchraně starých se nedá vůbec mluvit, především těch co jsou vydáni ne milost i nemilost obsluze v domovech důchodců. To, že tam všude jsou nakažení a nespolehlivých antigenních testů se jim dostalo teprve nedávno je jen důkazem, že o jejich zdraví jde až v poslední řadě.

J. Kouřil 23.12.2020 16:05

Copak se dá od českých politiků očekávat nějaká logika? Vždyť jsou to především psychopati, lež je jejich vyjadřovacím jazykem, praktické využitelné znalosti prostě nemají a jejich denním chlebem je pletichaření, podrážení, lhaní a kamarádíčkování za účelem maximalizace osobního zisku. Kdypak jste od nich slyšeli, že udělají něco pozitivního pro prostý lid? (Sociální dávky všeho druhu a přeplacená úřednická armáda, které živí ze svých daní ti, co pracují, jsou podplácením z cizího)[>-]

L. Kubeš 23.12.2020 14:02

Soudruh Husák ještě zapomněl na fakt, že pokud by se vláda řídila jeho radami, tak by ušetřila i za penze zemřelých důchodců, další pozitivní body pro jeho typicky humanistické názory. RvRvRv

Š. Hašek 23.12.2020 21:02

Četl jste Aristotela?

Ve Vašem případě se jen hloupě ptám.

J. BROM 23.12.2020 13:43

„Pro záchranu starých a nemocných obětujeme životy mladých a zdravých!“

Obětovat životy mladých a zdravých = dočasně omezit ty mladé a zdravé po dobu trvání epidemie.

Nechránit staré a nemocné = nevratně ty staré a nemocné poslat do márnice.

Tak si pan autor vyložil evoluční teorii. Blahopřeji!

P. Kubáč 23.12.2020 9:15

Uzavření hypermarketů a ponechání malých prodejen - má logiku, která však nepočítá se silou lobby těchto zahraničních firem. Vše ostatní svědčí o bublině, ve které autor žije. Příklad : otevírací doba hospod - viděl autor putyku okresního formátu kolem půlnoci ?

J. Nevrkla 23.12.2020 9:08

R^R^

Hezký pokus přivést lidi ke zdravému rozumu, logickemu uvažování. Snad se to časem uchyti. Ale v tom moři hysterie, nevím.

D. Polanský 23.12.2020 8:41

Když má člověk touhu psát, ať jen píše. To je krása svobody. Že to za moc nestojí, je zcela sekundární.

J. Vorlický 23.12.2020 10:11

. . . stojí to za to!

Uvidíme tak za rok, jak to je. Doufám, že nebudeme strašení 55. vlnou. Pan Polanský nechť si opatří nějaký moderně upravený kýbl na hlavu, třeba průhledný s odvodem na vlhkost, kterou snad i on vydechuje . . .

Ta opatření, která jsou na nás uvalována (a nejen v ČR) jsou jen znak toho, až kam jsme se duševně propadli. Někde jsem četl, že nám známí původní obyvatelé Austrálie, při dovršení svého přirozeného věku, odešli do buše, aby se tam v klidu rozloučili se světem. Něco na těch primitivních kulturách je.

K. Wágner 23.12.2020 8:39

Autor zřejmě žije na vesnici, kde mají svoji vietnamskou večerku. Ve velkoměstech drtivou většinu těch malých obchůdků, kde se prodávaly potraviny, nahradil Lidl, Peny, Kaufland a tak podobně. Pokud tyto supermarkety autor zavře, kde budou obyvatelé velkých měst potraviny nakupovat ? To budou jezdit do té jeho večerky?

J. Kadeřábek 23.12.2020 16:15

Autor má na mysli velká nákupní centra na okrajích měst kam se sjíždějí obyvatelé okolních vesnic, protože jejich vietnamec nebo COOP je dost drahý. Vůbec nejde o místní Lídly, Penny a Kaufece a Tesca, kterých je v každém městečku jak naseje.

D. Zítko 23.12.2020 8:17

Logika je v tom, že nemocnice na Covid pacientech ohromně vydělávají, ( + další subjekty dodávající testy, pomůcky a vakcíny) .Tak proč by tu paniku nepodpořili?

R. Vacek 23.12.2020 6:00

??? „Pro záchranu starých a nemocných obětujeme životy mladých a zdravých!“

Pro mladé nejvíc udělali politici tam, kde nebrali vir na lehkou váhu, ale účinně proti němu vystupovali. To jsou země, kde je nejméně poškozena ekonomika, nejméně se zadlužily a některé dokonce i rostou.

