29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Diskuse k článku

KORONAVIRUS: Bojovat, nebo promořit?

Takže není spor o dalším postupu spíš sporem o tom, jako ho pojmenovat? V takovém Turkmenistánu to měli jednoduché. Epidemii tamní vůdce v zemi nechtěl, a tak slovo koronavirus zakázal. Nesmí se objevit v médiích, ale ani v nemocnicích. Kdo ho použije na veřejnosti, bude potrestán.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokš 15.4.2020 22:59

Dobrý den

Odhlédnu od slovíčkaření, to je dílem psychologie, dílem newspeak. Ani do jednoho nehodlám zabřednout.

Ale to co je podstatné na tom článku je úvaha jak dlouho asi potrvá vývoj vakcíny (a já bych ještě dodal plus její masivní dostupnost plus doba nutná k proočkování dostatečné části populace plus doba za kterou se vytvoří protilátky) vs. rychlost akceptovatelné rychlosti prostupu nákazy společností. To je prostě na roky, ne na týdny nebo měsíce.

Zamýšlel jsem se nad tím již na blogu na větším prostoru než umožňuje diskuse zde. https://martin-proks.blogspot.com/2020/04/koronavirus-cilene-promoreni.html

V. Bok 15.4.2020 19:49

Populace musí získat imunitu ... zřejmě tím myslí tichou euthanasii gerontů. Imunita, přátelé, není nic co by bylo věčné. Taková chřipka může přijít každý rok. Na to máme očkování, ale bohužel to na nově zmutované kmeny nefunguje. Ale přece jen dost vysokou účinnost vakcinace má. Já to taky mám dost dlouho vyzkoušené.

Jak dlouho bude trvat imunita Coronaviru, dosud nevíme. V posledních dnech jsou zaznamenány případy opětovné nákazy. Bohužel, dělat závěry na nemoci, která je nová, vysoce nakažlivá a zatím krátce působící, takže statistika je opravdu dost zrádný ukazatel.

Článek je, řekněme takový trochu zmatený. Takové v podstatě nepřesahuje úroveň mé diskuse se sousedem. Na 3 metry s rouškou, pochopitelně. Je to pokec a výměna informací. Článek pro Psa, konzervativní médium, bych čekal lepší. O dost. O hodně dost.

J. Jurax 15.4.2020 19:41

Růže, byť zvaná jinak, voněla by stejně.

Takže je jedno, zda se tomu bude říkat promoření nebo masová imunizace či jakkoliv jinak.

V. Čermák 15.4.2020 17:40

Tak Slova ( slovník ) jsou velice důležitá. Např. Kalousek v době krize strašením investorů krachem Řecka udělal z krize ještě větší krizi. Zabrzdili i to, co nemuseli. O této chybě Babiš velmi dobře ví. Strašit lidi v době ohrožení vyvolá ještě větší zmatek a chaoz. Mluvit o Promoření Prymulovi jistě rázně zakázal a možná i proto ho odsunul ze světel TV ....

V. Bok 15.4.2020 19:57

No, ono se zdá, že ani nestrašil. Jak dopadají země, které nestrašily a začaly pozdě, vidíme na statistikách. A stačilo k tomu pár dní opoždění.

J. Kalina 15.4.2020 10:31

takže autor prokázal schopnost psát a obracet slova jako seno na louce. Moří se ledacos i dřevo a to aby lépe vypadalo a déle vydrželo. My budeme promořeni = postupně imunizovány tak jako tak.

Když už se ale chcete zabývat hraním se slovíčky, zkuste si třeba spočítat toto a zamyslet se nad časem. A aby se to dobře počítalo:

- denně se nakazí 1.000 osob (testem zjištění, nezjištění)- za rok se nakazí a proromoří "jenom" 365 000 - za 10 let 3.650 000

To pořád není ani 50% promořenost !!!! To polezou důchodci kanálama 10 roků nebo budou doufat, že se mezitím najde nějaká vakcína, lék?

V podstatě je to pro ovce takto: zachytili jsme první náraz, aby se "vidělo" jak pečujeme o lidi. Počkáme až většinu lidí přestanou ta omezení bavit a média přestanou psát o zemřelých a o velkých senosečích v domovech důchodců. Pak uvolníme všechna opatření neb lidi musí žít.

