26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

KORONAVIRUS: Jak (ne)schopný Babiš sehnal vakcíny navíc

Evropská unie prokázala zvláštní dar zničit důvěru nás, občanů EU, ve schopnost zvládnout i tak jednoduchý úkol, jakým je zajištění dostatečného množství vakcín pro zvládnutí pandemie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Renjascu 6.4.2021 11:54

Žel Babiš (podobně jako zbytek naší politické scény) je naivní eurofanatik, který zapomněl jak fungovalo RVHP a který se domnívá, že EU je nějaký akční, funkční, spravedlivý a smysluplný spolek. Nepochopil, že o všem se rozhoduje v bruselském politbyru. Myslel si, že EU sežene vakcíny, jak slíbila (chyba), myslel si, že se vakcíny budou rozdělovat poměrně dle počtu obyvatel, jak bylo původně slíbeno (chyba), domníval se, že stačí objednat jen takový počet vakcín, kolik potřebujeme (objednal jich 29 milionů) a ne násobek vlastní potřeby (chyba), domníval se, že EU nebude podporovat vyčůránky, kteří si objednali tyto nasobky a poté prosadili, aby se rozdělovalo podle poměru objednaných vakcíny (chyba), jediné co pochopil je, že jej teď 70 tisíc vakcín "navíc" nevytrhne, když jich potřebuje cca 19 milionů. Ano je neschopný, protože stále nepochopil co je EU RVHP za svoloč. Proto se Maďarsko rozhodlo obstarat si vakcíny samo a dnes má téměř více než dvojnásobnou proočkovanost než zbytek EU. Přidalo se i Slovensko a uvažuje o tom i Rakousko. Prostě Sojuz nefunguje ať už má sídlo na východě či na západě.

P. Milan 6.4.2021 12:24

Bureš není ani naivní, ani EUrofanatik. Jde mu hlavně o jeho prospěch, tedy přítok peněz do Moničina Agrofertu.

A. Renjascu 6.4.2021 12:32

Myslíte z vakcín?

J. Hovorka 6.4.2021 14:10

Presne jak to delal Klaus Jasne Prognostak Prokope uz je proflaklej

M. Šejna 6.4.2021 10:36

Když premiér někdy vloni na jaře tvrdil společně s Primulou, že nové vakcíny by mohly být snad už na jaře 2021, ozval se z opozice kvikot, že premiér je móóc velkýýý optimista, protože vakcíny by podle opozičních "ekspertů" měly být v optimálním případě až v létě 2021.

Máme duben 2021, očkuje se vším, co už je díkybohu k dispozici, ale opozice najednou kvičí, že Babiš sehnal málo vakcín, a že tedy totálně selhal.

Přitom podle opozice se vlastně ještě nemělo ani začít očkovat, protože podle ní, ještě vakcíny němely být vůbec k dispozici.

D. Černá 6.4.2021 10:50

To bude pláče, až komunistický práskač potáhne do hajzlu, to bude pláče. To se budou soudruzi modlit, aby komunistický udavač dal dohromady většinu s komunisty od Falmera a nácky od Pitomia.

P. Kmoníček 6.4.2021 11:36

No a Bureš nedávno kvičel, že je potřebné očkovat milion měsíčně nebo sto tisíc týdně, ale zase jen kvičel, jak hezky říkáte. Šejno, dejte si koblihu, protože Vám svými podvody užírá Babiš oběd a ponořte se do studia Prchalových referátů. Tak totiž budete spokojen.

P. Milan 6.4.2021 11:39

Tehdy měli všichni nějaké to snad, nikdo nevěděl nic určitého.

Takže z vaší glosy lze vyčíst pouze to, že máte rád Bureše a nerad opozici.

D. Černá 6.4.2021 15:37

Tento soudruh má rád všechno, co smrdí estébáctvím, komunisty, levičáctvím.

D. Černá 6.4.2021 10:07

Jak se říkalo těmto ,,novinářům" za normalizace, kteří psali ostošest články na oslavu Biľaka, Jakeše, Indry, Švesty, Koldera, Husáka a dalších kolaborantů?

Uživil by se tenkrát Bartoň?

Já myslím, že by si žil skvěle.

J. Kombercová 6.4.2021 11:34

V politice je lidí, co se uživí za každého režimu, jak naseto. Dušínové se nenosí, i když, takový Minář, ten už se Mirkovi blížil, ale pak nějak cuknul.

A. Poláková 6.4.2021 9:11

Pokud je pravdou vyčíslení výsledného stavu s pomocí zpřátelených zemí, pak jsme získali vakcíny i přátele. Vysvětlí mi někdo , kde je ta chybka?

A k Portugalsku, to prostě kdáká jak vrchní slepice přikáže.

K. Salajka 6.4.2021 14:13

Dobře jste to shrnulá. Chybí mi u opozice i Bábiše upřímné poděkování těm, kdo nám vákcíny slíbili á nejspíš slib dodrží. Největší neštěstí pro náše Bártoše nejsou nemocní s Covidem, stejně nejvíce mřou senioři - tedy nevoliči. Největší neštěstí by bylo, kdyby se očkoválo u nás Sputnikem, geopolitickým svinstvem, které se užívá jen v 58mi zemích. Češi by mohli ztrátit chuť mášírovát ná východní Ukrájinu.

J. Urban 6.4.2021 9:02

Hele, Barton, Efko ztratilo svuj vlastni bonzblok, co nam k tomu napises? ;-D Jste tam vsichni takovi?;-D;-D A na co vubec vakciny ? Prece BUDELIP!;-D:-/

F. Navrátil 6.4.2021 8:50

Žalostná úloha EU se ukázala při rozdělování vakcín a bude pokračovat při rozdělování islámských nelegálů a posléze i hajzlpapíru.