R. Vacek 23.12.2020 5:57

Článek ukazuje, že někdo žije v alternativní realitě. Přitom je jasné, že nás Microsoft a výrobci injekcí chtějí očipovat a sledovat pomocí sítí 5G.:-)

K. Wágner 23.12.2020 8:42

Kdyby jen to, ale až nám ty vakcíny začnou měnit DNA, to teprve bude fičák ! ;-)

P. Boublíková 23.12.2020 4:21

Jako 1600 až 1800 nemocných na 100.000 obyvatel je definována epidemie chřipky a žádná jiná. Například epidemie meningokoka je definována jako 15 příznakových onemocnění na 100.000 obyvatel.

Prosím doučit elementární pojmy z epidemiologie (definici epidemie obecně) a pak psát o epidemii, díky.

M. Krátký 23.12.2020 7:09

Ale vždyť se autor sám na začátku druhého odstavce přiznává, že tomu nerozumí - viz zde : Mé logické uvažování mne vede k tomu - atd - dobré ráno a veselé vánoce všem R^R^R^

P. Hatina 23.12.2020 3:02

Bohužel, chyba už je v té první úvaze, ohledně hypermarketů. Tedy - jako prvotní úvaha to vypadá logicky. Jenomže, problém je v tom, že se to nedá kvantitativně zvládnout. Ty lokální menší obchůdky nemají potřebné kapacity, aby je dokázaly nahradit. Ani - aby si v nich mohlo nakoupit plný počet lidí každý den jak potřebují, ale dokonce nemají ani dostatečně velký skladovací prostor na prodejnách aby to (i jen základní) pro všechny stačilo.

No, jak jsem už několikrát navrhoval, kdyby bylo opravdu nejhůř (nějaký doom level lockdownu) , tak to by snad bylo lepší, kdyby stát nechal zavřít všechny obchody, ale pak sám zajištoval nouzové dodávky potravin ke každému domu... :-(

J. Strakoš 23.12.2020 6:04

Někde to zkoušeli a skutečně malé obchody nestíhaly - ale zavřít je taky nějak neprospělo, to mohlo jen zvýšit koncentraci v supermarketech.

Stejně tak omezení otvírací doby na úřadech jsem doteď nepochopil - lidé tam nechodí, protože chtěji, takže čím více omezení, tím více se lidé budou potkávat (a rozhodně z různých komunit).

Škoda, že s myšlenkou chránit ohrožené skupiny nepřišel Babiš, ale Okamura, a tak musí být tento názor automaticky špatný.

P. Hatina 23.12.2020 8:03

A jo, tahle mediálně šířená hloupost, kterou v parlamentu vykřikují Piráti. Nikdo samozřejmě nezakázal a nezavřel "malé obchody". To omezení je jiné, podle sortimentu. Prodává ten obchod základní potraviny a/nebo drogérku? Potom je otevřenej a jestli vedle toho prodává i něco jinýho, tak se to toleruje. Což se btw, netýká jen hypermarketů, takhle fungují třeba i večerky, ale i spousta těch malých prodejen.

Ale jestli prodává jenom to "jiné", tak je zavřenej, a na velikosti nezáleží.

Ono jde ale o něco jinýho. Logicky, i to "něco jinýho" si člověk potřebuje kupovat stejně, i když ne tak často. Boty (na zimu), oblečení, různý elekrospotřebiče do bytu, věci na opravy, atd. Což značí, že ani ten lockdown by neměl trvat příliš dlouho. Tak řekněme 2-3 týdny, pak už si to lidi stejně potřebuju nakoupit. A nikoliv tedy, řadu měsíců, jako u nás.

J. Strakoš 23.12.2020 8:16

Ano, vím, že pokud by večerka prodávala boty, tak se to toleruje (to paušalizování, že se zavřely malé obchody je zavádějící) - nicméně i tak, pokud supermarket prodává boty a soukromník vedle nesmí je to velký zásah do podnikání.

J. Jurax 23.12.2020 20:49

Takže se zakáže prodávat boty i tomu hypersuper. Když se jeden necourá po venku, boty ani nepotřebuje.

J. Kadeřábek 23.12.2020 16:20

Znovu musím napsat, že autor má na mysli hypermarkety v rámci nákupních molochů na okraji města a ne místní Lídly, Alberty, Kauflandy, Tesca a Globusy. Tam totiž dochází k velkému mísení zákazníků z různých koutů okresu.