V. Čermák 15.4.2020 17:42

No, škoda, že o vás Svět neví. Jistě by vás pověřil zvládnutím světové pandémie nejdéle do týdne...

V. Bok 15.4.2020 20:00

No, zdá se že každý nakažený nakazí asi 2 až tři další. Tak to proběhne při okamžitému návratu k normálu. Takže, křivka bude trochu jiná. Exponenciální.

V. Klepetko 15.4.2020 9:10

Začínáme tušit, že optimální bude nějaká ta kombinovaná strategie. A její parametry bude asi možné přesněji nastavit, až budeme vědět, jaké procento obyvatelstva prodělává tu chorobu bezpříznakově,

jak a zda funguje imunita atd. atd. Mezitím ale musíme v praxi nějak jednat i bez těchto relevantních informací, a zde se ukazuje, že "rychlá represe a následující postupná liberalizace" je účinnější strategie než "volné promořování na začátku (liberalni přístup UK, Švédsko) a následná vynucená represe". Zajímavý postřeh - člověk by očekával, že v zemích s liberálnějším přístupem k "rychlému promořování" se lépe daří ochránit ty rizikové skupiny, ostatně to je deklarovaným základem této strategie. Připadá mi ale, že třeba ve Švédsku nemají menší procenta starších pacientů než u nás:

https://www.statista.com/statistics/1107905/number-of-coronavirus-cases-in-sweden-by-age-groups/

https://www.kurzy.cz/investice/koronavirus/aktualne/

Spíše bych řekl, že je to ve Švédsku v tomto ohledu horší. No, vědomá gerontocida to asi není, ale na nějakou "zvýšenou ochranu více ohrožených" to taky v liberálně-promořovací praxi moc nevypadá :-(

J. Halsnes 15.4.2020 21:29

Za poslední den má Švédsko víc mrtvých, než česko celkem. Celém ma Švédsko mrtvých desetkrát víc.

R. Dubravský 15.4.2020 8:57

Technická: Roman Prymula, nikoliv Robert.

K. Kubů 15.4.2020 8:13

Jediné co zatím kazí úvahy o promořování je nejistota, zda člověk proděláním choroby skutečně imunitu získá.

Druhý aspekt celé té věci je, jak velkou dávku virů zdravý člověk snese, aniž by u něj propukla kritická fáze choroby, vyžadující péči na JIP s připojením k ventilátoru a přinášející pravděpodobné trvalé následky dýchací soustavy.

Nemůžeme zůstat zavření doma napořád. Ale měli bychom dělat všechno pro to, abychom se vyhnuli tomu, co se děje v New Yorku, Anglii, Itálii či Španělsku. Tam se od počátku nechali "neaktivně" promořovat a dnes čelí katastrofě.

J. Herodek 15.4.2020 8:03

Takovy hodny chlapec to byl ten Vojtech.

Vojtěchovi dodali repirátory za 1,2 miliardy. Připravená schránka, říká o firmě expert.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/vojtechovi-dodali-repiratory-za-12-miliardy-pripravena-schranka-rika-o-firme-expert-100159?seq-no=1&dop-ab-variant=&source=clanky-home

V. Čermák 15.4.2020 17:46

No ale on je to pořád hodný chlapec, Seznam zprávy nedůvěryhodné...

L. Písařík 15.4.2020 7:49

Hmmm, dodnes existuje v lidových zvycích MORANA, představující smrt, která, zapálená, se vrhá do řek, k malé radosti enviromentalistů i pijáků pitné vody z těch řek.

J. John 15.4.2020 7:04

Zbytečné plky.

R. Vacek 15.4.2020 6:36

Proto máme synonyma. Aby si politik/ lékař/ specialista vybral, jaké slovo k popisu reality použije. No a rozumný člověk se neřídí těmi slovy, ale vidí tu realitu za nimi. A babičce řekne, že budujeme imunitu, zatímco akčnímu puberťákovi že se budeme promořovat.

Z. Lapil 15.4.2020 10:14

A my - velcí kluci sneseme celou pravdu: promořováním budujeme imunitu.

:-)