V. Kolman 6.4.2021 11:22

Ty rasisto jedena!

Dávat dohromady islámské nelegály a hajzlpapír!

To je zlý - ošklivý - nepěkná věc!!!!!!!!!!

K. Křivan 6.4.2021 12:23

Máte recht, hajzlpapír je užitečný a potřebný.

D. Černá 6.4.2021 11:33

Už se zase chystáte vládnout, že nebude hajzlpapír?

P. Černý 6.4.2021 8:43

Je zajímavé, že EU v této situaci sama už dávno aktivně neoslovila další výrobce vakcín, když ti, se kterými má smlouvy, své závazky neplní.

V této situaci stojí za pozornost, že EMA před časem ohlásila, že zahájila proces schvalování ruské vakciny SPUTNIK V, jejíž schválení by umožnilo ne jen dodávky, ale i licenční výrobu o kterou má zájem několik států EU.

Zatímco potvrzení EMA, že vakcína Astra Zeneca je účinná a bezpečná přišlo v řádu dnů, je možné, že první zprávu o průběhu schvalování vakcíny SPUTNIK V od ní obdržíme v řádu měsíců.

P. Milan 6.4.2021 9:07

Třeba AstraZeneca s EMA spolupracuje a dodává podklady, na rozdíl od Ruska.

P. Černý 6.4.2021 10:07

Chcete naznačit, že podaná žádost o schválení Sputniku V není kompletní nebo nemá potřebné náležitosti?

A jak si vysvětlujete, že o takovém slendrianu EMA veřejnost neinformuje? Už jen proto, aby se kryla před obviněním z laxniho přístupu?

P. Milan 6.4.2021 11:42

Nebylo by to, při ruských zvyklostech, nic neobvyklého, viz průběh třetí fáze schvalování v Rusku.

EMA vůbec moc neinformuje, ani o jiných vakcinách. Jako agentura EU jsou vyzívaní a v klidu a v pohodě.

A. Renjascu 6.4.2021 11:51

Tak třeba Pfizer v březnu 2020 oznámil záměr vyvinout vakcínu proti Covidu, 8.11.2020 oznámil , že se mu tuto vakcínu podařilo vyrobit a v prosinci 2020 již byla schválená. A tak to bylo i s ostatními schválenými vakcínami. Samozřejmě jde o podmíněné schválení, které neproběhlo řádným způsobem, protože to bychom se vakcíny dočkali až za pár let a výrobci jsou povinni dodávat průběžně data, která se týkají jak účinnosti, tak případných nežádoucích účinků. Nevím jak dodává ruská firma podklady, ale protože je Sputnik momentálně schválený v 61 zemích světa, tak nepředpokládám, že by to bylo až tak otřesné jak se tvrdí.

O. Mayer 6.4.2021 9:24

... melete kraviny- ta žádost Astry na EMA ležela několik měsíců. Ono to ani jinak nejde, průměrná žádost o schválení nového léku má asi 2,9 milionu stránek papírů a i kdyby to v případě vakcíny (kdy je to snažší situace) byla čtvrtina, pořád to někdo musí přečíst a mentálně pojmout tu informaci, která je tam uvedená.

V. Šťastný 6.4.2021 9:44

Už vidím, jak to někdo čte. Rozhodnutí EMA je více politické, než odborné, taky mají všechny v EU používané vakcíny podmínečný souhlas = jsou tu na pokusy.

M. Rohovský 6.4.2021 9:47

"Melete kraviny". Nevím kolik má mít žádost o schválení stránek, uvedu ale několik čísel. Uvádí se, že člověk přečte 125 - 225 slov jednoduchého textu za minutu. Na normostraně je 1800 znaků, tedy asi 250 slov. Text žádosti není nejspíše jednoduchý a tak počítejme 2 minuty na přečtení stránky ( nesmíte se ale nad ničím zamýšlet nebo něco číst dvakrát). 2,9 mil. stran vyžaduje tedy 5,8 mil. minut, což je 96 667 hodin, tedy 46 pracovních let jenom na přečtení. No, pane Mayere, nevím, nevím.

P. Černý 6.4.2021 9:56

Žádost Astry Zenecy ležela na EMA několik měsíců? Takže dnes není možné zveřejnit žádný odhad termínu rozhodnutí o Sputniku? A jak dlouho tedy trval samotný vývoj Astra Zenecy?

Není to spíš otázka toho, že se na financování vývoje oné dnes již pro jistotu přejmenované vakcíny podílela EU, která si přesto ( světe div se) smluvně nezajistila žádnou formu exkluzivity na dodávky?

Nejsme náhodou svědky jisté formy korupce nebo dokonce neschopnosti úředníků EU?

Mimochodem, víte, co znamenají tři miliony listů papíru? A i kdyby. Jedná se převážně o protokoly ze zkoušek, které jsou do značné míry standardizovány. Ani institucí jako je EMA, bych nepodezrival, že studium této dokumentace dali na starosti jednomu nebo dvěma lidem zavaleným jinou prací.

P. Černý 6.4.2021 8:19

Samozřejmě, že jde o problém EU. Nikoli Babiše.

EU vznikla jako instituce pro distribuci blahobytu. Proto může i velmi snadno zaniknout, pokud se změní na instituci rozdělování bídy a nedostatku.

J. Vocilka 6.4.2021 8:15

Kvůli desítkám tisíc vakcín se spustil kvikot impotentní opozice, která využívá i takovéto marginálie k napadání Babiše nemaje jiná témata. Směšní šašíci , kteří se klepou na vládní posty. Doufejme že marně.

P. Milan 6.4.2021 9:08

V politice se moc nevyznáte, tak zkuste alespoň natrénovat přechodníky.